pátek 20. listopadu 2020

Rozhovor - Union Thugs

Union Thugs z kanadského Montrealu vznikli v roce 2017 z členů zaběhnutých místních kapel Action Sediction, May Day a Endform. Toto šestičlenné kombo se inspirovalo working class písněmi od takových umělců jako jsou např. Leonard Cohen, Anne Feeney, Jaques Brunet, Pete Seeger a Woody Guthrie a.k.a The Almanac Singers ale i punkovými klasiky jako např. Angelic Upstarts nebo francouzskými Molodoi. To vše přetavují do revolučního oi!-folkpunku doplněného akordeonem. Letos v létě vydali svoje první EP "Folklore Ouvrier", které vyšlo ve spolupráci hned několika labelů, mezi kterými jsou např. Fire and Flames, Rebel Time Records, nebo Rudy's Back. Nejen o událostech posledních měsíců, které otřásly Amerikou, stále nekončící "pandemii" Korona viru ale i solidaritě a práci v odborech se dočtete na následujících řádcích. Za kapelu odpovídal Wawa (bicí).



Zdravím Union Thugs! Pro začátek, mohli byste trochu představit kapelu, jak dlouho už hrajete, něco k vaší diskografii a jednotlivým členům?

Zdar! Union Thugs hrají na podporu stávkujích, během protestů, demonstrací a na různých benefičních akcích, už to táhneme tři roky. Na kontě máme jedno demo, EP a pár videí. Kapelu tvoří za mikrofonem Eric, Mathieu a Derek na kytaru, Bobette na harmoniku, Mathieu ještě občas zastane basu a já (Wawa) hraju na bicí.

Vaše prvotina, album "Folklore Ouvrier" obsahuje folkpunkové předělávky klasických dělnických a partizánských písní z různých období a od různých autorů, podobně jako na vašem demu z roku 2018. Máte ve svém repertoáru i nějaké vlastní songy?

Inspirovali jsme se tradicí odborářských písní, které přehráváme společně s dalšími známými songy, takže většina lidí si je může spolu s námi zaspívat. Zatím nemáme žádné vlastní songy ale v současnosti máme pár našich původních věcí rozpracované.

Jelikož pocházíte z francouzsky mluvící části Kanady, nedá mi to se nezeptat. Má francouzská oi!, ska, punk a hardcore scéna velký vliv na kapely z Québecu, větší, než např. ta americká? Dá se čas od času potkat nějakou francouzskou kapelu na tour po Québecu?

Inspirace přichází hlavně z různých politických bojů. Máš skvělé kapely z Francie, výborné ska z Mexika, radikální punkové kapely z Anglie, hardcore z Čech. Je jasné, že většinou posloucháme politickou muziku s texty, kterým rozumíme, takže většinou francouzsky, anglicky a španělsky zpívající kapely, což vytváří tavící kotel hudebních vlivů, který nakonec tvoří náš originální sound. Francouzské a Québecké kapely, které zpívají výhradně francouzsky jezdí na tour poměrně často, hudební výměna mezi těmito dvěma státy je celkem frekventovaná.

Znal jsi Jeunesse Apatride z Montrealu, pro mě byli takovou kanadskou verzí Brigady Flores Magon? Nevíš co vedlo k jejich rozpadu? Můžem vidět jejich členy v jiných kapelách, co je s nim dnes, jsou pořád ve scéně aktivní?

Nemůžu říct, proč se rozpadli ale tak jako každý projekt, jednou to prostě musí skončit. Minulý rok měli jedno vzpomínkové vystoupení v rámci Revolution Festu v Montrealu. Náš zpěvák se na organizaci tohoto festivalu podílí a Mathieu s nimi odehrál tento koncert na bicí.

Vím, že někteří z kapely jsou aktivní v kolektivech jako RASH Montreal a odborech Industrial Workers of the World. Jak moc je svaz I.W.W rozšířen mezi obyčejnými kanadskými a americkými pracujícími, kteří by teoreticky mohli souhlasit s jeho antikapitalistickými cíly. Má I.W.W nějaký větší politický dopad na pracující v Severní Americe?

