pondělí 10. října 2011

Rozhovor - Monkey

Tenhle rozhovor vznikal za dost zvláštních okolností, možná bych řekl skoro až vtipnejch okolností. Kdo jste četli report z jejich kocertu v Crossu, tak určitě víte co tím myslím :-D Nicméně abych to uved na rovinu, není lehký udělat rozhovor když máte něco upito a nemáte připravený žádný otázky :-D. Monkey je kalifornská kapela, u nás asi neznámá, na kontě maj už pár alb. Během jejich pražského vystoupení byli na tour po Evropě, který zakončili v Anglii. Jejich sound se dá popsat jako taková klasická 3. vlna ska, ovšem bez punkovejch prvků. Rozhovor jsem vedl s Curtem, frontmanem kapely, který měl opravdu velkou trpělivost, vzhledem k tomu, že otázky ze mě lezli jak z chlupatý deky. Velkej dík ptří taky Vencovi, který to celý nahrál, přepsal a dokonce i přeložil a dal tomu trochu formu (ještě aby ne, když mě vyburcoval k tomuhle rozhovoru :-D ) Původně by byl tenhle rozhovor delší ale vzhledem k tomu, že pak už nám Curt vyprávěl o rude boys, v podstatě to samý co najdete v článku o rudies, kterej tu mám na stránkách, tak jsme usoudily, že to hold zkrátíme. Nicméně jsem rád že i v Americe, lidi o tomhle něco věděj. 

 

Čau, já jsem Courtis z Monkey.

Zdravim za porkpie-fanzin.

Supr.

První otázka: Proč jste si chtěli zahrát v čechách?

Protože víme, že lidi v Čechách milujou dobrou hudbu, tak jsme jim chtěli nějakou zahrát.

Fajn, ale já myslim že scéna je tady dneska dost malá, před třema lety to bylo o něčem jinym, lidi poslouchali skapečka a tak... Máš rád Ska-P?

Jo mám je rád. Víš co, v americe Ska-P moc neznáme, slyšeli jsme o nich, ale v Americe nejsou žádný velký jméno... ale jako jsou moc.. Lidi nám tu řikaj, ooh, vy zníte jak Ska-P, měli byste si s nima zahrát :-D

Líbilo se mi když jste hráli covery legendárních písniček od Toots and Maytals, Madness nebo Clash.

To rád slyším.

V Čechách je to trošku problém, protože lidi je moc neznaj...

No jo, lidi potřebujou něco co dobře znaj..

V Čechách jsou teď populární kapely jako Fast food, Sto Zvířat nebo Tleskač a obecně tohle lidem moc známý není.

A co Toasters?

Joo, ty jsou tady hodně známí

Zpěvák z Toasters, Bucky..., ten nám tuhle show bookoval

Fakt? To je hustý! On je asi zajímavej týpek...

Jo on je fakt cool, on už objel svět minimálně stokrát... pořád cestuje po světě..

Toasters hrajou v Čechách dost často, tenhle rok tu hráli v dubnu a pak ještě v létě na Mighty sounds festivalu, Znáš Mighty sounds?

Mighty sounds, Jo slyšel jsem o tom ale... Jsem v Čechách poprvé..

Tak to si tam musíte příští rok zahrát, ten festival za poslední dva roky trochu změnil tvář, už to není tak undergroundový – spíš víc pro fesťákový turisty. Co ty, seš festivalovej turista? :-D

Někdy hrajeme na festivalech, na tomhle tour už jsme hráli na festivale v Británii, kterej se jmenoval Ivy live, bylo to uprostřed pole, pršelo uplně všude a navšem bylo bahno, bylo to … (smích) , lidi tančili, padli do bahna a všichni byli upe ublu uu ddd :-D, prostě všichni totálně zabahněný, spousta bahna...

A co aparáty?

Jo byli jsme ve stanu, ale potom, když jsme se přesouvali tak i na ně došlo...

No a chodíš na fesťáky jako fanoušek?

Ani moc ne. Většinou se na festivsaly dostanu s kapelou.

V posledních letech v Americe začal boom novejch early reggae kapel co se vrácej zpět ke skinheadskýmu hnutí (hudebně), co si o týhle scéně myslíš?

Myslim, že je to dobrý hnutí, nějakou dobu to bylo fakt velký a tedˇ už se to spíš usazuje, ale je to cool. Chvíli něco děláš a pak zas děláš něco jinýho.. a všichni jsou šťastný..

Proč?

Proč? Proč to tak měníme?? Kdo ví..?...

A co skapunk? Vim že v USA je to dost populární kombinace...

