úterý 3. října 2017

Rozhovor - T-Killas

Německo patří k zemím s jednou z největších scén v celé Evropě, ovšem v záplavě provařených kapel jako jsou Busters, Skaos, Yellow Umbrella, Dr. Ring Ding, Blechreiz, Bluekilla, Die Tornados nebo Scrapy se ukrývá hromada dalších méně známých ale zato kvalitních kapel a jednou z nich jsou i T-Killas. Kapela hraje už dlouhých 14 let ale debutovali teprve až v roce 2014. Hudebně mají celkem široké rozpětí, jejich muzika sahá od ska, přes soul až k early reggae a čerpá z toho nejlepšího co v těchto stylech vzniklo. Letos na jaře jim vyšel jejich druhý počin EP Kicking The Pressure na kterém se objevila i pecka Young But Not Free, kterou jste si mohli poslechnout tady na stránkách. Pokud sledujete pravidelné kompilace Skannibal Party od Mad Butcher Records, tak jste na T-Killas mohli narazit už v roce 2015 na jejich 13. výběrovce. Nejen o muzice a plánech kapely ale klasicky i o aktuální situaci, jsem si povídal se zpěvákem a kytaristou Tillem.




Zdar! Takže na začátek klasika, mohl bys trochu představit kapelu, jak dlouho už hrajete a odkud jste? Předpokládám, že v Čechách vás moc lidí zatím znát nebude.

Zdar! Jsme z Aschaffenburgu, což je malé město vedle Frankfurtu. Kapela existuje od roku 2003 ale se spoustou změn v sestavě, protože v našem regionu nebylo moc lidí, kteří by chtěli hrát ska. Současná sestava funguje asi rok. Možná bych měl taky vysvětlit náš složitý systém, máme totiž tři bubeníky, dva basáky a jednoho týpka na klávesách, který je schopný odehrát většinu našich koncertů. Je to tak, protože všichni mají nějaký svůj boční projekt. Někdy je to docela těžké, utáhnout všechny ty lidi ale děláme to takhle už roky a celkem to funguje. Pevným jádrem kapely jsem jen já (zpěv / kytara) a Schnalli (saxofon).

Kdo přišel s nápadem na založení kapely a co bylo prvotním impulsem?

Schnalli a já jsme chodili do stejné školy. Byli jsme punkáči a tak jsem se stali kámoši. Poslouchali jsme stejnou muziku, punk, ska a oi! a zevlili jsme celý dny. Schnalli se učil na klarinet a plánoval pořídit si saxofon. V té době jsem se začal sám učit na kytaru, protože už mě nudily hodiny hry na čelo. Tak jsme mysleli, že nejlepší cesta, jak dál pokračovat s muzikou, bude založit vlastní kapelu. No a jak vidíš, jsme pořád kámoši a hrajem už 14 let.

Nedávno jste vydali nové EP Kicking The Pressure, máme to chápat jako předzvěst nové desky? A máte už nějaký nový materiál, nebo je ještě moc brzo? Přece jenom, už to jsou tři roky od vydání vašeho debutu It's Up To You!

Je to tak! Jak jsem ti říkal o našem problému s ostatními muzikanty, tak jsme prostě nebyli schopní nahrát náš debut už dříve ale před lety jsme nahráli, svépomocí, dvě dema. Kvůli spousta věcem jsme nemohli vydat EP už dříve ale za týden začneme nahrávat nové LP.

Vaše nové EP vyšlo u Fire and Flames Music, což je celkem redskin label, proč jste se rozhodli pro FFM? A z jakých důvodů jste odešli od Rocking Steady Records, kde jste vydali vaše předchozí album? Jaká byla spolupráce s Fire and Flames?

EP vyšlo u Fire and Flames, Grover a Casual Records. Lidi z Fire and Flames známe už dlouho, líbí se nám jejich věci, politický postoj a celkově se s nima můžeme indentifikovat. Grover měl také zájem o vydání našeho EP. V roce 2016 jsme hráli v rámci Eastern Ska Jam Tour s 8 6 Crew a The Upsessions, které pořádalo právě Grover Records a FFM měli zájem na spolupráci s Groverem a ještě pozvali i Casual Records aby se připojili. A důvod proč jsme odešli od Rocking Records byl fakt, že už prostě přestali vydávat a místo toho založili booking agenturu pro soulové kapely.

