úterý 2. února 2021

French punk connection

Francouzská oi! / punk scéna mě nikdy nepřestane překvapovat. Musím přiznat, že pro kapely ze země baget, vína a nikdy nekončících stávek (které se staly národním sportem), mám slabost už pěknou řádku let a i když nejsem na tamní scénu zaměřen cíleně, když už narazím na něco, co mě totálně vyrazí dech, skoro pokaždé jde o kapelu z Francie. Člověk si pomalu říká, že nemůže jít o náhodu?! A ani tentokrát tomu není jinak. Poslední dobou jsem začal pátrat po kapelách, které něčím vybočují z řady, které jsou nějakým způsobem originální a zní jinak. Prostě už mě přestal bavit ten neustále se opakující kolovrátek kapel znějících stejně, držících se striktních hudebních postupů, nebo snažící se vykrádat nějakou z legend let minulých, což neznamená, že bych na tradiční oi! a punk zanevřel, jen to chce občas nějakou změnu. Hodně mě poseldní dobou začal bavit post-punk a kapely typu Joy Division nebo PIL a různé další variace na punk a právě následující tři kapely, i když nejde o post-punk v sobě tu jinakost tak nějak mají. Takže pokud chcete slyšet punkrock trochu jinak a přesvěčit neustále brblající metalisty, že i punk se dá posouvat dál, určitě doporučuji následující tři kapelky, z kterých jsem poslední dobou totálně perplex a vy budete určitě taky!



Sordid Ship

První z těchto tří objevů jsou Sordid Ship z města Lorient na západním pobřeží Francie. Kapela o sobě dala vědět poprvé v roce 2014, kdy jim na labelu Forty Tapes vyšly kazety "Tales Form The Beach" a "Salling Off". Jako jedna z mála kapel za poslední roky, mě jejich originální tvorba naprosto uchvátila. Sordid Ship jsou směsicí uřvaného 80tkového punku, surfových kytar, bravůrně zvládnutých úderných melodií a notné dávky hráčského umu. Já osobně doporučuji EP "Vague Digitale" z roku 2019, kde předvádí naprosto dokonalou směsici úderného temně melodického punku středního tempa, který je místy až atmosféricky post-punkový. Dalším počinem, který stojí za poslech, je zatím jejich jediné self-titled LP z roku 2018, kde naopak více propojují punk se surfem. Za mě jsou určitě jedním z nejzajímavěších objevů na současné francouzské scéně.



Nightwatchers

Dalším hudebním skvostem jsou Nightwatchers z Toulouse. V roce 2016 vyšla u místního labelu Coffe Doped jejich první kazeta "Good Kids Obey", kde se poprvé prezentovali sedmi tracky, které už pomalu naznačovaly kam se bude kapela ubírat. Opět tu máme melodičtější punk středního tempa uhánějící v perfektních kytarových vyhrávkách a silných basových linkách inspirovaných post-punkem. V tomto duchu nahráli jejich druhý počin, šesti singlové EP "Who's To Blame?" z roku 2017, kde už jejich tvorba začala dostávat jasné obrysy. Jejich poslední album "La Paix Ou Le Sable" z roku 2019, je podle mě jejich nejpodařenějším počinem. Kromě toho, že na této desce najdete ostře střižený ale přesto melodický punk / post-punk, který místy podbarvují i klávesy, celá deska je po textové stránce také protestem proti koloniální minulosti Francie a tak trochu reflexí francouzských dějin, která jak jistě všichni dobře víme, mnoha zaslepeným nacionalistům chybí. Navíc od většiny francouzských kapel, zpívají anglicky a je jim i docela dobře rozumět, což u francouzů nebývá zvykem. Nightwatchers jen potvrzují, že Francie je na punkové mapě Evropy pojem, i když trochu přehlížený.



Short Days

Poslední z této trojce jsou Short Days z Liile poblíž belgických hranic. Kapela nahrála svoje první demo v roce 2012 a do vydání jejich prvního LP stihli nasekat, kromě druhé demo kazety (2014) celkem tři 7" EP. Opět tu máme anglicky zpívající kapelu, i když v tomhle případě s hodně silným francouzským přízvukem. Hudebně se pohybují na hranici středně rychlého punkrocku s esencí 70tkových kapel, kombinovaného s ostrými kytarovými indie motivy (podobně jako např. u švédských Rotten Mind). Příkladem může být jejich zatím jediné self-titled LP z roku 2017, kde bych jako příklad vybral songy "Antisocial", "Wasted Time", "Anguish" nebo "Sleepless Night". Takže pokud vás už nebaví neustále stejně znějící streetpunkové kapely a chcete slyšet něco originálního, sáhněte po Short Days! 

1 komentář: