středa 16. července 2014

Rozhovor - The Upsessions

Myslím, že představovat jednu z nejaktivnějších holandských kapel současnosti a zároveň jedny z matadorů dirty reggae, je celkem zbytečný. Upsessions přišli letos v květnu s novou, v pořadí už čtvrtou deskou, na které se také podílel legendární Lee "Scrach" Perry, kromě toho stojí za projektem Judge Dread Memorial a šéf kapely a její zpěvák Boss Van Trigt stojí i za solo projektem Boss Capone. O tom jak vnímá domácí scénu, zálibu ve sbírání vynilů a dokonce i o českém fotbalu se dočtete v následujícím interview, kterému se podrobyl přímo zpěvák kapely Boss Van Trigt.





Zdar, myslím, že je skoro zbytečný vás představovat, protože hrajete už poměrně dlouho a už jste, tak nějak součástí evropský ska a reggae scény ale jak už je to dlouho od doby co jste začali, hrajete furt ve stejnym složení?

Čau...The Upsessions existují už 9 let a ano měli jsem hodně změn v line-upu. 80% našich show děláme mimo Holadnsko, takže to zabere spoustu času. Ne každý má rád cestování, hlavně přítelkyním to vadí a navíc nikdy na tom nezbohatnem. Celý je to o lásce k muzice. To je důvod proč lidi hned potom opouštěj kapelu. Ale jsme stále v kontaktu se všemi ex-členy kapely a s většinou z nich se tále počítá jako s náhradou, při koncertech.

V květnu jste vydali, po třech letech vaší čtvrtou desku s názvem Shake It. Tohle album je ale speciální tím, že na něm vystupuje taky legendární Lee "Scrach" Perry. Jak jste se dostali ke spolupráci s ním a jaký to bylo s ním pracovat, přecijenom Perry je prostě osobnost?

Tohle album je pro nás taky hodně speciální, Lee Perry je legenda a my jsem s ním konečně na nahrávce. Kdyby mi tohle někdo řekl, než mi bylo 18 let...Myslím, že se mi splnil sen. Všechna zásluha patří Oswaldu Muennigovi z Grover Records. Postaral se o všechno. Pomatuju si, že jsem s ním mluvil o tom, že bysme udělali nahrávku Upsessions s Lee Perrym a jemu se ten nápad zalíbil. No a za dva týdny už jsme měli schůzku s Perrym na hotelovym pokoji v Dortmundu. Je z něj teď skvělej booking agent!



Kromě alba Shake It máš taky boční projekt Boss Capone a z minulýho roku solo desku Another 15 Dancefloor Crashers by Boss Capone, která je podle mě fakt výborná! Co je na týhle kapele jiný a co tě přimělo k založení nový kapely?

Díky. Nápad nebyl zformovat kapelu. Jenom jsem chtěl udělat album kde budu hrát na všechny nástroje sám, udělat něco svěžího, něco novýho. Tak jsem se rozhodl udělat solo album. Ale než jsem to dodělal, napadlo mě udělat to taky živě s kapelou, protože mě fakt bavilo hrát klávesy. Proto jsem založil Boss Capone.

Ale to není váš jedinej projekt. Upsessions se taky účastní Judge Dread Memorialu, jako backing kapela. Čí to byl nápad a jak dlouho už děláte tuhle show? A proč zrovna memoriál za Judga, protože těch legend bylo fakt dost? Byli jste někdy, nebo viděly jste někdy koncert Judge Dreada?

Potkali jsem Floa v Rakousku, byl v publiku a přišel za námi do backstage, kde předváděl výbornou imitaci Judge Dreada. My jsme všichni byli velký fandové Judge Dreada, takže nápad byl na světě. Jeho hlas a jeho prezentace jsou, jak Judge samotnej a tak jsme si pomysleli, že udělat tour v tomhle duchu by mohla bejt legrace. Teď už to děláme třetím rokem. Nikdy jsem nebyl na koncertě Judge Dreada, přál bych si to....ale pár lidí v publiku byli a milují co Flo předvádí. Taky jsme potkali blízký kámoše Judge Dreada, jako např. zpěváka Bad Manners, byl fakt dojatej. Říkal, že to je jako, kdyby měl svýho kámoše zpátky.

Mohli byste popsat vaší scénu? Z Holandska pochází poměrně známý kapely (Mark Foggo, Mr. Rewiev, Rude Rich & The Highnotes....). Co je příčinou toho, že v tak malý zemi, jako je Holandsko, je tak kvalitní scéna? 

Fakt nemám ponětí. Divná věc, protože holandská scéna je fakt malá. S Upsessions uděláme v Holandsku tak deset show za rok a to jsou všechno mainstreamový festivaly, protože nemáme žádný ska fesťáky.



