neděle 25. listopadu 2018

Rozhovor - Arthur & The Spooners

"Nestačí si koupit Fred Perry polo, vyfotit se v něm a být doma na netu za chytrýho čuráka. Ať to zní jakkoliv pateticky, scéna stojí na lidech, kteří jí odevzdávají svoje srdce, bez příčiny". Tak tímto naprosto výstižným a dle slov autora "patetickým" úryvkem, bych chtěl představit německé Arthur & The Spooners, o kterých jste si tu mohli přečíst už v červnu. Kapela, která jen potvrzuje, že ska & reggae k punku prostě patří, stejně tak, jako punk patří k reggae & ska. A v čem tohle spojení spočívá? The Spooners vzali provařené streetpunkové singly a převlékly je do ska, zatímco legendárním ska & reggae klasikám nasadily řízný oi!punkový kabát. Někdo by řekl "cover band" ale ono to funguje a prochází jim to už od roku 2007, o čemž jste se mohli přesvědčit letos červnu, kdy zahráli na pražské Sedmičce společně s Green Smatroll.






Zdarte Arthur & The Spooners. Předpokládám, že vás zatím asi moc lidí tady v Čechách nezná, mohli byste krátce představit kapelu? Odkud jste, jak dlouho už hrajete a nějaké nejaktuálnější novinky nebo plány o kterých by měli lidi vědět?

Jsme kapela z Berlína. Současný line-up je následující Artie (vokál), Florian (basa), Anton (bicí), Max (klávesy) a Martin (kytara). Kapelu jsme založili před mnoha lety ale v této sestavě hrajeme od roku 2013. Zatím žádné konkrétní plány nemáme, jediné co chceme je prostě hrát koncerty a samozřejmě, bylo by super zajít do studia a nahrát nějaké nové věci, což se snad jednou zase stane, jak doufáme.

Minulý rok jste po 8 letech vydali vaše druhé album s celkem osobitým  názvem "Skinhead Spoonstomp". Proč tak dlouhá pauza od vydání první desky?

Hlavně kvůli neustálým změnám v sestavě. Martin se k nám přidal v roce 2010 jako nový kytarista, pak přišel Anton na post bubeníka a Max, náš klávesák je v kapele od roku 2013. Popravdě řečeno basáků jsme měli několik. Náš basák Flo, je zatím nejnovějším členem, přidal se k nám v roce 2013. Od té doby se náš line-up celkem ustálil. Takže v roce 2015 jsme už měli stálou sestavu, pár fakt dobrých songů a tak jsem vyrazili do studia. Bohužel nám to trvalo dva roky, než jsme to vydali ale jsme s deskou spokojeni a celkem na ní hrdí! Ukázalo se, že je to fakt skvělé album. Kopeme do toho!

Kdo přišel s nápadem předělávat klasické oi! / punk věci do ska a ska klasiky do punku, což je v podstatě to na čem vaše kapela stojí? Podle mě je to super nápad, díky kterému je vaše muzika celkem originální ale... stejně mi to nedá se zeptat, máte i vlastní původní songy?

To je přesně to o čem The Spooners jsou. Jde to přímo ze scény, pro scénu. Vzali jsme prostě songy, které každý zná a trochu jsme je "povařily" a pěkně "promíchaly". Tohle je přesně koncept naší kapely a vlastní tracky se psát nechystáme.


V červnu 2018 jste hráli v Praze na pozvání Barfiles United, což je skupina fanoušků mezi Bohemians 1905 a St. Pauli z Hamburku. Jste i vy sami nějak zainteresovaní ve fotbale, fandíte nějakému týmu?

Skoro každý z kapely je fanouškem nějakého týmu, ať už je to Eintracht Frankfurt, Energie Cottbus, A.S. Roma, nebo West Ham United například.

Ještě bych chvíli zůstal u fotbalu. Týmy jako St. Pauli, Celtic Glasgow, A.S. Livorno Calcio, nebo Olimpique Marsielle, jsou známe i díky otevřenému vyjadřování levicových postojů svých fanoušků. Myslím, že je asi celkem jasné, že rasistické a krajně pravicové tendence na fotbale většina lidí z punkové, oi! a hardcore scény nestrpí ale obecně, myslíte si, že politika nebo vyjadřování pol. postojů (bez ohledu na to jestli levicových nebo pravicových) patří na tribuny?

Co na tribuny nepatří je nenávist a krajně-pravicové smýšlení, to je bez debat!

Tohle je trochu mimo téma ale uprchlická krize je od roku 2015 velké téma, hlavně tady v Čechách, kterým se proud uprchlíků vyhnul téměř obloukem a uprchlíka abys tady pohledal. Nicméně díky tomu má spoustu Čechů dost zkreslenou představu o Německu, jako o zemi na pokraji zhroucení, kde Arabové každý den znásilňují ženy, Němci se bojí vycházet večer ven a Angela se chystá "vybudovat nový chalifát" a podobné nesmysly. Je jasné, že situace není asi ideální ale jak to ve skutečnosti vypadá a jaký je postoj Němců k uprchlíkům?

