pondělí 8. dubna 2024

Rozhovor - Rancoeur

Francouzská scéna zažívá za poslední roky jedno z nejplodnějších období, přelom poslední dekády přinesl na svět další hromadu nových kapel ze země Galského kohouta. Jednou z nich jsou i Rancoeur z východofrancouzského Nancy. Kapela naroubovala na klasický oi!, post-punkové a cold wave elementy a obráží podia se svým orginálním pojetím "cold oi!". Na světe mají EP "Sur le Fil du Rasoir" a self-titled album z roku 2022, minulý rok vypustili do světa další EP "Lame En Peine", nicméně na další desku si dle slov samotné kapely budeme muset ještě počkat. O tom proč zrovna Francie zažívá další punkovou vlnu, jak moc se do tamní scény promítá téma války na Ukrajině a jaké je to pro kapelu z Evropy, hrát ve Spojených státech, nám zodpověděl zpěvák a basák Julien.



Zdar, na začátek mohl bys trochu představit kapelu, jak dlouho už hrajete a popsat, co pro vás znamená přízvisko "cold-oi!", kterým popisujete vaší muziku?

Zdarec, my jsme Rancoeur z Nancy ve východní Francii, jsme trojice co se poslední dva až tři roky snaží tvořit cold oi! Máme tu Toma na bicích, Tristan, náš kytarový hero a já na base a za mikrofonem. Nejdříve jsme chtěli založit klasický oi! band ale pak jsme se rozhodli přidat i nějaké post-punkové/cold wave prvky, což je důvod proč právě "cold oi!".

Minulý rok vám vyšlo EP "Lame En Peine" v poměrně krátkém čase po vydání vašeho prvního self-titled alba z roku 2022. Můžeme tyhle čtyři nové tracky považovat za ochutnávku k další desce, nebo je zatím ještě moc brzo?

Už od začátku kapely jsme chtěli udělat 7" palec, a když jsme na konci roku 2022 začali pracovat na našem prvním tour, tak jsme přidali nějaké nové tracky do našeho playlistu. Ještě je moc brzy na to považovat tyto songy za předzvěst nové desky, nicméně v těchto dnech makáme na nových věcech a držíme se stejného receptu jako předtím.

Jelikož hodně francouzských kapel zpívá ve své mateřštině a většinou nepřekládá texty (což by mě zajímalo proč?), mohl bys nám popsat o čem jsou vaše songy?

Texty z našeho alba jsou přeloženy do angličtiny na našem bandcampu, bohužel EP "Lame En Peine" tam přeložené nemáme, jo máš pravdu! Máme celkem temné texty, mluvíme o osamění, drogové závislosti, depresích nebo také přátelství. Dokonce máme i cover song "Braquage" od Gilles Bertina, zpěváka Camera Silens.

Na podzim 2023 jste hráli v Kanadě a USA, konkrétně v Bostonu a Montrealu. Vidíš nějaké rozdíly v porovnání s evropskou scénou? Co jsem slyšel, tak v Americe není úplně běžné, že kapela dostane zdarma najíst a na baru má nějaké drinky, což je v Evropě poměrně normální, je to opravdu tak, nebo realita je přece jenom trochu jiná?

Hraní v Kanadě a USA byl skvělý zážitek v Montrealu jsme hráli v jednom z nejznámějších klubů - "Foufounes Electriques" (hrála tu i Nirvana! haha), podmínky k hraní byly opravdu skvělé, podobně jako v Evropě. Trochu jiné to bylo v Americe, protože věci k hrání si musíš sehnat sám a jídlo a pití si také platíš sám, na druhou stranu za koncert dostaneš víc peněz... ale je to pro kapelu trochu složitější. Jinak jsme si to v Americe opravdu užili, respekt patří hlavně naším přátelům z Battery March!  