Upsessions sice nejsou ska. Já vás považuju za jednu z hlavních dirty reggae kapel, nejenom v Evropě. Mohli byste nám říct, kdy jste tenkrát začali vnímat tu změnu, ten novej sound ve scéně a proč jste se rozhodli hrát zrovna tenhle druh reggae, ve většině následující Aggrolites? A je vůbec možný říct, že Aggrolites stojí za dirty reggae, něco jako mentor novýho stylu, i když teď už jde o regulerní subžánr?

Abych byl upřímnej, když jsem v roce 2005 zakládal The Upsessions, nikdy jsem o Aggrolites neslyšel. Jenom jsem chtěl udělat něco novýho, odlišnýho. Všude kolem bylo spoustu kapel co hráli "Guns of Navarone" a "Monkey Man". Chtěl jsem napsat nový songy ale zahrát je v oldscholl reggae. Ale když jsem poprvý viděl Aggrolites, myslím, že to bylo v roce 2007, byla to samozdřejmě obrovská inspirace!

Jak jste přišli k vašemu nezaměnitelnýmu, rozpoznávacímu znaku: "celá kapela oblečená v zelenejch teplákovejch soupravách"? Na některejch starších fotkách, jste byli oblečený jako skinheads, proč ta změna?

Někdy je skinhead scéna hrozně zaujatá a strašně vážná co se týká jejich "skinheadskýho postoje". My ne! Na tom obrázku jsem byli všichni oblečený, jako skinheadi, jen tak ze srandy. Teplákový souravy jsem našel na internetu, byli to ty nejhnusnější vůbec :D, tak jsme je vzali. Ale někdy na naše show chodí skinheadi, zklamaný, že Upsessions nesjou pravý skinheadi.....do prdele, tak je to o muzice, nebo o způsobu oblíkání? Tak se prostě bavte!

Jakej máš názor na vinyl, teď se zase vrací zpátky, do určitý míry je to možná i trochu moda (i když celkem pozitivní moda a mě se to líbí). Skoro každá druhá kapela dneska vydává i LP ale otázka zní, myslíš si, že by to mohlo tvrvat delší dobu a vrátit tak LP a EP zpátky, jako regulerní hudební nosič nebo to nakonec stejně zůstane zpátky u djs a sběratelů? A co ty, sbíráš vinyly?

Miluju vinyly! To jak vypadaj, voní, to, že je můžeš ohmatat. Když kupuješ vinyl, tak jsi něco získal. Nakupování digitálů je, jako kupovat vzduch. Ale, když to lidem nevadí a jsou ok s nakupování na itunes, je to pro ně v pohodě. Muzika je muzika ale vinyl tomu dává, něco speciálního, nehledě taky na zvuk samotnej. Myslím, že CD nakonec úplně zmizí, navíc rozdíl mezi prodejem CD a digitalů, není tak velkej. Ale vždycky tu bude trh s vinylama. Já jsem taky zběratel, jakýkoliv město, který navštívím, tak se vždycky snažím najít nějakej "record store" a něco koupit....



Znáte nějaký český nebo slovenský ska? Mám pocit, že minulý rok na London Int. Ska Festivalu jste měli v merchi taky kompilaci Kings of Prague, která obsahuje naše přední ska & reggae kapely?

Pravda, dostali jsme box kompilací od Willieho, basáka Sto Zvířat. Je z Holandska a přivedl nás do Čech. Ta kapela je ohromná, mix ska s popem a dalšíma stylama a navíc hrajou v obrovskejch klubech, takže to byla pro Upsessions skvělá šance zahrát v Čechách před takovou hromadou lidí. Dostali jsme fakt dost vinylů, tak jsme se rozhodli, něco prodat v našem merchi, myslím ale, že už to je vyprodaný.


Jedna otázka pro lidi z Český republiky:"Kde byl českej fotbalovej tým na Světovym poháru 2014?" Bejval jsem velkej fanda českýho nároďáku v dobách Jana Kollera, Rosickýho a Nedvěda! (odpovědi můžete posílat na FB profil kapely)


Vše nejlepší, díky

Boss





ENGLISH




Hi guys I think that is nearly useless to introduce your band, because you've been playing relatively long time and you are already part of europian ska and reggae scene, but how long it is, since the time when you started, is line-up still the same?

Hi Marek, the Upsessions excist for 9 years now. And yes, we have had many changes in the line-up. We do 80 % of our shows outside of Holland, so it takes lot of time. Not everybody likes touring, girlfriends don’t like and we will never get rich. So it’s all about the love of music. That’s the reason why people leave the band now and then. But we’re still in good contact with all the ex-members and most of them are still in for a show as a substitute now and then.

