čtvrtek 22. září 2016

Esclaves Salariés

Dnešní profil bude spíš vzpomínkou na jednu z nejzásadnějších oi! kapel, která patřila k jádru scény v kanadském Quebecu a která je podle mě, hudebně jednou z nejzajímavějších oi! kapel vůbec. Řeč bude o Esclaves Salariés, "otrocích" námezdního oi! Kapela se dala dohromady v roce 2000 v Montrealu, pod vlivem francouzských oi! kapel, jako např. Trotskids nebo Komintern Sect, zpočátku sypali klasický oi! ale už v počátcích bylo znát, že i reggae bude mít na kapelu silný vliv, což potvrdili oi! coverem Johny Too Bad od The Slickers, který se objevil na jejich debutu Dur a Battre z roku 2003. Esclaves Salariés měli také hodně silný pro-working class postoj o čemž svědčí už samotný název kapely, který v překladu znamená "námezdní otroctví". To se samozdřejmě odráželo i v textech, které se kromě klasických skinhead témat zabývaly i hlubšími tématy, jako odcizení člověka a práce, úděl pracujících apod. V roce 2007 vydávají druhou desku Ca Augure Mal, kde se poprvé objevují songy, jako Image Parfaite, Adolescent, Je reste fort nebo Poings lacérés, díky kterým se mi tahle kapela vryla do paměti. Přesně tyto tracky jsou totiž naprosto originální kombinací oi!, reggae a místy tu slyším vlivy kapel, jako např. Skindeep nebo The Redskins, ovšem v trochu punkovějším podání. Je to asi jako kdybyste vzali surovost punku & oi!, podbarvili to reggae prvky a namíchali špetkou špinavé a hodně hrubé soulové kytary, zkrátka něco s čím asi hodně dlouho žádná kapela jen tak nepříjde. Po vydání alba Ca Augure Mal vyrážejí na evropské tour a krátce na to, v roce 2009 se kapela bohužel rozpadá. Naštěstí
po šuplících měli ještě hodně nerealizovaného materiálu a tak jsme se mohli v roce 2013 dočkat posmrtného vydání jejich třetí desky Et un Probléme S'en Suit, která se skládá z materiálu nahraného během let 2008 - 2009. Právě tato deska je asi nejvíc ovlivněna reggae, přesně v duchu jejich punk & oi! reggae crossoveru. Konec konců přesvědčte se sami, alba Ca Augure Mal a Et un Probléme S'en Suit najdete ke stažení zde.


DISKOGRAFIE

Dur A Battre (EP)  (2003)
Ca Augure Mal  (2007)
Et un Probléme S'en Suit  (2013)

4 komentáře:

  1. Ahoj, viděl jsi Esclaves Salariés, když hráli v Praze? Asi by se daly vyhrabat i nějaký fotky...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdar neviděl tuhle kapelu znám asi tak zhruba 3 roky ale ten jejich mišmaš oi! reggae a já nevim ještě čeho mě fakt chytil za uši. Škoda, že už nejhrajou.

    Marek (porkpie)

    OdpovědětVymazat
  3. Jasný, já se teď po tom koncertě díval a ono to bylo v roce 2007 :-)
    (Esclaves Salariés Oi/Punk z Montrealu - http://www.myspace.com/esclavessalaries a Labora21 vystoupí 8. 10. 2007 v pražském klubu JET na Žižkově. začátek akce v 19:00, vstup 130,- Kč. )
    Je to škoda, protože to byl koncert na poslední chvíl ia díky tomu o něm skoro nikdo nevěděl. Škoda. Podle mého názoru jsou ES hodně nedoceněná kapela.
    Každopádně všechny kanadské kapely z tohohole ranku (Impact, Street Troopers a z nich později Fate 2 Hate a nakonec Union Made, Hold A Grudge, The Prowlers (hráli v Bubnu), Buddha Bulldozer, Jeunesse Apatride, La Gachette (taky hráli v Praze, dokonce zadarmo a taky o tom moc lidí nevědělo)) jsou skvělí.

    Tom

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo já mám tu Quebeckou scénu taky rád hlavně Jeunesse Apatride

    Marek

    OdpovědětVymazat