pátek 26. prosince 2014

Rozhovor - Foolproof Riddims

O tom, že Slovensko neznamená jenom ska, vás přesvědčí v následujícím rozhovoru bratislavští Foolproof Riddims, kteří jako jedni z mála kapel v Česko-Slovensku brázdí vody dubu, i když tenhle pohled je malinko zavádějící, jak se nakonec přesvědčíte v rozhovoru sami.



 






Zdravím Foolproof Riddims. Mohli byste pro začátek trochu představit kapelu, jak dlouho už hrajete, působyli jste už předtím v jiných projektech?

Zdravíme Porkpie zin! Jasne, voláme sa Foolproof Riddims a sme Reggae \ Dub formácia z Bratislavy. Ako kapela pôsobíme tri roky. Zázemie kapely tvoria aj členovia ktorí nehrali predtým v kapelách, ale aj zopár z nás už kde tu hralo. Bubeník pôsobil v ska kapele Ska2tonics, gitarista, klávesak a saxofonista v ska kapele Bublifunk. Náš nový basák hral predtým vo viacerých projektoch, napr. v hiphopovej formácií Flow Factory. Pre speváčku a mňa je Foolproof Riddims v podstate prvá kapela.


Jak jste na tom s diskografií, chystáte někdy v dohledné době desku? Máte dostatek nového materiálu?

Heh, konečne môžeme na túto otázku odpovedať kladne! Tento týždeň sme dotočili debutové EP. Nahrávali sme v štúdiu One Love, ktoré patrí kapele Polemic. Budú to zrejme 4 tracky, ladené viac do šatu rocksteady a roots reggae, ale aj nejaké tracky ala Zenzile. V podstate sa nebránime prenikaniu viacerých žánrov a ideme cestou toho čo nás baví. Dúfame, že doska výjde podla plánov a že v februári budeme krstiť v novom bratislavskom klube Re:fresh. Momentálne riešime cez aké médium dosku vydáme. Zrejme bude limitovaná séria platní a zvyšok asi digital release.
 

Na letošním Uprisingu jste vystupovali společně s MC Superior a pokud mám dobré info, tak i teď chystáte pár společných koncertů. Můžete nám trochu přiblížit tuhle spolupráci a o koho jde?

Presne tak. Táto spolupráca vznikla tak nejako spontánne a už si ani nepamätám kto s tým prišiel. Ale myslím, že to bolo na mini festivale Flight To Jamaica, ktorý sa koná dvakrát ročne v Bratislave. Tam sme si povedali, že prečo neurobiť spoluprácu, keďže riddim shows sú už dosť otrepané a Mc Superior by rozhodne mal hrávať s kapelou. Naposledy sme spolu hrali asi pred týždňom  v Komárne. Ide o to, že je tu viacero Mcs na Slovensku, ale žiadny okrem N30 to nedal dokopy s kapelou. Show s kapelou ma aspoň u mňa omnoho väčšiu hodnotu a je oveľa zábavnejšia. O to je to väčšia sranda, keď si kapela upraví známy riddim podla seba a tým vdýchne akúsi vlastnú pečať danej show. Mne na Slovensku vždy u kapiel chýbal dobrý spevák alebo MC a preto sme si to dali ako výzvu, urobiť show so Superiorom, ktorý by sa nestratil ani v zahraničí. Určite čeknite na soundlcoude a youtube veci od Mc Superior!
 

Jak je to vůbec s dubem na Slovensku, existuje kromě vás ještě další kapela, která hraje čistě dub? A co slovenská reggae scéna, sice moc slovenských reggae kapel neznám (snad ještě na Medial Banana si vzpomenu) ale na druhou stranu, v Bratislevě proběhlo už celkem pět ročníků reggae festivalu Uprising, kde vystupuují celkem velká jména, takže ta scéna asi nebude tak minoritní?