Hráli jste na Fire and Flames Festu a Revolution Festu v Montrealu, což jsou akce do určité míry spojené s RASH skinheady. Ne, že bych vás považoval za RASH oi!, nicméně mezi některými RASH skins, můžeme vidět pár kontroverzí, které vykrystalizovali hlavně s válkou na Ukrajině. Kapely jako Banda Bassotti, kteří otevřeně podporují ruskou invazi na Ukrajinu, Klowns, kteří začínali jako první ruská SHARP kapela a dlouhodobí antifašisti a nebo naposledy Opcio K-95, kteří v květnu 2023 zahráli v Rusku na politickém festivalu, pořádaném putinovou vládnoucí stranou "Jednotné Rusko" (na záznam z koncertu se můžete podívat na youtube), nemluvě o dalších jednotlivých reds, hlavně ze Španělska a Itálie, kteří slepě podporují Rusko. Ok, teď "zapomeňme", že současný ruský režim nemá s komunismem nic společného a že ve skutečnosti má mnohem blíže k pravici, nacionalismu a fašismu, což nechápu, že to ti bolševičtí idioti z těch kapel a zemí nevidí, a rovnou se vás zeptám, pokud byste dostali nabídku hrát na akci společně s takovými kapelami, nebo organizované těmito lidmi, odmítli byste tam zahrát, kvůli jejich slepé podpoře putinova režimu? Je pro vás postoj vůči válce na Ukrajině v rámci scény relevatní téma nebo to tolik nereflektujete?

Nemáme politické texty a ani je nechceme mít. Těžko říct, jeslti někdy budemem mít "šanci" hrát na akci nebo s těmito kapelami ale samozřejmě nechceme mít v žádném případě jakoukoliv spojitost s putinovým režimem. Upřímně, válka na Ukrajině ve francouzské scéně v poslední době, není moc probíraným tématem.

Já bych ještě chvíli zůstal u tématu války na Ukrajině. Jak lidi ve Francii vnímají tento konflikt? Protože pro nás, jako jednu z postkomunistických zemích, která měla historickou zkušenost s Ruskem a invazí jejich vojsk, je to bráno možná trochu vážněji, než jen nějaká válka, někde daleko ve východní Evropě. Co je v tomto kontextu zajímavé, že dokonce i anarchisti z této části Evropy (kteří byli z principu vždy proti všem válkám), vidí v současném Rusku nástupce fašismu a aktivně podporují ukrajinskou stranu. Řekl bys, že ve Francii nebo západní Evropě, je tenhle konflikt brán spíš jako výsledek geopolitických her mezi USA a západem na jedné straně a Ruskem na straně druhé a společnost tolik necítí nebezpečí války?

Společnost ve Francii většinově podporuje Ukrajinu, na začátku invaze tu bylo hodně podpůrných akcí. Mě osobně to příjde jako druhá studená válka, boj mezi Ruskem a USA společně s dalšími státy... a tento rok nás čeká další kapitola s americkými prezidentskými volbami.

Francie je také známá díky mnoha stávkám a odborářskému hnutí, což bych řekl, že  možná souvisí tak trochu i s vaší historií.... Francouzská revoluce v roce 1789, Pařížská komuna v roce 1871 a v nedávné historii to bylo např. hnutí Žlutých vest, nemluvě o různých riotech apod. V Čechách si občas děláme srandu, že francouzi stávkují z důvodů, kvůli kterým by u nás nikdo nestávkoval. Řekl bys, že četnost stávek má v dlouhodobém výhledu nějaký znatelný dopad, že by ve Francii byly pracovní podmínky, důchody a pracovní zákoník, víc na straně zaměstnanců, než ve zbytku Evropy?

Nevím, jeslti máme lepší pracovní podmínky, než zbytek Evropy ale je pravda, že když se politici snaží závést nějaký zákon, který by poškodil naše sociální výhody, tak nestojíme se založenýma rukama a musím říct, že na toto jsem celkem hrdý. Jestliže nevyjadřuješ svoje požadavky, tak jak můžou být potom vyslyšeny?

V Čechách jsme před pár lety zažili a řekl bych, že to stále trvá, návrat papírových fanzinů, což je něco, co by nikdo, před 10-15 lety vůbec nečekal. Jaká je v tomto ohledu situace ve Francii, máte tam hodně punkových, oi!, nebo HC fanzinů, je francouzská scéna aktivní, co se týká publikování? A co vy osobně čtete fanziny?

