úterý 1. ledna 2013

Rozhovor - Scrapy

Jestli jste viděli dokument Skinhead Attitude, kde kapela také vystupovala, tak už asi tušíte o koho jde. Bohužel, tenhle rozhovor je takovou vzpomínkou, protože Scrapy to v roce 2010 po 15 letech hraní, definitivně zabalili. Rozhovor byl původně publikován ve fanzinu Our Cult z dvojčísla 3/4.

 

Tak nám prosím řekni něco o historii kapely, sestavě ...

Scrapy začali hrát pod jménem Utterly Wiped Out, koncem roku 95. Kapela tehdy hrála druh kalifornského punku v klasické 5-ti členné sestavě: Dani, Kaiser, Woiff, Boscho a Tom. O dva roky později se název změnil na Scrapy a někdy v té době se původní členové setkali s pozdější dechovou sekcí na koncertě u nich doma. Tito dělali setkání s různými hudebníky hrajícími ska pro zábavu v té době, a mezitím Scrapy měli také tendenci více a více hrát Ska, což by šlo dost těžko bez schopných dechových sekcí. Takže obě party se dohodli na sloučení svých schopností a v létě 98 byl nahrán první 7", nazvaný jako kapela na jejich začátcích Utterly Wiped out. Pozdějí Lucky, první trumpetista odešel a nahradil ho Clements. Mezitím jsme našli saxofonistu Meixe, který hraje v jiné ska kapele, také z našeho regionu, The Baboonz. Pak jsme přidali klávesy, na které hraje Asche. A potom co Clements odešel z rodinných důvodů, se Cora připojila k týmu, a tak zrovna teď máme dva trombóny a dva saxofóny, dohromady 10 lidí.

Jste skinheads?

Část kapely ano. Půlka skinheadi a druhá punkrockeři, což si myslíme, že je skvélá směska. A jsme skihneadi v pravém slova smyslu! Nestanete se skinheadem jen tím, že si vyholíte hlavu. Buďte si vědomí tradic, na kterých stojíme! Boneheads nejsou skinheads!

Vaše oblíbené kapely?

Vždycky tady byly alespoň dva hlavní vlivy na Scrapy: punkrock a ska. Takže bych jmenoval bandy jako Operation Ivy, Rancid, The Clash, The Specials. Ale jsou tady také novější kapely, které vyplňují širokou škálu jako hardcore a swing, což není nic překvapujícího v kapele o deseti členech. To je důvod, proč bych rád přidal názvy jako Black Flag, U.S.Bombs, Gorilla Biscuits, Cherry Poppin Daddies.

Hráli byste znovu rádi v České Republice? Líbilo se vám hrát u nás?

V Praze to byla skvělá show! Strašně rádi se vrátíme do Čech!!!! A měli jsme spoustu fanoušků po koncertě, se kterými jsme pařili ve městě! jasně, že se chceme vrátit! Čím dříve, tím lépe!



U alba Saturday Night máte dobrý booklet. Jsou fotky v něm z vaší oblíbé hospody nebo co?

Ve skutečnosti jsou z naší místní hospody v našem rodném městě. Ale teď je zavřená. Je to škoda - zdá se, že každé místo, kam jsme zavítali muselo být zavřeno. Nedělám si srandu - už se to stalo několikrát. Nejlepším zakončením do této doby byl klub v Německu, který vyhořel nějakou dobu potom co jsme tam hráli.

Můžeš mi říct něco k songu Wrecked Up Misery? Chytá mě to za srdce. Je to pravdivý příběh?

Tom (zpěvák) - Ano, je to pravdivý příběh! Stalo se to mému kamarádovi, ale už je na tom lépe! Dokázal se stát součástí methadonového programu, takže je teď na správné cestě, myslim. Potřeboval někoho, s kým si mohl promluvit, ale od toho právě přátelé jsou.

Tome máš vynikající hlas. Zní jako hlas černocha. Kde jsi se naučil tak dobře anglicky?

Tom: Díky moc za kompliment! Nevím. Možná protože poslouchám tak moc muziku s anglickými texty. Speciálně ze ska songů jsem se naučil hodně, díky způsobu jakým zpívají jamajští umělci.

Co říkáte na politiku ve skinheadském hnutí?

