čtvrtek 14. ledna 2021

Rozhovor - The Hacklers

Velká Británie se na hudební mapu světa zapsala celkem významě ale co Irsko? Zelený ostrov možná neoplývá tak známými jmény jako jeho vedlejší soused, ale za to místní kapely nezaostávají ve kvalitě za těmi britskými. Jednou z těchto kapel jsou i The Hacklers, částečně z Dublinu a okolí a Belfastu, kteří hrají perfektní 2tone ska od roku 2014. Kapela v roce 2020 vydala svoje druhé abum "Another Round", které dostalo velice pozitivní recenze i za oceánem. Během přípravy této desky je bohužel tragicky opustil jejich kytarista ale ani přesto, že nemají aktuálně možnost svojí novou desku prezentovat na tour, to nevzdávají a pokračují dodnes. Za kapelu odpovídal Kevin Kenny, frontman kapely.



Zdarvím The Hacklers! Na začátek, mohl bys trochu představit kapelu, předpokládám, že v Čechách vás zatím zrovna moc lidí znát nebude.

The Hacklers jsme založili v roce 2014 s touhou hrát kvalitní ska muziku. Většina členů kapely vyrůstala v dobách 2tone éry, což má s trochou punku velký vliv na náš sound, až do dnešních dnů. Hlavní jádro kapely se v podstatě nikdy nezměnilo. Aktuální sestava je následující: Kevin (zpěv), Carl (saxofon), Mark (rytmická kytara), Richie (basa) Ganto (bicí), Cormac (klávesy).

Minulý rok jste vydali vaší druhou desku "Another Round", jaké jsou na ní zatím reakce?

Jo "Another Round" byla hodně dobře přijata, nejen v Evropě ale i v Americe a Jižní Americe, což je fantastické. Při tvorbě toho alba jsme vyrojili hodně slz a potu a dík patří i Smith & Miller Records z Německa, že se toho ujali a vyslali to do světa. Doufáme, že se vám nová deska líbí!!!

Na konci roku 2019 zesnul váš kytarista Bob, jak jste se s tím jako kapela vyrovnali? Ovlivnila, nějak jeho smrt nahrávání vašeho nového alba?

Ano Bob tragicky zemřel v den, kdy jsme dokončovali nahrávání posledního alba, takže jeho party můžete slyšet na celé desce, hlavně v tracích "Don't Look Back", kde má výbornou souhru s Carlem na saxofon. Také jeho solo v titulní skladbě "Another Round" je naprosto geniální. Bob byl součástí kapely poměrně krátkou dobu, ale prosadil se a byl vždy 100% oddaný kapele a moc nám chybí. Ale rozhodli jsme se, že to nevzdáme a budeme dál pokračovat a měli jsme to štěstí, že jsme mohli znovu přivítat našeho původního kytaristu Marka, který hrál na naší první desce "Between the Lines".

Jaký máš názor na různé hudební straemovací služby, jako je např. Spotify, ve vztahu k prodeji CDeček a LPíček? Někteří hudebníci (jako např. Robert "Bucket" Hingley z Toasters) totiž tvrdí, že v podstatě toto pomalu zabijí prodej desek a stěžuje hudebníkům živobytí.

Podívej, my jsme working class kapela, začali jsem hrát z lásky k muzice, ne proto, aby jsme na tom vydělávali ani kvůli vzrušení z vydání desky. Bohužel, i když všechno uděláš D.I.Y i tak z toho má kapela jen málo peněz. Měli jsme štěstí, že jsme spolupracovali s dvěma skvělými labely. Prvním byli Contra Records a teď je to náš nový label Smith & Miller Records, kteří se o nás postarali opravdu dobře. Z online streamování vyděláme fakt málo, ale lidi zkrátka chtějí i tento formát, tak hold musíme vyhovět všem. Ale prodáme i hodně CDéček a desek, když jezdíme na tour, tak doufáme, že brzy zase začneme, ale nejde to tak snadno, všichni chodíme do práce.

Pokud se nepletu hrajete už přes pět let, takže předpokládám, že za sebou máte alespoň jedno evropské tour, nemám pravdu? Můžete nám říct, kde všude jste si už zahráli?

Německo a německé publikum bylo skvělé. Poprvé jsme venku hráli v roce 2015 na This Is Ska festivalu v Rosslau, pokud si dobře vzpomínám. Od té doby se to pěkně rozeběhlo. Potkali jsme Franze Vogela z FFDABEI booking a od té doby jezdíme do Německa pravidelně. V tuto chvíli jsme tam odehráli přes padesát koncertů. Také jsme hráli ve Švýcarsku ale zahráli bysme si kdekoliv, kam nás pozvou, tak doufejme, že se brzo podíváme i k vám. Většinou koncertujeme v Německu a Anglii, docela vtipné, že doma v Irsku koncertujeme jen zřídka.

