úterý 25. června 2024

Rozhovor - Davová psychoza

Davová psychoza, jedna ze zásadních legend slovenského punku, která je na scéně bez mála skoro čtyřicet let. Jméno, které asi není potřeba nějak více představovat. Za ty roky vryli do česko-slovenské scény takovou stopu, že se jen tak lehce nezacelí, což je jedině dobře. Kapelu nezasáhl ani odchod jejich zpěváka Jana, který se ze Slovenska přestěhoval, až do daleké Austrálie, kde žije už skoro dvacet let a i s tímto "handicapem" dál koncertují a vydávají desky, jako kdyby ty tisíce kilometrů, co je dělí vůbec nic neznamenaly. Naposledy jim vyšlo album Emancipácia (2019) a před deseti lety splitko s brněnskou Zeměžlučí. Právě zpěvák Jano a kytarista Marcel Duchoň odpovídali na otázky, nejen o současnosti a budoucnosti punku, působení v kapele na tisíce kilometrů daleko ale i o postoji k válce na Ukrajině a o tom, že s novou tvorbou Davovka rozhodně nekončí. Vzhledem k tomu, že Jano píše z Austrálie, kde nemá počítač se slovenskou klávesnicí, omluvte absenci diakritiky.


Zdarec kapelo, na začátek bych nakousnul vaše nedávné kapelní výročí... V roce 2022 Davovka oslavila 35 let na scéně, když se ohlédnete zpět, kdy byste řekli, že byl punk v Čechách a na Slovensku na svém vrcholu a nejen punk, kdy jste i vy jako kapela cítili, že jste součástí něčeho, co opravdu funguje a lidi do toho dávají všechno a kam se za ty roky podle vás punk dostal? 

Jano: Hej, tridsat pat rokov na scene, momentalne uz tridsat osem. Neuveritelne ako to ubehlo aj ked sme uz tak trochu zodrati, osuchani a mozno aj opocuvani (hahaha). Tazko sa hlada nejake specificke obdobie, kedy bol punk na vrchole a ak aj poviem nejake, tak to nemusi byt objektivne pretoze ak si mlady a aj kapela je v zaciatkoch, tak sa ti vsetko javi v inom svetle ako sa to javi po tridsati osmich rokoch. Ten entuziasmus je pochopitelne iny, silnejsi. Kazdopadne asi musim pripomenut, ze sme zacinali este za komunizmu a tym padom sme mali aj ine problemy ako punkove kapely ze zapadu. Bola tu aj silna jazykova bariera, takze bolo dost jasne, ze kapely ktore sme v tych casoch nasledovali, tak to bolo hlavne cez ich muziku, popripade ich vyzor. Ale akonahle padol system, tak sa zrazu otvorila cesta k novym vyzvam, napadom a myslienkam, ktore sme dovtedy neriesili alebo nepoznali. Takze ak mam nejako vypichnut nejake obdobie "rozmachu" punku, tak asi by to boli devadesate roky. Samozrejme s tym aj suvisi rola Davove psychozy v tom obdobi.

Marcel: Ja v tomto rozlišujem dobu pred a po roku 1989. Punk za komoušov a totality bol jednoduchý a zároveň hodne nápaditý a tvorivý. Tým, že bolo velmi ťažké sa k niečomu dostať, vyrábali sme si oblečenie sami, kopírovali sme hudbu na kazety (predtým kotúče) a hralo sa na otrasných gitarách a kombách. Ano fungovalo to a pre niektoré kapely a ludí to bol vrchol. Vela z nich ale nepochopilo zmeny, ktoré prišli. Dnes je x variácií punkrocku, niekto s tým žije, niekto to používa na šírenie myšlienok a názorov, pre niekoho je to zábava a chlast atď. Punk sa stal klišé. Hocikto sa tým pojmom oháňa alebo spomína na "staré časy".

