pondělí 26. února 2024

Operation Ivy... punkrock potkává ska

Operation Ivy jsou neodmyslitelně spjati se jménem Tima Amstronga a mnohými fanoušky jsou bráni za, pokud ne přímo předchůdce Rancid, tak alespoň, jako "rezervoár", ze kterého později Rancid vznikli. Ovšem u Operation Ivy je mnohem podstatnější úplně jiná věc, byli jednou z prvních kapel, která definovala jiný přístup ke kombinování ska a punku. 2tone se o toto propojení snažil také ale mnohem uhlazenějším způsobem, kdy si z punku vypůjčoval jen určité elementy. Operation Ivy na to šli mnohem prostším způsobem, nesnažili se držet zavedených pravidel jako ostatní kapely, nenosili černé obleky a uzké kravaty, neměli ani dechovou sekci, zůstávali prostě punkáči, kteří hrají ska a punk a občas tyto dvě linie propojí, navíc jejich ska v sobě mělo tu klasickou punkovou jednoduchost a syrovost, která u 2tonu chyběla. Pravděpodobně ani nebyli první skapunkovou kapelou, Mighty Mighty Bosstones už hráli od roku 1983, jenže oni "ctili" pravidla, nosili obleky, kravaty, měli několik dechařů - Operation Ivy ne! Možná právě tímto způsobem položili základy toho z čeho později vznikl skapunk. A nezůstali jen u propojení punku a ska po hudební stránce, známá postavička Walt Jabsco dostal bodliny místo porkpie hat a Beat Girl se vrhla do poga, místo sukně oblékla kalhoty a na ruce hodila náramky s pyramidami. Skapunk tak dostal i svojí vizuální podobu. Pojďme se ale podívat na to, jak to vše začalo a čím tato krátká ale přesto zásadní kapitola vznikající třetí vlny skončila.

Operation Ivy se dali dohromady v roce 1987 v kalifornském Berkeley, kolem kytaristy Tima Amstronga a Matta Freemana, kteří předtím společně působili v kapele "Basic Radio". Postupně do sestavy přibrali ještě Jesseho Michaelse, který se chopil vokálu a Davida Mella, který usedl za bicí. Jméno si dali podle kodového označení americké armády pro jaderné testy z 50. let, ovšem stejný název měla původně i další místní kapela z Berkeley, punkový "Isocracy". Punk poslouchali všichni ale s hraním ska, kromě Amstronga nikdo zkušenost neměl a tak všem členům kapely rozdal kazety s The Specials, Madness, The Beat a Selecter, aby si ska naposlouchali a dostali ho pod kůži. Netrvalo dlouho a už 27. května 1987 odehráli svůj první koncert v bubeníkově garáži, kde se na ně přišlo podívat kolem třiceti lidí, což byli většinou jejich kamarádi a známí, ovšem hned druhý den vystoupili v místním klubu "924-Gilman Street", který se v té době postupně stával centrem undergroundové a punkové DIY scény v Berkeley a na další roky se  stal pro Operation Ivy domovským klubem, hráli tady skoro každý týden. Mimochodem v "Gilman Street" začínalo mnoho dalších punkových kapel, které později slavily úspěch v 90. letech, poprvé si tu zahráli např. Rancid, Green Day nebo Offspring. První koncert přinesl své ovoce, následují další vystoupení po jižní Kalifornii, díky kterým si jich všímá zavedený fanzine "Flipside", který mapoval punkovou scénu na západním pobřeží od roku 1977. V říjnu 1987 je umisťuje na svojí kompilačku "Turn It Around" další slavný fanzine Maximumrocknroll. 