No my v podstate tiež nie sme čistá dub kapela. Hráme reggae, rocksteady s prímesou live efektovania, čím je dub špecifický. Okrem nás, na Slovesnku takýto prístup k reggae nemá asi nikto. Čo sa týka reggae scény tak tá je tu celkom slušná. Je tu mnoho soundov, mnoho MCs no s kapelami je to bieda. Medial Banana sú momentálne asi najvychytanejšia kapela. U nás sú dosť populárny a ide si ich veľa ľudí. Na porovnanie možno niečo ako kedysi Fast Food s Dr.Karym u vás. A potom je tú ešte pár kapiel, ale tie moc nehrávajú. Je tu Karavana z východu, AbrakaDub a N3O band, tým to asi končí. Zo ska kapiel tu máme Skafander a Polemic. Ale keď si napr. pozrieš lineup Uprising festivalu, tak za tie roky tam iné slovenské reggae kapely ako Medial banana, N3O band a Foolproof Riddims nevystupovali. Skôr majú u nás väčšie zázemie soundy a MCs. Čo sa týka ľudí, tak neviem či práve slovo scéna je pravý výraz. Koná sa tu množstvo reggae akcií, ľudia sú naučený chodiť na akcie ale väčšinou je to tak, že dojdú na Dj akciu. Tam sa vždy zhrnie dosť ľudí. No keď príde nejaká kapela, tak je tam ľudí o dosť menej. Ja osobne mám skôr pocit, že ľudia sa radi chodia baviť na reggae akcie. Uprising to tu posunul v tomto prípade dosť dopredu. No scéna z hľadiska akejsi filozofie, že by si tu ľudia išli reggae to tu moc nieje rozšírené podľa mňa. Ľudia si to idú tak po povrchu, ale to je všeobecný problém tejto doby si myslím a možno len môj pohľad.

Jelikož hrajete dub, předpokládám, že velkou roli hrají efekty. Kdo v kapele zodpovídá za sound engineering? Mixujete i live, přímo při vystupování?

V kapele mám práve toto na starosti. Ono bez toho by to ani nemalo význam, takže samozrejme, každý náš koncert je live efektovaný. Minule sme sa bavili v kapele, že keď niekedy niesom na skúške, že zrazu tie songy strácajú priestor a prídu nám také ochudobnené. U mňa osobne, som si na tie efekty tak navykol, že keď počujem nejakú nahrávku bez toho, tak mi to príde také fádnejšie. Ale tak to je profesionálna deformácia už asi :-D
 

V kapele máte i zpěvačku, vystupuje s vámi už od začátku? A do jaké míry je ještě dub dubem, když se přidají vokály, nevytrácí se trochu právě při živém vystupování?

No ako som už na začiatku písal, nie sme striktná dub kapela. Celkovo nejako škatuľkovať hudbu je dneska trošku problém pri tom množstve hudby a štýlov ktoré si každý ide. Naša speváčka Sisa vniesla do kapely další element o ktorý je naša hudba obohatená. Práve jej vokál sa nedrží nejakej reggae škatulky a prináša niečo úplne nové, čím je aj náš sound zároveň špecifický. Ostatne, načo kopírovať niečo, čo už tu je. Akurát teraz v štúdiu sme zistili ako sa nám jej vokál páči, a ako je technicky naozaj na úrovni. V podstate toto som nejako aj rozoberal v jednej raggamuffin časti, kde spievam niečo v zmysle, že naša hudba je otvorená a ovplyvnená jamajskými koreňmi. Teda hutná basa a druhá doba, obohatená o dub efektky, ktoré nás robia tým čím sme.
 

Kdo je v dubu pro vás největší inspirací, předpokládám, že těch jmen bude víc?