Nedá se říct, že by ve Francii bylo nějak hodně tištěných fanzinů ale můžeme říct, že s covidem se někteří do toho pustili a začali tvořit nové fanziny a samozřejmě, jsme za to rádi! V minulosti jsme tu měli hlavně "Une Vie Pour Rien" fanzine, což je v současnosti hudební label, dnes tu máme např. "La Faute a Qui?", "Punkulture", "Bra", "Couvre Feu" nebo "La France aux Nantais". Já osobně čtu fanziny ale většinou jen, když na ně narazím v nějakém distru.

Jak jsem zmínil na začátku, svůj styl popisujete jako cold oi!, což je opravdu výstižné, protože  ve Francii se za posledních pár let objevilo spoustu nových kapel s podobným přístupem k punku. Stačí se podívat na kapely jako Kronstadt, Syndrome 81, Prisonnier du Temps, Nightwatchers, Litvosk nebo Douche Froide, všichni mají ve své muzice více méně jedno společné, základ vycházející z kombinace punku/oi! a post-punkových prvků, kdy se to u některých kapel projevuje více, u některých méně. A ten sound zní opravdu originálně a nebál bych se tvrdit, až francouzsky specificky. Myslíš, že u vás vzniká něco nového?

Ne nemyslím si, že by to bylo něco nového. Toto už dělali i některé staré kapely dávno v minulosti, jako např. Blitz. Ale musím uznat, že je to opravdu super, nevím proč zrovna ve Francii ale pokud tu žiješ, tak narážíš na hromadu plakátů s kapelami, které jsou ovlivněny tímto přístupem. Za poslední dva až tři roky tu každý měsíc vzniká mraky kapel a evidentně i více lidí se začalo objevovat na koncertech. Doufejme, že to takhle vydrží i dál!

Díky moc za otázky a podporu.

Vše nejlepší!
Rancoeur


ENGLISH


Hi, for the beginning, could you introduce your band little bit, how long have you been already playing and describe, what means for you term "cold-oi!", which is how you describe your music?

Hey, we are Rancoeur from Nancy in the east of France, we are a trio which try to make cold oi! in last two or three years. There is Tom at the drum, Tristan our guitar hero and me (Julien) on the bass and sing. The first idea was to do a classic oi! band and we decided to add some post-punk/cold wave effects on our sound, it's the reason why "cold oi!".

Last year you have released EP "Lame En Peine", I would say in quite short time after debut self-titled album from 2022. Can we consider that new four tracks like a taste for coming album or it's to early yet?

Since the beginning of the band we really wanted to make a 7" vinyl, and when we started to work on our first tour at the end of 2022, we added new tracks on our tracklist. It's to early to consider this tracks like a preview of our coming album but now, we are working on new songs and we keep the same recipe. 

Because many French bands sing in French and mostly don't translate theirs lyrics (why?), could you describe, what about are your songs?

The lyrics of our album are translated in english on our bandcamp, but not the lyrics of EP "Lame En Peine", you're right! We have got dark lyrics, we speak about solitude, drugs addiction, depression or friendship. We also have a tribute song "Braquage" from Gilles Bertin singer of Camera Silens.

You have played in the autumn of 2023 in the USA and Canada, specifically in the Boston and Montreal. Can you see any differences in the comparison with europian scene? What I heard, in the America is not commonplace, that band will get food for free and some drinks as it's quite normal in Europe, is it really like that?

It was a very cool experience to play in Canada and in the USA, in Montreal we played at one of the most famous gig place of Canada, the "Foufounes Electriques" (Nirvana played there! haha), the conditions to play was really perfect like in Europe. It was a little bit different in the USA, you have to find materials to play and you have to pay food and drinks but they give you more money for the show... so it's a little less user-friendly. We had really good times in the USA, big up to our friends of Battery March!

