neděle 16. října 2022

Rozhovor - Questions

Pro kapely z Jižní Ameriky mám prostě slabost a tak, když se v červnu 2022 objevili v Praze hardcorový Questions z Brazílie, kteří se tu zastavili v rámci svého evropského tour, bylo jasné, že se tu s nimi, dřív nebo později objeví rozhovor. A tak je tady. Nejdřív by se ale slušelo Questions trochu představit. Kapela původně ze Sao Paula, působí na scéně už přes dvacet let, na kontě mají celkem šest alb a splitko s kapelou "Brothers in Blood", v Evropě byli za tu dobu už několikrát, takže v našich končinách rozhodně nepatří mezi nováčky. Jaká je scéna v největší jihoamerické zemi, jak moc se liší od té v Evropě, co pro Questions známená hardcore a jak se žije v dnešní Brazílii pod vládou konzervativního pravičáka Bolsonara se dočtete v následujícím rozhovoru. Za kapelu odpovídal Pablo (kytara/zpěv)




Zdar panové, nejsem si úplně jistý, kolik lidí v Čechách zná "Questions", takže na začátek, mohli byste trochu představit vaší kapelu? Jak dlouho už hrajete, něco k vaší diskografii a plány do budoucna?

Zdar, díky za zájem! My jsme "Questions" ze Sao Paula - Brazílie. Vyrůstali jsme společně na předměstí a jsme kámoši, už od dětství. Kapelu jsme založili v roce 2000 a od té doby jsme hráli hromadu koncertů po celé Brazílii, tour po Mexiku a celkem sedm evropských tour. Na kontě máme šest studiových alb, na prvních pěti jsme zpívali anglicky, naší poslední desku "Libertatem", jsme se rozhodli odzpívat v portugalštině. Zrovna pomalu začínáme hrát po pandemii. Máme za sebou evropské tour, které jsme odjeli v červnu/červenci, aktuálně hrajeme opět doma v Brazílii.

Několikrát jste hráli v Evropě, jestli se nepletu, vidíte nějaké rozdíly mezi brazilskou a evropskou scénou? Například co se týká organizace koncertů, publika nebo klubů?

Jasně, kapelu jsme zakládali také s tím, že jedním z našich cílů bylo hrát tour po Evropě, takže jsme hodně makali na tom, aby jsme náš sen zrealizovali. I po těch letech se do Evropy stále vracíme. Ano, je v tom hodně rozdílů, řekl bych, že tím hlavním rozdílem je kvalita vybavení a celkově podmínky v klubech, v kterých hrajeme. Všechno to souvisí s ekonomickou realitou a i když se to, už i v Brazílii zlepšuje, co se týká slušnější výbavy, obvykle ti spíš kluby v Evropě nabídnou lepší zvuk. Dalším rozdílem je možnost hrát každý den v týdnu, což hodně usnadňuje pořádání tour, protože vždycky máš alespoň jídlo, nocleh a nějaké peníze, které ti uhradí náklady na cestu. V Brazíli koncerty během týdne sice máme taky ale jen velmi zřídka, hrajeme většinou jen o víkendech. Brazílie je obrovská a vzdálenosti mezi městy jsou velké, takže je těžké udělat delší tour. Pokud jde o publikum, Brazílie a latinská Amerika obecně, jsou známé svým vášnivým publikem, což je sice pravda ale i v Evropě jsme odehráli mraky intenzivních koncertů. Protože pokud je propojení kapely a publika opravdové, tak ta energie, kterou cítíš při HC koncertě je podobná kdekoliv.

Pojďme se trochu pobavit o spojení Brazílie a Portugalska. Vím, že některé kapely ze Španělska jezdí, čas od času, na tour do Jižní Ameriky a některé z nich jsou tam celkem známé (Non Servium, Kaos Urbano, Kortatu). Máte něco podobného i v Brazílii, jsou u vás některé portugalské hardcore & punk kapely tak známé, že si je lidé žádají vidět hrát i v Brazílii?