Už od vaší první desky Antropofobia bylo jasné, že vaše texty budou mít spíš političtější charakter, jak jste ve svých začátcích vycházeli s dalšími kapelami bratislavské scény, které by se dnešním slovníkem dali označit za "apolitické", hráli jste např. na stejných akcích, necítili jste určité pnutí, nejen mezi vašim chápáním punku ale i mezi lidmi pod podiem, kdy někdo přišel na vás, někdo zase na ně? Dnes už by některé kapely spolu na jedno podium nevlezly, což platí i o fanoušcích.

Jano: Tym, ze sme zacinali este za dob komunizmu, tak je jasne, ze tak ako my tak aj ostatne punkove kapely v tom obdobi boli oznacovane systemom za nepriatela statu. A ked to otocim, tak pre vsetky punkove kapely v tom case bol nepriatel system. Cize, aby to bolo zrozumitelne, v tom obdobi boli vsetky punkove kapely akoby na jednej lodi, takze tam este neboli vyhranene nazory medzi kapelami. Zial, po pade komunizmu nastala ina situacia. Prisli nove vplivy a idei, ako som uz spomenul v predoslej odpovedi a zrazu niektore kapely chceli byt punkovejsie ako samotny punk. To malo za nasledok, ze punk zacal bojkotovat sam seba a to samozrejme nahlodalo atmosferu a sudrznost, ktora bola dost silna v obdobi totality.

Koňýk ze Zony A se za posledích několik let svým příklonem k fašounům už vůbec netají, jeho společné fotky s Kotlebou, kamarádství s Rasťo Rogelem, účast na demonstracích společně s LSNS a poslední třešnička, kdy koncem  června 2024 vystoupila Zona A v Brně na Streetkids festivalu, kde se např. objevil i Blbcotlouk, což jsou v podstatě staří náckové z Vlajky. Samozřejmě všichni známe "Cigánský problém" ale můžete posoudit, jestli se u Koňýka tyhle fašos tendence objevovali už v průběhu 90. a dalších let, nebo je to jen nějaká jeho "reakce" na proměny, kterými prochází svět v posledních letech a on si je vykládá tímto způsobem? Já si totiž nedokážu vysvětlit, jak může být punker radikálním pravičákem, vždyť je to naprostý protimluv?

Jano: Konyk je kapitola sama o sebe. Ako som vravel, ze punk sa zacinal triestit po revolucii, tak v pripade Konyka ako slovenskej punkovej legendy nastala cista schizofrenia. Viac k tomu nemam co dodat.

Marcel: Je to tak ako píšeš, on sa do tej polohy dostal postupne. Žial, takých ludí je v punku a vôbec hudbe vela.

Váš zpěvák Jano žije dlouhodobě v Austrálii, jak se jako kapela vyrovnáváte s touhle skutečností, která vás limituje nejen ve vystupování ale v minulosti, kdy to neumožňovaly technologie i v nahrávání nových věcí? Myslíte, že by Davovka měla za těch 37 let na kontě více alb, kdyby Jano žil na Slovensku?

Jano: Samozrejme nie je to jednoduche pre mna, ani chalanov a ani pre fungovanie kapely. Snazim sa chodit na Slovensko vzdy, ked sa to da.

Marcel: Je to dosť nepríjemné, niekedy až depresívne, keďže rok až dva po turné nehrávame. Nedá sa na to zvyknúť. Iba ak má niekto ďalšiu kapelu. No možno jeden album naviac by bol.

A dá se v tomhle ohledu vůbec mluvit o nějakých zkouškách, např. když máte v plánu tour? Jak probíhá tvorba nových věcí takhle na dálku, když člověk okolo sebe nemá zbytek kapely, která by ho případně někam směrovala?

Jano: Ha, ha, ha, moje skusky su dost sranda. Proste ked sa ma zacat nejake turne, tak si stiahnem skladby, ktore maju byt na playlist a idem do auta a tam si to pustam a spievam sam zo sebou. Momentalne mame garaz, takze je to ok. Boli casy ked som musel hladat nejake miesto na ulici, vacsinou nejaky tichy flek aby ma nikto nevidel, ako tam sedim a otvaram usta asi hodinu :-D Je to fakt sranda. Raz si pametam, bolo to uz hodne davno, som bol zaparkovany na ulici a zrazu vidim v spetnom zrkadle ako sa blizia dvaja fizli k autu. Oni, ze co tu robim - si mysleli, ze som drug dealer lebo to iste policajne auto preslo popri mne uz dvakrat. Ja im vravim, ze cvicim spev atd. Som im potom vysvetlil o co ide.... neverili a smiali sa jak svina :-D

Marcel: Ale áno, dá sa. Skúšame traja, nové veci nahráme a pošleme to Janovi. On si tam skúša po svojom a ked pride, dáme 1-2 skúšky a ideme na to. 

