pátek 6. července 2012

Rozhovor - Discoballs

Tuhle pražskou kapelu je snad úplně zbytečný představovat, podle mě jedna z našich nejkvalitnějších ska kapel. Na scéně jsou od roku 2006, za sebou mají celkem dvě desky a hromadu koncertů po celý republice ale i v zahraniční. Co je u Diskokoulí novýho se dozvíte z rozhovoru. Za kapelu odpovídali Smrk (basa) a Vítek (pozoun). Nech sa páči!

 

Zdar, takže vynechám klasickou obligátní, úvodní otázku, protože asi nemá cenu vaší kapelu představovat, myslím, že v podvědomí fanoušků už jste nějakej ten pátek. Rovnou se teda zeptám, co bylo důvodem, že se v diskokoulích za těch šest let co hrajete, vystřídali celkem tři zpěvačky?
 

V:Zpěvačky jsou spotřební zboží…když se ozpívaj, musí se sehnat jiná. Né kecám…důvody byly různý. S Terezou to bylo celkem složitý…řekl bych, že jeden z hlavních důvodů byl rozchod s naším tehdejším
kytaristou a následná atmosféra, která se tim v kapele vytvořila.

S: S Bery byl hlavně problem, že začínala rozjíždět hereckou kariéru, tak neměla moc čas a třeba se stalo, že jsme museli den předem zrušit koncert v Brně, protože jí změnili natáčecí plán u nějakýho filmu. Taky chtěla dělat víc osobní vlastní písničky s českejma textama viz. její současnej projekt Femme Plastique a to už by s Koulema nemělo moc společnýho, to by byla slečna Kohoutová a její backing band.
 

A jak to teda vypadá s vaší současnou zpěvačkou, zůstává už jako řadovej člen kapely?

V: Anička je řadovým členem už dávno...přes dva roky...ještě dřív než si to sama připustila. A všichni doufáme, že to tak už bude napořád. Mezi samejma chlapama si holka musí zvyknout. Anče ale už otrnula, takže všechen ten smrad, pořád se opakující blbý hlášky, mrmlání, krkání, prdění, chrápání a podobné radosti života, docela dobře snáší. 


"Discoballs", to je celkem nezvyklej název pro ska kapelu, jak jste k tomuhle jménu vůbec přišli?

S: Ani nevim prostě mne to napadlo, protože kapela má mít koule a koule muzice dává basa a disco basoví linky sou nejlepší, to že se tak řiká taky ty točivý skleněný kouli mě vůbec nenapadlo…A tehdejší  jediný další členové Lukáš a Aktajsa se toho chytli jak hovno na podrážku a už nám to zůstalo.
 

Jak jste spokojený s vaší poslední deskou Rise and Shine, v porovnání s prvním albem Discovery Channel? A chystá se už další počin, nebo je to ještě ve hvězdách?

V: Rise and Shine vlastně ukazuje to, jak se kapela za těch 5 let rozvinula. Už dávno nehrajeme jen ska, přimíchali jsme do naší hudby spoustu jinejch vlivů a vlastně díky tomu si myslím, že jsme chytili svůj vlastní xicht. Je nás osm a každýmu se líbí něco jinýho. Když společně děláme písničky, dost se to na tom podepisuje a to je dobře. Novej počin se určitě „chystá“ máme několik novejch písniček hotovejch a několik rozpracovanejch. Kvůli docela velkým personálním změnám za poslední rok se ale všechno trošku pozdrželo.

S: Takže A i B je spávně. Chystá se, ale kdy bude, je ve hvězdách. Oproti poslední desce bude možná zas trochu víc ska, ale kdoví co nás ještě všechno napadne, osobně bych byl rád aby měla víc “retro” zvuk a byla stylovější ale ne v podobě ohrávání stokrát použitejch klišé, v tom je ten háček co odděluje dobrý kapely...dělat muziku nově a po svým ale zároveň stylově a ještě k tomu s nadhledem.

V dubnu minulýho roku jste oslavili pět let existence kapely, co se změnilo v Diskokoulích za ty roky, kromě toho, že jste měnili zpěvačky "jak ponožky" :-D ?
 

V: No v dubnu tohodle roku jsme dokonce slavili 6. narozeniny. Určitě se změnil styl hudby, kterej hrajem, což je jak jsem říkal patrný i z cd. Co se týče měnění jak ponožky, vystřídalo se za tu dobu i několik různejch dechařů a kytaristů. Z původní sestavy vlastně zbyla tak nějak jen půlka kapel...ani to ne. Všichni jsme trošku zestárli, takže už ty strastiplný cesty, příjezdy za zpěvu ptáků, nevyspalost a podobný negativa hraní snášíme ohodně hůře...Takže je v dodávce o trošku víc remcání, ale to je tak všechno. Současný složení kapely se snad konečně na delší dobu usadilo a doufám, že budeme mít čas teď krom hraní a řešení furt různejch problémů i na nějaký ty nový písničky.

