sobota 1. dubna 2023

Rozhovor - Acylpyrin

Acylpyrin bude pro mnohé z vás asi neznámé jméno, ti z vás, kteří se přece jenom trochu orientují v začátcích česko-slovenského ska & reggae budou asi už tušit. Jde o jednu z prvních slovenských ska kapel, kterou podobně jako jejich bratislavské kolegy Ventil RG, Halier, nebo Decent inspirovala 2tone vlna, která se na začátku 80. let z Británie prohnala Evropou a v tehdejším Československu zapustila kořeny v Bratislavě, kde zhruba během let 1982 - 1985 probíhala menší ska horečka, která dala později vzniknout např. i Polemicu. První sestava se sice rozpadla v polovině 80. let, nicméně v roce 2017 se na bandcampu objevily znova nahrané songy z původního repertoáru + novinka v podobě reggae coveru "Easy" od Faith No More a kapela s účastí dvou původních členů - kytaristy Petera Wolfa a bubeníka Roba Kulifaje, začala opět vystupovat. Na youtube se dokonce objevila další ukázka z nové tvorby, song "Friendzone" a na jejich bandzone profilu si můžete kromě singlu "Cirkus v opere" z připravovaného alba, poslechnout i další novinky a speciálně k tomuto rozhovoru stáhnout živák z 80. let a ochutnat tak původní zvuk kapely. Jaký byl Acylpyrin v 80. letech a jaký je dnes nám v následujícím rozhovoru poví jeden z původních členů Robo Kulifaj.



Zdarte, takže na začátek se zeptám hned na několik otázek v jednom, co vás přimělo dát po tolika letech Acylpyrin znovu dohromady, navíc v době, kdy má česko-slovenské ska svůj vrchol už dávno za sebou a kdo zůstal z původní sestavy?

Zdravím, nie je to síce "na začátek", ale s myšlienkou dať dohromady znovu kapelu Acylpyrin som sa už zaoberal dlhú dobu, keď som hral ešte v rôznych iných projektoch, ktoré so ska nemali nič spoločné. Dať dokopy pôvodnú zostavu bol celkom nadľudský výkon, pretože mnohí starí členovia už mali rodiny a moc sa im do toho nechcelo. Úplnou náhodou som sa niekedy v deväťdesiatych rokoch stretol na jednej akcii s basgitaristom poslednej zostavy Acylpyrinu Ivanom Mórom, kde sme sa dohodli že to nejako skúsime dať dokopy. Zatvorili sme sa do skúšobne a s rôznymi kamarátmi sme sa pokúšali oživiť starý repertoár. Toto nám trvalo viac ako 10 rokov a vystriedalo sa tam niečo cez 20 hudobníkov. V tom čase som si pripadal ako personálna agentúra keď som stále hľadal niekoho, kto by tento štýl hudby cítil tak ako my. Nakoniec sme dali dokopy celkom dobrý tím ľudí a odohrali sme v roku 2018 prvý koncert po vyše 30 rokoch v Randal Clube. Čo sa týka tvojej otázky ohľadom vrcholu česko-slovenského ska, tak neviem ako v Čechách, ale na Slovensku malo vrchol asi v 80. rokoch, keď boli vypredané koncerty Ventilu RG, neskôr Acylpyrínu, Halieru, Decentu a mnohých iných amatérskych ska kapiel. S týmito skupinami zostarlo aj ich publikum a dnes už mládež ani netuší že nejaké ska existuje, aj keď šalejú na koncertoch Polemicu. Neznášam keď dostanem otázku, aký štýl vlastne hráme, odpoviem že ska a ďalšia otázka je, že čo to je. Na to mi ostáva len odpovedať že ten istý štýl ako Polemic a vtedy nás už zaradiť vedia. Myslím si že ľuďom sa táto hudba stále páči, pretože sa na nej vedia dobre vyskákať aj keď netušia čo je to za hudobný štýl. Okrem Polemicu ska na komerčnej báze nikto nehrá, tak prečo by sme nevyužili dieru na trhu a nespravili im trošíka konkurenciu. Z pôvodnej zostavy hrá teraz v Acylpyrine Peter Wolf - gitara, inak zakladajúci člen a ja Robo Kulifaj - bicie.

Co se to vlastně dějě, protože nejste to jen vy, kdo začal znova po tolika letech hrát, Ventil RG dnes také opět hraje, i když pod názvem Ventil SK, dokonce v roce 2022 vydali desku "Nie sú ludia". Ožila snad stará bratislavská madnesácká scéna, nebo je to jen projev krize středního věku?

Ako som už spomenul je to typická festivalová skákavá hudba a to ľudí teraz baví. Ventil RG, ono je to vlastne to isté zoskupenie ako Vidiek, ale na akciách hrajú podľa toho ako sa to zrovna hodí. A Ventil SK, to je len pôvodný gitarista Ventilu RG Dušan Giertl, ktorý hrá skladby Ventilu RG. Je to celé zamotané.

Ještě chvíli zůstanu u vašeho comebacku, proč jste nezkusili dát kapelu znovu dohromady např. v letech 2004-2008, kdy v česko-slovenských končinách, bylo ska na samém vrcholu a byl o něj největší zájem? Vím, že Ventil RG v té době odehrál pár koncertů a snad z toho vydali i živák nebo snad DVD, nenapadlo něco takového v té době i Acylpyrin?

Ventil RG vystúpil v roku 2007 ako predkapela koncertu anglickej skupiny Neville Staple of The Specials. Z tohoto koncertu bol vydaný v polovici novembra aj koncertný album a DVD. Na tom koncerte som bol a doslova som odpadol aký mali dobrý zvuk a aká atmosféra tam bola. Jasne že ma to nabudilo ešte viac do hrania, ale nemal som ešte vytvorený dobrý stabilný tím.