Skapunk byla velká věc, hlavně v devadesátkách. Bylo to fakt velký. Nemohl jsi nikam jít aniž bys nenarazil na skapunk. Někdy sis řikal: „jděte s tim už do háje“.

Jasný, kapely jako Real Big Fish...

Jo a spousta jinejch kapel, Víš co třeba Johny Saco, Saint Ferras, Secret Society, víš jak to myslim, prostě spousta kapel. Kdybychom v té době jeli na tour, storpo by s náma byli min. další 4 skapunk kapely... Teď už to tak moc není. Poslední dobou hráli něco čemu říkali emo..a screamo.. znáš to ne?: tudutuuu dam dam tudutu bleeeeee.. Uplý jeany velký háro... ale i to už trošku upadá...
Takže teď je naneštěstí velkou vlnou v Americe něco jako korejský techno. HAHA zní to nějak takhle: „tutsi tutsi tuts tudum tudum tum“ Haha maj filtr přes hlasy.. Jo a Dubstep

Jo to je teď v Evropě taky dost populární.

Myslim, že dubsteb občas zní jako starý tiskárny, jako když si tisknul ten papír... grrrgrgreergre...

Jasný, ale to je něco jinýho než správnej dub... Augustus Pablo nebo King Tubby a tak. To byl fakt DUB, ale dubstep...

No jo, oni nevědí, že to slovo pochází z reggae hudby

Já myslim, že kořeny dubstepu jsou v reggae hudbě ne?

Kořeny dubstepu jsou spíš v housu, ale to slovo dub je z reggae...
Víš odkud to slovo pochází?.. reggaemani začali používat „DUB“ když vzali nahrávku a nazvali jí dub plate. To byla jako placka pro kopírování těch dalších. Tuhle placku vždycky vzali do tančírny pustili a čekovali jak bude regovat dav.. a když to bylo ok tak jí vzali zpět a udělali kopie.

V Evropě určitě existujou  fandové ska / reggae a podobný muziky...... Rád bych věděl jak to máte v Americe?

No tohle je v Americe dost jiný..v Americe se toho tolik děje... tolik zábavy, hodně lidí na internetu, každej si řekne proč bych měl bejt nějak vzrušenej z týhle jedný kapely nebo tohodle jendoho stylu hudby. Dyť můj ipod může mít jakejkoliv styl hudby co si jen vzpomenu. Bejvalo to tak, že když jsi měl rád reggae tak jsi prostě měl rád reggae a s punkáčema ses nebavil. Dneska všichni poslouchaj všechno. Takže v Americe nevidíš moc rudeboyů jakože ruuudbojů víš jak. Lidi tim nežijou. Jo jako máš scénu v N.Y. a v L.A., ale to je trochu něco jinýho. Najdeš tu spoustu lidí, který jsou oblečený totálně rude, nejrudovatější rudeboyové a nejskinheadštější skinheads, prostě jsou vostrý, ale pak je klidně můžeš vidět v uplně jinym klubu oblečený uplně jinak.

Ou

Víš jak, je to móda.
Jsou jakože, já jdu na ska show tak budu vypadat tak moc ska, že nikoho nenapadne se mě ptát jestli mám rád ska... Je to něco jako jít na rande. Jdeš si za holkou nebo si jdeš na ska?

Disneyland.

Přesně.

A co si myslíš o dnešním koncertě?

Jo líbilo se mi to dost. Mám rád hraní, když maj lidi rádi nás. Myslim, že jsme se lidem líbili, moc jich tu nebylo, ale je úterý ne?

Ok, máš nějakou poslední zprávu pro čtenáře kterou by si chtěl sdělit?

Zprávu? Ok, Nepřestávejte poslouchat ska, a podporovat dobrou hudbu. Ska a reggae yeahhh!!!




http://www.myspace.com/monkeyska



ENGLISH

 

Hello, I'm Courtis from Monkey
 

Hi from porkpie-fanzine
 

Hi, very good
 

First question: why you wanted to play in Czech republic?
 

Because we know that people in Czech republic love good music :-), so we wanted to play good music for you.
 

But I think the scene today is very small, becouase three years ago it was bigger people listened to bands like Ska-P and... Do you like Ska-P?
 

Yes I like them. You know, in America we barely know Ska-P, we heard about them, but they are not „big“ in America... but here they're huge.. poeple are saying to us, Ooh, you sound like Ska-P, you should play with Ska-P, and i: ok, that's cool.
 

I liked when you played the covers of legendary songs from Toot and the Maytals, Madness or Clash.
 