Vážíme si, když lidé říkají, že je politika moc nezajímá. Ale nemůžeme tolerovat lidi, kteří chodí chlastat s kreténama, kteří napadají jiné lidi, naše kamarády, cizince. Říkají, že je nezajímají politické názory této špíny, jen si chtějí povyrazit. Ale v takovým způsobu života je politika a vy můžete stát pouze na jedné straně. Jeden nechlastá s náckama, jeden je kope do prdele!!!

Vaše koníčky, práce, rodiny?

Děláme nejrozličnější práce. Někteří pracují, jiní pořád studují. Máme tady elektrikáře, chlapa sestřičku, právníka, a zahradníka a také studenty archeologie, sociologie nebo politiky. Náš bývalý trumpetista má velkou rodinu, ale skončil, protože mu kapela zabírála příliš mnoho času. Takže já jsem teď jediný, v téhle chvíly, kdo má krásnou 10-ti týdenní holčičku, Marlene. Koníčky jsou hraní a pořádný chlastání!

Tome, píšeš texty, o čem píšeš nejradějí?

Jsem skinhead! Takže většina mých textů se týká skinheadských příběhů. Píšů o scéně, chlastání, bitkách a také o politice. Někteří lidi si myslí, že jsme příliš političtí! No, to je možné, jestliže si myslíte, že je příliš politické říct náckovský špíně - jdi do hajzlu!

Kolik jste už tak odehráli koncertů? Nejlepší a nejhorší z nich?

Tom: Mohlo by to teď být tak kolem stovky. Nejhorší byl definitivně v Ulm, v Německu, ve zkurveným klubu Beteigeuze. To je právě ten, co pozdějí vyhořel. Neměli na pódiu profesionální aparaturu, jen nám řekli: Tady je materiál, nemáme žádného technika, dejte to na pódium a nechte ať to šlape. Pak tam bylo kolem 80-ti německých punkáčů, kteří byli fakt nechutní. Na konec nám chtěli dát polovinu vstupného (jen od poloviny lidí, protože ostatní byli jejich kámoši, takže po nich nechtěli peníze), což nebylo ani dost na benzín. Po malé diskuzi jsme dostali dost na proplacení benzínu. Nejlepší koncert, to už je těžší! Bylo plno, plno skvělých koncertů jako (v Praze)! Ve Švýcarsku je vždycky skvěle! A nezapomenutelné jsou show jako v Gottingenu, Bielefeldu nebo Leipzigu. Nesmím také zapomenout na fantastické Eldorádo party v Maxhutte letos na jaře.



Co si myslíte o SKA kapelách, které hrají pro peníze?
 
Nás moc peníze nezajímají. Pokud je to dost, aby to pokrylo naše výdaje a umožnilo nové nahrávání. Děláme to pro zábavu a to je to proč je pro nás tak důležité mít skvělou párty. Stačí vám to?
  

Líbí se ti CD Operace Artaban, které jsi vyměnil s kabanosem (basákem) na koncertě v Praze?
 
Jasně, poslouchal jsem to dost často! Je to vynikající Oi! zvuk, tvrdý a rabiátský - právě takový styl jaký mám rád!

Mohl bys porovnat album You Better Wake Up s albem Saturday Night?

Myslim, že složení alba je dost podobné. Obě jsou mixované v 2tone, zpola tradiční ska a punkrock. To máme rádi. Ale myslím, že Saturday Night je o něco výše, což je výsledkem skutečnosti, že jsme hráli tucet koncertů od You better wake up! A jsme mnohem víc spokojeni se zvukem Saturday Night, které také bylo dlouhým procesem, protože musíte najít to správné studio, kde uděláte svou práci.

Jou ve vašem okolí nějaké kapely, které byste zmínili?

Je tady další ska kapela našeho saxofonisty, the Baboonz, kterou bych zmínil. Pak je tady La Par Force, nový hardcore-postpunkový vedlejší project našeho kytaristy Kaisera. A pak další banda nazvaná Cashless, kteří znějí fakt parádně! V našem krají vždycky byly výborné kapely, ale spousta z nich se v posledních letech rozpadla.

Vaše oblíbené oblečení?

Dávám přednost klasickému skihheadskému streetwear. Ben Sherman, Levis, Dr Martens, Harrington Jackets. Kaiser, náš kytarista, preferuje Red Cross.

Poslední slova, pozdravy....

 
Bojujte proti fašismu! podporujte vaší místní scénu!

Žádné komentáře:

Okomentovat