Na vašich stránkách jsem četl, že jste taky koncertovali na Balkáně. Jaký je tamní publikum, jak přijmaly kapelu ze střední Evropy? Je nějakej rozdíl mezi fanouškama tam a u nás a co kapely? Zahrály jste si s nějakou tamní ska bandou?

V: Místní „scéna“ je hodně zajímavá. Jak řekla slečna, co tam pořádala asi 3 z našich koncertů: rumunský kapely nehrajou moc ska…je to něco mezi reggae a drum’n’bassem. Paradoxně nejlepší kapela, se kterou jsme měli tu čest, s náma hrála téměř na jediném koncertě mimo Rumunsko a to v Sofii. Jmenovali se Plastic Bo…Hráli tam dvě totožný dvojčata, který si rozeznal jen podle jinejch kérek. Zněli jako Sublime a byl to fakt mazec! Co se fanoušků týče, všude nás přijali skvěle a díky nedostatku domácích kapel se to snažili užít od první vteřiny koncertu. To je asi zásadní rozdíl. I když jsme hráli sami, lidi pařili hned od první písničky. V Čechách má většinou někdo takovou tu neradostnou roli „první kapely“ na kterou buď netancuje nikdo a nebo jen fakt málo lidí. Tady lidi začli pařit prakticky od prvního tónu.

Kolik koncertů, v průměru tak dáte do měsíce a celkově do roka? A máte nějakej "domácí" klub, kde hrajete nejradši?


V: Když se podíváš na náš archív koncertů, zjistíš, že jsme dříve hrávali o hodně víc - někdy to šlo až k 8 koncertům měsíčně, ve festivalový sezóně i klidně přes 10. Teď je toho méně - tím nemyslím jen nás, ale celkově všechny kapely. Jelikož ale už nejsme dětičky co choděj na střední a maj spousta času, ale povětšinou pracující, kteří jsou rádi za každou hodinu spánku navíc, ani nám to tolik nevadí. To ale neznamená, že bychom nějak odmítali akce kvůli svému pohodlí. Jsme rádi, že na rozdíl od některých kapel je pořád zájem a že si můžeme zahrát na spoustě skvělejch akcích. Červenec se už blíží a zase to vypadá, že léto strávíme místo na pláži v dodávce. Co se domácí scény týče, řekl bych, že tomu je v posledních letech Cross, ve kterém zároveň máme zkušebnu. Srdcovou záležitostí pro většinu z nás, však vždycky bude, Sedmička na Strahově.
 

Setkali jste se na koncertech (ať už tady nebo venku) s nějakou, vyloženě negativní zkušeností, nezájmem publika, nebo problémama ze strany pořadatelů, nebo všechno vždycky probíhá v klidu?

V: Tak určitě, že to vždycky nemůže být bez problémů. Někteří pořadatelé nesplní to, na čem jsme se domluvili (je jasný, že se vždycky akce nepovede, ale to se má řešit férově a nesnažit se kapely ojebávat). No a samozřejmě ani publikum není vždy ideální. Stalo se nám třeba, že na nás koukalo čtyři sta lidí a kejvali hlavama - nic víc...jen stáli a koukali (to samý dělali i na hlavní kapelu večera, takže to naštěstí nebylo úplně náma). Problém pro pořadatele je samozřejmě počet návštěvníků. Například v Berounskym pivovaru na nás kvůli nějakýmu nedorozumění s promem a jinejm akcím zadara ten večer, přišlo skoro lidí jako je nás samotnejch. Nakonec to dopadlo tak, že jsme se s nima seznámili jménama z pódia a vyklubal se z toho úplně luxusní večer. Jinak zásadní problém byl asi promotér, kterej se nan nás vybodnul na tom našem Balkánskym tour. Místo Istambulu, Řecka, Makedonie a Srbska tak musel ten druhej hledat koncerty v Rumunsku. Díky díře, která tam i tak vznikla jsem navíc musel zrušit koncerty ve Vídni a Slovinsku, který byly naplánovaný na cestu zpět. I přesto to nakonec všechno dopadlo a jsme moc rádi, že jsme jeli.
 

