úterý 8. července 2014

Report

Big Mandrake - 6.7. 2014 Praha - Cross Club

Když jsem náhodou při brouzdání po netu zjistil, že v Praze zahrají Big Mandrake alias bývalý Sin Sospechas z Venezuely, bylo jasný, kam se v neděli půjde. Sin Sospechas jsem poprvé viděl v roce 2009 na Mighty Sounds a i se zbytkem naší festivalový výpravy jsem se tenkrát shodli, že jsou celkem dobrý. Takže okamžitě obvolávám "Přistěhovalce", který mi se 100% jistotou říká: "Jasně, jdem...hned, takže v neděli v Crossu!". Bohužel ještě v neděli mi volá, že nikam nejde, no naštěstí aspoň na Michala se dalo spolehnout, takže nakonec vyrážíme ve třech. Big Mandrake se stavili v Praze v rámci svýho evropskýho tour, kdy se předtím ještě zastavili v Ostravě a na This is Ska festivalu v Německu, u nás jsme je ještě, jako Sin Sospechas mohli naposled vidět, před 3 lety. Celá akce byla zadarmo, což není v Crossu vůbec nic vyjímečnýho, otázkou je jestli to bylo, kvůli tomu, že byla neděle a se vstupem by možná nepřišlo "tolik" lidí, nebo produkce klubu na to prostě má? Než začal samotný koncert, sedíme venku popijíme pivko..... Nikdy jsem si ani nevšiml, že je hned vedle Crossu policejní stanice :-D, což mi příšlo docela vtipný, když si vezmu co všechno se o Crossu šíří za fámy. Zhruba kolem 21:30 začíná první kapela, bohužel jméno si už nevybavuju, jelikož ani na netu nebyli napsaný. Šlo o kapelu z Argentiny ale stylově mě to moc nebavilo, klasický pojetí skapunku a třetí vlny ska, míchnutýho trochu latinem. Cross je zatím téměř prázdnej, že byste lidí napočítali na prstech jedný ruky (zase na druhou stranu byla neděle), mám trochu obavy aby stejnej počet lidí nebyl i na Big Mandrake. Na tohle konto si vzpomínám na pražský vystoupení ruských Distemper, který jsou pomalu nejznámější ruskou kapelou, kdy na ně do Modrý opice přišlo asi tak 15 lidí. Naštěstí s příchodem Big Mandrake se začíná plnit i sál a lidí začíná pomalu přibývat, i když ta účast není zas tak závratná ale na nedělní večer je to ještě celkem slušný. Big Mandrake jsou v podstatě složením Sin Sospechas, jenom s jiným názvem a i hudebně se v nich bývalá kapela nezapře, akorát s tím rozdílem, že teď jsou trochu víc punkovější ale pořád ska. První fláky aby rozehřáli publikum spustili covery 2tone klasik. Zazněli pecky jako, Gangsters a Monkeyman od The Specials, Too Much Pressure od The Selecter, čímž si okamžitě získali moje sympatie, protože vždycky hrozně rád slyším tyhle pecky naživo.
Nezapoměli ani na kořeny a zahráli i Simmer Down od Marleyho Wailers a Guns of Navarone od legendárních Skatalites, takže si myslím, že vsadili na správnou notu, protože i jinak stojící jedinci se začali hejbat. Nemůžu nezmínit jednoho pozera v publiku, kterej byl oblečenej, jako "100% rude boy", klobouk, kvádro, kravata, lakýrky, bílá košile....chtěl bych vidět, jestli tohle nosí i v civilu, šašek.....evidentně, určitě ne!
Nechápu tyhle lidi: "jdu na ska koncert, obleču se podle toho, jdu na hardcore, vemzmu na sebe hadry jako hardcorista, jdu na metal necham si rok před koncertem narůst dlouhý háro, ne"! Bohužel tvorbu Big Mandrake moc neznám, v podstatě jediný songy, který jsem poznal byli Yo Quiero a Ye Ye Ye, čekal jsem hlavně, že zahrájí i něco z repertoáru Sin Sospechas ale na Pin Que Pan, kterou jsem na ně neustále vyřvával vůbec neodšlo ale i tak nelituju. Tyhle jihoamerický povahy umí udělat výbronou show, zpěvák ale i dechaři občas seskočili z podia a hráli přímo mezi pařícíma lidma, skoro jak na hardcoru :-D, zpěvák neustále burcoval publikum a někdy byl mezi lidma víc, jak na podiu. Lidi už byli docela načatý, takže pot chcal snad úplně ze všech, chvílema jsem už fakt nemohl. To už se ale pomalu blížil konec, co si ještě vybavuju, zahráli instrumentální verzi známý, italský, partizánský písničky Bella Ciao, kterou má v repertoáru spousta, hlavně jihoevropskejch kapel. Přišli na řadu poslední vály a sál začíná řvát ve španělštině "uno más, uno más" (ještě jednu, ještě jednu), což bylo vidět, že si přála i samotná kapela. Stále se snažím si vyřvat Pin Que Pan ale zřejmě se nechtějí vracet k časům Sin Sospechas......Padnou ještě další dva přídavky, dlouhej potlesk a po asi hodinu a čtvrt trvajícím koncertě, konec. Myslím, že to nečekala ani kapela samotná, na nedělní večer víc než slušný. Teď už nás čeká jenom dlouhatánská cesta nočkou z Holešovic, ráno vstávačka v 5:00.....samozdřejmě, že zaspávám a do práce přicházím pozdě ale s tím už jsem, tak nějak počítal.





This is Ska festival  27.- 28.6. 2014

This is Ska festival netřeba dlouze představovat, stejně tak, jako minulé roky i letos se německým Rosslau, koncem června rozezněly tony na druhou. Letošní ročník hostil opět přední kapely a interprety, jako např. italské The Offenders, skapunkové Distemper z Ruska, z Jamajky Dawn Penn, Doreen Shuffer a duo Roy and Yvonne, dále pak Boss Capone, vedlejší projekt Boss Van Trigta z The Upsessions, venezuelské Big Mandrake, které jsme mohli na začátku července vidět v Praze, Hotknives, Bluekilla, The Slackers, Buster Shuffler, Toasters, The Busters a mnoho dalších. No a pokud jste se nezúčastnili, tak si atmosféru festivalu můžete užít zprostředkovaně, díky videoreportu od Baffyho.




Žádné komentáře:

Okomentovat