Hrajeme i pro obyčejné pracující, kdekoliv to jen jde. I když je konec kapitalismu jedním z našich dlouhodobých cílů, není to něco co bysme chtěli na rovinu hlásat, když hrajeme např. ve fabrice, která se má zavírat, před lidmi, kterým je přes padesát. Také náš set je při takových příležitostech mnohem méně punkový. Můžeme pak s lidmi lépe komunikovat a vyměňovat si zkušenosti a nápady na přímé akce a zaměstnaneckou autonomii. A i když většina z nich určitě nejsou anarchisté, jsou součástí dělnické třídy a my jsme s nimi na jedné lodi, společně proti bossům. Pokud jde o dopad I.W.W., určitě má vliv na životy mnoha pracujících. Například montrealská pobočka I.W.W. vede kampaň "Získej zpět svůj plat", ve které spolupracuje s lidmi, kterým nebyly vyplaceny mzdy. Hlavním cílem, kromě vrácení peněz, je aby se lidé zavázali k tomuto procesu a viděli, že solidarita může být silnou zbraní. Kampaň je stále poměrně úspěšná a je jednou z mnoha, kdy se I.W.W. podařilo dost změn. Opravdu se tím lidé učí, že společně jsme mnohem silnější.

Toto léto jsme mohli v USA vidět několik týdnů trvající nepokoje mezi policií a občany. Jedny z největších riotů za několik posledních let, související s neadekvátním policejním zásahem proti George Floydovi, který tomuto zákroku nakonec podlehl. Jak se stavíte k rabování, které probíhalo v souvislosti s protesty proti policejnímu násilí?

To je bohužel součást pokroku, nic se nikdy nezmění, když se budeme svých cílů domáhat v tichosti a pokoji. Na druhou stranu musím říct, že existuje mnoho lokálních podniků a podniků patřících černochům, které na podporu BLM vyvěsily transparenty a jejich obchodů se nikdo ani nedotkl. Během prvního protestu BLM v Montrealu byl, kromě několika nadnárodních řetězců, vyrabován i obchod s hudebními nástroji. Místní muzikantská komunita tím byla dost rozhořčena a dokonce zveřejnila fotografie lupičů ve snaze zíkat zpět ukradené kytary. Krátce po té se majitel obchodu o celé události vyjádřil, ve smyslu, že není nadšený z toho co se stalo ale pochopil, že hnutí, je v pomyslné rovině větší, než jeho výlohy nebo pěkné kytary. Zabednil okna a obchod už znovu vyrabován nebyl, i když další BLM protesty šly přímo kolem něj.

V 60. letech byly v Québecu silné separatistické tendence. Jedním z nejviditelnějších znaků tohoto období byla levicová paramilitární Fronta pro osvobození Québecu, známá pod zkratkou F.L.Q., což byla taková kanadská obdoba I.R.A. Jaký máte názor na jejich působení a celkově separatistické tendence a québecký nacionalismus a samostatnost. Jsou tyto tendence mezi québeckou společnsotí stále silné, nebo přítomné v nějaké míře? Dá se to vůbec srovnat se snahou Basků a Katalánců o samostatnost, vidíte tam nějaké podobnosti?

Věříme, že všichni mají právo na svojí suverenitu. Separatistické hnutí v podstatě zaniklo v 90. letech ale stále tu je v nějaké míře přítomné. Je smutné, že i když se zrodilo na levici, tyto skupiny dnes nezřídka podporují nacionalismus, šovinismus a mají rasistické tendence, to vše se snaží skrýt za výmluvy o svobodě projevu. I když je pravda, že v minulosti byli frankofoní kanaďané v postavení vykořisťovaných dělníků, zatímco vyšší a manažerské posty vždy zastávali anglicky mluvící. Jenže všechny tyto boje se odehrály v zemi, které jsme nikdy nevládli (oficiální hlavou Kanady je stále britský panovník pozn.) a která vlastně ani není naše. Je úplně jedno jakým jazykem mluvíš, jde o to, na které straně stojíš. 