Pro Operation Ivy jde o úplně první debut, na kompilačce se podílejí songy "I Got No" a "Officer". V USA se pomalu začíná dávat do pohybu to z čeho v 90. letech vykrystalizuje třetí vlna ska, v New Yorku už nějakou dobu funguje label Moon Ska Records Roberta "Bucketa" Hingleyho z Toasters a tak se i Operation Ivy snaží prorazit a Bucketovi posílají demáč v naději, že by u něj mohli vydat svojí první desku. Bucket je ale odmítne s tím, že na vydání desky nemá label dostatek financí, i když později přiznává, že je odmítl hlavně proto, že nešlo o čisté ska. V lednu 1988 tedy podepisují smlouvu s labelem Lookout! Records (který mimochodem vydal i první dvě desky Green Day) a vyrážejí do Oaklandu nahrávat jejich první počin. Na svět přichází šestisinglové EP "Hectic", které slaví ohromný úspěch. Původně vyšlo v nákladu tisíc kopií, které se ale velmi rychle rozprodaly a tak museli Lookout! Records zařídit další dotisk. Toto EP se pro label stalo jedním z nejprodávanějších titulů v jejich katalogu vůbec. Krátce na to je label posílá na první tour po Státech, které trvá celekm šest týdnů. Reputace kapely roste, hrají na stále více místech ve stále větších sálech a s tím samozřejmě přichází i tlak na smlouvu s major labelem, v té době neujdou pozornosti EMI, kteří jim nabídnou smlouvu. Tím je paradoxně zatlučen první hřebík do rakve a nastartován konec slibně našlápnuté kariéry. Operation Ivy nechtějí zrazovat svoje DIY principy, navíc v kapele začne docházet k neschodám mezi jednotlivými členy a tak se rozhodnou to po dvou letech radši zabalit. Ovšem abych nepředbíhal, konec přichází až s koncem jara 1989, na konci května vychází opět u Lookout! Records jejich první LP "Energy" a znovu trhá rekordy, po prvních dvou albech Green Day, jde o třetí nejprodávanejší titul u Lookout! Records. Křest proběhl 28. května v jejich domácím klubu na Gilman Street, na tomto koncertě jim předskakují do té doby neznámí Green Day, pro které je to jejich první vystoupení. Následující den zahrají ještě poslední neoficiální show pro známé na dvoře domu Roberta Eggplanta nedaleko Berkeley v Pinole a tím se kapitola Operation Ivy definitivně uzavírá. 

Za ty dva roky stihli zahrát neuvěřitelných 185 koncertů a složit 32 songů. Lookout! Records v roce 1991 vydává "posmrtně" self-titled kompilaci "Operation Ivy", kde se objeví celkem 27 tracků, jak z EP "Hectic", desky "Energy", tak i kompilačky "Turn It Around". Po rozpadu Operation Ivy, Freeman a Amstrong zakládají skapunkové "Downfall", kteří davají svému jménu za pravdu, protože po pár měsících hraní se kapela rozpadá. Stejný osud potkal i jejich další společný projekt hardcore-punkové "Generator". Jak Tim Amstrong tak i Matt Freeman stáli u zrodu jedné z nejznámějších ska kapel ze západního pobřeží a Berkeley - Dancehall Crashers. Bohužel zůstali jen u zrodu, protože zbytek kapely se chtěl věnovat klasickému ska, kdežto dvojce Amstrong a Freeman chtěli kapelu směřovat ke skapunku. V té době se Amstrong už na hraní moc nesoustředí, bojuje se svojí závislostí na alkoholu, Freeman se nevzdává a navrhuje opět založit novou kapelu. V roce 1991 přibírají na bicí Amstrongova spolubydlícího Bretta Reeda a vznikají, dnes již legendární Rancid. Nicméně odkaz Operation Ivy je později znát i u Rancid, kteří za svojí existenci nahráli několik ska tracků, kde je znát typický Amstrongův rukopis, který dostal kontury už v dobách Operation Ivy. Stačí se zaposlouchat do nejznámějšího válu "Time Bomb" a srovnat ho např. se songem "Bankshot" z dob Operation Ivy a hned víte odkud vítr vane. I když reunion, mnohými fanoušky žádaný, byl ze strany býv. členů několikrát vyloučen, odkaz po sobě přece jenom zanechali a i Rancid čas od času zahrají něco z repertoáru Operation Ivy. Navíc to, co např. dnes reprezentují Interrupters je přesně ten styl, který tehdy definovali právě Operation Ivy. Tím nechci tvrdit, že bez nich by skapunk nevznikl ale na jeho podobu měli podstatný vliv. 


Beat "Pogo" Girl

Žádné komentáře:

Okomentovat