pátek 1. března 2013

Rozhovor - The Beatdown

Když se řekne Kanada, tak se mnohým z nás vybaví určitě lední hokej, javory, někomu možná i dřevorubci :-D Pro mě je ale poslední dobou tahle země spojována hlavně s The Beatdown a hutnym dirty reggae soundem, který vládne světem : ) Kapela má za sebou několik málo let existence a za tu dobu si stihli vybudovat poměrně slušný renomé. Na konci srpna vydali druhou desku s názvem Walkin'Proud, která mě naprosto uzemnila. U nás jste je mohli vidět v roce 2011 na Mighty Sounds a v listopadu 2012 v pražském Crossu. Nejen o muzice ale i o hokeji se dočtete v následujícím rozhovoru.





Zdar. Tak na úvod, mohli byste představit vaší kapelu? Hráli jste předtím v nějakejch jinejch ska kapelách nebo jsou Beatdown vaším prvním projektem?

Zdar, já jsem Alex z The Beatdown. Jsme kapela z Motrealu v Kanadě, hrajeme teď už něco přes 3 roky. Beatdown není náš první projekt, většina z nás už předtím hrála v jinejch kapelách. Pokud jde o mě, tak před Beatdown to byl One Night Band.

Jste z Motrealu, který se nachází ve francouzky mluvící části Kanady (v Québecu) ale přitom zpíváte anglicky? Proč zrovna angličtina?

My ve skutečnosti ale zpíváme francouzky, dobře sice ne moc ale občas. Motreal je částí provincie Québec, která je hlavně, francouzky mluvící částí Kanady ale sám Motreal má 50% anglicky mluvící a 50% francouzky mluvící populace. Narodili jsme se a vyrůstali ve francouzky mluvícím prostředí ale vždycky jsme byli obklopeni angličtinou. A to je to co dělá Motreal tak zajímavý! Protože muzika na který jsme vyrůstali byla hlavně v angličtině, bylo pro nás normální psát songy v angličtině. Ale čas od času napíšeme  song i francouzky.

V roce 2011 jste jste hráli na Mighty Sounds, pomatujete si tenhle koncert a užili jste si fesťák? Na podzim v listopadu jste hráli dokonce v Praze v Crossu. Znáte nějaký český / slovenský ska nebo reggae kapely?

Mighty Sound je výbornej festival  a fakt nás to bavilo hrát v Čechách. Nevim toho moc o vaší scéně ale znám Prague Ska Conspiracy, ty  jsou docela dobrý.

Kde všude jste už hráli? Jezdíte taky hrát do USA? A je velkej rozdíl mezi evropskym, kanadskym nebo americkym publikem? A kde jste si to asi nejvíc užili?

Hráli jsme v Kanadě, USA, Austrálii, Anglii a skoro po celý Evropě,  řekl bych, že každý město kam jedeš je jiný. Některý města mají  silnější scénu a to je potom pro nás mnohem větší zábáva tam jet hrát, protože akce jsou líp pořádaný a hlavně se na nich sejde víc lidí. Celkově bych řekl, že Evropa je jedním z nejlepších míst kam jet hrát.

Jak jste se dostali k dirty reggae soundu? Máte poměrně originální a nezaměnitelnej zvuk se spoustou vlivů od rockabilly, ska, soulu a možná bych v tom dokázal zaregistrovat trochu country, nemám pravdu? Ale otázka zní: Myslíte si, že tenhle novodobej reggae sound by se dal považovat za 4. vlnu "ska", která přišla společně s Aggrolites a inspirovala spoustu kapel po celym světě?

Nevím, jestli by jsme to měli nazývat 4. vlnou ska ale je fakt, že tu je nový hnutí, který je totálně odlišný od 3. vlny. Nejsem  si přímo jistej, jak jsme se dostali k oldschool věcem , protože se to dělo velmi hladce a pozvolna během  dlouhý doby. U mě to začalo muzikou, jako např. Upsetters, Ken Boothe, Skatalites, Derrick Morgan, King Tubby. Vždycky jsem měl rád starej sound. Myslím, že je to prostě víc autentický, než být zaměřenej na nový věci.

Na konci srpna 2012 jste vydali vaše druhý album Walkin'Proud, který je podle mě naprosto parádní! Jste spokojený s novou deskou? A je k dostání i na vinylu nebo je zatím vydaná jen na CD?

Díky, jsme hodně spokojený s novym albem. Rádi hrajem nový songy živě a je to takový zadostiučinění, když se líbí i publiku. Deska je k dostání ve všech formátech (CD, vinyl, MP3).  Tak hoďte kamkoliv kopii, nač čekat?

Mohli byste trochu popsat kanadskou ska scénu, nebo scénu v Motrealu. Máte u vás ještě nějaký další dirty reggae kapely, jako jste vy nebo jenom ska, skapunk? Vidíte nějakej rozdíl mezi kanadskou a americkou scénou nebo je to podobný?

Montrealská ska & reggae scéna je silná už léta. Máme tu spoustu skvělejch kapel jako např. The Fundamentals, Danny Rebel & The KGB, The Skinny, Kman & the 45s. Máme tu taky výbornej festival (Montreal Ska Festival), kterej je tu teďka už pátym  rokem a jeden z nejlepších kanadskejch indie labelů (Stomp rec.) je taky odtud.

Máte nějaký oblíbený kapely v rámci ska & reggae, který byste nám mohli doporučit? Posloucháte třeba taky punk, hardcore nebo nějakej oi!

Jasně, posloucháme hromadu věcí.  Posloucháme kromě reggae, ska  & rocksteady taky punk, soul, garage rock‘n’roll a country.  Kdybych měl něco doporučit, řekl bych Bob Dylan, The Rolling Stones (Exile on Main Street je výborný album), Propaghandi nebo Duane Eddy!