Vrátím se ještě k těm zpěvačkám, proč jste si vybrali zrovna ženskej vokál, v čem jsou ženský za mikrofonem lepší?

S: To je spíš náhoda, my sme programově zpěvačku nehledali, ale náhoda nám přivedla do cesty Terku a Terka Berku...a když skončila Bery tak, už jsme snad ani o změně pohlaví za mikrofonem neuvažovali už je to takovej Koulí trademark. I když třeba Krleshe, jsem původně lákal na post "zpěvačky" nakonec u nás zaskočil aspoň na pár koncertů jako kytarista. Těch pár koncertů se protáhlo na 3 roky. Takže vokální výhody nevím, ale minimálně se vetšina z nás radši kouká na zadek holce, než klukovi.
 

Jak se díváte na současnej stav český ska "scény", nezdá se vám taky, že to za poslední 4 roky šlo pěkně do kytek, co se týká návštěvnosti koncertů a vůbec zájmu o ska? A jak jste na tom vy, na koncertech?

V: Nooo určitě! Český ska prožívalo velkou vlnu, na který se svezlo spousta kapel pár let dozadu. Stejně jako následující „emo vlna“ to ale byla prostě jen móda, která dříve či později opadla. Návštěvnost koncertů opadla obecně, ne jenom na ska scéně. Řekl bych, že lidi prostě nemaj tolik peněz a tak je kultura to první co oželej. S našimi koncerty je to opravdu různý. Návštěvnost je od pár lidí, když se akce
opravdu nevydaří až po pár tisíc, jako tomu bylo teď na plzeňskym majálesu.

S: Já osobně mám radši menší akce kdy přídou lidi, který zajímá muzika co hrajem. I když nic se nemá přehánět a to se netýká ani tak nás, ale třeba když přijede do Prahy výborná zahraniční ska kapela, notabene ještě je vstup zadarmo a příde na ní programově 5 lidí (a z toho je ještě jeden polák co přijede až z Wroclavi) nedává to český ska “scéně” moc pěknou vizitku.
 

Když jsme u toho domácího ska, tak jak se na něj díváte ve srovnání se zbytkem Evropy, protože mě příjde, že je tady sice hromada ska kapel ale většinou hrajou takovej ten "Tleskač styl" a zrovna kapely, kde jsou znát i nějaký jiný vlivy ať už jde o 2tone, rocksteady, trad. ska nebo 3. vlnu, by tu člověk napočítal na prstech jedný ruky? Co tady podle vás chybí?

V: Tak určitě! Máš pravdu, bohužel těch „tleskačstyl“ kapel je opravdu hodně a je tomu škoda. Řekl bych, že krom Chancers tu chybí i pořádnej 2tone. Co mi ale opravdu chybí po rozpadu 2v1 je pořádnej skapunk
šmrnclej americkejma kapelama. Když tady někdo hraje skapunk, většinou je to nějaký tleskačoska, který čas od času přejde do nějakýho lopatoidního bordelu. To je opravdová škoda.

S: No nejen “Tleskač styl” možná ještě víc kapel hraje “Sto zvířat” styl...Trochu mi to připomíná folk-rockoví kapely z 90. let tenkrát kdo uměl na něco (cokoli) hrát a chodil na gympl, tak tam založil folk-rockovou kapelu, protože tam se dal využít každej nástroj. Teď je to stejný jenom na to naroubujou druhou dobu a zaškatulkujou to jako ska  :/



Nakonec se ještě zeptám, máte nějaký oblíbený ska kapely, ať už z domácí nebo zahraniční provenience?

V: Nemůžu mluvit za kapelu, ale co bych se shodl se Smrkem, tak jsou to především Planet Smashers, Hotknives a The Valkyrians. Můj vkus pak spíš směřuje k tvrdším odnožím. Hodně se na letošní Mighty Sounds třeba těším na Voodoo Glow Skulls, norský dOMi, nebo naše kamarády z Ruska M.A.D. Band.

S: No já si poslední dobou ujíždím na takový tý “4.vlně ska”, teda kapely hrající mix skinhead reggae, ska a soulu s příchutí funky alá Aggrolites, Uppsessions, Valkrians, Deals Gone Bad…třeba kanadský Beatdown pro mně byli jasná jednička loňskýho Mighty Sounds. 


Ok tak dík za čas, kterej jste si na rozhovor udělali, chcete ještě něco vzkázat čtenářům nebo vašim fanouškům?

S: Kdo nechodí na koncerty tomu upadnou Koule…A tradičně nakonec, Fuck art Let´s Dance!

V: Asi tak noo :D

Žádné komentáře:

Okomentovat