O čem vlastně je song "Young But Not Free" z vašeho nového EP? Poprvé jsem si myslel, že to má být o těžké sociální situaci mladých lidí napříč Evropou ale vypadá to, že je to spíš věnováno lidem utíkajícím před válkou, je to tak? A máte víc songů s nějakou sociální tématikou?

Přesně tak, inspiroval mě můj dobrý kámoš, který je mimochodem uprchlík. Slyšíš tolik lidí jak si neustále stěžují kvůli uprchlíkům, nadávají a tak... a to mě sere. Song začíná otázkou: "Jak se rozhodneš? Opustit všechno co jsi měl, tvůj domov, tvoje srdce, část svého života?" Všichni by se měli zamyslet co by dělali, kdyby žili v tak katastrofických podmínkách jako oni. Vystavovali byste se snad tolika rizikům, jako je utonutí v moři nebo smrti vlastních dětí, jenom kvůli tomu aby jste dostali v Evropě prachy??? To je přesně to, co si spoustu idiotů v Německu myslí. Ne, ty lidi co jsem přišli mají naději a je naší poviností jim pomoct a ne podporovat kontroly na hranicích. Jako kapela a jednotlivci se zajímáme o různá politická témata, ať už je to vzdělání, kapitalismus, sociální problémy apod.

Uprchlická krize je pořád aktuální téma, jaký postoj k ní zaujímá německá společnost, po několika prodělaných teroristických útocích? Tady v Čechách se můžeš dočíst v tzv. "nezávislích mediích" typu Parlamentní listy o narůstající kriminalitě, znásilněních apod., skoro jako kdyby bylo Německo už jen pár dní od totálního kolapsu a zhroucení. Takže jak to ve skutečnosti vypadá?

Koukni se na volby na konci září! Jasně fašistická strana, jako AFD je dnes v německém parlamentu a to je průser. Samozřejmě, máš spoustu lidí, kteří jsou proti téhle fašos sračce a podporují a bezplatně pomáhají uprchlíkům ale na druhou stranu nemělo by se zapomínat na diskriminační politiku deportací do tzv. "bezpečných zemí". A mimochodem, před několika měsíci vyšla zpráva o nárůstu kriminality tady v Bavorsku, kde žijeme a ano míra znásilnění a násilí vůči ženám v minulém roce vzrostla o 48% ale ne kvůli uprchlíkům...

Za posledních pár let můžeme v Evropě sledovat nárůst populismu, nacionalismu, politiků a hnutí, nabízejících rychlá řešení (složitých problémů), jako je PEGIDA u nás SPD nebo dnes už politická mrtvola Konvička. V Čechách máme tyhle sračky samozřejmě taky a bohužel spoustu lidí jim opravdu věří. Problém je v tom, že tyhle hnutí jsou tou nejjednodušší reakcí, bez jakéhokoliv normálního řešení. Jak si na tom stojí u vás v Německu, mají tyhle hnutí vliv, podporuje je hodně Němců?

Jak jsem říkal předtím, koukni se na čísla, kolik dostala AFD a jsou tu další tzv. pravicové a "fašistické" uskupení a narůstá to. Máš pravdu, nabízejí lidem jen jednoduchá řešení, nic jiného. Na druhou stranu ti tupci mají možnost se trochu vzdělat a informovat se o situaci, historii a kontextu. Měli by používat svoje smartphony trochu víc, než jen k hraní her a facebooku. Když se kouknu na fabriku, kde jsem před lety pracoval, Němci si na nejtěžší práci stěžovali a nedělaly jí. Rodina mého kámoše, který přišel do Německa jako imigrant s prázdnýma rukama si vybudovali vlastní byznys sami, bez jakékoliv pomoci a další můj kámoš uprchlík, který se chce učit německy a integrovat se potřebuje lítačku na vlak aby mohl dojíždět na hodiny němčiny ale úřad mu jí nezaplatí, protože ho možná i s celou jeho rodinou deportují zpátky do jejich "bezpečného domova"! To mě opravdu sere!