Na vašem bandcampu máte kromě pár znovu nahraných původních věcí i reggae cover songu "Easy" od Faith No More a před rokem se na youtube objevil nový track "Friendzone", nemáte v plánu nakonec dát dohromady desku, paradoxně by to byla vaše první oficiální "platňa"?

To máš pravdu, na jar ideme do štúdia s novými skladbami a chystáme sa vydať prvú platňu. Je to asi 7 vecí tak to asi bude EP na vinyle. Staršie veci zatiaľ nahrávať nechceme.

Kdy vlastně vznikl a skončil původní Acylpyrin? A co bylo důvodem, že většina tehdejších bratislavských ska/2tone kapel "nepřežila" druhou polovinu 80. let, což je vlastně i otázka na vás, proč tehdy skončil i Acylpyrin?

Acylpyrin vznikol asi v roku 1984 a ja som nastúpil už do rozbehnutého vlaku asi v roku 1986. Skončili sme koncom roka 1987, keď sme postupne začali dostávať povolávacie rozkazy na vojnu. Tak zanikla väčšina česko-slovenských amatérskych kapiel. Bohužiaľ, bola taká doba.

Acylpyrin založil bývalý člen Ventilu RG Martin Minárik, jak na tom byl zbytek kapely, byli jste fanoušky Ventilu a ska obecně, kterým chyběla v Bratislavě pořádná kapela a tak jste si založili vlastní, nebo by Acylpyrin vznikl i bez ohledu na rozpad Ventilu RG
?

Už si to celkom nepamätám, ale základným stimulom bol asi rozpad Ventilu. Martin s Petrom Wolfom boli spolužiaci a tak si spolu začali hrať a skladať nejaké veci. To bola doba "bratislavského ska", keď vznikalo po vzore Ventil RG veľa kapiel, ktoré na túto vlnu chceli nabehnúť. V čase keď končil Acylpyrin, začal sa dávať dokopy Polemic. Pamätám sa ako ešte mladí chlapci chodili na naše koncerty. Klobúk dolu, že im to vydržalo dodnes. Teraz už sú samozrejme úplne inde ako my.

Toto je otázka na tebe jako původního člena. V Bratislavě, díky tehdy v Británii probíhající 2tone vlně vznikla československá verze "rude boys", tzv. madnesáci, patřil jsi k nim? Nebo jsi ska potažmo 2tone bral spíš jako součást stylů, které sem na začátku 80. let pronikaly v rámci tzv. nové vlny?

Priznám sa za seba, keď som nastúpil do kapely, nemal som ani tušenie, že nejaké ska vôbec existuje. Martin Minárik ma vtedy nabalil kazetami s Madness, Bad Manners, The Selecter, The Specials, aby som si to napočúval a nacítil. Vtedy som sa do ska zamiloval. Hahaha. Ale ako kapela sme hlavne hrali a hráme hudbu, ktorá sa nám páči a robíme ju po svojom. A možno aj trochu inak, takže to nemusí vždy vyjsť ako ortodoxné ska.

Na youtube je už roky video z koncertu Acylpyrinu z roku 1985, co to bylo konkrétně za akci, že se jí dostalo takového profesionálního záznamu, nehledě na plakát k výročí KSČ, který tam visí v pozadí?

Tak to je veľká sranda a zároveň sa s tým v tejto dobe moc nechválime. Je to záznam z Festivalu politickej piesne v Martine. V tom čase prudkého komunizmu sa amatérske kapely mali možnosť presadiť len na akciách takéhoto typu. Bola to vlastne súťaž amatérskych kapiel z celého Československa. Aj keď sme neboli nijako politicky angažovaní (skôr naopak), ak sme sa tam chceli dostať museli sme mať politicky angažovaný text. Martin Minárik vtedy oslovil textára Daniela Mikletiča s ktorým sme vtedy spolupracovali a ktorý mimochodom písal texty aj pre Ventil RG, Richarda Mullera, Roba Grigorova, Polemic... aby nám napísal nejaký text k tejto "vynikajúcej" príležitosti. Napísal nám hneď dva texty ku skladbám "Never nulám" a "Svet bez piatkov trinásteho", s ktorou sme tento festival vyhrali a postúpili sme do československého kola v Sokolove. Inak v roku 1983 tento festival vyhral Ventil RG so skladbou "Radšej budem dnes aktívny". A ten plagát k výročiu KSČ ? Keďže to bolo všetko pod záštitou komunistickej strany, tak to tam bolo celé takýmito plagátmi ovešané.

A poslední otázka bude ještě mířená na tebe, jako člena původní sestavy. Když tehdy bratislavská verze 2tone horečky opadla, opadlo i vaše nadšení pro ska, nebo jste ho nikdy nepřestali poslouchat ani v 90. letech, kdy přišla jeho třetí vlna ani po roce 2000, kdy přišlo dirty a early reggae a návrat k tradičnímu 60's stylu, nebo jste zůstali věrni jen The Specials, Madness, Bad Manners, The Selecter a podobným 2tone kapelám?

Aspoň keď môžem hovoriť za mňa, tak som ska neprestal nikdy počúvať aj keď som si prešiel vlnou funky alebo New romantic. Aj teraz si vypočujem okrem tradičného 2tone aj SKA-P, Bombskare, The Busters alebo Skaos. Podobne to ma aj Peter, tiež nikdy neprestal počúvať ska, ale on zostal asi väčši tradicionalista. Riadi sa heslom "SKA NEVER DIES" ;-)

Robo

1 komentář:

  1. Skaman Robo / Ska.sk2. dubna 2023 v 19:17

    Prvá vlna Ska v Bratislave bola do roku 1979 do roku 1987....

    OdpovědětVymazat