středa 17. září 2014

Report

The Chancers 15.9. 2014, Praha - náplavka

Taaak po dlouhejch dvou letech opět vidím Chancers na živo. Tentokrát na náplavce, která za poslední dobu celkem pěkně ožila a díky lidem z Bajkazylu se tu během léta, čas od času uspořádá nějaká ta zajímavá akce pod širým nebem (jako např. vinylová burza, která se tu konala asi 2 tejdny dozadu), no a koncert The Chancers určitě patří mezi ně. Chancers minulej rok oslavili svoje 15tiletý výročí koncertem na parníku na Vltavě, tentokrát se ale rozhodli zůstat na břehu a svoje 16tiny oslavit koncertem na náplavce. Co se mi na tomhle místě fakt líbí, je ten DIY přístup, kterej z něj dejchá, žádný podium, jenom koberec, pár odposlechů, bendny a to všechno v úrovni publika, což je sice někdy i nevýhodou ale to je hold osud. O akci se dozvídám na poslední chvíli, takže obvolávám všechny známý i neznámý a jelikož je pondělí, tak nikdo nemá moc chuť nebo čas ale nakonec všechno dopadá dobře a na koncert tahám Rolexe i s Limetou, který hlasitá hudba vůbec navadí (statečná to fena). A do karet mi navíc hraje i to, že to mám téměř u baráku, tak proč se nekouknout. Koncert byl ohlášen na 19:30 ale klasicky v tuhle hodinu se na inkriminovanym místě ještě vůbec nic neděje, nicméně na náplavce se už začínájí srocovat klasický postavičky v podobě skins, punx, pár studentíků, co přišli na "skáčko" (jak já to slovo nesnášim) a pár civilů. Zhruba do 20:30 se nic neděje ale to už pomalu přichází samotná kapela a začíná se zvučit. 

A je to tu. Náplavka, před Bajkazylem už je pěkně narvaná, lidi natěšený a na kapelu samotnou není přes ty davy skoro vidět. Chancers začínají pár novejma trackama, který sice nezní špatně ale po jednom poslechu těžko hodnotit, i když nejvíc mi v hlavě utkvěla northern soulová pecka s názvem Rude Boy Soul. Kromě novejch věcí nechyběl ani song Bossman z kompilačky GNWP - Our Music, Our Scene. Jelikož kapelu (a už vůbec ne Simona) není skoro vůbec vidět, tak se pomalu přesouváme netradičně vedle "podia", kde je na kapelu alespoň trochu výhled, i když nevýhodou toho místa bylo, že nebyl moc slyšet zpěv ale nevadí. Chancers většinou hrály tracky z poslední desky Age of Rudeness, co si vybavuju, tak zazněly songy Skanking Praha, který zní živě mnohem líp, než na desce, Resistance Walk, Looking for the Anima, One of the Oldschool ale i starší vály, jako Rude Boy back in Jail nebo Drug Wars. Jak je vidět, i když mikrofon má na starosti Simon, tak lídrem kapely je spíš saxofonista Honza Vedral, kterej většinou burcuje publikum, kytarysta hraje skoro celej set s cigárem v hubě (šílenost!), atmosféra je na výborný úrovni, lidi paří a v prvních řadách před kapelou řvou "We are the Mods, We are the Mods, We are We are We are the Mods...", načež mě, vzhledem k jejich střízlivosti hned napadá "My jsme moc My jsme moc My jsme My jsme My jsme moc". Pomalu se už blíží konec, zazní ještě pár starších válů jako např. 007 Ska Party ale je jasný, že se to neobejde bez přídavku.....Všichni řvou obligátní "ještě jednu" a samozdřejmě abych "vyšel z davu", začínám řvát "ještě deset", což se kupodivu v prvních řadách celkem chytlo :D

Chancers samozdřejmě vyslechli přání fanoušků a zahrály celkem ještě asi tři (nebo čtyři?) přídavky, kde nechyběl ani cover od The Clash - Police in My Back, Žižkov Skins (jako pocta, dnes už legendární žižkovský Propasti) a moje zrovna ne moc oblíbená Sex, Drugs and Rock'n'roll od Iana Duryho. Po zaslouženym potlesku a ovacích a asi hodině a půl koncert končí, na místo Chancers nastupují selectoři z Fat & Dread Stereo, který se po zbytek večera postarali o afterparty v rytmu ska a early reggae. To už jsem ale pomalu mazal domu, hold všední den a druhej den vstávačka do práce. Na pondělní večer nebyla návštěvnost vůbec špatná a náplavka před Bajkazylem praskala ve švech. Nebudu zase opakovat, že koncert neměl chybu a že Chancers opět ukázali, že i v polovyschlejch vodách českýho ska ještě zůstali nějaký velký ryby, protože je to snad úplně jasný ne?!

Žádné komentáře:

Okomentovat