Ok zpátky k muzice... Líbí se mi, že nejste zaseklý jenom ve ska a nebojíte se zabrousit i do early reggae a soulu, což znamená, že máte asi hromadu hudebních zdrojů napříč žánry, od northern soulu, Mod, punku, reggae až k 2tonu, nemám pravdu? Které kapely a interpreti jsou tedy váší největší inpirací?

Je to tak! Přesně tohle jsou žánry, které milujeme a samozřejmě i pár dalších. Píšu songy a texty a jako ostatní mě inspirují Mods, události a muzika, kterou poslouchám. Myslím, že největší inspirací jsou kapely jako byli The Redskins, nejen po hudební stránce ale i díky jejich politickému postoji a také staří veterání rocksteady a early reggae éry. Samozřejmě The Specials, The Beat, Madness a nesmíme zapomenout na Clash. Ze současných soulových zpěváku poslouchám Sharon Jones, která bohužel minulý rok zemřela a Michaela Kiwanuka, "Black Man In a White World" je parádní song. Na novém LP také uslyšíte i dub, protože mě začal v poslední době bavit kytarový delay sound. Bude to parádní mix stylů, jako vždycky.

Jak hodnotíš současnou německou ska scénu? Které kapely bys nám doporučil? Nevzpomínáš si náhodou na skapunk No Respect, nevíš, kde skončili lidi z téhle kapely?

Já myslím, že v Německu už moc dobrých kapel nezbývá. No Respect... nejsem si jistý ale myslím, že už prostě nechtěli dál hrát, bohužel. Ale na tom v podstatě nezaleží, protože všude kolem máš hromadu skvělých kapel, které můžeš vidět, můžeš navázat nové kontakty a přátelství nebo zorganizovat koncert a o tom to je, to je to co udržuje subkulturu naživu! Doufám, že jednou přijedeme do Čech na dobrý pivo a nějaký povedený koncert!

Díky za rozhovor a sorry za to čekání!

Till



ENGLISH



Hi T-Killas! For the beginning could little bit itroduce yourself, how long have you been playing, where are you from? I guess that not many people in Czech knows you.

Cheers! We are from Aschaffenburg, which is a small city next to Frankfurt. The band exists since 2003, but with many changes in line-up, because in our region there weren't so many people interested in playing of ska music. The current line-up exists one year. Maybe I should explain our difficult system. We have three drummers, two bass players and one man at the keys who is able to play as much gigs as possible, because everyone has some side projects. Sometimes it's difficult to manage all the people but we are  (Schnalli - saxophone and me Till - singer and guitar) doing it like this for many years and it works.

Who came with idea to start a band and what was the first impulse?

Schnalli and I were visiting same school. We were punks and became friends. We loved the same music like punk, ska, and oi! and were hanging around all day long. Schnalli was learning clarinet and told me that he will get a saxophone. In this time I was practicing guitar by my own, because I was a little bit annoyed by my cello class. So we thought the best idea to continue with music is founding a band. And how you can see we are still friends and do this for 14 years.

Recently you released new EP Kicking The Pressure, is it a presage of new album? Do you have any new material or is still too soon? After all it's already three years from your debut It's Up To You!

Yes you are right! I told you about our problem with the other musicians, so we weren't able to plan an earlier debut. But we released two demos by our own a long time ago. Because of many factors we couldn't release the EP earlier and in one week we start to record the new LP.

You released your new EP on the Fire and Flames Music which is quite redskin label. Why did you decide for FFM? What was the reason to leave Rocking Steady Records where you published your previous album and how was collaboration with Fire and Flames?

We released EP on Fire and Flames, Grover and Casual Records. We know people from Fire and Flames for a long time, we like their stuff, political opinion and can identify ourselves with them. Grover was interested to release it too. We played the Eastern Ska Jam Tour in 2016 with 8 6 Crew and The Upsessions, which was promoted by Grover. So Fire and Flames was thinking about a collaboration with Grover and asked Casual Records to join the party. And the reason to leave Rocking Records was just the fact that they didn't release anymore and built up a new booking agency for soul bands.

