pátek 9. listopadu 2012

Rozhovor - Bad Manners

Tak dodávat něco k týhle legendě 2tonu a druhý vlny ska, je snad zbytečný, takže to nebudu nějak okecávat. Přecijenom, kdo by tápal, tak tahle kapela stála v letech 1979 - 1981, po boku kapel jako byly The Specials, The Selecter, Madness nebo třeba The Beat, který v Anglii v těch letech znovu "oživili" ska. Jen bych dodal, že jde o rozvovor z léta 2003 a vyštrachal jsem ho na stránkách my-way.webz.cz. Na otázky odpovídal Buster Bloodvessel, frontman kapely.








Kdo je nyní v kapele a co způsobuje, že kapela funguje i po tolika letech?

Na bicí hraje Rob, na baskytaru Lee, na kytaru Andy, na klávesy Rick, na saxofón Treacle, na trubku Nipper, na trombón Waz a to je celá kapela. Kapelu udržuje naživu všechno možné. Jeden z největších důvodů je, že reakce všude, kam přijedeme, jsou opravdu skvělé. Myslím, že jsme dosáhli něčeho, co je trochu zvláštní v současném byznyse, protože jsme 8/9 členná kapela a to, že jsme přežili, je docela udivující. Nikdy jsme netoužili jenom po slávě v Top Of The Pops. Nevadí nám hraní v hospodách, některé kapely, které se chtějí dostat výš, chtějí hrát jenom na větších místech. Ta jsou ok, ale na menších místech získáš bližší kontakt s lidma a vidíš, že seš jim líbíš.

Jaké je současné turné?

Současné turné je super. Je to nová kapela, do Bad Manners lidé přichází a odcházejí, pokračují v jiných věcech. My jim dovolujeme odejít a hrát v jiných kapelách, protože si myslím, že je důležité, abychom je neomezovali v kontaktu s jinými členy kapel.

Jaký byl nejpozoruhodnější koncert, který jste kdy udělali a proč?

Měli jsem hodně koncertů. Představ si, že jsme celých 27 let koncertovali, tolik tolik skvělých koncertů. Zmínil bych největší koncert, který jsme kdy měli, na festivalu Pokklepop v Rotterdamu, bylo tam 110 000 lidí a všichni tancovali jako šílení. Stromy se díky hluku otřásaly a zem se hýbala jak lidé tancovali. Opravdu úchvatný zážitek.

Má neustálé letní turné velký vliv na rodiny členů kapely? A jak je to se zaměstnáním nebo jste profesionální hudebníci?

Yeah, není to lehké být muzikant, hlavně pokud máš přítele nebo přítelkyni. Vypadá to, že je těžké udržet vztah, protože jsi neustále pryč a pokušení je očekáváno. A můžeš být jakoliv dobrý, ale stejně je někdy těžké, když jsi míle a míle vzdálený od osoby, kterou máš rád, je to docela problém neudělat to. Všichni v kapele jsou profesionální muzikanti. Nehrajou jenom v této kapele, ale dělají i jné věci jako práce v agentuře.

Byla jsem na vašem webu a upoutal mě design, který je nejlepší, co jsem kdy viděla.

Chtěl bych, aby to bylo mnohem lepší. Myslím, že web je momentálně hrozně nudný. Opravdu bych ho chtěl udělat dobrodružný a rozmanitý. Myslím, že je docela škoda, že není moc lidí, kteří jsou vynalézaví. Všichni jsou tak věcní...


Jaké nahrávky plánujete a na kdy?

Dobrá otázka. Velmi dobrá otázka si zaslouží odpověď, hodně lidí by to rádo vědělo. Máme sadu 10 alb, která bude vydána v prosinci, ale bude pravděpodobně prodávána pouze na turné. Každé album má jiné téma. Je to "Fat album", "Skinhead album", "Rock album", "Crooner album", "Alcohol album". Je tam hodně nových songů stejně jako těch, které už jsou zveřejněny dlouho. Museli jsme dát na "Fat album" song "Lip Up Fatty". Jsem si jist, že hodně má "Lip Up Fatty", ale musí to tam být, protože to byl veškterý důvod, proč to celé vzniklo.

Jaké je zatím tvoje nejoblíbenější album Bad Manners?

Kromě těchto deseti mám opravdu rád album "Crooners".  Je totálně odlišné, jsou to sentimentální písně, ale se ska rysy. Hodně z těch  songů je opravdu fajn. Moje oblíbené album je "Fatsounds", které nemělo v Anglii nějaký obrovský hit, ale hodně se prodávalo v Evropě. Měli jsme docela úspěch v Americe, ale to tam nikdy nedostalo šanci. Bylo vhodné pro rádia, lidé to mohli pouštět v rádiových stanicích, ale samozřejmě nepouštěli, protože to je ska. Lidé stále nemají ponětí, co je to ska. Říkají "cože?". Ale je to vyhledávaná hudba. Stále ji slyšíš ve všech reklamách. Kdykoli chtějí něco rozveselit, používají ska song. A v TV programech taky slyšíš ska. To ukazuje, že lidé, kteří mají toto rádi, mají rádi ska. Bohužel radio stanice si z nějakého důvodu nemyslí, že to je dobré hnutí, takže nevkládají žádný čas nebo usilí do ska. Je to hudba, která se stala populární v Anglii, nyní zjišťují, že to přišlo z Jamajky. Ska je celosvětově rozšířené a kamkoli přijdeš, tak zjistíš, že lidé ska milují. Víš, že kamkoli přijedeš, jsou tam následovníci ska.

