pondělí 17. října 2011

Scene report....Rusko

Jak jsem sliboval, tak se stalo. Po malé ochutnávce ruského ska v podobě kompilace Ostorožno ska vol.2, kterou si můžete stáhnout zde na stránkách zinu (v sekci články), jsem se dokopal k napsaní tohodle scene reportu. Spíš než scene report to je takový promo ruský scény. Jak začít? Začnu asi tou největší zvláštností, která se týká, doufám že jen Ruska. Nechci se tu zabejvat těmito věcmi (od toho jsou jiný weby) ale ignorovat to nejde. Jesti jste četli historii Saint Petersburg Skajazz Review, tak asi tušíte o čem budu mluvit. Je to věc, kterou asi málokdo z nás pochopí ale v Rusku existujou "ska" / "skapunk" kapely, které se většinou profilují jako chuligánské kapely, motající se kolem fotbalu a fotbalových hools. Ovšem tohle je pravda jen z části, jelikož tyhle kapely jsou zkurvený rasisti, napojený na místní nácky, nebo rovnou náckové, co hrajou ska. Nedovedu pochopit to pokrytectví, jak můžou hrát původně černošskou hudbu a zároveň bejt rasisti. Nicméně nebudu tady žádný z těch kapel vyjmenovávat a dělat jim "reklamu". Tenhle "trend" se objevil někdy kolem let 1999 / 2000, kdy na koncerty skapunkových kapel Distemper a Spitfire začali chodit fotbalový chuligáni (ne náhodou to byli nazi nebo rasisti) a vyvolávali tam problémi, nebo vykřikovali rasistický či nazi hesla, což se neobešlo bez odezvy a potyček s tou částí publika, která toto nehodlala tolerovat, taže časem tyhle kokoti z koncertů zmizeli. Nicméně ska se jim asi zalíbilo a to bude asi ten důvod, proč tam tyhle "kapely" existujou. Jinak v Rusku se před r. 2000 hrál většinou skapunk, jednou z těhle prvních a asi nejznámějších kapel jsou právě skapunkový Distemper z Moskvy. Kapela vznikla v roce 1989, ještě jako klasická středoškolská punková kapela. V punku zůstali skoro až do konce 90. let, kdy začali do songů přidávat saxofon, až se nakonec vyprofilovali ve skapunk band a jednu z nejlepších kapel žánru v Rusku s vlastním originálním soundem. Pokud se nemílím na kontě maj víc jak 7 alb, nějaký ty EP a splitko s kapelou The Know How. Pravidelně jezdí koncertovat i za harnice Ruska a i k nám se už podívali. V roce 2004 nahráli song Nět rasizma, Nět problem, za který se jim ruský fašos "pomstili" na jejich kocertě ve Voroněži (to jen tak pro představu, jak to chodí v Rusku). 
Většina kapel z Ruska zpívá v mateřštině, což platí třeba i pro kapely z Balkánu a východní Evropy obecně. Další takovou kapelou, která zpívá v mateřštině jsou Battle Toads z města Ryazan. Fungují od roku 2008. Kapela sama o sobě tvrdí že jde o street ska. Jejich sound je takovou směsí ska v kombinaci s psychobilly, trocha toho reggae, i když inspirace The Meteors se v těch "psychobilly" pasážích nazapře. Na kontě maj splitko s kapelou Coffin Shop z roku 2009 a v roce 2010 debutovali albem Neuderžimost. Z města Saratov pochází další mladá kapela The Last Train. Kapela vznikla v roce 2008, původně ze skapunkových Estetical Fun. V základě hrají skajazz i když nebojí se svojí hudbu kombinovat s vlivy balkánu nebo reggae. Jak sami píší, jejich sound je ovlivněn jak britským 2tonem, tak i francouzkými kapelami jako Babylon Circus nebo Skarface. Po Distemperech jsou další velmi známou kapelou skapunkový Spitfire z Petrohradu. Kapela funguje od roku 1993, kdy původně vznikla jako garage punk kapela. Ovšem postupem času se dopracovali ke skapunku. V roce 1995 se dostali na kompilaci United Colours of Ska vol.2, německého labelu Pork Pie rec. na kterém o rok později vydali svůj debut Night Hunting. Při vydání druhého alba v roce 1999 se vydali na tour po západní Evropě a Skandinávii. V roce 2001 rozjeli jako vedlejší projekt skajazzovou kapelu Saint Petersburg SkaJazz Review, ovšem o té jsem už psal (více v sekci historie kapel a interpretů). Jen dodám, že SPSJR, jsou celkem úspěšnou kapelou i za hranicema Ruska, vydávají na Grover rec. a pravidelně koncertují po Evropě. 
Jinak Spitfire v současné době pracují na, v pořadí již čtvrtém albu. Pokud mám dobrý info, tak někdy od roku 2009 funguje v Moskvě early reggae kapela The Lappers. Na světě mají zatím EP Are you ready, hrají něco mezi ska a early reggae. Bohužel víc o týhle kapele nevím. V Moskvě působí od roku 1999 ještě jedna zajímavá kapela. Male Factors vznikli v roce 1999, v roce 2000 odehráli svůj první koncert a v tom samém roce vydali debutovou kazetu. Později tuhle kazetu nahráli znovu spolu s dalšími novými písničkami v lepší kvalitě a s dechovou sekcí, jako druhé album. V Rusku je od nich velmi populární song Sebastian Pereira, jinak na kontě mají už pět alb, poslední z roku 2010. Co se mi na Male Factors líbí, že striktně dodržují takovej ten rude boy look, na čemž si prej, dle jejich slov hodně zakládaj. Obecně se dá říct, že ska je v Rusku více méně už od poloviny 90. let, nebo spíš skapunk, jelikož "tradiční" ska se tu rozšířilo (podobně jako u nás) kolem roku 2000. Samozdřejmě, že v Rusku bude těch kapel určitě víc, třeba Skalpel stojí ještě za zmínku, ovšem člověk nikdy neví co jsou zač, vzhledem k tomu co jsem psal v úvodu článku. Logicky se na ruský scéně vyskytují i subkulturněnji založený kapely, stejně tak jako ve zbytku Evropy. Z nich jsem tu jmenoval skinheadský The Lappers z Moskvy nebo Battle Toads z Ryazaně. Ještě nakonec bych chtěl poděkovat Karlovi, za půjčení kompilačky Ostorožno ska vol.2, bez který bych se ani o některejch kapelách nedozvěděl a neměl bych o čem psát. Další děkovačka patří Redskins Russia, za doporučení některých kapel a vůbec za všechno co dělaj, protože když jsem na vlastní uši slyšel to, jak to chodí v Rusku, tak jim vůbec nezávidím.

Žádné komentáře:

Okomentovat