Mezi brazilskou a portugalskou scénou existují určité vztahy ale mám pocit, že by to mohlo být mnohem lepší. Máš tu několik "klasických" kapel jako např. "Simbiose" (oldschool punk), "X-Acto" a "New Winds" (90's sXe), které hráli i v Brazílii a udělali si celkem slušnou reputaci, hlavně na začátku nultých let. V podstatě nedávno se tu objevila crust/grind kapela "Besta" a i oni se tu dobře bavili. V současnosti ale těch koncertů zahraničních kapel tolik není. Myslím tím to, že jsme pořád v tom divném pocovidovém režimu, takže doufám, že kapely budou cestovat víc a víc a my tu brzy uvidíme víc kapel z Portugalska. Myslím, že kapely jako např. "Devil in Me" a "For the Glory", by tu měli slušnou odezvu, kdyby přiletěli do Brazílie. Portugalsko jsme navštívili během našeho prvního evropského tour v roce 2007, hráli jsme tenkrát se skvělou kapelou "Day of the Dead". Bohužel co vím, tak dnes už nejsou aktivní.

Na toto se kapel ptám dost často, takže to berte jen jako takový můj "průzkum". V Evropě je vidět, že v žánrech, jako je punk, oi! a hardcore začíná být pomalu znát nedostatek nové generace, že scény v podstatě stárnou. Nová "instagramová" generace se orientuje na jinou muziku a styly a hlavně vyrůstala v úplně odlišném světě, než my (generace 80. a 90. let). Možná ještě tak hardcore pořád má tu sílu, čas od času přitáhnout mladší ročníky. Máte to v Brazílii podobně, nebo váš punk je pořád pro tamní "děcka" atraktivní?

No já mám pocit, že hardcore, punk apod., byly vždy v rámci undergroundu, ti největší "smolaři". Chci říct, že máš období, kdy je scéna větší a roste, na koncertech je víc lidí a pak se to začne odrážet a scéna je opět silnější. Prostě to přichází ve vlnách a Brazílie v tom není vyjímkou. Od 90. let tu máme několik melodických hardcore/punkových kapel, které dokážou přilákat spoustu mladších děcek, které se později začnou zajímat i o "hrubější" kapely. Naštěstí my jako kapela si nemůžeme na nedostatek fanoušků vůbec stěžovat. Vždy jsme chtěli mít co nejrůznorodější publikum, od hardcore kids, sXe, metalistů, punkery až po skejťáky a nebo graffiti umělce... prostě co si jen vzpomeneš. A vždycky se objeví pár mladších kids, někteří dokonce i se svými fotry, haha. Já si myslím, že pokud vyrůstáš v dnešní době, jseš tak přehlcen množstvím kulturních a hudebních informací, že je lehké si oblíbit více různých stylů. Hardcore není mainstream ale pořád dokáže zaujmout mladší generace.

Znáte nějaké kapely z česko-slovenské crust, punk a hardcore scény?

V Čechách máme už roky pár skvělých přátel s kterými jsme společně hráli. Kapely jako "Empty Hall of Fame", "Lifelike", nebo "Man is: Astronaut".

Brazílie je také jednou z latinsko-amerických zemí, kde je nejstarší skinheadská scéna, už od začátku 80. let. Ale upřímně první generace brazilských skins byla čím dál, tím víc pravicová (i když ne nezbytně rasistická), později známí jako "carecas". Vím, že tihle týpci nemají rádi punkáče, levičáky apod. Máte s nimi v Sao Paulu problémy, chodí na HC koncerty dělat potíže, nebo se o vás nezajímají? Dá se říct, že mezi "carecas" se najdou podporovatelé Bolsonarovi vlády?