You have played on the Fire and Flames Fest and Revolution Fest in Montreal, which are events connected, in some way with RASH skinheads. I don't think that you would consider yourselves as a RASH oi!, anyway I can see among RASH skins some controversies that arosed the most with the war in Ukraine. Bands like Banda Bassotti, who openly support russian invasion on Ukraine, also Klowns, who started as first russian SHARP band, long time antifascists or last time Opcio K-95, who played in the Russia in May 2023 on the political festival organized by Putins rulling party United Russia (you can watch it on youtube here), and certainly many more reds, mainly form Spain and Italy blindly support Russia. Ok, I will forget, that current russian regime doesn't have in reality anything common with communism and has much more closer to right-wing, nationalism and fascism, which I don't uderstand, that bolshevik idiots from these bands and countries don't see it, and ask you, if you would get a chance to play on the same event with these bands, or organized by these people, would you refuse to play there, because of theirs blind support of Putins regime? Is the stance within the scene, towards war in the Ukraine big or relevant theme for you?

We don't have political lyrics and we don't want to have. I don't know if we will get a "chance" to play for, or with these bands. But for sure we don't want to have any link with Putins regime. To be honest the war in Ukraine, at the moment don't take a big place in the French scene.

I would stay in the theme of war in Ukraine yet. How people in France perceive this conflict? You know, for us like one of the postcommunist countries, who had a historical experience with Russia, also with theirs invasion (Prague spiring in 1968), generally this is taken maybe more seriously, than just war somewhere far in the east Europe. What is interesting in this context, that even anarchists from this part of Europe (who always were against any wars), see current Russia as a successor of fascism and are supporting Ukraine side. Would you say, that in France or west Europe, is this conflict taken more like a result of geopolitical games between USA and west on one side and Russia on other side and people don't feel danger of war?

In France people are supporting Ukraine side, there were many supporting actions at the beginning of the invasion. Personally, I think it's like a second cold war. A fight between Russia and USA with others countries... and we will have a new chapter this year with the american presidential elections.

France is also known for lot of strikes and union movement, which is maybe connected with your history I would say.... revolution in 1789, Paris Commune in 1871, in modern days couple years ago rise of Yellow vests movement, riots and so on. People in Czech sometimes make a jokes, that French strikes from the reasons, we wouldn't strike at all. So if you are striking too much, would you say that it has some effect in long time term, that working conditions, pensions and laws would be better and more on workers side in France, than in rest of Europe?

I don't know if we have better working conditions than the rest of Europe, but for sure when the politicians try to put a law which destroy our social advantages, we don't stay here without doing nothing and I have to say that I am proud of it. If you don't say what you want, how they can know it?

In Czech we had few years ago or maybe it still lasts, return of paper fanzines, which is something what anybody 10-15 years ago woudn't expected. What is situation in France, do you have there lot of punk, oi! or HC fanzines, is French scene active regarding publishing? And what about you, are you reading fanzines?

We can't tell that there is a lot of paper fanzines in France but we have to say that, with the covid crisis some people makes new fanzines and of course we are really happy of that! In the past we had "Une Vie Pour Rien" fanzine which is now a music label and now you can find "La Faute a Qui?", "Punkulture", "Bra", "Couvre Feu" or "La France aux Nantais". I try to read fanzines when I find it in a distro.

Like I mentioned before, you describe your style like cold oi!, which is really accurate, because in France in last few years many new bands with similar approach to punk have appeared. Look on the bands like Kronstadt, Syndrome 81, Prisonnier du Temps, Nightwatchers, Litvosk or Douche Froide, all has more or less common thing in theirs music, mostly based on combination of punk/oi! and post-punk elements, when some bands include it more, some less. And that sound is really original and I wouldn't afraid to tell french specific, do you think that in France something new is creating?

No, we don't think it's a new. Some old bands like Blitz for example, did it in the past as well. But we have to say that's really cool, we don't know why it's especially in France but when you live here or near, you can see good flyers with a lot of bands with these influences. In last two or three years, we have a lot of great bands which born in every month and obviously more people at the shows. Hope it will last! 

Thanks a lot for your questions and for your support.

All the best!
Rancoeur

1 komentář:

  1. Dikkyy! Francuzska oi-postpunk scena je fakt naasup! Litovsk! Syndrome81!... verim tomu, ze vznika nieco nove, a ked, nebol by to tak trochu zazrak?🤘

    OdpovědětVymazat