čtvrtek 7. března 2013

Bulldog fanzin

Po dlouhé době tu mám opět něco z let „dávno minulých“. Tentokrát se vrátíme do 90. let, do doby kdy ska u nás teprve začínalo a kdy byli ziny v podstatě jedinou možností jak se dozvědět něco o scéně. Bulldog fanzin začal vycházet v Praze rokem 1993, okolo prvních českých SHARP skins, kteří se združovali okolo Bulldog Boot Boys Crew (BBBC). Dnes už se dá říct, že šlo o celkem legendární plátek, který byl znám i za hranicemi naší republiky. Poslední číslo (No. 22/23) vyšlo v roce 2002, od té doby se po Bulldogu slehla zem. No a jelikož před nedávnem se mi dostal tento plátek v PDF podobě do „ruk“, rozhodl jsem se  ho zde zveřejnit ke stažení. Mnozí z vás určitě tento zin už možná znáte ale jelikož já jsem z té mladší generace, která v 90. letech znala tak maximálně lego, tetris nebo pogy, je to připomínka pro ty z nás co tuto dobu nepamatují. Ke stažení jsou konkrétně tyto čísla: No.1 (1993), No.3 (199?), No. 4 (199?), No. 6 (1994), No. 11 (199?), No. 15 (1998), No. 18 (1999). Nebudu prozrazovat celý obsah abych vás nepřipravil o to překvapení, jen dodám, že první čísla jsou hodně oldschool, tudíž i D.I.Y, což je to co je dělá tak zajímavými a také se v nich nezapomíná na ska. U dalších třech čísel je vidět posun jak v grafice, tak i v počtu stránek, které se vyhouply na víc, jak 70, ovšem ska už v nich trochu ubylo a přibyly recenze na muziku ale i na další fanziny.

Něco málo k obsahu prvních čísel (uvádím zatím jenom první čísla, jelikož další vydání jsou obsahově mnohem rozsáhlejší). Kromě rozhovorů a fotek, najdete skoro v každém čísle hromadu informací o SHARP, historii skins a Oi! muziky, pár dopisů, news ze světa, seznam oblíbených skladeb a autorovi komentáře.


- No.1 (1993)

rozhovory s Antizociale (oi!), Agent Bulldog (oi!)
scene report z Itálie
info o S.H.A.R.P

- No.3 (199?)

rozhovor s The Frits (ska)
report z koncertu Sto zvířat
info o skins scéně v jednotlivých zemích
článek o redskinech z Marseille
HC / sXe skinheads

- No.4 (199?)

rozhovory s No Sports (ska), Big Shot (ska), Clean Slate (HC)
historie Agnostic Front

- No.6 (1994)

rozhovor s Oxblood (oi!)
pár článků o skins z tehdejšího tisku
několik přetištěných kapitol z knihy Spirit of 69


Všech 7 čísel můžete stáhnout (v jednom linku - 472.58 MB) na tomto odkaze. Nakonec bych chtěl ještě poděkovat Michalovi, za poskytnutí  zinu, protože bez něj by tento článek vůbec nevzniknul.

Žádné komentáře:

Okomentovat