To je hodně těžký a nejde to shrnout do jedné odpovědi. Samozřejmě, jako každá jiná země i my tu máme pravici, levici a umírněně smýšlející lidi. Spooners odmítají jak pravicové smýšlení, stejně tak nehumání politiku, věříme v lidská práva! Pokud potřebuješ, měla by ti být nabídnuta pomoc a pokud utíkáš před válkou a pronásledováním, mělo by tu být místo, kam se můžeš ukrýt!

Mám rád singl "What Happened" z vaší poslední desky. Ten song je v podstatě o tom, jak dokáže i scéna samotná být někdy naprosto umělá a lidi uvnitř ní totálně povrchní. Je situace u vás v Německu opravdu tak špatná, nebo co vás donutilo napsat ten song, protože mě příjde, že ze všech evropských zemí máte nejsilnější punk & oi! scénu vůbec?

Je to song původně od H2O a vybrali jsme si ho záměrně, protože jde o subkulturní téma. Německá punk & oi! scéna je docela velká v porovnání se scénou ve zbytku Evropy. Dost často to můžeš vidět, když jede nějaká kapela na "evropské tour" a 17 z 20 koncertů jsou v Německu. S trochou štěstí budou mít ještě koncert ve Španělsku, Francii, Itálii nebo na východě. Větší scéna nebo subkultura se ale stává "populárnější" a začne to přitahovat, nejen spoustu nadšenců a oddaných lidí, ale bohužel i pozéry a rádoby punx & skins. Nestačí si koupit Fred Perry polo, vyfotit se v něm a být doma na netu za chytrýho čuráka. Ať to zní jakkoliv pateticky, scéna stojí na lidech, kteří jí odevzdávají svoje srdce, bez příčiny. Takže pište fanziny, pořádejte koncerty, zakládejte kapely, choďte na koncerty a podporujte svojí lokální scénu!

Z německé oi! scény přišel termín greyzone, většina z nás asi ví co by to mělo znamenat ale upřímně, za greyzone se dá označit kdokoliv, kdo má trochu jiný postoj a nemyslím tím teď nutně rasistický, nebo krajně pravicový. Jak jste na tom v Německu, protože by mě docela zajímalo, jestli ty lidi nebo kapely, které jsou většinou radikálně levicovou částí scény onálepkovány jako greyzone, jsou opravdu nějak propojeni s krajní pravicí a mají ty stupidní R.A.C tendence, nebo mezi ně hazí i kapely které fuckují jak ultra-pravici, tak i radikální levici, což pár netolerantních a paranoidních levičáků nedokáže pochopit?


Opět složitá a hodně komplexní otázka. To se dá těžko shrnout, protože téma "greyzone" ve scéně dominovalo hodně dlouho. Podle mě, je spravné a důležité odhalovat struktury a pozadí kapel a lidí, kteří zkouší scénu rozesrat svojí pravičáckou ideologií. Hodně podrobně a pečlivě se na tom pracovalo a zveřejňovaly se informace. Bohužel byly i případy kapel, se kterými jsme byli kámoši, které byly naprosto nesmyslně zatlačeny do této škatulky a přitom neměly absolutně nic společného s krajní pravicí nebo pravicovým smýšlením. Naopak, byli to kolikrát i sociální pracovníci, nebo lidi organizovaní v boji proti rasismu. Nicméně dnes tu máme téměř paralelní scénu se spoustou, někdy dost pofidérních kapel nesoucích znaky skinhead & punk subkultury, který o sobě rádi tvrdí jak jsou apolitičtí, zatímco k sobě přitahují akorát davy pravičáků.

Německá ska scéná měla odjakživa trochu vliv i na české ska, hlavně v 90. letech, kdy tu bylo doslova jen pár kapel. Jaké je vaše nejoblíbenější domácí ska a mohli byste doporučit něco ze současných německých 2tone & ska kapel, které stojí za pozornost?

V dnešní době je tak snadné objevit nějakou kapelu a sehnat si jejich muziku, takže bysme spíš radši poctili staré a dnes už nefungující kapely a doufejme, že si je poslechnete. Proto naše pozdravy a doporučení směřují ke Scrapy, Blechreiz a Mothers Pride z Berlína a všichni, kdo máte náladu na hovno si pusťte King Kong od No Sports!




ENGLISH



Greetings Arthur & The Spooners, I suppose that so far not many people in Czech knows you. So for the beginning, could you little bit introduce the band? Where are you from, how long have you been playing and some latest news or plans which we should to know?

We are from Berlin. The Band consists from Artie (vocals), Florian (bass), Anton (drums), Max (organ) and Martin (guitar). The band was founded a long time ago. But this line-up exist since 2013. There are no specific plans so far. All we wanna do is to play shows (reach out to us for booking) and of course, it would be nice to go to the studio and record some new tracks. That's gonna happen sometime, we all hope. 