Tých mien bude asi viac. Ja osobne som sa ku dubu dostal cez Zion Train. Čo je úplne iný štýl napr. ako hráme my. Občas zvyknem aj selektovať hudbu na akciách a tam sa práve venujem UK dubu. A inak samozrejme mená ako King Tubby, Lee Perry, Mad Profesor alebo súčasný Prince Fatty či Victor Rice alebo Paolo Baldini. Ja osobne som zaľúbený do toho 70's zvuku reggae a rocksteady kapiel či spevákov, ktorý mali často B-sidy v dubovom šate. To je aj vpodstate naša cesta. Do hudby ktorú robíme, primiešať tie dubové prvky, dubwise pasáže a podobne. Momentálne ma dosť baví Protoje. Live hrajú hutný dub a to teda nieje ľahké. Ešte by som určite uviedol Zenzile, Dub Trio, alebo aj The Skints či Hollie Cook, ktorých produkuje už spomínaný Prince Fatty.
 

Co si myslíte o dubstepu, podle mě tenhle žánr nemá, možná kromě rytmu s dubem absolutně nic společného, nehledě na to jak příšerně zní. Nechápu totiž moc tu spojistost v názvu.

Niesom nejakým fanúšikom dubstepu, ale niektoré veci mám vyslovene rád. Starý Rusko má v svojom repertoári riadne UK steppers duby ako aj MCs z reggae scény. Alebo aj taký Caspa. Veľa starých dubstepov má v sebe hutnú basu a aj druhú dobu, takzvaný rootstep. Dubstep bol istotne ovplyvnený okrem grimu a ostatných elektro UK štýlov aj dubom. Spojitosť by som tam zrejme hľadal aj skrz to, cez akú aparatúru sa dubstep hrával. Boli to soundsystémy, ktoré maju v UK veľkú tradíciu, ktoré tam priviezli práve prisťahovalci z Jamajky. Ako vravím niesom vôbec odborníkom ani veľkým fanúšikom dubstepu ale veľa singlov čo som počul sú fakt super. Hlavne tie staršie veci....


Jelikož tenhle webzine je hlavně o ska, rocksteady & early reggae, otázka zní jaký je váš vztah k těmto žánrům? Pokud vím, tak jste vystupovali s francouzskými Bobby Sixkiller a 65 Mines Street.

No väčšina z nás na tomto štýle vyrastala a stále si ho ide. Čiže vzťah viac ako pozitívny. Najradšej máme asi jamajské ska a rocksteady. Potom asi early reggae a skinhead reggae. Škoda, že tá ska vlna upadla. Moja najoblúbenejšia kapela je napr. The Slackers z USA. Toots and the maytals, Skatalites, Derrick Morgan, Stranger Cole, The Paragons či nejaké súčasné veci ako Aggrolites, The Skints, New York Ska Jazz, Hepcat, Los Granadians, český Green Smatroll alebo už neexistujúci Prague Ska Conspiracy.....To sú veci čo naozaj v kapele môžeme. Bobby Sixkiller a 65 Mines Street sú naši kamoši, s ktorými sme si prešli turné dvakrát, boli aj u nich vo Francúzsku na turné a to sa len tak nedá vymazať. Okrem toho, že sú to fakt výborní ľudia aj hudobníci, sú to aj kamoši. My ska máme radi a je to sranda vystupovať na pódiu s týmito kapelami. Vytvorí sa celkom zaujímavý kontrast. Napr. vo Francúzsku sme nechápali z miestnych ľudí. Nemali sme žiadnu nahrávku, ľudia nás nepoznali a išli si našu show ako keby sme boli domáca kapela. Určite pre nás jedno z najlepších publík.
 

Něco na závěr?

Každopádne ti ďakujeme za rozhovor. Celkom som sa pri tom zabavil, lebo si nedával klišé otázky a musel som sa aj zamyslieť :-D Pozdravujeme našich českých bratří do Prahy Janisa a Yukiho z UfOd, Ondřeje, Hluchoňa a Patrika do Brna, Václava do Havířova a vôbec všetkých čo niečo robia pre scénu! Určite som zabudol na milión ľudí ale to sa stáva. A hlavne zdravíme fanúšikov a ľudí čo chodia na koncerty, lebo bez nich by to bola nuda.....Díky moc. Čaf!

Žádné komentáře:

Okomentovat