A otázka na samotného Jana, jak dlouho už žiješ v Austrálii a proč si se tenkrát rozhodl ze Slovenska odstěhovat? Počítal si s tím, že to pro tebe bude konec v Davové psychoze, nebo jak je možné, že i přes tu ohromnou vzdálenost si v kapele zůstal?

Jano: Odisli sme tam zo zenou v 2006 ale plan nebol tam ostat. Po case si ale zvyknes na sposob zivota, ktory je, by som povedal jednoduchsi a zapojis sa do spolocnosti. Co sa tyka kapely, tak samozrejme aj ked som tam prisiel ako posledny, tak som jeden z clenov zakladnej zostavy. Cize zijem s kapelou, myslim tym myslienku alebo ducha kapely, uz tridsat osem rokov a to je pre mna dost velka motivacia, aby ma ani taka dialka akou je Australia neodradila v tom pokracovat.

Poslední deska Emancipácia vyšla v roce 2019, pět let bylo i mezi Emancipácií a splitkem se Zeměžlučí, což už by si říkalo o další počin. Máte v zásobě nějaký nový materiál nebo je ještě brzo, máte vůbec v plánu ještě něco vydat?

Jano: Hej, uz je to aj dost davno co vysla LP Emancipacia. Skoda, ze prisiel covid a my sme ho nemohli podporit snurou. A ked sa pytas na nove veci tak ano, mame uz par novych veci, dokonca dve aj s textami. Snazime sa aspon nejako napredovat pokial nehrame.

Marcel: No vyšla na prelome 2019-20. Mám vela nových skladieb, "len" ich sklompletovať a nacvičiť. Určite keď pride spevák niečo nahráme. Možno len EP, ale nahráme. 

Světem a především Evropou hýbe další zvěrstvo v podobě války na Ukrajině. O tom, kdo koho napadl není určitě pochyb, Rusko se opět projevilo, jako již několikrát ve svých dějinách, jako agresivní paranoidní svině, která si svoje zájmy umí prosadit jen silou.... Tahle pozice je jasná a nikdo Ukrajině nemůže upírat její právo na obranu. Nicméně se zeptám jinak, na tuto válku se dá totiž dívat z více úhlů, když opominu Ruskem naočkované loutky, kteří papouškují jejich propagandu, tak tu máme podle mě dva pohledy - první jednoduše "dobro vs. zlo představující fašizující Rusko" a ten druhý, který to vnímá jako (zjednodušeně řečeno) "výsledek neústupnosti, jak západu tak i Ruska v rámci geopolitických her o sféry vlivu, kdy vinu na vzniku konfliktu částečně nese i západ a obyčejní lidé tím opět trpí". Vím, že je to hodně tenký led ale, který z těhle pohledů je vám bližší?

Jano: Skor by som povedal alibi. Sa spytaj, ze akym pravom ma suverenny stat byt napadnuty len preto, ze krajina, v tomto pripade Ukraina, chce ist svojou vlastnou politickou, hospodsrskou, ekonomickou a kulturnou cestou. To je ako keby ti sused vykopol dvere tvojho bytu, zbil zenu, deti aj teba, rozbil cely byt, ukradol pracku, ladnicku, TV a neviem co este, len preto, ze sa kamaratis z dalism susedom, ktoreho ten druhy neznasa. Neuveritelne a hlavne neakceptovatelne. To ostatne okolo toho je len politicka omacka.