Jste kapela z Irska ale lidi většinou znají britské ska a legendy jako The Specials, Selecter, Bad Manners, Madness, The Beat, Bodysnatchers apod. Ale co Irkso, pomatujete éru 2tonu před čtyřiceti lety? Měl 2tone nějaký vliv i v Irsku, vznikaly tam v té době nějaké kapely?

Jak určitě víš, Irsko je v těsné blízkosti Velké Británie, takže se nám líbily více méně stejné věci, ať už jde o muziku, sport nebo modu. 2tone měl na některé z nás (a na mě především) velký vliv. Měl jsem rád Madness a Bad Manners a všichni moji kámoši byli ve scéně a měli ten správný smysl pro modu s tím spojenou, byly to skvělé časy. Některé kapely se začali objevovat na přelomu 80. a 90. let, nejdéle působící z nich jsou Gangsters, kteří přišli se skvělým albem "A New Beginning", které vyšlo v Americe. Čas od času se ještě objeví na podiu ale už nejde o původní sestavu. Začátkem 90. let to byli ještě Trenchtown z Droghedy. Tyhle týpci byli fantastičtí a svolili, aby jsme mohli nahrát jejich song "View to Above" na album Another Round. Bohužel jejich zakládající člen nedávno zemřel, což byla obrovská ztráta. R.I.P Lezzo.

Skinheads je subkultura původně z Anglie, kde to prošlo nějakým vývojem, který většina z nás zná, ale jaké byly začátky této subkultury v Irsku? V Anglii byla Národní Fronta, která měla do značné míry na skinheady vliv. Bylo něco podobného i v Irsku? Dalo by se říct, že např. irský republikanismus (I.R.A) měl na tamní skinheady nějaký politický vliv?

Jak jsem říkal, obvykle přebíráme to, co jede v UK, jak to dobré, tak i to špatné. Takže ano, skinheads byli v Irsku velká věc, hlavně ve velkých městech jako Dublin, Belfast, Derry, i v malých městech napříč celou zemí si mohl celkem snadno narazit na skiny. Je pravda, že někteří irští skinheadi následovali National Front ale hodně to souviselo s tím, že jednak neměli ponětí a jednoduše kopírovali vývoj v Anglii. Na druhou stranu už od rané fáze byli mezi irskými skinheady také antifašisti, antirasisti a docházelo ke střetům mezi oběma frakcemi. Dá se říct, že boneheadů bylo poměrně málo a po pár "pohlavcích" se většinou probrali. Města jako Belfast (Severní Irsko), měla skinheady na obouch stranách barikády, rozdělení podle "náboženského" měřítka. Byli tam pro-irští katolíci/nacionalisti ale stejně tak i pro-britští loyalisti/protestanti. A právě hodně skinů, kteří se hlásili k loyalistům byla špína z National Front nebo Combat 18. Na severu také probíhala permanentní válka a hodně lidí umíralo, celkově to tam bylo mnohem tvrdší. 

Je nějaký zásadní rozdíl mezi irskou oi!/punk scénou, v porovnání s Anglií a to jak dnes, tak i zpětně při pohledu do 70. a 80. let?

Rozdíl ani ne. Hltali jsme stejné kapely, které pravidelně jezdily tour po Irsku. V 70. a 80. letech vznikly některé skvělé irské kapely, mezi nimi samozřejmě Stiff Little Fingers ale i Outcasts, The Undertones, Paranoid Vissions, Skint, úžasní Running Riot a spoustu dalších.

V září 2020 podlehla jedna z největších legend reggae Toots Hibbert onemocnění Covid-19, co pro tebe znamenala jeho muzika, a který song od Maytals máš nejradši?

Toots byl opravdová legenda, jakmile jsi pochopil celou 2tone scénu a co bylo její inspirací, dostal si se ke jménům jako Toots, Prince Buster nebo Desmond Dekker. Vtipné je, že naše první kapela, kde byli skoro stejní muzikanti jako dnes, a která hrála covery se jmenovala Pressure Drop, takže tato píseň bude mít v našich srdcích vždycky zvláštní místo.


ENGLISH


Greetings The Hacklers, for the beginning could you little bit introduce yourselves. I guess that not much people in the Czech knows you. 

The Hacklers formed in late 2014 with a desire to play uptempo good ska music. Most of the band grew up in the 2tone era, so that would have been a big influence on our sound with a bit of punk added in. The main nucleus of the band has never changed as of now the band consists of. Kevin (vocals), Carl (sax), Mark (rythym guitar), Richie (bass) Ganto (drums), Cormac (organ).

Last year you have released your second album "Another Round", what are the reactions so far?

Yes "Another Round" was very well received not only in Europe but in the USA and South America  which is fantastic. We put alot of blood sweat and tears into this album and we thank Smith & Miller records in Germany for making sure the world got to hear it. We hope you guys like it!!!

