úterý 29. listopadu 2011

Dennis Brown - Crown prince of reggae

Dennis Brown je spolu s Bobem Marleym a Peterem Toshem, jedním z nejlepších zpěváků v celé historii reggae. Bob Marley jednou dokonce prohlásil, že Dennis Brown je nejlepší zpěvák na světě a dal mu přezdívku korunní princ reggae. Tímto se dá považovat za jednoho z nejlepších jam. umělců vůbec. Dennis Brown se narodil 1. února 1957 v Kingstonu na Jamajce. Matka mu umřela, když byly malému Dennisovi pouhé 3 roky. Zbytek života výrůstal s otcem a svými třemi bratry a sestrami. Bydleli v činžovním domě poblíž Orange Street, kde sídlil JJ'S record store, okolo kterého se pohybovalo spousty muzikantů. Z tohoto důvodu měl už od ranného mládí k muzice opravdu velmi blízko. Malý Dennis postával celé dny před tímto obchodem a za malou finanční odměnu, zpíval. Inspiroval se nejen zahraničními vokálisty ale také svými jamajskými současníky jako byli Delory Wilson, John Holt nebo Ken Boothe. Zde začala jeho hudební kariéra. Ovšem jeho 1. veřejné vystoupení se uskutečnilo až v roce 1968, v jednom místním kingstonském klubu, kde pracoval jeho bratr. Poprvé vystupoval se skupinou Fabulous Falcons, kterým se jeho vystoupení natolik líbilo, až ho pozvali na další vystoupení, tentokrát na JLP Conference, kde sklidil další ovace a začali si ho všímat hudební producenti. Touto cestou se dostal až k nahrání své 1. nahrávky Lips Of Wine, kterou produkoval Derrick Harriot. Tato nahrávka sice byla nahrána ale bohužel nebyla vydána. V roce 1970, díky spolupráci s producentem Coxsonem Doddem (Studio One) vydává singl No Man is An Island a v tom samém roce, stejnojmené album. Pro Coxsona Dodda nahraje ještě album If I Follow My Heart (1971) a poté se pouští do nahrávání pro producenty jako, Phil Pratt, Prince Buster nebo Lloyd Daley, tato spolupráce má ovšem krátkého trvání, až do chvíle, než se opět vrátí k producentovi Derricku Harriotovi. U něj vychází Brownovo 3. Album s názvem Super Reggae & Soul Hits (1972). Pokud se divíte, tomu v jak brzkém věku začal Dennis Brown zpívat, tak vězte, že na Jamajce to během těch časů nebylo nic neobvyklého. Například Bob Marley nahrál svůj první singl v 17 letech, Millye Small bylo 14 let, když nahrála 1. mezinárodní ska "hit" My Boy Lollipop a Barrington Levy začínal nahrávat také ve 14 letech. Tenkrát jste zkrátka mohli přijít do studia, předvédst co umíte a když jste se producentovi zalíbyli, odpoledne jste už odcházeli s vylisovným vlastním 7" palcem. V roce 1972 přišel průlom v Dennisově kariéře. V té době nahrál pod dohledem producenta Joe Gibbse svůj první hit Money In My Pocket, který se stal velmi oblíbený v Anglii. V tom samém roce se vydává, společně s Delory Wilsonem, Scottym a Errolem Dunkleym na tour po Kanadě. Zde je považován za hlavní hvězdu celé tour, právě mladý Brown. DJ verze singlu Money In My Pocket, kde toastuje Big Youth, ještě více ztmelila Brownův úspěch v Anglii. Po úspěchu songu Money In My Pocket, náhrává další song, Westbound Train, který se na Jamajce stal hitem roku 1973.