Last year you have released after 8 years your second album with distinctive title "Skinhead Spoonstomp". What was the reason for such a long break from first release?

Maily due to the line-up changes. Martin joined us in 2010 as the new guitar player, than Anton joined us as our new drummer. Max our organist is now in the band since 2013. We had a few bass players, to be honest. Our bass player Flo is the latest member. He joined us in 2013. Since than the line-up has been very consistent. So in 2015 we had finally a consistant line-up, some really cool songs and went to the studio. Unfortunately it took us two years to release it. But now we are very happy and proud of it! It turned out to be a fantastic album! We really dig it!

Who came with idea to remake classic oi! / punk songs to ska and ska classics to punk, which is basically what your band stads for? According to me it was perfect idea which makes you quite original but anyway I have to ask, do you have also your original songs?

This is what The Spooners are about. It's from the scene, for the scene. We take songs, that everybody knows and spoon it up a little bit. This is the concept of the band. We will not write original songs.

In June 2018 you have played in Prague at the invitation of Barfiles United, which is group of fans between Bohemians 1905 and St. Pauli from Hamburg. Are you personally somehow engaged in football, do you support any football team?

Almost all members are fans of some football club. Eintracht Frankfurt, Energie Cottbus, A.S. Roma or West Ham United for example.

I would stay yet in football topic. Teams like St. Pauli, Celtic Glasgow, A.S. Livorno Calcio or Olimpique Marsielle are famous for expressing of mostly left-wing attitudes of theirs fans. I think that is clear that rascist and far-right tendencies on football most of people from punk, oi! and hardcore scene couldn't stand but generally, do you think that politics (doesn't matter left or right) belongs on the terraces? 

What doesn't belong to the terraces is hate and right-wing thinking, that's for sure!

This is kind of out of topic but refugee crisis is since 2015 big theme, especially here in Czech which wasn't affected by stream of refugees almost at all. Anyway just because of it most of czechs has distorted vision of Germany like a country on the brink of collapse where every day arabians rape woman, germans afraid to go outside on the evening and Angela is going "to build new caliphat" and other bullshits and nonsenses. It's clear that maybe it's not ideal, but how is real situation with immigrants and attitude of germans to them? 

That's a tough one and can't be discussed in a single answear. Of course like in every other country we have right-wing, left-wing and more moderate thinking people. The Spooners refuse right thinking as well as inhuman politics. We believe in human rights! If you are in need, you should be helped! If you are runing from war and persecution, there should be shelter!

I like your song "What Happened" from your last album. That song is basically about how scene can be so plastic and pelople inside it, take it all too superficially. Is situation in your scene really so bad or what forced you to write this song, because I would say that from all europian countries Germany has strongest punk & oi! scene ever?

Well, we deliberately choose this song from H2O because it's a subculture issue. The german punk & oi! scene is pretty big in comparison to the scenes in the rest of Europe. For example, you can often see it when bands go on a "european tour" and 17 from 20 gigs are in Germany. With a little luck, there will be an concert in Spain, France, Italy or in the east. The bigger scene or subculture, it becomes more "polpular". And that attracts next to passionate and dedicated people, unfortunately also posers and wannabes. It's not enough to buy a Fred Perry polo, take pictures in it and be a clever dick online at home. As pathetic as it sounds, but the scene lives on people who give their heart without cause. So write a fanzine, book shows, set up bands, go to concerts and support your local scene!

From german oi! scene came term greyzone, most of us knows what it should mean but to be honest under greyzone you can label anybody who has little bit different attitude than you, I'm not saying necessarilly rascit or far-right. How is situation in Germany with this? I would like to know if that people or bands who are labeled mostly by left-wing part of scene for greyzone are really in good relationship with far-rigt and has that R.A.C tendencies or are there also bands which show fuck off! also right-wing same as left-wing and some radicals from left can't stand it and understand?

Again a very difficult and complex question. It's hard to summarize, because the topic "greyzone" was for many years a very dominant in the scene. It's right and very important to uncover structures and backgrounds of bands and people who are trying to subvert scene with their right-wing ideas. This was done very conscientiously, in detail and diligently and published. Unfortunately, there were also cases of bands with whom we were friends who were completely wrongly pushed into this corner and had absolutely nothing to do with right thought. On the contrary, they were social workers and organized in the fight against racism. However, today there is almost a kind of parallel scene with many, sometimes very dodgy bands wearing many elements of the skinhead and punk scene, who like to talk about being "unpolitical" while they pull in a crowd of right-wing people.

German ska scene had always influenced little bit czech ska, mainly in 90's when we had just "few" bands here. What is your most favourite german ska and could you recommend some from the current german 2tone & ska bands which worth for attention?

Nowadays it's easy to discover bands and to get their music, so we would like to honor some old and now defunct bands and hope that you will listen to them. That's why our greetings and recommendations go out to Scrapy, Blechreiz and Mothers Pride from Berlin. And everybody who is in a bad mood just hear King Kong from No Sports. 

Žádné komentáře:

Okomentovat