I like to hear that.
 

And it's problem in Czech because people in Czech don't know what it is.
 

So they need something familiar
 

Yeah i know but in Czech are very popular bands like Fast food, Tleskač or Sto zvířat and this one isn't so famous and in general - people don't know it.
 

And what about Toasters?
 

Yeees, they are very famous.
 

The singer of the Toasters Bucky, he booked this show for us..
 

Really? Thet's nice. He must to be very interesting guy?
 

Yes he is very cool, he's been around the world a hubdred times... he's still going around the world
 

Yeah the Toasters play in Czech republic very often, this year they played in april and at Mighty sounds festival, Do you know Mighty sounds festival?
 

Mighty sounds, I've herad of it so... That's my first time in Czech
 

You've got to play there next year hahaha, this festival changed it's face a little bit in last two yeras and it is not so underground and its more for festival tourists, are you festival tourist?
 

Sometimes we play festivals, on this tour we playd a festival in UK called the Ivy live and it was in the middle of a field and it was raining and we had mud all over around, it was … (laugh) , people were dancing and falling in the mud an they were ublu uu ddd :-D, just coverd over the whole body, lot of mud...
 

And what about apmplifiers?
 

We were under the tent, but afterwards, when we were moving we were coverd too.
Are you visiting some festival as a listener?
Know not so much, I always …
 

In last few years in USA started boom of new early reggae bands going back to the skinhead movement (in music), what do you think about this early reggae scene?
 

I think it is a good movement and for a while it was very big and know its starting to saddle and its cool, we do something for a while and then we do something else.. and its everyone's happy..
 

And why?
 

Why? Why do we change? Who knows..?...
 

What about skapunk? I know that it is the most popular combination in USA? Is popular still?
 

Skapunk was really big, especially in the 90's. It was huge. You could not go anywhere whitout stepping out of skapunk. You was like oohh go away.
 

Yeah bands like Real big fish...
 

Yes and there was so many other bands, You know you had Johny Saco, Saint ferras,Secret society, and I mean Just on and on.. and thousands of other bandsWe would go on tour and there would be four skapunk bands with us.. every show. Now it is not so much like that.. Know for a while they do what dey call emo..and screamo.. You know sreamo right?: tudutuuu dam dam tudutu bleeeeee.. Skinny jeans big hears.. and even that is starting to come down.. So right know unfortunately the big music in america right know is like korean techno.. hehe it sounds like that: tutsi tutsi tuts tudum tudum tum. Haha and they got the filter for the voices. And dubstep...
 

Yes it is popular in Europe too.
 

I think dup step sometimes sound like those old printers, like when you print out paper.. grrrgrgreergre...
 

Yes of course it is something else than real dub, Augustus Pablo or King Tubby, that was really DUB, but dubstep is something else.
 

Yes they dont know that this word came from reggae music.
 

I think roots of dubstep is reggae music?
 

The roots of dubstep are pretty much in house music but the word dub is reggae..
You know where the word dub came from... When the reggae people started to calling dub music was when they took a record and called it a dub plate.. this is something what is plate to duplicate other records from so they would burn this dub plate which is made out of thick lax and they took ti to the dance hall and they played it and watched how the crowd reacts.. And if it was good one they take it back and duplicated it...
 

In Europe there are some fans of ska / reggae and silmilar music... And I would like to ask you how it is in USA?
 

Well it is a little big differend in America.. in America we have so much going on... so much entertaiment, and so many people on the internet, everyone says why should i be excite about this one band or this one style of music... My ipod has every style of music i could ever want. It used to be you liked reggae and you liked reggae and you did not get along with because he liked punk, but know one person has reggea, ska, punk, classica,l blues, rock … and it is rotating. So in America you don't see a lot of like ruuude boy, you dont see people who are like I live it. Known the cities of the scene are L.A. and N.Y. But that's a differend thing in N.Y. and L.A. You can see a lot of people at the shows that are dressed totally rude, the rudest rude boys, the skinest skinheads, You know they just look sharp. But afterwards you may see them in another club dressed completely differend
 

Oh
 

You know, it is a fashion.They are like im going to the ska show, im gonna look so ska that noone gonna question wether i like ska. It is like going on a date. You look for the girl or you look for the ska?
 

Disneyland.
 

Oh Exactly.
 

And what do you think about todays gig?
 

I liked it a lot. I like playing for people when they like us. I think people liked us but it was not rally full, but its a tuesday right?
 

Ok, do you have some final message for readers of fanzine?
 

The message? Ok, Keep listen to ska, keep support a good music, ska and reggae yeahhh!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat