pátek 21. října 2011

Rozhovor - Ska2tonics

Poslední dobou se na mě hrnou rozhovory ze všech stran, že to ani nestíhám publikovat. Tentokrát jsem vyspovídal slovenské Ska2tonics, které snad ani není třeba představovat. Jestli znáte jejich písničku Mafia, tak budete v obraze. Ještě prozradím, že kapela v současné době pracuje na 3. albu a společně se slovenskou kapelou Fuera Fondo nahráli song Podarí, který můžete shlédnout zde 





Ahoj, na začátek se zeptám, jak dlouho jste na světě a jak byste charakterizovaly váš sound?

Rasťo zo SKA2TONICS: Je to už vyše jedenásť rokov. Sound si necharakterizujeme nijak, to nech robí niekto, koho to zaujíma. Charakterizuje nás hudba, ktorú hráme, pesničky. A tie sú dobré.

Sisi zo SKA2TONICS: Od 1977, priemerný.
 

Je něco co vám na československý ska scéně chybí? Mě třeba hrozně mrzí, že u nás zatím ještě nevznikla žádná dirty reggae kapela, typu Aggrolites nebo Los Granadians, i když mám radost ze Skafanderu, kteří se začali pouštět do experimentů s early reggae. No a co chybí vám?

Rasťo zo SKA2TONICS: Najviac chýbajú médiá ochotne takúto hudbu hrávať, napriek tomu, že fanúšikov tejto hudby je tu dosť.

Sisi zo SKA2TONICS: Nezaoberám sa krabičkami, ale kapely chýbajú všade.
 

Co máte na ska muzice nejradši a co je důvodem, proč hrajete tuhle muziku?

Rasťo zo SKA2TONICS: Na SKA je zaujímavé, že sa môže hrať na tisíc spôsobov, že to ani nie je hudobný štýl, ale skôr taký kabátik, v ktorom sa dá hrať naozaj rôznorodá hudobná zmeska.

Sisi zo SKA2TONICS: Živelnosť.
 

V současný době připravujete vaše třetí album, prozraďte, bude se nést v podobném duchu jako vaše poslední deska Toto ti zachutí, nebo můžem čekat nějaký velký změny?

Rasťo zo SKA2TONICS: Na albume nebudú žiadne veľké zmeny, skorej bude zase o čosi lepsí, vyzretejši, s lepšími pesničkami, aj lepšie zahraný. Ale to sa tešíme hlavne na ten ďalší – štvrtý, ktorý bude ešte lepší. Preto by bolo fajn, keby sa tento aktuálny dobre predával, nech mame čo najviac motivácie pokračovať v hudbe čo najdlhšie.

Imro zo SKA2TONICS: Tretí album bude o dosť svižnejší ako druhý, ale stále z neho bude cítiť našu kapelku.

Sisi zo SKA2TONICS: Áno, trubkár nebude vedieť hrať.
 

Kolikrát jste hrály v Čechách a případně kde jste si to nejvíc užily?

Rasťo zo SKA2TONICS: Strašne veľa krát, to si asi ani nedokážeme spomenúť, koľko razy presne. Naposledy 2011 Mighty Sounds a tam sme si to aj výborne užili.

Sisi zo SKA2TONICS: Ja dvakrát, ale vždy sme to "zvorali".
 

Co jako kapela upřednostňujete, klubový akce nebo festivalový koncerty před hromadou lidí?

Rasťo zo SKA2TONICS: Je nám to jedno. Na veľkom pódiu sa hrá trochu tažšie, ale dobrý je ten koncert, na ktorom sa bavia ľudia a nezáleží, kde to je.

Sisi zo SKA2TONICS: Kluby - je videť kočkám na kozy.
 

Jak vnímáte různý ty "pseudo" ska kapely, který ve skutečnosti ani ska nejsou, spíš bych je přirovnal k "big beatu" s dechama? (jak je trefně označil Filip Bazy z Lariky v jednom rozhovoru pro můj zin)

Rasťo zo SKA2TONICS: Je to úplne v poriadku, nie je dôležité hrať, len aby to bol “nejaký štýl”. Dôležitá je hudba ako taká a to, ako sa páči poslucháčom.

Sisi zo SKA2TONICS: Neviem kto je Filip, ale asi je to tak....
 

Mám na mysli kapely, který ska kombinujou jenom s "punkem" nebo spíš s takovim "punkrockem", kterej kolikrát stojí za prd nebo hrajou punk s dechama a řikaj tomu "ska" nebo "skapunk". Nemám nic proti tomu, když to kapela kombinuje (viz. třeba Panteon Rococo z Mexika) ale kapel tohodle ražení jsou mraky a nic světobornýho nepředstavujou. Mě totiž příde že hodně těhle kapel to kombinuje stejnym způsobem (chvíli ska rytmus , pak zase punk..nějaký troubení..), nechci radši někoho jmenovat, abych někoho nenasral....ale nepříde vám že tohle je tak provařená kombinace, hraná furt stejně?