Velmi důležité téma. Bohužel je pravda, že hodně z prvních brazilských skinheads byli od začátku orientovaní spíš pravicově. Navíc 80. léta byla hodně násilná mezi všemi undergroundovými subkulturami. Rvali se punks, carecas, metalisti... bylo tu hodně vzájemné nenávisti vůči jakémukoliv "konkurenčnímu gangu". Když ale začalo docházet i k jednotlivým zabitím, situace se začala zase pomalu uklidňovat. Nebo alespoň nedocházelo k vraždám pravidelně. Musíme brát v potaz to, že na začátku 80. let, byla Brazílie stále pod diktaturou vojenské junty, takže policejní represe, proti komukoliv "potencionálně nebezpečnému" byla také mnohem větší. A teď tu máme prezidenta, který z této junty původně vzešel. Netají se svojí nevraživostí vůči ženám, LGBT lidem, levičákům... chlápek, který nesnáší v podstatě každého, kdo nedodržuje jeho morální kodex, takže pravičáci jsou teď silnější, než kdykoliv předtím. Náckové, rasisti a podobní se teď cítí být vládou legitimizováni a nebojí se vyjadřovat svojí nenávist. Promítá se to v každém aspektu společnosti, stejně tak i v undergroundu. I když problémy s pravicovými carecas na hardcore shows nejsou tak časté, pořád se to v nějakých izolovaných případech občas děje. Doufejme, že se to nezhorší. Další věc, kterou bych rád zmínil, je fak šílené vidět stárnoucí punkáče, jak se stávají mnohem víc konzervativními a pravicovými. Lidi, kteří bývali za mlada anarchisti a dnes podporují tuhle "náckovskou" vládu. Nedává to vůbec smysl ale existují.

A jak vůbec vypadá dnešní Brazílie pod vládou Jaira Bolsonara. Ten člověk je něco jako brazilská verze "Donalda Trumpa", ani bych se nedivil, kdyby byl obdivovatelem Salazarova režimu v Portugalsku. Je někým, kdo absolutně ignoruje práva původních obyvatel Amazonie. Co jsem tak četl, tak je prý napojen na místní dřevařský průmysl, který ničí tamní deštný prales. V podstatě pravičák s autoritativními tendencemi. Mění se i dnešní brazilská politika tímhle směrem?

Ty vole! Těžko popsat současnou brazilskou politickou situaci. My to vidíme skoro jako "nazi" projekt. Jde o využívání brazilských zdrojů k obohacení elit bohatých zemí prvního světa. Jde to dál, než k prezidentu a jeho rodině, armádě a jejím přívržencům, je to mezinárodní hnutí založené na "morálních" a konzervativních hodnotách, hnutí, které hlásá nenávist vůči každému, kdo není bílý heterosexuální muž. Příklady jsou nekonečné: ničení amazonského pralesa a domorodých komunit ve prospěch těžby a chovu dobytka, obchod se dřevem a další kriminální aktivity. Úplná integrace náboženských extrémistů do státní sféry, ničení systémů veřejného zdravotnictví, nedostatečné financování veřejných univerzit a jakýchkoliv kulturních projevů, které nejsou v souladu s vládou, militarizace společnosti a pobízení aby mělo i civilní obyvatelstvo (a milice) přístup ke zbraním.... se seznamem bych mohl pokračovat do nekonečna. Žijeme v tom už od roku 2018. Nemám slov, abych vyjádřil tragédii ve všech rovinách, kterou tahle vláda představuje. Je to nelidské, asi jsou pro vymírání vlastních lidí, jak jsme mohli vidět v období covidu, kdy federální vláda dělala vše, co mohla, aby mohla nechat umírat lidi. Je to horší, než nejhorší noční můra, jakou jsem si kdy dokázal představit. První kolo prezidentských voleb se bude konat 2. října, takže si myslím, že v době, kdy bude tento rozhovor zveřejněn, bude o osudu Brazílie již rozhodnuto. Bývalý prezident Lula je právě teď v průzkumech první, takže pokud se nestane nic neočekávaného, mohl by vyhrát, možná v druhém kole na konci října. Ale i kdyby vyhrál a stal se prezidentem v lednu 2023, budou to pro Brazílii velmi těžké časy. Škody, které napáchala tato vojenská krajně-pravicová vláda za poslední čtyři roky, jsou obrovské. Bude trvat dlouho, než se Brazílie začne otáčet lepším směrem.

Brazilská města mají v zahraničí reputaci nebezpečných míst s chudinskými favelami, kde je vysoká kriminalita, vraždy na denním pořádku, drogy, zkorumpovaná policie apod. Jaká je ale realita, jak se ve skutečnosti žije lidem ve městech jako je Rio de Janeiro nebo Sao Paulo, jaká je realita života pro vás místní? Jsou brazilská města opravdu tak nebezpečná?

Jasně, že to může být nebezpečné ale strach prodává a média z toho těží kvůli senzacechtivosti, upřímně, nemáme tady peklo na zemi. Rio de Janeiro a Sao Paulo jsou velká města, v nichž žijí miliony lidí. Máš tu čtvrti, do kterých je lepší v určitou dobu sám radši nechodit, pokud tam někoho neznáš. Ale jinak, je to jako kdekoli jinde na světě, jako cizinec můžeš minimalizovat riziko, když budeš mluvit s místními a porozumíš místu, kde se zrovna nacházíš. A důležitý bod, který je potřeba si objasnit: většina lidí žijících ve favelách, jsou prostě tvrdě pracující lidé, kteří jsou zrovna nezaměstnaní nebo vydělávají málo peněz. Žijí v těchto podmínkách v podstatě proto, že nemají na výběr. Není to "centrum kriminality", jak nám cpou masmédia. A jak jsem už zmiňoval na začátku, projezdili jsme celou Evropu a mnohokrát jsme se museli strachovat o naší dodávku. Nám se to naštěstí nikdy nestalo, ale slyšeli jsme spoustu historek o tom, jak kapelám ukradli vybavení a merch, což je hrozné. Samozřejmě, že je těžké porovnávat "úroveň nebezpečí" ale kriminalita je universální věc.

Ok, takže poslední otázka! Co bylo pro vás tím prvotním impulsem, když jste se rozhodli hrát HC punk? Co vás na hardcore subkultuře tak zaujalo a co je na ní pro vás tak důležité, že jste stále aktivní ve scéně i po všech těch letech?

Jak jsme vyrůstali, začali jsme postupně chodit na koncerty. Koncem 80. a na začátku 90. let, byly na brazilské scéně dvě nejdůležitější kapely: "Sepultura" a "Ratos de Porao". Energie jejich vystoupení bylo něco, co navždy změnilo naše životy. V tom okamžiku jsme si uvědomili, že chceme také tvořit něco podobného. Mezi dalšími kapelami, které jsme v té době poslouchali se začal utvářet náš hudební vkus a inspirovalo nás to k založení vlastní kapely. A docela brzy jsme usoudili, že nám nejvíce sedne hrát jednoduché, rychlé a krátké songy, zaměřené víc na HCpunk, než na trash. Spíš to je jako, kdyby si nás vybral hardcore a ne naopak. A zároveň jsme se mohli víc soustředit na texty a poselství punkových kapel, které byly o skutečných životních problémech. Takže v hardcoru jsme se přirozeně cítili jako doma a od té doby jsme se snažili pracovat na vlastním soundu a osobnosti kapely. Energie HC koncertů je něco, co jinde nenajdete, a stále nas to posouvá dopředu, až do dnešních dnů. Udržuje naši mysl svěží a otevřenou a poskytuje nám stejnou vůli hrát, jako v době, kdy jsme byli malí hardcore kids.

Pablo



ENGLISH


Hi guys, I am not sure how many people in Czech knows "Questions", so for the beginning could you little bit introduce your band? How long have you been playing, something about your discography and plans for the band to the future?

Hi Marek, thanks for having us! We're Questions from São Paulo, Brasil. We grew up in the suburbs of the city and are friends since we were very young kids. We formed the band in 2000 and played a lot since then: countless shows all over Brasil, a Mexican tour and also seven big European tours. We released six studio albums, on the first five we sang in English, and on the last one, "Libertatem", we decided do sing in our native language, Portuguese. We just started playing live shows again "after" the pandemic. We did an european tour in June/July and are currently playing again in Brasil.

You have played several times in Europe if I am right, so can you see some difference between brasilian scene and europian one? For example in the case of organisation of gigs, audience or clubs?

Yeah, to be able to tour Europe was one of our main goals when we started the band, so we worked a lot to make it happen. And after all these years, we keep coming back. Well, there are many differences. I guess the main one is the average quality of equipment and overall conditions we find in the clubs we play. It all comes down to economic reality and, even though Brasil's slowly getting better in offering a decent gear, usually is much easier to have a good sound in Europe. Another difference is the possibility to play every day of the week, this helps a lot to make a big tour happen, because when you play a show, normally you have at least: food, a place to sleep and some money to pay for the costs of the trip. In Brasil week days shows exists but are very rare, we play mostly weekends. It's a big country and the distances between the biggest cities are huge, so it's hard to make longer tours possible. As far as the audiences, Brasil and Latin America are famous for having very passionate crowds, which is true, but we also played some pretty intense shows all over Europe. When the connection between band and people is real, the energy of a hardcore show is similar anywhere.

