pondělí 16. července 2012

Mizérie českýho ska - ohlasy

*
Nazdar tvoj zine čítam celkom pravidelne a tak mi neušiel tvoj postreh na vašu "scénu" a taktiež reakcie na tvoj článok, v ktorom si myslím, že si vecný a zároveň to píšeš tak ako to cítiš a od toho ten zine je a to sa mi páči!  Najskôr by som reagoval trocha na ten tvoj článok spolu s reakciou č. 2, v ktorej ťa neznámy autor tejto reakcie uzemnil, že čo sa máš čo ty k tomu vyjadrovať, keď podľa neho citujem: "Je vidět, že o MUZICE víš hovno. Možná Ska scéna je ti hodně blízká, ale já se bavim o hudební stránce." Tak pane asi ste si prečítali zle názov článku na ktorý ste napísali reakciu, lebo v ňom ide ide práve o ska, čo je hudobným štýlom a tie majú určité zákonitosti avšak úplné medze sa im zase nekladú pri zachovaní aspoň základných pravidiel… Táto reakcia evidentne bránila jedinú kapelu a tou je Pub Animals takže buď to písal fakt zarytý fanúšik alebo neviem (neverím, že členovia vedia o tomto undergroundovom perfektnom plátku). Pub Animals poznam z bandzone.cz a videl som ich naživo hrať teraz na jednom českom fesťáku a i keď nechodím na  "konzervu" (ako napísal autor reakcie, ktorý si myslí, že dobrú kapelu hudobne vedia ohodnotiť len tí čo chodia na konzervu), dovolím si tvrdiť, že šéf redaktor pork pie zinu mal pravdu a zároveň aj svoju pravdu mal autor reakcie teda pan, ktorý na  "konzervu" chodí (na akú?!, mäsovú, na tú čo je v nej kukurička?! :DDD a čo na nej robí?! :DDD). Je problém, že Pub Animals sú síce vyborní muzikanti (a to je jediné v čom mal pravdu pan z konzervy), ktorých som videl teraz na jednom z českých festivalov, avšak tvrdenie, že oni nehovoria, že hrajú ska ale, že sú reggae, musim napísať, že o REGGAE vie autor reakcie (pan z konzervy) hovno. To čo som počul na bandzone.cz a naživo na tom fesťáku kámo, tak to reggae videlo len zdiaľky spolu so ska, ale reggae to urcite nie je a je tam viac popu ako mali podľa mňa The Police v pesničkách, kde boli ovplyvnení reggae. Kámo konzerva ti nedá vševedúce postavenie v hudbe modernej éry (myslím všetku hudbu počnúc blues až po dnes), ale veľa veľa počúvania áno a ty si zrejme toho veľa z reggae nenapočúval, keď napíšeš niečo také…. Teda na záver aj keď sú Pub Animals vyborní muzikanti čo im nemôžeme, uprieť reggae ani ska nehrajú… max hrajú pop s prvkami ska, reggae a funky… lebo ani to r'n'b a funky, ktoré tak majú radi som tam velmi nepočul a boli tam len prvky toho čo majú radi. Je to tromi slovami taky black music crossover. No a k Sto zvířat sa nebudem vyjadrovať tí ma minulý rok sklamali, tiež na jednom českom fesťáku, pričom muzikálnosť sa im uprieť nedá tiež ale ska tam bolo v ich vystúpení ako šafránu a krútil som iba hlavou počas vystúpenia, že ako dopadla jedna najznámejších českých ska kapiel (o PSC nemá význam písať).

