středa 15. srpna 2012

Scene report - Francie

Francie, i když se nezdá zemí s nějakou bůhví jak silnou a známou ska scénou, má poměrně dost kvalitní kapely, z nichž některé jsou známé i za hranicemi Francie. O jiných vůbec nikdo neví a to i přes jejich hud. kvality. Přitom právě tyto méně známé kapely vždy něčím překvapí, ostatně jako celá francouzská scéna. Na druhou stranu se musím přiznat: "dost velkou roli, proč psát právě o kapelách z Francie sehrálo i to, že jejich scénu považuji (jednoduše z čistě osobního hlediska) za jednu z nejlepších v Evropě". I když ne všechny kapely, o kterých se tu dočtete jsou stále aktivní. První generace francouzkých kapel, z 80. let byla ovlivněna doznívající érou 2tonu, která se šířila především z Anglie a německými kapelami. K této generaci patří např. Nuclear Device z Le Mans. Ovšem o této kapele tu mám již samostatný článek, tak kdyžtak se mrkněte do sekce PROFIL. Pro představu jak zněla první generace fr. ska si stáhněte komplaci Kompil'Ska Paris 88 - (1988), kterou najdete na tomto odkaze. Na druhou stranu reggae je ve Francii celkem populární a jde i poměrně dobře na odbyt. Co se ska týče asi největší rozmach přišel až v 90. letech, kdy se dává dohromady většina kapel, hraje se tradiční ska ale až kolem roku 2000 se scéna otvírá více lidem. Nepochybně nejznámější kapelou ze země Galského kohouta jsou Skarface z Paříže. Kapela se dala dohromady  v roce 1991, první desku si díky nezájmu vydavatelů, vydali sami. Za těch více jak 20 let nahráli celkem 14 alb. Zatím poslední desku Longlife Legendary Bastards vydali v roce 2008 a v roce 2009 split EP s kapelou Qualiter Libre. Frontmana a zpěváka Freda, jste mohli vidět v dokumentu Skinhead Attitude z roku 2003. Skarface jsou hodně aktivní a většinu času tráví na tour a možná i právě díky tomu je u nás můžeme vidět aspoň jednou do roka, jak na festivalech, tak i v klubech. Babylon Circus z Lyonu se dali dohromady v roce 1995 a podobně jako Skarface i oni patří k těm známějším kapelám. Kapelu tvoří celkem 10 muzikantů ale narozdíl od Skarface, hrají ska s prvky swingu, jazzu, punku a reggae. Na kontě mají 5 alb, z toho poslední desku La Belle Étoile vydali v roce 2009. Z města Samur pochází další výborná kapela La Ruda, kterou možná znáte pod jejich starým názvem La Ruda Salska. Kapela nyní působí ve městě Angres, na scéně jsou od roku 1993, za tu dobu vydali celkem 9 alb. Zatím poslední deska Odéon 10-14 jim vyšla v roce 2011 (najdete jí v sekci RECENZE). Stylem se o nich nedá hovořit jako o klas. ska. 

Podobně jako Babylon Circus i oni do ska přimíchávají prvky rocku, reggae nebo punku. Další kapelou původem z Paříže jsou, u nás celkem známí 8 6 Crew. Dali se dohromady v roce 1995, ale od roku 2001 nebylo o kapele vidu ani slechu. Po téměř 1O letech se v roce 2010 vrátili na scénu s novým albem Old Reggae Friends. Jejich předchozí diskografii tvoří 6ti písňové EP Menil Expres (2001), které bylo spíš DUBovým počinem a debutovou desku Bad Bad Reggae vydali v roce 1999. Jejich styl zahrnuje jak klas. ska,"skinhead reggae"ale i DUB. S touto kapelou si v Paříži zahráli dokonce i Green Smatroll. Část kapely má vedlejší projekt oi! kapelu Survet Skins. Jediná mě známá fr. skapunková kapela byli Ya Basta z Paříže. Vznikly v roce 1993, název si dali podle hnutí jihomexických Zapatistů (EZLN), působících v Chiapasu. Ya Basta byli politicky hodně vyhraněnou kapelou, v podstatě anarchistickou, v textech zpívaly o Španělské revoluci, EZLN, antifašismu apod. anarchistických tématech. Část kapely se hlásili k RASH skins. Za sebou zanechali 3 řadové desky, split EP s kapelou Action Directe a spoustu účastí na různých kompilačkách. S rokem 2006 ukončili činnost. Ze severozápadní Francie, z města Nancy pochází Bobby Sixkiller (ne ne, nejde o Odpadlíkova parťáka :-D), jde o hodně nadějnou dirty reggae kapelu, která brázdí podia od roku 2008. Nejde tak úplně o klasické dirty reggae alá Aggrolites, protože ho kombinují s prvky punku a klas. soulu, což je dost neobvyklá ale přesto originální kombinace. Další na Francouze neobvyklá věc, zpívají v angličtině, což je u tamních kapel celkem "vzácnost", většina jich dává přednost mateřštině. Zatím vydali splitko s podobnou reggae bandou The Branlarians, 6ti písňové demo In Town (2009) a v roce 2011 debut. album Lonely Road. V dubnu a květnu si zahráli i u nás a na Slovensku, v rámci jejich tour k novému albu. The Branlarians o kterých už byla řeč, jsou z městečka Preignan u fr. Pyrenejí. Kapela hraje early / dirty reggae, vydali zatím jen split EP s Bobby Sixkiller a u Jewels records vydali ještě jedno EP. 2Tone Club jsou další z těch známějších kapel, pravidelně hrají na různých evropských festivalech ale i po klubech mimo Francii. Původem jsou z města Montreliard, na scéně jsou od roku 1999. Personálně jsou propojeni se 65 Mines Street. Mezi své vlivy řadí takové legendy jako Prince Buster, Laurel Aitken, The Beat nebo The Specials, čili i stylově hrají ska / rocksteady / reggae. Další z dnes již nepůsobících kapel jsou Les Partisans z Lyonu. Vznikli v roce 1994 pod vlivem kapel jako byli The Redskins, Clash, Nuclear Device a pod vlivem punkrocku ale částečně i reggae. 

