pátek 26. července 2013

Rozhovor - The Chancers

Po dvou letech jsem se rozhodl, tuhle pražskou 2tone smečku, která letos slaví 15 let, požádat opět o rozhovor a jak je vidět Chancers vůbec nezahálí ani po vydání jejich poslední desky, která se jim mimochodem povedla na výbornou a už na nás chrlí další nový věci. Posledně to byl singl Bossman a teď je najdeme na kompilaci Specialized - Beat Teenage Cancer se singlem Czech Toast. Co se od tý doby u Chancers změnilo a jak to mají s fotbalem a pražskou Bohemkou se dozvíte v rozhovoru.
 







Zdar, tak na úvod bych se zeptal, co novýho se chystá u Chancers, máte nový singl Bossman, další novinka singl Czech Toast se dokonce objevil na britský kopilaci Specialized - Beat Teenage Cancer, která je jako benefit na prevenci proti rakovině mladistvých, máte v zásobě další nový věci, z kterejch by mohlo bejt časem nový album, nebo je ještě brzo?
 
Brzo není nikdy, otázka je jenom, zda to bude zrovna album, protože tenhle model se už zdá opravdu trochu přežitý. Jako Chancers jsme se rozhodli spíš vrátit jšetě víc do minulosti a pozornost upnout na jednotlivé singly. Už teď máme připravenou svojí verzi klasiky Iana Duryho Sex & Drugs & Rock'n'roll. Během prázdnin pracujeme na nahrávce válu Rudeboy Soul, na kterej jsme hodně pyšný a rádi bychom ho stihli vydat před první z oslav našich patnáctých narozenin, která se chystá na 7. září na jednom parníku na Vltavě. Nutno říct, že letos se jako kapela fakt nenudíme.
 

Ještě bych se vrátil k tý kompilačce, jak jste se dostali k takovýmu projektu, bylo to z vlastní iniciativy, nebo vás o to někdo požádal a o co konkrétně jde? Co za kapely se na ní společně s váma objeví?

Doporučil nás Ed Rome z kapely The Big, se kterou jsme dělávali výměnná turné. Chtěli jsme na to letos navázat a slovo dalo slovo. Na složení, natočení a símchání naší verze jsme měli nakonec asi 14 dní v celku, natáčeli jsme naprosto punkově ve zkušebně a Ed to pak ve svém studiu v Anglii doladil do výsledný podoby se kterou jsme tedy až překvapivě spokojený. Hlavně nám ale přišlo zábavný předělat písničku britský kapely, která je v originále zpívaná francouzsky, do češtiny. A aby to bylo dostatečně absurdní a DIY, natočili jsme na to klip během turné v Německu. Je to zkrátka international.
 

Před dvěma lety vyšla zatím vaše poslední deska Age of Rudeness, na který se podílelo celkem pět  producentů, proč jste se rozhodli realizovat nový album zrovna tímhle způsobem? Je vůbec něco s čím byste nebyli na Age of Rudeness spokojený, něco co byste dnes radši vypustili? Podle mě ta deska nemá chybu!

Díky za pochvalu! Souvisí to s tím, co jsem odpovídal u první otázky. Začali jsme se soustředit na jednotlivé písničky a přišli na to, že každá z nich potřebuje jiné ucho, aby naplno vyzněla. Nemůžu mluvit za ostatní, ale já jsem s tou deskou spokojený pořád hodně. Jistě, na pár změn bych přišel, třeba sound Another Death on the Radio mám pořád v hlavě zafixovaný jinak, než jak se nám to povedlo nahrát. Ale to neznamená, že je to špatně. Stojím si za tím, že je to naše nejlepší deska.


Zůstanu ještě u vaší poslední desky. Age of Rudeness vyšlo na CD, nepřemejšleli jste i o vydání na LP, určitě byste tím potěšili nejednoho zběratele?

Samozřejmě, že přemýšleli, ale to je všechno otázka peněz. My jsme DIY kapela, všechno, co vybereme z koncertů nebo z prodejů jde zpátky do kapely. A musíme si stanovovat priority – například klip je pro nás víc než vinyl, i když vinyl je samozřejmě hezčí věc. Snad ale lidi potěšíme, letos se na vinylu Good Night White Pride už objevil náš singl Bossman a v září by měl být venku singl s dalšíma novejma věcma. Když budete sledovat náš Facebook a stránky, dozvíte se o tom včas.
 