V tom samém roce se obrací na rastafariánskou víru. Dennis Brown byl v těch letech po hudební stránce poměrně zaneprázdněný, až musel být v roce 1973 hospitalizován a na čas přerušit svojí činnost. Za celou svou hudební kariéru nahrál neuvěřitelné množství, víc jak 75 alb. V roce 1974 se opět vrací na podia. V tomto roce se vydává na tour po Anglii, kde vystupuje s legendami Toots and The Maytals, Alem Brownem a Sharon Forresterem. Prakticky po celá 70. léta se zaměřoval na reggae "trh" v Anglii, kam se později také přestěhoval. Během celých 70. let vydavá velké množství alb a singlů, prakticky několik do roka. Také rozjíždí spolupráci s Lee Scrach Perrym a zakládá vlastní label DEB rec. V roce 1978 se definitivně přestěhoval do Londýna. V 80. letech přichází nástup dancehallu, který pomalu ale jistě začíná vytlačovat politicky orientované roots reggae. V té době (1981) Dennis Brown podepisuje smlouvu s labelem A&M rec. a začíná se zaměřovat na trochu popovější produkci a na lovers rock, ovšem bez většího úspěchu. V té době se reggae sound začíná pomalu přetvářet v dancehall. Přichází nová vlna umělců, především DJs, kteří postupně vytlačují zpěváky. Dennis Brown, spolu s Johnem Holtem nebo Gregory Isaacsem jsou ale právě těmi zpěváky, které nepřeválcovala nová vlna DJs a dokázali bez problému navázat na nový trend a udržet si svojí pozici. Počátkem 80. let navazuje spolupráci s hlavními producenty jako Prince Jammy nebo Gussie Clarke, kteří udávali nový směr. Tato spolupráce vyustí v roce 1984 k vydání alba Two Bad Superstars Meet, kde vystupuje společně s Gregory Isaacsem. Jinak během celých 80. let, vydává velké množství alb, které v některých případech převyšují kvantitou, nad kvalitou. Jedním z nejvýraznějších Brownových hitů z 80. let je nepochybně song Promise Land z roku 1984, na kterém spolupracoval s britskými Aswad. V roce 1986, kdy přichází do jamajských dancehallů nový digitální sound, vydává album Exit, na kterém se opět podepsal Prince Jammy. Ovšem asi nejúspěšnější Brownovi alba z 80. let vyšla v roce 1989. Album Big All Round, kde opět vystupoval s Gregory Isaacsem a deska Unchallengend. Počátkem 90. let nastupuje nová vlna DJs a digitální sound - ragga. Ani toto neohrozilo Brownovu pozci na světové reggae scéně a stále se držel na špici žánru. V roce 1994 bylo jeho album Light My Fire, dokonce nominováno na cenu Grammy za reggae desku roku.
O rok později vydává album Three Against War, na kterém také vystupují Beenie Man a Triston Palmer, se kterými se na tvorbě alba podílel. V 90. letech se zdálo, že zpěvákům už dávno odzvonilo a nový ragga sound dal prostor další vlně DJs. Na tyto změny uměl Dennis Brown vždy pohotově zareagovat a to je asi ten důvod, proč si dokázal udržet svojí pozci, během každé éry a změny reggae soundu. V 90. letech na toto zareagoval spoluprácí s novou vlnou DJs jako byl Shabba Ranks, který byl v 90. letech NO.1, Beenie Man nebo Cutty Ranks (singl Decide Your Mind). Koncem 90. let se Brownův zdravotní stav začal pomalu zhoršovat. Od počátku 90. let začal užívat kokain, který se od 80. let pašoval na Jamajku. Jeho závyslost na kokainu se pravděpodobně podepsala i na jeho zdravotním stavu. V květnu 1999, po návratu z tour po Brazílii se jeho stav zhoršuje natolik, až musí být převezen do nemocnice. Zde prodělal srdeční zástavu, která ho ovšem ještě nepřipravila o život. 1. července, po měsíci straveném v kingstonské nemocnici, umírá na selhání plic (oficiální diagnostika). I když dá se spekulovat do jaké míry mělo na jeho smrt, vliv dlouhodobé užívání kokainu. Dennis Brown byl pohřben v kingstonském Parku Národních hrdinů, na jeho pohřbu měl proslov i tehdejší jam. ministerský předseda a pohřben byl se všemi poctami, podobně jako Bob Marley o 18 let dříve. Korunní princ reggae po sobě zanechal 13 dětí a celkově asi 80 alb. Dovětek: Nedělejte rozdíly "reggae lidi choďte na ska, ska lidi, choďte na reggae a dancehall". Jamajská muzika má mnoho podob a je škoda jí nebrat jako celek. Scorcha: Wildfire

Žádné komentáře:

Okomentovat