Jejich sound se pohyboval od ska, punkrocku doprovázeného trubkou, až k soulu alá The Redskins, kterému se věnovali hlavně během jejich posledních let. Během 8 let jejich hud. kariéry vydali hromadu singlů, EPeček, 1 splitko a dvě řadové desky. Podobně jako u Ya Basta i u Les Partisans bylo znát jejich politické zaměření, kapela sama sebe řadila k redskins (redskinheads) takže inklinace k levicovým tématům byla samozdřejmostí. Poslední věc, EP Le' Spectre Danse Encoure, vyšlo v roce 2002 a v tom samém roce se rozpadli. Část kapely dnes funguje v skupině Créve-Coeur, která se sice stylově snaží navázat na Les partisans ale už nedosahuje takových kvalit. Minulý rok (2011) vydali debut. desku L' Aube Se Léve Toujours. Další kapelkou o které stojí se zmínit jsou Western Specials z Reims. Kapela vznikla v roce 1995, jeden z jejich prvních koncertů s NYSJE, odehráli v lednu 1997 v Paříži. Stylově se jedná spíš o trad. ska a skajazz. Jejich diskogarafie zahrnuje celkem 4 desky, z toho poslední nese název Moonlightin. V neposlední řadě bych určitě neměl opomenout Skaferlatine. Ska / reggae kapela z města Metz, poblíž německých hranic, aktivně hrají už od 90. let, kdy se byli podívat i u nás v ČR. Další francouzkou kapelou tak trochu vybočující z řady jsou 65 Mines Street z regionu Franche-Comté mezi švýcarskými a německými hranicemi Francie. Kapela hraje podobnou kombinaci jako Bobby Sixkiller, nicméně jde spíš o 2tone obohacený dirty reggae a punkovými vlivy. Víc se o 65 Mines Street dočtete v sekci PROFIL. K2R Riddim je další z dens již nepůsobících kapel, i když asi jedna z nejlepších. Vznikli v roce 1991 v Cergy. Stylově asi jedna z nejnadanějších kapel. Stejně tak kvalitně jak dokázali hrát ska, zahráli i roots reggae, DUB, skajazz nebo dacehall. Bohužel po 6 řadových deskách to v roce 2007 zabalili, ostatně víc se o kapele můžete dočíst v PROFILu. Z tištěných fanzinů stojí za zmínku Chéribibi, který vychází už od roku 1991 a jelikož (i když jde o oi!zin) je zaměřen multižánrově, tak v něm najdete i spoustu věcí ze ska / reggae scény nebo soulu. Scéna ale neznamená jen kapely a ziny, stejně tak jde i o labely. Proto bych konec scene reportu věnoval jednomu místnímu labelu, protože vydavatelství jsou to co také tmelí scénu. Jewels Records sídlící v Rennes, je menší label soustřeďující se na vydávání pouze vinylů a 7" palců ska / reggae, ve stylu 60. let. Label funguje od roku 2006 a na seznamu vydaných kapel byste našli jména jako ASPO, The Pepper Pots, Saint Petersburg Skajazz Review, The Branlarians nebo B Soul Allstars. Samozdřejmě, že kapel a možná i labelů bude pravděpodobně mnohem víc ale píšu primárně jen o těch co znám. Konec!


FRENCH SKA BANDS

Nuclear Device
Skarface
Babylon Circus
La Ruda
8 6 Crew
Ya Basta
Bobby Sixkiller - (dirty/punky reggae)
The Branlarians - (early reggae)
2Tone Club
ASPO
Les Partisans - (ska/soul/punkrock)
Westerns Specials
65 Mines Street - (2tone/dirty reggae/punky)
K2R Riddim


LABELS

Jewels Records - (since 2006)


FANZINES

Cheribibi - (since 1991)

1 komentář:

  1. Peknej blog. Co se tyče franzcouzkejch kapel tak doprorucuji Jim Murple Memorial. Par alb uz maj za sebou a jejich sound je peknej old skůl.

    OdpovědětVymazat