Letos je to 15 let od vzniku kapely, chystáte nějakej narozeninovej koncert, nějakou akci?

K narozeninám chystáme dvě akce. První bude menší, ale možná o to divočejší mejdan 7. září na parníku na Vltavě. Právě teď ladíme program, kapacitu a různý bonusy, který bychom tam lidem a našim kamarádům chtěli dát. Regulérní koncert pak chceme udělat v rámci akce Skanking Praha, která letos bude 7. prosince v Rock Café. Usilovně pracujeme na tom, aby se nám tentokrát povedlo přivézt zajímavý zahraniční hosty. Ale zatím není nic krom data potvrzené, tak nás na tom nechte ještě chvíli makat.
 

Nedávno jsem četl rozhovor s Dr. Ring Dingem, kde říkal, že ska se po pár letech útlumu zase vrací, jak to vnímáte vy? Pozorujete něco podobnýho i u nás v Čechách nebo alespoň okolo nás?

Definitivně. Vychází opravdu hromada skvělých nových desek – od Jimmyho Cliffa po Jaya the Cat a spousty dalších. V Británii se objevují skvělé mladé kapely od The Talks po The Skints. Neuvěřitelné je to, co dělá poslední rok Tim Armstrong z Rancid v rámci svého projektu Tim Timebomb, to všechno vytváří jakousi auru zájmu o ska mezi mladými lidmi i posluchači. A společně s tím, jak u nás pomalu ale jistě vymírají kapely, co si daly do názvu ska, protože slyšely o sluníčku a Bobu Marleym, jsem přesvědčený, že se můžem těšit na lepší časy. A doufejme, že s čím dál lepší muzikou.
 

Máte za sebou taky poměrně dost koncertů v zahraničí, je nějaká země, kam jezdíte koncertovat pravidelně? Vůbec z naších ska kapel bych řekl, že jste v zahraničí asi jednou z nejznámějších (jenom výčet těch kompilací: Skanibal Party 4, Ska Ska Skandal vol. 5, International Reggaemartxaska atd. atd. a poslední, kde jste se objevili Madness: 30 Years). Máte už nějakou fanouškovskou základnu mimo naší republiku, nebo nic takovýho na koncertech nepozorujete, že by lidi přišly konkrétně na vás?

Nejvíc jezdíme logicky do Německa, tam je to nejblíž. A jistě, někteří fanoušci se vrací. Když jsme hráli ve Skotsku, dokonce s námi někteří objeli úplně všechny koncerty. Ale na to vyjet pořádně do světa nemáme dost času a možná už i energie, jako jsme měli dřív. Proto to zvažujeme případ od případu.
 

Část videoklipu k songu Skanking Praha se natáčela na Bohemce, jak to maj Chancers a Bohemians 1905, fandíte, chodíte na zápasy? Podporujete  nějakým způsobem kampaň LFHR a kluby jako jsou FC St. Pauli, Celtic Glasgow nebo Olimpique Marsielle, jejichž ultras na rozdíl od většiny nemají potřebu zvedat pravici!

Ano.
 

Zpíváte anglicky, Simon je navíc rodilej anglán, takže o to je to ještě složitější textům rozumět, o čem většinou jsou texty Chancers? A kdo je píše, necháváte to všechno na Simonovi a Marcovi?

O životě, politice, mejdanech a podivnejch vizích a zvratech, který Simon a Marco mají v hlavě. Myslím, že je to hodně paradoxní, že zrovna my hrajeme nejvíc v Česku, kde ty texty dá jen málokdo. Přitom je v nich často velká poetika, řada nečekaných spojení, rýmy nejsou klišé. Ale nedivíme se. Pro Chancers je to samozřejmě úplně typická pozice.
 

Konec bych nechal otevřenej, chcete něco dodat, na co jsem se nezeptal a stálo by to za zmínku?

Sledujte náš Facebook kvůli aktuálnímu info k oslavám patnácti let Chancers, čekejte nový songy a klipy. A taky si nenechte ujít, až se rozhodnem zopakovat společnej koncert s The Gangnails, který jsme dali na Rock for People. Protože to nás zasáhlo tak, že to určitě nechceme nechat jen tak ladem.

Žádné komentáře:

Okomentovat