sobota 3. března 2012

Prague Ska Conspiracy (R.I.P)

Tohle je vlastně historie celkem nedávná ale přesto si myslím, že na tuhle kapelu by se nemělo zapomenout, protože na české ska scéně si i za tu krátkou dobu vybudovala dost silnou pozici a stále si hodně lidí určitě vybaví jejich koncerty. Conspiračka hrála od roku 2006 a za tu dobu vydali dvě alba (Life on Ropes - 2008 a Lies for Everyone - 2009), které dali hned po vydání k stáhnutí z jejich webu, poslední koncert proběhl v prosinci 2009. Čas ale běží a PSC je dnes minulostí. Kapela se sice v roce 2010 transformovala v Prague Conspiracy, to už je ale úplně jiná kapitola a se ska nemá co dočinění. Dokonce i zpěvačka Mariana nedávno odešla z Prague Conspiracy a dala přednost rodině, takže i to poslední co ještě "připomínalo" PSC je pryč. Těžko říct proč se na ska vykašlali, jestli to přecijenom nebyla  trochu poza (?), nicméně asi nebudu sám když řeknu, že je to škoda. Tuhle kratičkou historii jsem si "vypůjčil" ze stránek kapely.

http://www.skaconspiracy.cz/music/

Původně měl být projekt Prague Ska Conspiracy pouze instrumentálním tělesem složeným ze členů Vertiga a Green Smatroll. Záměrem bylo hrát výhradně instrumentálně laděný ska-jazz, rocksteady, reggae a dub, kde hlavní inspirací byly kapely jako Rocksteady 7, NYSJE, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Skatalites či skladatel, producent a multiinstrumentalista Victor Rice. Po několika měsících se ale sestava změnila, neboť členové Green Smatroll byli vytíženi zakládáním další kapely, jejímž cílem bylo pro změnu hrát street ska. 

Na místo nich byli přizváni muzikanti do té doby hudebním stylem ska téměř nepoznamenaní. Nejzásadnější událostí však byl přírůstek v podobě zpěvačky Mariany, která během prvních minut zkoušení rozhodla o novém směřování celého projektu. Instrumentální složka ustoupila do pozadí, aby dala prostor nádhernému hlasu, jehož sílu umocňují její africké kořeny. Styl ska a rocksteady stále převažuje, avšak kapela dává stále více znát vliv soulu či r'n'b v jeho ranných podobách. Během prvního roku své existence stihla kapela odehrát několik desítek koncertů a předskakovat kapelám jako New York Ska-Jazz Ensemble či Fishbone, Skalariak, The Slackers, Ska-P, The Aggrolites, Firebug, The Kitchenettes, The Moon Invaders a Doreen Shaffer atd...a odehrát několik zahraničních tourné v Evropě...

Za ty tři roky stihli natočit i pár videoklipů, tak si je vychutnejte.



Žádné komentáře:

Okomentovat