Záverom skrátim to druhé čo som chcel pôvodne napísať a chcel som to nazvať mizéria ska "scény" dvoch bratov… U nás by sa to isté čo napísal šéf redaktor pork pie zinu dalo napísať na neuveriteľne sračkovú kapelu Fuera Fondo a jej podobným, ktorá tiež na začiatku tvrdila, že hrá ska a keď sa do nich obuli niektorí ľudia zo scény, tak povedali ale, že nehrajú len ska, je tam rock, world music apod. No mišung na druhu dobu a vychadza z toho akurat slovenska dychovková estráda, teda to isté ako Tleskač. Ska-punku je tu habadej Vec verejná apod. pričom sú tu aj silnejšie hrúzy čo si hovoria alternative ska… Tie kapely čo to s touto hudbou myslia úprimne, tak tých je tu málo a nebudem ich menovať len napíšem, že čo sa týka tohoto sa úplne stotožňujem so šéfredaktorom (hrozne sa mi páči to slovo tak dúfam, že to zoberieš ako srandu) a teda s tým čo napísal a jeho zoznamom ;)  Keď si prečítate stránku Fuera Fondo čo tich členovia počúvajú tak je evidentné, že to ska nemôžu hrať vôbec dobre a ani nemajú hudobné kvality ako majú aspoň Pub Animals či Spankers (ktorí keď začínal mali veľkú nádej, že sa neskazia a budú veľmi kvalitní). Nie Fuera Fondo podľ a mňa nie su muzikanti a je to hanba slovenského ska keďže sa vyváža aj do zahraničia a hravajú na velkých festivaloch…. Avšak dostali sa pod veľkú agentúru a tá ich pretláča na svoje aj cudzie festivaly a ľudia ako ovce to zožerú lebo tiež vedia o ska len to, že je nejaký Polemic, či Sto zvířat… Nemusíme byť každý odobrník na každý žáner ale nebuďme ovce a otvorme uši, zaujímajme sa o hudbu, ktorú počúvame aby nám niekto netlačil niečo, že je a predáva nám to, a my to s tým vedomím kupujeme a beriem avšak nevieme, že nás odrbáva…
Howk končím tento moj blábol, lebo tu naseriem ešte viac ľudí :DDDD Záverom chcem šéfovi pork pie e-zinu poďakovať, že vydáva aspoň v internetovej forme takýto zine, lebo taký tu u nás a v ČR chýbal a aj napriek tomu, že je teraz znova ska v undergrounde je stále veľa ľudí čo budú tomuto žánru verní a budú ho mať radi v úprimnej forme či už ska, reggae, early/dirty reggae, 2tone, dub, budú chodiť na koncerty ale taktiež si o ňom radi prečítajú niečo a to nám umožňuje práve pork pie e-zine boss, ktorý tu píše tento fajnový plátok, v čase keď už to napr. aj naše ska.sk vzdalo!!! Tí sa vyhovárajú, že nemajú odozvu ale ani na kapely veľa ľudí nechodí, tak to majú tiež vzdať? Ale to už je ďalšia téma a na dlho... Tak teda stay rude stay rebel, stay rebel stay active and SHARP!!!!


*
Oiec, právě jsem dočetl tvůj článek "Mizérie českýho ska" a mám neodkladnou potřebu tě pochválit! :D Fakt paráda!! Myslím, že jsi to vystihl přesně, zvlášť tu "estrádní zábavovou hudbu". Tyhle studentský tralala ejchuchu majálesový kapely už mi fakt lezou krkem. Poslední dobou se uchyluju už jen k těm pouštěčkám + když dorazí nějaká dobrá banda. Ale je fakt, že cca poslední rok si nemůžu s prachama moc vyskakovat, takže moje návštěvnost koncertů se celkem snížila :-/ Jojo, už to není jako dřív, několik koncertů za měsíc. Jinak škoda, že v Praze ty skaparády teď zrovna tolik nefrčej, ale za to mi příjde, že v některejch jinejch městech to celkem šanci má. Třeba když my jednou za čas pozveme dj's, tak je to vždycky pařba až do rána se vším všudy. Choděj jak skins, punx, tak normálové. To samý myslim funguje třeba ve Dvoře Králové, domovském městě dj's Melody boys. Jsou to sice jen dva příklady, ale nevěš hlavu. Možná jsou jen tyhle subkulturní úpadky takovým procesem filtrace, kdy slabý kusy odpadnou a zůstanou jen ty opravdový. A to je taky dobře, no ne? Můžeme to brát jako šanci budovat a směrovat tu pomyslnou scénu po svym.

*
Ahoj,
Promiň, ale nemohl jsem si pomoct a musím reagovat na tvůj článek (viz. odkaz: http://porkpie-ezin.blogspot.cz/2012/06/mizerie-ceskyho-ska.html). Víš, ono je nejlepší o tom kecat a pro to nic nedělat. Když si tak chytrej, tak založ svůj vlastní band. Věnuj se tomu. Dej dohromady partu lidí a nebreč na netu, jak to tu de do kytek. Víš, hrozně si mě pobavil tou tvojí tabulkou nejlepších kapel. Je vidět, že o MUZICE víš hovno. Možná Ska scéna je ti hodně blízká, ale já se bavim o hudební stránce. Kromě Polemiců, Green Smatroll a The Chancers, který už hrajou dlouho a jsou to MUZIKANTI, stojí ty kapely za vyliž prdel. To neni muzika, to je cirkus spojenej s dechovkou. Možná v tom bude ten problém, nemyslíš? Vzhledem k tomu, že chodim na konzervu, tak si myslim, že dokážu hodnotit dobře hrající kapelu a špatně hrající kapelu. A nemůžeš se divit, že zájem o to upadá, když se to nedá poslouchat. Jediný, v čem ti musim dát za pravdu je, že změna Prague Ska Conspiracy je fakt na hovno a byla to chyba. Taky tendle tah nechápu, ale odůvodnění tohodle kroku si můžeš přečíst v jejich komentech k vydání klipu u nich na facebooku. Pub Animals. To že třeba zpěvák řekne, že poslouchá r'n'b neni nic blbýho, naopak dobrýho, protože ho zpěv asi viditelně baví. Navíc Pub Animals jsou hlavně reggae kapela (taky proto asi byli pozvaný na Rototom Sunsplash) a ska jim slouží ke zvednuntí nálady lidí a aby si taky trochu zapařili. Navíc už od začátku o sobě tvrdí, že sice hrajou i SKA, ale hrajou ho jinak a okrajově. Netvrď něco o někom, když víš kulový. Máš pravdu, že politický důvody ohledně tohoto žánru jsou jim asi fuk a vůbec se jim nedivim, protože mě by to bylo taky. Hraju muziku, protože mě baví hrát, né protože nějakej "vocas" někde měl holou hlavu a já se teď chci po něm opičit. Todle je ta zabedněnost, kterou spousta lidí asi nikdy nepochopí. Tleskač - tam ses trefil, to už se opravdu nedá poslouchat, ale srovnávat je s Pub Animals na to se nedá ani nic říct. Další věc, aspoň podle mojich zdrojů, SKA opravdu vzniklo v Anglii za období revoluce. Ale reggae a rocksteady je jamajskej styl, ne anglickej. Jen jsem ti chtěl říct, že todle byl asi poslední článek, kterej sem si od tebe přečet, protože sem se fakt zasmál.

1 komentář:

  1. par vysvetlivek pro pana co se fakt zasmal:

    Zmena PSC zacala tim ze panum z konzervy prislo ze basak je malo MUZIKANT, tak to dopadlo tak ze odesel basak pac nebyl z konzervy ale i pani kozervarnici pac byli moc namachrovany...

    V chancers neni moc muzikantu a Marco dodneska nezahraje offbeat na druhou ale vlaje nekde mezi dobama... :D ale zas ma styl a pise hitovky.

    Vyzdvihovat hudebni kvality kapely co nehraje ska je u prizpevku o urovni ska sceny trochu mimo ne?

    Ska skutecne nevzniklo v Anglii, docela by mne zajimalo kdo/co sou tvoje zdroje. V dobe internetu neni snad tezky si takovou informaci dohledat. Dulezity je si ji overit z vic nezavyslejch zdroju, idealne celosvetovych a respektovanych napr. BBC udelala peknej cyklus o historii moderni jamajsky hudby.

    To ze te bavi hrat ska, ale nezajimas se o kulturu a tradice kolem toho je prave jeden z duvodu proc ta scena stoji za vyliz prdel. Ikdyz skvele napodobis formu tak to nebude mit ten obsah, stejne tak naopak.
    A proto je problem zalozit si vlastni band. Najit lidi co umej hrat (a nejsou takovi namachrovany blbecci bez respektu jako ty) a zaroven zijou toudle muzikou je temer nemozny a pak je to dycky otazka kompromisu, kterej nekdy dopadne lip nekdy hur.

    Hlavne bys mel pochopit ze scenou se rozumi nejen lidi na podiu, ale i ty pod nim. A scena funguje pokud oboje sdilej urcity "hodnoty" a etiketu.

    OdpovědětVymazat