Let's to talk little bit about Brasil and Portugal connection. I know that some Spanish bands are going (time to time) to play to South America and some of them are famous there (Non Servium, Kaos Urbano, Kortatu). So do you have something like that in Brasil, are some portuguese hardcore & punk bands well known in Brasil, that people demand to see them to play in Brasil?

There is some relations between the brazilian and portuguese scenes, but I feel it could be bigger. There are some classical bands like "Simbiose" (oldschool punk), "X-Acto" and "New Winds" (90's sXe) that played in Brasil and made a reputation for them back in the early 2000s. More recently, a crust/grind band called "Besta" came down and had a good time here. Nowadays, it doesn't happen that much. I mean, we are still in a weird "after" covid situation, so I hope the bands can travel more and more and we have more portuguese bands coming over. I guess bands like "Devil in Me" and "For the Glory" would have good shows if they would come. We played Portugal in our first European tour, back in 2007, with a great band called "Day of the Dead". Unfortunately they are not active anymore, as far as I know.

This one I ask the bands a lot, but take it like my "research". In europian scene we can see that in the genres like punk, oi! and hardcore, there started to be lack of new generation, that scenes basically are getting older, new "instagram" generation is oriented on the different music and styles and were growing up in totaly different world than us (generation of 80's and 90's). Maybe hardcore still have that power, time to time to bring new young people. So do you have same "problem" in brasilian scene or your punk is still attractive for young "kids"? 

Well, I feel like hardcore, punk bands and so on, were always the underdogs of the underground. I mean, there are moments when the scene gets bigger, the shows are more crowded, then it bounces back a little bit, then it comes strong again. It goes in waves, Brasil's no different. Since the 90's we have some melodic hardcore/punk bands that can draw a lot of people, many very young kids goes to these shows and then get also interested on the heavier bands. We're a band that luckily can't complain about newer kids coming to the shows. We always wanted to have and had a very diverse crowd, from hardcore, straight edge kids, to metalheads, from punks to skaters, to graffiti people.... you name it. And there's always young kinds coming. Some with their fathers, haha. I guess, nowadays, when you're young and growing up, there are so many cultural and musical informations available, that is easy to like a lot of different styles. Hardcore is not the mainstream, but still can get the younger generation's attention.

Do you know some from Czech or Slovak crust, punk or hardcore bands?

We have some good friends, that we played together over the years in Czech republic. Bands like "Empty Hall of Fame", "Lifelike", or "Man is: Astronaut".

Brasil is also one from latino-american countries where is oldest skinhead scene, since beginning of the 80's. But to be honest first generation of brasilian skins were more and more right-wing (but not necessarily racists), later known as "carecas". I know that these guys don't like punks, leftist and so on. So do you have a problem with them in Sao Paulo, are they coming to the HC gigs to do problems or they don't care? Can you say that between "carecas" there are supporters of Bolsonaro government?

Very important topic. Unfortunately, it's true that a lot of brazilian skins were right-wing oriented from the beginning. The 80's were super violent among all the underground movements. There were fights between punks, carecas, metalheads... a lot of hate towards any "rival gang". When people started to be literally killed in situations like these, it slowly became more peaceful. Or at least, deaths didn't happen regularly at some point. We have to remember that on the early 80's Brasil was still living under a military dictatorship, so the police brutality against anyone "potentially subversive" was huge as well. Nowadays, we have a president that comes from the militia, that expresses hate against women, LGBT people, leftists... a guy who basically hates anyone who doesn't follow his moral code, so the right-wing extremists are more empowered than ever before. Neonazis, racists and alikes feel legitimized, they're not afraid to express their hate anymore. It reflects on every aspect of society, on the underground too. Although, problems with right-wing skins at hardcore shows are not that frequent. It can happen but it's still some isolated cases. Hope it doesn't get worse. Another thing that I would like to mention, it's very crazy to see punks becoming right-wing conservatives when they grow old. People that used to be anarchists when they were young and today are supporting this "nazi wanna-be" government. It makes absolutely no sense, but they exist.