Měl nárůst ska/punkových kapel za poslední roky nějaký vliv na publikum Bad Manners?

Nemyslím si, že to pomohlo našemu publiku tolik, jak jsem si myslel, že by mohlo. Určitě vydíš víc mladých lidí, kteří se objevují na koncertech. Takže je to opravdu dobré. Myslel jsem si, že scéna by měla být větší než jaká momentálně je. Lidé by to měli podporovat víc, nahrávací společnosti to nechtějí, protože chtějí chlapecké a dívčí kapely, které jsou jednodušší.

Je to žánr, který tě baví?

Jasně, baví mě to. Rozrostl se a doufám, že tomu pomohli i Bad Manners. Díky Mighty Mighty Bosstones se přinesl do ska punk, takže vzniklo hodně kapel, kteří toto hrají. Víme, že jsme za to částečně zodpovědní. Takže samozřejmě, myslím si, že je to skvělá hudba.

Jak si myslíš, že se bude ska vyvíjet dál, co bys rád ve scéně viděl?

Chtěl bych, aby to bylo více uznáváno rádii. Je to hudba, která vždy zůstane naživu, nezáleží na tom, co se stane, je to hudba, která lidi nakopne. Tahle opravdová muzika nemůže být přehlížena rádii, jako tomu nyní je. Myslím, že jsme šťastní, že ji máme a že je prima. Lidé, kteří chtějí být její součástí, její součástí prostě budou a kteří nechtějí, prostě nebudou.


Jaká je nejsrandovnější věc, která se vám stala během turné?

To je vždy nejtěžší otázka. Stalo se strašně moc věcí. A ty se ptáš na jednu a na tu si vždycky hned nevzpomenu.

Jaká je nejlepší a nejhorší cover verze nějakého songu Bad Manners, kterou jsi kdy slyšel? A u koho bys byl nejvíc poctěn, kdybys věděl, že převzal nějaký váš song?

 

Nejhorší cover, který jsme udělali byl "When will I see you again?", ale nejlepší by byl "Midnight rider".....Mighty Bosstones asi udělali nejlepší cover s "London River". Udělali to ve 2x větší rychlosti, než my, velmi rychlé. Špatné covery, kde začít - Madness! Byla by pro mě pocta, kdyby Abba převzala nějaký náš song.

Kdyby sis mohl vybrat pět kapel, ze kterých bys chtěl sestavit kapelu, které by to byly?

Je legrační, že se na to ptáš, už jsem to udělal. Děláme turné, nejspíš příští léto, ale ještě to není jisté. Bude tam hrát kapela složená z hostů a první, koho jsme vybrali, byli Bad Manners, Buzzcocks, Beat, UK Subs, Meteors, Chaos & Dave a Wurzzels. Navrhl jsem to všem kapelám s tím, že bychom si to měli udělat sami, a možná si říct o méně peněz, aby se nám povedlo turné dobře postavit a bylo opravdu velké. Doufám, že mě pochopili. A nejlepší je na tom, že to nikdo nemůže udělat bez nás.

Plány, koncerty a nahrávky pro rok 2003 a plánujete hrát napořád?

Nikdy to neskončí. Shromažďujeme seznam všech songů Bad Manners a kdo na nich hrál a jaké příhody se staly. Všechno tohle by se mělo objevit v knize. Stále sbíráme informace. Také máme video, které jsme plánovali, máme i DVD. Vydali jsme album singlů a nyní ho propagujeme. Brzy budeme mít vánoční turné. Pojedeme do Japonska, Itálie, Španělska a Ameriky. Máme vlastní nahrávací společnost, naše vlastní agenty pro naše vlastní videa, pro všechny naše věci. Měli jsme častokrát problémy, když společnost nefungovala. Musíš opravdu získat lidi, kteří pracují, aby to bylo výnosné. Právě přežíváme. Nerozumím tomu, proč kapely začínají a pak končí. Máme motto "fungovat navždy". Nesnáším, když kapely končí. Proč? A pak se vrátí, aby vydělaly peníze, je to smutné a je to tak často děláno. Možná si také říkáš, že bychom si měli odpočinout a zase se brzy vrátit.

Něco závěrem?

Je hezké být zpátky v Leedsu, je to dobré město, mám ho rád.


Žádné komentáře:

Okomentovat