Vlado zo SKA2TONICS: Je to hlavne hráčsky menej náročná kombinácia, dobrých hudobníkov je málo, u nás túto hudbu robia hlavne nadšenci, ktorí ju väčšinou kombinujú s niečím čo je hráčsky zvládnuteľnejšie, prípadne to osloví širšie publikum. A pozdravujeme Fast Food Orchestra, Lariku a Filipa :)

Je u vás v kapele někdo, koho ska, rocksteady a reggae muzika provází už od mladejch let, zkrátka někdo kdo je do týhle muziky totálně zapálenej nebo se to snad týká celý kapely?
 

Rasťo zo SKA2TONICS: Nie, sme zmeska metalistov, pankáčov, dychovkárov a jazzmanov, úplne vážne.

Viktor zo SKA2TONICS: Som tu len chvíľočku a predtým som nehral ska a dokonca ani na basu,.tak si na to zvykám a počúvam ska a hlavne basové linky a je to fasa, hlavne keď je to dobre zahrané a šlape to.
 

Takže to hrajete, jen proto, že se to dá dobře kombinovat? Vždyť i jazz by se dal dobře kombinovat? Tomuhle moc nerozumim, to je jako kdybych rapoval v nějaký hip hopový grupě, jezdil na Hip Hop Kemp, kde by na mě chodili hopeři, řikali mi že jsem dobrej nebo jeden z nejlepších v Česko - Slovensku a já bych vlastně byl zapálenej do vážný hudby, a folklorních tanců a sjížděl bych Dvořáka a Mozarta. Proč teda v tom případě nehrajte to co posloucháte nejvíc? (Neberte to jako že do vás rejpu :D jen z vás chci dostat víc než to, že se to dobře kombinuje)

Vlado zo SKA2TONICS: V pohode, myslím, že z našej kapely nikto nebol od začiatku zapálený len do SKA, ale viem, že každý z nás si vypočul
kapely ako TSPO, NYSJE, Hepcat, Slackers apod. a bol nadšený. Boli časy, keď som to počúval nonstop a SKA stále považujem za najmiliší hudobný žáner aký je :-D
 

Byly byste schopný dát dohromady váš aktuální top ten, co zrovna posloucháte?

Rasťo zo SKA2TONICS: Čokoľvek, mení sa to.

Sisi zo SKA2TONICS: Áno, ale koho to zaujíma.
 

S jakými zajímavými kapelami jste už hráli a s kým byste si ještě chtěli v budoucnu zahrát?

Rasťo zo SKA2TONICS: Toasters, Skatalites, + takmer všetky dôlezité vynikajúce české a aj slovenské kapely. Zážitok musí byť hrať pred TSPO.

Sisi zo SKA2TONICS: S kadekým, ale už nechcem hrať s nikým.

Co to je za kapelu - TSPO?

Vlado zo SKA2TONICS: Tokyo Ska Paradise Orchestra, mňam, celkovo, aj keď tak nehráme, sme najviac nadšený v kapele skôr pre tento typ SKA.. Silné bigbandovské motívy, klasické SKA rytmy, sóla, harmónie.. Možno tak raz budeme hrať, ale to ešte prejdeme kus cesty..

Vnímáte ska jako muziku, ke který se pojí něco jako subkultura. Nebo zkrátka zastáváte ten názor, že i ta nej nej ska kapela se vlastně ani k žádný subkultuře halásit nemusí? 

Rasťo zo SKA2TONICS: Neviem.

Sisi zo SKA2TONICS: Definuj subkultúra.

Ok, asi takle... už v 60. letech se kolem ska motali nejen jamajčani ale i britská mládež - Mods, později i skinheadi, mělo to svoje poznávací znaky (já doufám že ještě pořád má), šachovnice, letecký znaky RAF, Vespa skůtry, harington jackets a podobný "blbosti". Když se podíváš na fanoušky takovejch kapel jako Ska-P nebo Reel Big Fish (i když v  USA je to trochu jinej vývoj) nebo i na ty kapely jako takový, nepříde vám, že se tam něco vytratilo? Jasný je OK že to lidi hrajou, prostě že se jim ta  hudba líbí ale neni trochu na hovno když k tomu nic necítí. V USA kvůli tomuhle skončilo na konci 90. let hromady kapel, protože se jen vezli na vlně boomu 3. vlny ska, která zrovna v tý době byla v USA na vrcholu a jak to opadlo tak se na to ska vysrali (?) 

Vladko zo SKA2TONICS: Nuž ja osobne mám doma topánky Dr.Martens a nosím ich na špeciálne príležitosti, sem tam som nosil aj traky, na koncerty nosím košele. Mne sa u nás v kapele páči, že každý je sám za seba a nikto sa na nič nehrá. Ja mám rád túto hudbu hlavne kôli odkazom, ako napr. "Music is life, Live a fun one, Listen to Ska", dá sa na to tancovať, publikum nestojí ako prikované. A verím, že poslucháči SKA sú odporcovia násilia a prejavov agresie..
 

Chcete ještě neco vzkázat na závěr?

Rasťo zo SKA2TONICS: Hľadáme dychárov z Bratislavy nech nás je v kapele ešte viac. Viac ľudí, viac zábavy, viac hudby a o to ide!

Žádné komentáře:

Okomentovat