pátek 1. června 2012

Rozhovor - Rasta4eyes

Anglie, je co se týče muziky na druhou známá hlavně díky kapelám, které si užívaly svojí největší slávu na přelomu 70. a 80. let, myslím, že ty kapely snad ne třeba vyjmenovávat, protože je zná každý. Nicméně ani teď na počátku druhé dekády 21. století, jak to tak vypadá, zájem o ska na britských ostrovech ještě úplně nezapad. A právě tahle mládá a podle mě nadějná parta, částečně ze St. Helens a Liverpoolu, je toho důkazem. Za kapelu odpovídal zpěvák a kytarista Billy, více už nebudu prozrazovat, zbytek se dozvíte v rozhovoru.

 


Zdarte Rasta4eyes. Na začátek, mohli byste se nám trochu představit (věk, pracujete nebo studujete, záliby atd.) Řekněte, jak dlouho už hrajete? Co všechno jste už vydali, nějaký EP nebo CD?

Takže mý jméno je Billy, v Rasta4eyes zpívám, je mi 23 let, bydlím v St. Helens (blízko Liverpoolu) a v současnosti jsem nezaměstnaný. S Rasta4eyes jsme začali v roce 2008, když jsem všichni zjistili, že je těžký se vypořádat s tím, že jsme nezaměstnaný a cítili jsme, že potřebujeme, něco čím se můžem zaobírat. Samozdřejmě, že to musela být hudba. Napsali jsme a nahráli 4 songy, na split album s kapelou Captain Black No Stars.
 

Tohle mě vždycky hrozně zajímalo. V Anglii byl velmi poulární 2tone v 80. letech ale tehdejší fans, jsou denska o 30 let starší a jsou to už "starý" pardálové. Je ska furt populární mezi britskou mládeží? A jaká je vůbec dnešní UK ska scéna, který kapely jsou nejvíc populární?

Ska v UK, teď není moc mainstream, i když přes léto můžeš slyšet ska prvky v některejch popsongách. Můžu však říct, že v současný době máme výbornou undergroundovou ska scénu. Tady na severu máme výborný ska bandy jako, The John Player Specials, Liberation, Jeramiah Ferrari, Bad Transmission - všechny tyhle kapely hrajou ska stejně tak dobře jako DUB, reggae a punk. Máme tu taky Random Hand, Faintest Idea, Tyrannosaurus Alan, The JB Conspiracy, We The Undersigned. Všechny tyhle ty kapely, jsou poulární mezi mladejma v UK, ska nutí lidi tančit a je nemožný tomu odolat.  


Všichni znaj legendární 2tone records, Trojan records ale já vim, že v Anglii máte poměrně aktivní, malej ska label Do the dog, kterej vydává i stejnojmený fanzin a spoustu dnešních UK ska kapel. Spolupracujete s nim?

Jo jsme na seznamu Do the Dog music. Smlouvu jsme s nim podepsali v roce 2009, když jsem vydávali naše první CD, který se pak objevilo i na jejich nejnovější kompilaci (This are UK ska vol.4), v blízké budoucnosti by sme u nich měli vydat album. Je to dobrej label pro mladý začínající kapely, takže velkej respekt Kevinu Flowerdewovi, za práci, kterou dělá pro undergroundový kapely (Plus za to, že objevil Skints!).
 

Mám hrozně rád váš specifickej sound, co vás hudebně nejvíc ovlivňuje? Jsou to třeba i nějaký konkrétní kapely?

Jsem rád, že se ti líbí náš sound, ale od prvního počinu jsem šli hodně nahoru a nemůžem se dočkat, až lidem ukážem, jak daleko jsme došli. Měli jsme čelny, který kapelu opustili, protože se museli soustředit na práci a vzdělání ale dokázali jsme je nahradit opravdu talentovanejma hudebníkama, takže zvuk kapely v posledních 2 letech od prvního CD, vzrostl. Umělci který nás inspirovali abychom začali hrát, byli The Clash, Bob Marley & The Wailers, Sublime, Toots & The Maytals, Madness, The Specials etc. mix reggae, ska a punku. Textově - každodenní život, vztahy, politika, ekonomika, existuje spousta věcí co se děje kolem, který nemůžeš ignorovat a hudba je ideální platformou pro vyjádření svejch pocitů. Z těch kapel, co nás inspirovali v prvních dnech, nemůžu ti moc pomoct, ale pokud tě zajímá co nás inspirovalo, tak si poslechni ty kapely a dozvíš se co se dělo ve světě kolem nich, když začínali hrát (?). I když taky nás ovlivňují kapely kolem nás, ty s kterejma jsme měli společný koncerty jako, The Skints, Harijan, The Fractions, Gentleman's Dub Club. Se skvělou hudbou kolem se inspirace najde snadno.



Jaký je vaše publikum na koncertech, jsou mezi ním, nějaký punx, skins nebo dokonce rudies, nebo prostě jen normální "civilové"? Já jsem totiž slyšel, že v Anglii jsou tyhle subkultury, téměr "mrtvý", je to pravda? Např. když jsem byl v roce 2010 v Brightonu, viděl jsem jen tři starý skinheady, žádný Mods ani skútry...nic.

Netvrdil bych že máme zrovna nějak specifický publikum, naše muzika je pro všechny lidi. Na kocertech máme nejvíc asi "normálních" lidí ale nejsou tak zábavný, jako když budeme mít v publiku směs punkáčů, skins, rastů, squatterů nebo potheads. Všichni maj dost dobrej čas, na to aby protancovali svoje kecky. Já bych nutně netvrdil, že tyhle subkultury jsou mrtví, nejsou už takovou samozřejmostí ve společnosti. I když máme stále hodně sociálních bariér a dělení mezi mládeží, který jí rozdělujou. Využíváme muziku aby jsme tyhle bariéry prolomili a když zjistíš, že jsou tyhle subkultury jednotný, tak je to obvykle na koncertě, nebo fesťácích, protože jejich záliba v hudbě jim nedá zapomenout, proč normálně nekoexistovat s ostatníma kulturama v klidu.
 

Tohle je sice otázka na jiný téma ale myslím, že je stejně důležitá. Británie je poměrně multikultůrní země, jsou v britský společnosti nějaký problémy s předsudkama?

Určitě je tu spousta předsudků, rasový nesnášenlivosti, krajně pravicovejch skupin, jako BNP a EDL, všichni tyhle, který dělaj tomuhle kdysi velkýmu národu špatný jméno. Naštěstí stejně jako v Evropě, i tady máme organizace jako Antifa, který se aktivně snaží zastavit tyhle fašistický politický strany, který se sanží vnutit svý pokřivený názory mladejm vnímavejm lidem. Ve věku "rovnosti" a sociální tolerance, je to zneklidňující, jak netolerantní stále jsme, jako národ ale pokud se lidi stále snaží šířit poselství míru, bitva snad není ještě stracena!
 

Jak často koncertujete a vystupovali jste už s nějakejma legendárníma, nebo známejma ska, reggae nebo punk kapelama?

Zkoušíme koncertovat, jak jen to jde a jak můžem, někteřý ze členů kapely maj práci a některý další hudební projekty, ve kterejch jsou zapojený. Obvykle jsme zaneprázdněný v létě, kdy hrajeme na festivalech a hodně cestujeme. Už jsme hráli s nějakejma velkejma jménama, předskakovali jsme The Beat, The Selecter a taky jsem se na festivalech objevili po boku takovejch jmen jako Toots & The Maytals. A taky The Damned, UK Subs stejně tak, jako dnešní ska / reggae jako, The Skints, Random Hand & Jaya The Cat, a třeba náše oblíbená punková kapela The Inner Terrestrials.
 

Proč jste si vybrali název "Rasta4eyes"? Jako já si myslím, že to je pěkný jméno pro kapelu ale když jsem viděl, vaše fotky na myspace, moc dreadů tam nebylo :-D ?

"Rasta4eyes" přišlo od jednoho z našich původních členů kapely, je to doslova jen taková hra se slovem Rastafari, jak jsme byli všichni zabraný do reggae, tak jsme tím chtěli poukázat na jamajskou kultůru. Název určitě neurazí a ani nemá co dočinění s rastafariánskou vírou, prostě to byla jen taková sranda. Uvažovali jsme o změně jména, na něco trochu vážnějšího ale jsme rádi, že Rasta4eyes zůstalo i po těch letech. Na začátku jsem uvažovali i o jinejch jménech, jako třeba "The Hash", "T.H.C" nebo "Spliff Richards & The High Notes" :-D



Víte něco o Český republice? Nebo takhle, znáte jednu z našich mezinárodně, poměrně dobře známejch ska / 2tone kapel - The Chancers? Dva z jejích členů jsou z Anglie a v roce 2010 měli poměrně úspěšný tour po Skotsku. Neznáte ještě třeba Polemic. Ty jsou sice ze Slovenska, ale v roce 2009 byli taky v Anglii.

Nemůžu říct, že bych toho o Český republice věděl nějak moc, osobně, zeměpis nikdy nebyl mojí silnou stránkou. Nicméně máme v úmyslu v několika příštích letech jet tour po Evropě, takže doufejme, že přijedem i k vám a dozvíme se něco víc. O těch kapelách jsem slyšel ale neslyšel jsem jejich muziku. V roce 2009 jsem se akorát tak dostával, do UK ska scény. Jinak naši kámoši, The Roughneck Riot jezdí tour po Evropě neustále a pokud jseš fanoušek folkpunku, tak se na ně určitě mrkni.
 

Máte nějakej top 5 vašich oblíbenejch kapel?

Myslíš top 5 dneška, nebo obecně?
Dneska..
1. The Skints
2. Gentleman's Dub Club
3. Cat Empire
4. Backbeat Sound System
5. Black Star Dub Collective

Jinak...
1. Bob Marley & The Wailers
2. The Clash
3. The Levellers
4. Toots & The Maytals
5. The Specials
 

Já myslim, že lidi (obecně) znaj hlavně 2tone legendy jako Madness, The Specials, The Selecters nebo The Beat ale v UK jsou další ska kapely. Ale, proč tyhle "méně známí" kapely nejezdí koncertovat do Evropy? (možná s vyjímkou Buster Shuffle a Hotknives). Můžete to nějak objasnit?

Myslím, že těm méně známým kapelám se to nedaří, protože si to prostě nemůžou dovolit. Je hodně těžký nějak se udržet v muzice, třeba my jsem hodně dlouho dostávali zaplaceno, jen za cestu na koncert ale ty (kapely), který na svý muzice makaj, tak ty se vždycky nakonec dostanou do Evropy.
 

Ok tak dík za rozhovor. Chcete něco vzkázat nakonec? Jinak doufám, že brzy uvidím Rasta4eyes naživo! Tak zdar

Rádo se stalo, dík za otázky a dáme ti první vědět, když budeme mít potvrzený nějaký koncerty v Evropě. One love

Billy



ENGLISH
 


Hi Rasta4eyes. Could you intruduce yourself (age, work or study, hobby etc.). Tell us how long have you been playing? What you've all released, any EP or CD?

Hi Mark, hows things? Hope you are well. My name is Billy, I'm the singer in Rasta4eyes, I'm 23, unemployed, from St Helens (Near Liverpool), England.
We started Rasta4eyes back in 2008, we were all finding it hard to deal with the struggles of unemployment and we felt we needed something to occupy ourselves with. Naturally, it had to be music. We wrote, recorded and released 4 songs on a split album with a band called 'Captain Black No Stars'
 

This theme always interested me. I know that in UK there was very popular 2tone in the 80's, but the then fans, they are now older about 30 years. Is ska still popular in England between young people? And what is todays UK ska scene, which bands are most popular?
 

Ska in the UK isn't very mainstream at the moment, although you do hear ska aspects in pop songs during the summer. That said, however, there is currently a wonderful underground ska scene here. Up here in the north, along with ourselves, we have great ska bands such as The John Player Specials, Liberation, Jeramiah Ferrari, Bad Transmission - all bands who play ska aswell as dub, reggae & punk. We also have Random Hand, Faintest Idea, Tyrannosaurus Alan, The JB Conspiracy, We The Undersigned. All of these bands are popular with young people in the UK, ska gets people dancing, the rhythms are impossible to resist!
 

Everybody know the legendary 2tone records, Trojan records but I know that in UK is quite active lebel Do the dog, which released fanzin Do the dog and lot of todays UK ska bands. Do you collaborate with him?

Yes we are on the roster of Do The Dog Music. We signed to them in 2009 when they released our first CD, we've appeared on their latest compilation CD (This Are Uk Ska Vol 4) and we'll be releasing an album with them in the near future. Great record label for young aspiring bands, big love to Kevin Flowerdew for the work he does for underground bands. (Plus, he discovered The Skints!)
 

I very like your specific sound, could you tell, what are your music influences? Are there any concrete bands?

I'm glad you like our sound, but we've grown since the first release and we can't wait to do our next release to show people how far we've come. We've had band members leave us to concentrate on jobs and education, but we've managed to replace them with really talented musicians, so the sound of the band has grown in the last 2 years since the first CD. The artists that inspired us to start playing together, were The Clash, Bob Marley & The Wailers, Sublime, Toots & The Maytals, Madness, The Specials etc. A mix of reggae, ska and punk. Lyrically - everyday life, relationships, politics, the economy, there are plenty of things going on that you can't ignore, and music is the perfect platform for expressing your feelings. From those bands that inspired us in the early days, you can't help but wonder who and what inspired them, so you listen to the bands they listened to, and you learn about what was happening in the world around them when they started to play music. Whilst this is going on you're also influenced by the bands around you, the bands you gig with, bands like The Skints, Harijan, The Fractions, Gentleman's Dub Club. With great music around, inspiration is easy to find.
 

What is your audience, are there any punx, skins or even rudies, or just normal people? I heard that in England these subcultures are almost "dead", is that true? For example, when I was in Brighton at 2010, I saw only three old skinheads and no Mods, no scooters...nothing.

I wouldn't like to say we have a specific audience, our music is for all people. At a gig we might have "normal people", but they're less fun, whereas we'll have a mix of punks, skins, rastas, squatters, pot heads, all having a really good time, dancing their socks off. I wouldn't necessarily say those kinds of subcultures are dead, but they're not as obvious in society as maybe they once where, although we do still have a lot of social barriers and division amongst the youth. We use music to try and break these barriers, and when you do find subcultures unified as one, it's usually at a gig or a festival, because their love for music will make them forget about why they don't normally co-exist with other cultures peacefully.
 

This is question on another topic, but I think that important. UK is very multicultural country, are there some problems with prejudices in british society?

Definately, there's a lot of prejudice, racial intolerance, far-right political groups such as BNP & EDL, all of which give this once great nation a bad name. Luckily, like in Europe, we have organisations like Antifa, who actively try to stop these fascist political parties from forcing their warped opinions onto easily led, susceptible young minds. In an age of equality and social tolerance, it's upsetting to see how intolerant we still are as a nation, but as long as we still have people striving to make a difference and spread a message of peace, the battle is not lost.
 

How often play gigs and have you ever play common gig, with any legendary or well-know ska, reggae or punk bands?

We try and gig as much as we can, some of the band members have jobs, and some have other bands/musical projects that they are involved in, we're usually busy in the summer, playing at festivals and taking many a road trip. We have played with some of the big names of yesterday, we've supported The Beat, The Selecter, and we've appeared at festivals alongside serious legends like Toots & The Maytals. We've also appeared alongside The Damned, UK Subs, as well as todays ska/reggae acts like The Skints, Random Hand & Jaya The Cat, as well as our favourite punk band The Inner Terrestrials.
 

Why you choosed this name "Rasta4eyes"? So I think that it's nice name for band but when I saw yours photos on myspace, there wasn't so many dreads :-D ?

"Rasta4eyes" came from one of the original band members, it's literally just a play-on-words with "Rastafari", as we were all well into reggae music and certain, lets just say somewhat Jamaican cultures! The name isn't intended to offend in anyway, nor does it have anything to do with the Rastafarian religion, it's just a bit of fun. We have considered changing our name to something a bit more serious, but we're happy enough as Rasta4eyes for the time being. Other names we considered at the begining were "The Hash", "T.H.C" or "Spliff Richards & The High Notes".
 

What do you know about Czech republic? Or, do you know one of our internationally, quite well-know, ska / 2tone band - The Chancers? Two members from that band comes from England and at 2010, they had successful tour, around the Scotland. Do you know Polemic? They are from Slovakia, but in 2009 they were in UK also.

I can't say I know much about the Czech Republic personally, geography was never my strong point! However we do intend to tour Europe in the next couple of years so hopefully we'll get to come to you and learn a bit more about it. I have heard OF those bands, but I haven't heard their music, in 2009 I was only just really getting into the UK ska scene. Our friends The Roughneck Riot tour Europe all the time, if you're a fan of folk-punk, you should definately check them out!
 

Do you have any top 5 of yours favourite bands?

Top 5 favourite bands, of all time or of today?

Of today..
1. The Skints
2. Gentleman's Dub Club
3. Cat Empire
4. Backbeat Sound System
5. Black Star Dub Collective

Of all time...
1. Bob Marley & The Wailers
2. The Clash
3. The Levellers
4. Toots & The Maytals
5. The Specials
 

I think that people (generally) know mainly 2tone legends as Madness, The Specials, The Selecters or The Beat, but in UK there is more another ska bands. But why these "less-known" bands doesn't go europian tour? (maybe with the exception of Buster Shuffle and Hotknives) Could you explain it?
 

I think the lesser known ska bands don't manage to get out to Europe because they can't afford to. It's really difficult to get by in music, a lot of the time we only get paid as much as it costs us to travel to the gigs, but the ones who put the work in for years always seem to end up getting to Europe eventually.
 

Ok thanks for interview. Do you want to say something in the end? Otherwise I hope that soon I'll see Rasta4eyes live! Bye

You're welcome Mark, thanks for your questions, you'll be the first to know when we book some European dates in the future. One love.

Billy