This May after three years you published your fourth album Shake It. This album is special because there appeared legendary Lee "Scrach" Perry. How did you get to collaboration with him and how was it to work with him, because Perry is simply character?

The album is very special to us as well, Lee Perry is a legend and we are on a record with him. If you would have told me that I was 18 years old…I mean, it’s a dream come true. All credits go to Oswald Muennig from Grover Records. He took care of everything. I remember....telling him about the idea to make an Upsessions record with Lee Perry, and he liked it. In two weeks we had an appointment with Lee in a hotel room in Dortmund. Now that’s a great booking agent!

Besides the album Shake It you have side project Boss Capone and solo album Another 15 Dancefloor Crashers by Boss Capone, from last year which is according to me just great! What is different in this band and what was the impulse for you to found new band?

Thanks. The idea never was to form a band. I just wanted to make an album where I played every instruments myself, something fresh, something new. So I decided to make a solo album. But when I finished it, I thought I had to do it live with a band as well, 'cause I really like to play the organ. That’s why I founded Boss Capone

But it isn't only one project. Upsessions take part in Judge Dread Memorial like backing band. Whose idea was it and how long have you been doing this memorial? Why just memorial for Judge, because there were so much legends. Have you ever been or seen Judge Dreads concert?

We met Flo in Austria, he was in the audience and came backstage, there he did his great Judge Dread imitation. We were all big Judge Dreads fans, so the idea was there. His voice and his presentation are just like the Judge himself, and we thought touring with this thing should be hilarious. We do it for 3 years now. I have never been to a Judge Dread concert, I wish…but some people in the audience have and they love what Flo is doing. Also we met some close friends of Judge Dread, like the Bad Manners singer, and he was really emotional. He said; “It is like having my friend back”.

Could you describe your scene? From Holland come quite famous bands (Mark Foggo, Mr. Rewiev, Rude Rich & The Highnotes....). What is the cause that in such small country like Holland is so quality scene?

I really have no idea. Strange thing, because the scene in Holland is really small. With the Upsessions we do 10 shows a year in Holland, and they are all mainstream festivals, 'cause we don’t have ska festivals.

Upsessions aren't ska band. I consider you for one of the main dirty reggae bands not only in Europe. Could you tell us when you began to percieve new sound in the scene and why did you decide to play this kind of reggae, following style like The Aggrolites. And is possible to say that Aggrolites stand behind dirty reggae something as a mentor? Even though, now it's regular subgenre.

To be honest, when I founded the Upsessions, in 2005, I never heard of the Aggrolites. I just wanted to do something new, different. There were a lot of ska bands around playing “Guns of Navarone” and “Monkey Man”. I wanted to write new songs but played in oldschooll reggae. But when I saw the Aggrolites for the first time, I think it was 2007, it was a huge inspiration off course!

How did you come to your characteristic feature: "all band in green tracksuit"? On some your old photos you were dressed as a skinheads, why that change?

Sometimes the skinhead scene is very committed to the cause and very serious about their “skinhead attitude”. We’re not! On the skinhead picture, we were all dressed up like skinheads, just for fun. I found the tracksuits on the internet and thought they were the ugliest around, so we took them. But sometimes skinheads still come to our shows, disappointed about the Upsessions not being real skinheads…..wtf is it about music or about the way we are dressed? Let’s have some fun!

What is your opinion on vinyl, now it's back again but it seems that is maybe little bit a trend (although very positive trend and I like it). Nearly each second band publish also LP but question is, do you think that it can take longer time and give LPs and EPs back like regular music medium or in the end anyway it will stay again back just for djs and collectors? And what you, do you collect vinyls?

I love vinyl! The way it looks, smells, feels. When buying vinyl, you got something. Buying digital is buying air. But still, if people are ok with buying on itunes, that’s cool for them. Music is music but vinyl gives it something special, the sound as well. I think CD’s will die in the end, the difference between CD and digital sales are not that big. But there will always be a vinyl market. I’m a collector as well, whatever town I visit, I always try to look for a record store and buy some…

Do you know any czech or slovakian ska bands? I have feeling that last year on London Int. Ska Festival you had in merch compilation Kings of Prague which include our front ska & reggae bands?

True, we got a box of the compilation from Willie, Sto Zviřat’s bass player. He’s from Holland and brought us to Czech republic. That band is huge, they mix of ska with pop and other styles and they play huge venues. So it was a great chance for the Upsessions to play in front of a lot of people in Czech republic. We got so many of the vinyls so we decided to sell some in our merch. I think it is sold out now.


But one question for czech people:"where was the czech soccer team on the World Championship 2014? I used to be a big fan of the czech team back in the days of czechs like Jan Koller, Rosický a Nedvěd!


All the best

Boss

Žádné komentáře:

Okomentovat