On the end of the year 2019 your guitarist Bob passed away, how did you deal with that as a band? Did his death influence somehow recordings of your new album?

Yes Bob tragically passed away on the very day we finished recording the album so you can hear his influence throughout the album but especially on tracks like "Don't look back" where there is some amazing back and forth playing with Carl on the sax.  Also his guitar solo on the title track "Another Round" is nothing short of genius. Bob was part of the band for a relatively short time but he made his mark and was always 100% dedicated and we miss him terribly. But we decided we would carry on as a band and are lucky enough to welcome back our original guitarist Mark back into the band. Mark would have played on our first album "Between the lines"

What is your opinion about streaming applications like Spotify in the relationship to sale of CDs and LPs? Some people from the bands (like for ex. Robert "Bucket" Hingley from Toasters) claims, that basically this one is slowly killing sales of albums and living as a musician makes harder.

Look we are a working class band, we starting doing it for the love of playing music, not to make money also the excitement of releasing an album. Unless your going to do everything D.I.Y there's very little money to be made for a band anyway! We've been lucky to work with two great record companies. First Contra Records and now our new label Smith & Miller Records who have looked after us very good. We make very little from online streaming but people want to listen through that format so you need to please everyone. But we also sell a lot of CDs and LPs when we were doing tours and hopefully will again soon. So it works out. But we all have day jobs, working class stiffs.

If I have good informations you have been playing for five years, so I would expected, that you have at least one europian tour behind you, am I right? Could you tell us where everywhere you have already played?

Well Germany and the german audience have been very good to us. We first played This is Ska festival in Rosslau in 2015 if I am correct? And it just steamrolled from there. We met Franze Vogel from FFDABEI booking and has been booking shows in Germany ever since. At this stage we've probably played over 50 shows there. We have also played in Switzerland. But we will play in any country that want us to play, so hopefully we will come to yours soon. So Germany and the UK is where we mostly gig at the moment, funny enough we play very seldom in Ireland.

You are an Irish band, but people mostly knows UK ska, legendary 2tone bands like The Specials, Selecter, Bad Manners, Madness, The Beat, Bodysnatchers and so on. But what about Ireland, do you remeber that times of 2tone era couple decades ago? Had 2tone also influence in the Ireland, was there any ska bands in that time?

As you know Ireland being in close proximity to the UK we have always more or less liked the same stuff be it music or sports fashion etc. 2tone had a big influence for some of us but especially myself. I loved Madness and Bad Manners all my friends were into the scene and the dress sense it was a cool time. Some Irish bands came along but in late 80's early 90's. Gangsters are the longest around and brought out a great album "A New Beginning" on an American label. The guys are still going with not a lot of the original line-up but still gig from time to time. Also Trenchtown from Drogheda were smashing it up early 90's. These guys were fantastic and gave us permission to record their song  "View to Above" for Another Round album. Sadly their founding member just passed away recently which was a huge loss. R.I.P Lezzo

Skinheads is subculture originally form England, where it went trough some development, which most of us knows, but how it started with this subculture in the Ireland? In the UK, there was National Front, which had certain influence on the skinheads. Did you have something similar in the Ireland? Is possibe to say that for example, irish republicanism (I.R.A) had some political influence on the skinheads?

As I've said we usually follow trend of what's happening in the UK. Some good some bad. So yes skinheads was very big in Ireland especially big cities like Dublin, Belfast, Derry. Also throughout the country in the bigger towns you could find skins quite easily. Yes some Irish skins were National Front skins and a lot of this was through not being educated on the subject and more keeping up with the UK skins and they were doing. But also from a very early stage Irish skins were antifacist, antiracist and there would be confrontations between both factions. But saying that, there was very few boneheads and after a few slaps they came to their senses. Cities like Belfast (Norther Ireland) would have had skins on both sides of the divide. These would have been along religious lines. Catholic/national skins who would be pro-Irish and Protestant/ loyalist skins who would be pro-British. A lot of the loyalist skins were full on National Front or Combat18 scum. There was also a war going on and people were being killed, so it was tougher in the north.

Is there any difference between Irish oi!/punk scene compare to England, today but also when you look back to the 70's/80's?

No difference what so ever. We would follow the same bands and they would regularly tour Ireland. Some great Irish bands emerged in the 70's and 80's. Of course Stiff Little Fingers but also The Outcasts, The Undertones, Paronoid Visions, Skint and the amazing Running Riot plus many more.

One of the biggest legend of reggae music Toots Hibbert succumbed to Covid-19 in the September 2020. What his music meant to you and which Maytals song do you like a most?

Toots was a legend and once you understood the whole 2tone scene and what influenced those guys then you discovered Toots, Prince Buster and Desmond Dekker. Funny our first band was a covers band with mostly same members as now and it was called Pressure Drop. So definitely that song always has a special place in our hearts.

Žádné komentáře:

Okomentovat