Tento rok je celý svět vystaven pandemii Korona viru, jak přísné jsou v Kanadě omezení spojené s šířením viru a jak moc to zasáhlo vás jako muzikanty? Nemáte trochu pochybnosti, že právě teď se stát mohl naučit spoustu způsobů, jak kontrolovat vlastní občany - přece jenom, strach je nejlepším dozorcem?! Myslíte, že tato krize by mohla přinést něco nového a pozitivního v globálním socio-ekonomickém systému?

Ovlivnilo nás to hodně, nejen jako kapelu ale i jako pracující. Koncerty jsou zrušeny, všechny festivaly byly během léta také zrušeny. Půlka členů kapely pracovali na akcích, které se nemohly uskutečnit, restaurace v Montrealu jsou zavřené, protože jsme teď v červené zoně. Stát zavádí omezení a jakkoliv zpochybňujeme rozhodnutí naší vlády, je prostě důležité minimalizovat šíření viru. Aby bylo jasno, nejsme proti nošení roušek, ne proto, že nám to někdo nařizuje, že tak to má být ale proto, že děláme to, co považujeme za správné. Věříme, že to důležité díky této pandemii už vyšlo na světlo. Každý jednotlivec i skupina, měli víc času, než kdy jindy se zastavit a popřemýšlet o svých možnostech a způsobu života. V tomto smyslu může být celá tato zasraná situace hybnou silou pro změnu. BLM, Defund the Police a jiná hnutí, jsou toho důkazem.

A poslední, trochu mimo moje běžné otázky. Co víte o Čechách, chutná vám naše pivo, slyšeli jste někdy, nebo znáte nějakou českou nebo slovenskou oi!, punk nebo hardcore kapelu?

Dva z našich členů už Čechy navštívili, společně s jejich punkovými kapelami. Jak vzpomínají, pivo a gastronomie byla užasná. Jedna z těchto kapel, Endform se právě chystá vydat split s českými antifa black-hardcorysty Kronstadt. Bylo to skvělé, večery jsme strávili hraním fotbalu, posloucháním o vaší historii a rozhovory o listopadové revoluci, bylo to pro nás hodně inspirující.



ENGLISH


Hi Union Thugs! First of all, could you little bit introduce your band, how long have you been playing, something to your discoraphy and the members?

Greetings! We are the Union Thugs. We've been playing shows on picket lines, protests, demos and benefits for three years now. We have a demo, an EP and a couple videos out. We have Eric on vocals, Mathieu and Derek on the guitar, Bobette plays accordeon, Mathieu bass and Wawa on the drums

Your first debut "Folklore Ouvrier" contains folkpunk remakes of worker's and partisan's anthems from different periods and artists, same like your demo from 2018. Do you have in your repertoire any original songs?

We are inspired by the tradition in union tunes to cover and remake popular songs, so most people can sing along. We have no originals in our current releases, but we are working on some right now.

Because you are from the French speaking part fo Canada I have to ask this question. Is there big influence of French oi!, ska, punk and hardcore scene, bigger than american one? Can you see time to time any French band touring in the Québec?

The influences come from anywhere there is a struggle. There are amazing oi! bands from France, great ska bands from Mexico, radical punk bands from England and epic hardcore bands from Czech. We obviously listen to political music with lyrics we can understand, so French, English and Spanish, to form a melting pot of musical influences that form the original sound we create. French and Quebecois bands that sing exclusively in French are known to tour each other's territory often. Band exchanges happen frequently.

Did you know Montreal band Jeunesse Apatride, they were for me something like Canadian version of Brigada Flores Magon. Do you know, why they broke up? Can we see theirs members in any other bands, where they are now?

Could not say why, but just like any project, it one day ends. They played a come back show last year at the Revolution Fest in Montreal. Our singer is part of the organization of the festival and our guitarist Mathieu played drums for their set.