Tohle bude možná divná otázka pro kanaďany ale musím se prostě zeptat :-D Máte rádi hokej, fandíte Motreal Canadiens a sledujete mistroství světa v hokeji? Pro nás pro Čechy je to národní sport a mistrák je tu vždycky obrovskou událostí. A co říkáte na náš nároďák a naše hokejisty? Byli jsme už několikrát mistry světa!!!!

Jsme hodně velký fanoušci hokeje. A milujeme Tomáše Plekance! To je taky jeden z důvodů, proč máme tak rádi Českou republiku, ha!

Na nový desce Walkin'Proud máte song Motreal. Jste hrdý na vaše město a na zem kde žijete, je život v kanadě nákladná záležitost?

Já bych neřekl, že jsme přímo hrdý ale je to prostě náš domov, místo kde žijem, kde jsou naši přátelé a rodiny, je tu spoustu možností.  Montreal je pro nás hodně specialním místem.

Ok, dík za odpovědi, to by bylo asi vše. Chtěli byste ještě něco vzkázat nebo někoho pozdravovat na konec?

Dík za podporu kapely a nečekejte, vrátíme se zpátky do Čech!






ENGLISH


Hi. For a beginning, could you introduce your band? Have you played in some another ska bands or The Beatdown is your first project?

Hi, I’m Alex from The Beatdown. We’re a band from Montreal, Canada and we’ve been around for over 3 years now.  This band is not our first project and we all played in other bands before. If you ask me, well, before the Beatdown, I was in One Night Band.

You are from Motreal which is located in french speaking part of Canada (Québec), but you're singing in english? What is the reason that you aren't singing in french?

We actually do sing in French...well, not a lot but sometimes!  Montreal is part of the province of Quebec (that’s in Canada) who’s mainly french but Montreal itself tends to be 50% english / 50% french. We were born and raised speaking french but we’ve always been surrounded by english. That’s what makes Montreal so special! Because the music we listened to growing up was mostly english, it was normal for us to write lyrics in english. From times to times though, we’ll write a french song.

In 2011 you played at Mighty Sounds festival, do you remember this concert and did you enjoy this festival? And this autumn you were playing in Prague/Cross Club. Do you know any czech or slovakian ska or reggae bands?

Mighty Sounds is a great festival and we’ve always loved playing CZ. I don’t know much of your scene but I know Prague Ska Conspiracy and I think they’re a great band.

Where everywhere have you already played? Are you going to play to USA? And is big difference among europian, canadian or american audience? Where did you enjoy the most?

We played Canada, USA, Australia, UK and all over Europe and I gotta say, every city you go is different. Some cities have stronger scenes and it makes it more fun for us to go because shows are better promoted and there are more people at shows. Overall, I’d say that Europe is one of the best spot for us to play shows.

How you got to dirty reggae sound? Your sound is very original with lot of influences such a rockabilly, ska, soul and may be little bit of country am I righ? But questions is: do you think that this new reggae sound is possible to consider as 4th wave of "ska" which came with Aggrolites and inspired another bands around the world?

I don’t know if we should call it 4th wave of ska but there’s definitely a new movement that’s totally different from the 3rd wave. I’m not exactly sure how we got into the old school stuff because it happened very smoothly over a long period of time. For me, it started with the music I listen to: Upsetters, Ken Boothe, Skatalites, Derrick Morgan, King Tubby, etc. I’ve always loved the old sounds. I think it’s more authentic than aiming for the newest sound.

At the end of August 2012 you released your second album Walkin'Proud, which is according to my opinion absolutely great! Are you satisfied with your new album? Is this album available only on CD or have you released also on vinyl?

Thank you! We’re super happy with the new album. We love playing the new songs live and we’re super stoked that people like it too. It’s available on all formats (CD, vinyl, MP3) everywhere so pick up your copy! Why wait?!

Could you describe canadian ska scene or scene in Montreal? Is there some another dirty reggae bands like you or just ska or skapunk and is there big difference between your scene and american or is it similar?

The Montreal scene has been strong for reggae & ska for years. We have a lot of good bands here such as The Fundamentals, Danny Rebel & The KGB, The Skinny, Kman & the 45s, etc, we have a great festival (Montreal Ska Festival) that’s been around for 5 years now and one of Canada’s best indie label (Stomp Records) is from here too.

Have you some favourite bands within ska & reggae which you can recommend us, and are you listening also punk, hardcore or some oi!

Yeah man, we listen to a lot of stuff. We listen to reggae, ska & rocksteady but also punk, soul, garage rock‘n’roll and country music.  If I had to recommend anything, I’d say check out Bob Dylan, The Rolling Stones (Exile on Main Street is a great album), Propaghandi or Duane Eddy!

This is may be strange question for canadians but I have to ask you. Do you like ice hockey, are you support Motreal Canadiens and are you watching World Chanpionship? For us as czechs it's national sport and huge celebrate. What do you think about czech national hockey team and czech players? We several times won the Championship!!!!

We’re huge hockey fans! And we love Thomas Plekanec! That’s one of the reason why we love CZ so much, ha! 

On new album Walkin'Proud you have song called Montreal. Are you proud on your city and country where you live and is life in Canada expensive?

I wouldn’t say that we’re proud but this our home, this is where we live, where our friends & families are so in a lot of ways, Montreal is a special place for us.

Ok, thnaks for answers that's all. Would you like to tell or greet someone at the end?

Thanks for supporting the band and can’t wait to come back to CZ!

Žádné komentáře:

Okomentovat