And how looks today Brasil under a government of Jair Bolsonaro? That guy is something like brasilian "Donald Trump" I wouldn't wonder if he would be admirer of Salazar regime in Portugal. He is someone who don't care about rights of idigenous people in Amazonas, I read that he is well connected with woodworking industry, which is destroying Amazon rainforest. Basically rightist with authoritative tendencies. So is today brasilian politics changing to this way?

Oh man, it's hard to describe the current brazilian political situation. Here is the way we see it: it's a nazi like project. It's about the exploitation of the brazilian resources to enrich the first world's elite. It goes way beyond the president and his family, the military and his supporters, it's an international movement based on "moral" and conservative values, a movement that preaches hate against anyone who isn't a white heterossexual male. The examples are endless: the destruction of the Amazon forest and the indigenous communities in benefit of mining, cattle raising, wood traffic and other criminal activities; the complete integration between state and extremists religious leaders; the destruction of the educational and health public systems; the underfunding of public universities and any cultural expressions not aligned with the regime; the militarization of society and the incentive to the civilian population (and militias) to have access to guns... the list goes on and on. Since 2018, that's what we are experiencing. I have no words to express the tragedy in all levels that this project represents. It's anti-human, it's pro death of the majority of our own people. As we saw on the covid period, when the federal government did everything they could to make more people die. It's worse than the worse nightmare I could ever imagine. The presidential elections first term takes place on October 2nd, so I guess by the time this interview gets published, the country will have already decided if this project will continue or not. Former president Lula is first on the polls right now, if nothing completely unexpected happens, he might win. Maybe on the second term, in late October. But, even if he wins and become president in January 2023, this country will have very difficult times ahead. The damage this military extreme right-wing government did on the last four years is gigantic. It will take a long time to bring Brasil back to a good direction.

Brasilian cities in abroad has reputation like dangerous places with favelas where is high criminality, lot of murders, drugs, corrupted police and so on. But what is reality of life there, how is reality of living in the cities like Rio de Janeiro or Sao Paulo for you like a locals, is it really so dangerous?

Yeah, it can be dangerous. But fear sells and the media benefits from sensationalism. So, is not this hell on earth. Rio de Janeiro and São Paulo are big cities, with millions of people living in them. There are neighborhoods you shouldn't go by yourself at certain times if you don't know anyone there. But it's like anywhere else in the world, as a foreigner, you can minimize the risks if you, talk to local people and understand where are you hanging out. An important point to make clear: the huge majority of the people living in the favelas are simply hard working people who happen to be unemployed or underpaid. They live in these conditions basically because they have no other choice. It's not a "criminal center", as parts of the mass media wants us to believe. With that been said, we have been around all over Europe and there were plenty of times we had to be concerned about the security of our van. It never happened to us, luckily, but we heard lots of stories of equipment and merch being stolen from bands, which is terrible. Of course, it's very hard to compare "levels of danger", but crime is an universal thing.

Ok guys, last question! What was the first impulse for you, when you decided to play HC punk? What is so attractive and important for you on hardcore subculture, that you are still in the scene also after that years? 

When we were growing up and started going to shows, back in the late 80's and early 90's, there were two main bands on the brazilian scene: "Sepultura" and "Ratos de Porão". The energy of their live shows at that time was something that changed our lives forever. We knew that we wanted to create something like that. Among all the other bands we were listening to, they shaped our taste in music and inspired us to start our own band. And pretty soon we figured it felt more natural to us to play simple, fast and short songs, much more HC punk oriented than thrash. It's like hardcore chose us and not the opposite. And at the same time, we could relate more to the message and the lyrics of the punk bands, they were about real life problems. So we felt at home in HC and since then we tried to build our own sound and own personality as a band. The energy of a live hardcore shows is something that you can't find anywhere else, and it still moves us to these days. It keep our minds fresh and gives us the same will to play as we had, when we were kids.

Pablo

Žádné komentáře:

Okomentovat