What about is song "Young But Not Free" from your new EP? For the first time I thought that is about hard social situation for young people in Europe but seems that it's more dedicated to people runing from the war, is it like that? Do you have more songs with any social topic?

Yes you are right. A good friend of mine who is a refugee inspired me. You hear so many people complaining about refugees and so on... and that makes me sick. The song starts with a question "How do you decide? To leave all you've got, your home, your heart, a part of your life? Everybody should think about what they would do if they would live in such catastrophic conditions. Would you surrender yourself to so many risks like to die or to lose the life of your children to come to Europe just for money??? That's what a lot of idiots in Germany thinks. No, these people who flee have hope and it's our duty to help them and not to support fascist border controls. As a band and as individual persons we are interested in different political topics like education, capitalism, social problems and so on....

Refugee crisis is still current topic so what is the stance of German society to refugees, especially after several terrorist attacks? Here in Czech you can read in so called "independent medias" like Parlamentní listy about rising criminality, rapes and so... almost if Germany would be few days before total collapse. So how it looks actually?

Look at the elections on the end of September! A clear fascist party like AFD is now in the government of Germany and that's a shame. Of course, you have many people who are against this fascist shit and do an unsalaried support for refugees. But you shouldn't forget the discriminating politics of deportations in so called "safe homelands" Yeah and by the way a couple of months ago the current crime rate of Bavaria where we live, was released. And yes, violence and rapes against women have a growth about 48 % in last year, but not because of refugees...

In last years we can see around all Europe rising of populism and nationalism, politicians and movements offering quick solutions like PEGIDA for example. In Czech we have also this kind of shit and many people really belive it. Problem is that these movements are just like the simpliest reaction without any relevant solution. So how is it in Germany? Are these movements strong and how many Germans support them?

Like I told you, look at the last elections and the numbers of the AFD. And there is a lot of different so called "right wing" or fascist formations growing. And you are right, they give quick solutions for people. But these stupid people have the possibility to educate and to inform themselves about situations, history and context. They should use their smartphones for more than just playing and facebook. If I look to the factory where I worked couple of years ago the "Germans" didn't do the hardest work, because they complained about it. And the family of my friend who came to Germany as refugees with nothing, built up a business by their own without any help. And another refugee friend of mine who wants to learn German to integrate himself, needs a ticket for the train to get to a lesson, but the office doesn't pay it, because maybe they will deport him and his family to his "safe homeland"! That makes me sick!

Ok back to music... I like how you are not stucked only in ska and you aren't afraid to play also early reggae and soul, which mean that you must have propably lot of music sources across genres, from northern soul, Mod, punk, reggae to 2tone, am I right? Which bands and artists are your biggest inspiration?

Again, you are right! These are the genres we love and some more of course. I'm writing the songs and lyrics and like everybody I get my inspiration from Mods, occurrences and music I listen to. I think the biggest inspirations are bands like The Redskins also because of their political stance and the old heroes of the rocksteady and early reggae era. Of course The Specials, The Beat, Madness and don't forget The Clash. Current soul artists I love are Sharon Jones, who unfortunately died last year, and Michael Kiwanuka a "Black Man In a White World" is a massive tune. On the new LP you will also hear dub parts, because I can't get enough "delay sounds" right now. It will be a nice mixing of styles, like always.

How do you judge current german ska scene? Which bands would you recommend us? And do you remember skapunk band No Respect, do you know where ended guys from this band?

In Germany there is not so many good bands left, I think. No Respect.... I'm not sure but I think they just didn't want to play anymore, unfortunately. But it doesn't matter, there is so many great bands you can see, who come from everywhere and you get connect, build up friendships, get organized and that's what it's all about to keep subculture alive! I hope that we will come to Czech one day for a good beer and some nice tunes!

Thanks for the interview and sorry for the late sending!

Till

Žádné komentáře:

Okomentovat