I know that some of your members are active in the colectives such RASH Montreal and unions Industrial Workers of the World. How much are I.W.W spreaded among ordinary canadian and american workers, who could possibly to agree with theirs anti-capitalist goals. Does have I.W.W any political impact on the workers in north America?

We play shows for ordinary workers whenever we can. As much the end of capitalism is part of our goal, it might not be something we want to say out loud when we are playing for people in their 50's, 3 hours from the big city, on lock out at the aluminium factory. Our set also becomes a bit less punk and oi! when we play to these kinds of crowds. This way we can talk, exchange stories and speak of ideas of direct action and autonomy with our fellow workers. Even if they are not full on anarchists, they are a part of the working class, and we are together against the bosses. As for the impact of the I.W.W, it certainly had meaningful impact in the lives of many workers. The Montreal Branch, for instance, has the campaign "Reclaim your pay" in which the union works with workers that have fallen victim to wage theft. The main goal is for them to commit to the process and witness the power of working class solidarity (And to get their money at the end of the day). The campaign is still really successful and is one of the many times where the I.W.W. has made a difference. It really teaches people that we are stronger together.

This summer we could see in the USA big riots between police and people, related with totaly inadequate police intervention against George Floyd, which ended by his death. What is your opinion about looting in the relation with George Floyd protests? 

That is progress, nothing is heard or gets done by rolling over and asking nicely. That being said, there are many local businesses and black owned stores that put up banners and signs in support to the BLM movement. Their stores didn't get looted. During the first BLM protest in Montreal, a local music store was looted, along with some multinational companies. Some of the music community was outraged by this and even posted pictures of the looters in an effort to get back some guitars. Not too long after, the owner of the store posted about the event. He wasn't happy about what happened, but understood that the movement that is taking place is bigger than his store windows or nice guitars. The windows were boarded up and the store wasn't looted again, even if other BLM protests walked right in front of the business with no additional security.

In the 1960's there were in the Québec strong separatist tendentions. One of the iconic features of this period was also left-wing paramilitary Front de libération du Québec known as F.L.Q., which was such Canadian version of I.R.A. What is your opinion about F.L.Q. and Québec nationalism/independence? Are separatist tendentions still strong among Québec society? Can you say that there are some similarities with Basque and Catalan efforts for independency?

We believe every people has a right to their sovereignty. The separatist movement has died down since the 90's, but is still present. Sadly, even if it was born on the left, these groups can foster racism and nationalism hidden behind the excuse of free speech. Even if it's true that in the past the French Quebecois was typically the exploited worker and the English the boss, these battles all happened on unceded land that was never ours to begin with. It doesn't matter what language you speak, but which side you are on.

This year the whole world is exposed to pandemic of Corona virus, how strong restrictions do you have in Canada, how much it has affected you as a musicians? You don't afraid, that now the state could learn many ways how can control society - fear is the best supervisor?! Do you think that this crisis could bring something new and positive in global socio-economic system?

It has affected us greatly as a band and as workers. Shows are cancelled, all of the festivals during the summer were cancelled. Half of the people in the band work events that couldn't happen, restaurants are closed in Montreal because it's a red zone right now. The state puts its restrictions and as much as we question the decisions our government makes, it's important to stay safe and minimize the propagation of the virus. We are not anti-mask, not because anyone tells us to be, but because we do what we think is right. We believe that what is important has been brought to light by this whole pandemic. Every individual and group has had more time than ever to stop and think about their choices and ways of life. In that sense, this whole fucked up situation can be a force for change. BLM, Defund the police and what the MeToo movement has become is a product of that.

And last one, little bit out of my current questions. What do you know about Czech republic, do you like our beers. Have you ever heard any czech or slovakian oi!, punk or hardcore band?

Two of our members have been on tour in Czech republic with their punk bands. The beer and hospitality were amazing. One of the bands, Endform, will release a split with the Czech band Kronstadt, an antifascist black- hardcore band. The nights we have spent by playing football, hearing about your history and talking of revolution were truly inspiring to us.

Žádné komentáře:

Okomentovat