Marcel: Nemám žiadnych pochýb o tom, že Russko a teda Putin rozohral imperiálnu hru a vedie genocídnu vojnu. On sa už vôbec netají tým, že rozpad ZSSR bola najväčšia chyba v rusských dejinách. A to hovoríme o rozpade imperiálnej ríše, ktorá vznikla násilnou okupáciou území a krajín a zotročovaním až vyhladzovaním národov. Celý Sibír, juhovýchodné a východné národy a kmene boli stáročia zotročované. V 20. storočí to isté páchal Stalin a bolševická horda. Aj Československu ukradol tento masový vrah časť z východu krajiny. Táto russká vojna bola plánovaná dlho pred začatím, snáď už pred Majdanom 2014. Russko prešlo na zbrojnú ekonomiku, je takmer isté, že sa chystá napadnúť inú krajinu. Nakoniec kybernetická a propagandistická vojna je v Europe, USA atď. dlhé roky. Výsledky vidíme jasne, vzostup nacionalistických, populistických a ultrapravicových strán a politikov, ludí bez chrbtovej kosti, pre ktorých je klamstvo, neustále útoky a korupcia pracovná metóda. Vina Europy alebo západu je v podceňovaní a ignorovaní rusských útokov a podpory diktatúrnych režimov: KLDR, Sýrie, Iránu, ale aj Číny. A hlavne využívanie ruskej ropy a zemného plynu, čo spravilo Európu na roky závislou. Boli tu jednotlivý politici, ktorí spolupracovali a kolaborovali s Russkom, umožnili oligarchom a ruským agentom usadiť sa v Európe. A netreba zabúdať na krajiny V4, hlavne Maďarsko a Slovensko, ktoré sú proruské a kolaborujú s Russkom. Ak v Čechách vyhrá volby populistické babišove ANO, je ich tolerancia Russka velmi pravdepodobná. Treba si naozaj uvedomiť a pochopiť, že Russko je teraz najväčšia hrozba pre ludstvo, čo sa vojenských útokov týka a použitiu jadrových zbraní.

Myslíte, že má punk pořád tu sílu oslovovat mladou generaci, že má pořád ten náboj, jaký měl např. v 90. ale řekl bych i nultých letech? Nemáte pocit, že tahle subkultura začala za posledních pár let, tak nějak stárnout a přicházet o mladší ročníky, vždyť kolikrát i na koncertech si připadám, jak na srazu třicátníků?

Jano: Pozri, punk uz ma skoro patdesiat rokov a stale tu je a urcite bude. Ved sa len pozri kolko novych a dobrych kapiel je na celom svete. Ked len 10-20% ludi, co tvoria tie kapely bud aplikovat tie myslienky, ktore spievaju do bezneho zivota, tak sa netreba bat o buducnost punku.

Marcel: Tak to máš šťastie, ja jako na zraze 50tnikov :-D Nie, nemá ten náboj, ale netreba to tak prežívať. Sú tu stále "staré" a dobré kapely, novšie a mladé, ktoré to robia skvele. Čo mne vadí ovela viac, je malá názorovosť a angažovanosť v prospech solidarity a podpory utláčaných, v prospech demokracie a normálnosti a ludských práv.

Ok, poslední otázka bude trochu k zamyšlení.... Má punk potenciál něco změnit? A teď nemyslím svět kolem nás, to by bylo hodně přitažené za vlasy ale spíš jestli dokáže dlouhodobě jedince nasměrovat správným směrem, aby nebyl jen ovcí v rámci systému, nebo to vše má stejně jen dočasný účinek, než člověka sežerou klasické povinnosti námezdního otroka postmoderního kapitalismu?

Jano: Punk je urcity postoj k zivotu. Nemyslim len politicky, pretoze napr. ak si sXe kapela a vravis, ze alkoholizmus nici zdravie, rodinu a komunitu, tak to s politikou nema nic spolocne. Takze, aby si ma pochopil, tak ak chces zmenit okolie v ktorom zijes, tak najprv musis zmenit sam seba. A o to sa punk snazi uz skoro patdesiat rokov.

Marcel: Nemá ten potenciál, punk nikdy nebol nejaká spása alebo záruka niečoho dobrého alebo správneho. Čím som starší, tým viac prehodnocujem niektoré názory a texty.



Žádné komentáře:

Okomentovat