pondělí 2. dubna 2012

Larika - Pár dojmů z brazilského tour

Jelikož se nám Larika před více, než měsícem ve zdraví vrátili, z jejich tour po Brazílii, bylo víc, než na místě je vyspovídat, jak si užili tuhle "dovolenou". Navíc tohle už je vlastně druhý rozhovor pro tenhle internetovej plátek, takže jestli se chcete dočíst víc, mrkněte do rozhovorů, nebo do archivu.

 












Zdar, na úvod se zeptám, proč zrovna Brazílie? Mělo na tohle rozhodnutí vliv i to, že tour tu už jeli naše dvě přední kapely, Fast Food Orchestra a The Spankers, nedostali jste nějaký doporučení? :-D

Jasně, za to všechno vlastně může Fido z Fast Food a Leandro „DMNT“ - respektive jejich babičky. No dlouhá historie. Já i Tomáš ze Spankers jsme tam byli s Fast Food v roce 2008 a získali přátele, kteří se tam o nás postarali.
 

A jak dlouho vlastně tour trvalo?

Necelé tři týdny…jau jau játra.
  

Kde všude jste vůbec byli (?), předpokládám, že jste asi navštívili Rio de Janeiro, nebo Sao Paulo? 

Hráli jsme v Sao Paulu, Santosu, Braganze, Sao Caetano a Campinas. V Riu koncert nevyšel…
 

Jaký vůbec bylo cestování po Brazílii, pokud vím, tak je to snad 5. největší stát na světě, takže přesuny mezi městy zaberou asi hromadu času co? Případně, nějaký zajímavý storky z cest?
 

Přesuny jsou vopruz všude, ale tam ti ten čas tak nějak jinak letí…

Jaký vůbec byly reakce publika na kapelu ze střední Evropy? Pokud vím, tak v Brazílii je reggae / ska poměrně "populární" žánr, do Sao Paula se dokonce přestěhoval známý ska / dub producent Victor Rice, nehráli jste třeba s Firebug, případně s jakýma kapelama jste si tam zahráli, jaká je tamní scéna?

No jo ska / reggae / rocksteady tam frčí. Dost tam mají rádi klasický věci…Alton Ellis, Maytals, Derrick Morgan, Judge Dread. Hráli jsme na takovém pouličním festivalu se Slackers, kteří tam zrovna byli, a s kapelama z místní scény jako Ba-Boom, Coquetel Acapulco, Anjo dos Becos, Sapo Banjo Malacabesa a dalšími…a pochopitelně punkovou klasikou Juventude Maldita. Firebug už bohužel nehrajou, nicméně jsme si zahráli s projektem Peixoto and Maxado, což je kapela Filipa zpěváka z Firebug.

A co, místní? Vědí něco o Český republice, nebo jste tam byli jako "zástupci exotické destinace" :-D ? Narazili jste tam třeba na někoho kdo znal Fast Food, nebo Spankers, právě díky jejich předchozím tour ?

Místní v Sao Paulu maj slušnej přehled, jejich džungle narostla z betonu a internetu. Osobně jsem tam potkal spoustu známých z minula. Na koncertech se lidi stavovali a hlásili, kde že byli na Fast Food nebo Spankers. Jsou otevřený a chtějí si povídat / pařit, no super. Je ale jasné, že se tam stejně potkáš jen s určitou komunitou.

Jaká je v Brazílii klubová scéna, měli jste tam z pohledu kapely dobrý zázemí, co se týká ubytování a tak?

Občas divočejší, ale naprostá pohoda…a od Bruna - manažera Firebug a Maxada nebo Davida z Capminas by se mohlo přiučit i pár našich promotérů.

Hráli jste jenom po klubech, nebo vzhledem k počasí, neměli jste taky nějakou příležitost k hraní venku? I když teď si nejsem jistej, jestli to tam maj s festivalovou sezonou stejný jako s počasím?

Hlavně po klubech, i když počasí je standardní jihoamerické teplíčko. My jsme mohli jet zrovna před karnevalem, což není úplně ideální doba něco organizovat.

Nad tímhle jsem vždycky přemejšlel. Co si všechno kapela bere sebou, když takhle vyrazí na tour do zámoří? Předpokládám, že bicí sebou jste asi netáhli :-D

Dechy, kejtry, virbl a činely vše v co nejbytelnějších obalech. U letecké společnosti si načteš pravidla pro rozměry a váhu zavazadel…a pak se domlouváš s personálem na letišti, jestli ta jejich pravidla platí nebo ne. Donutili kluky třeba si tou šprckou  přidělat kytary a činely v tvrdejch futrálech na batohy, i když je to úlpná blbost, protože se jim to stejně nevejde na pás a první pohůnek to zase rozpáře. Jen já  jsem si nakráčel s podobně velkym futrálem do letadla a předal ho milé letušce, která ho šoupla do útulné skříňky. To víš…basáci.

Co finanční stránka takovýho výletu, co všechno jste si hradili z vlastního a co jednotliví pořadatelé? Měli jste během tour nějakej problém s pořadateli?

Platili jsme si letenky a „běžné výdaje“…Žádný zásadní problém nenastal. Pohoda!
I když, znáš to, věci se mění z minuty na minutu, nebo se neděje nic. Latinos.

Na jihu maj teď léto (no i když oni ho tam maj vlastně pořád), takže přílet zpátky do Prahy musel bejt asi celkem šok co?

Z posledního koncertu, mimochodem velmi povedená párty v Trackers klubu, jsme odjeli pár hodin před odletem, nevím, návrat už asi ani nebolel.

Nakonec se zeptám. Byl tenhle výlet pro Lariku, kromě pěkný dovolený, obohacující i po hudební stránce, máme čekat nějaký vlivy v podobě Bossa Novy, nebo Samby :-D ?
 

Obyčejně jsme vytížený taťkováním, mamkováním a makáním, takže byla paráda spolu zapařit naplno. Myslím, že jsme teď tak nějak víc zčuchlý dohromady. Vliv Samby etc. bych nečekal, spíš punku a ska.

A úplně poslední otázka, naučili jste se tam něco portugalsky?

Porra, no spoustu - samé potřebné věci - třeba „tranquilo no mamilo“ - „klid na bradavkách“ ale, to se už ujímá i v Čechách. Každopádně byla spousta „lariky“.


Žádné komentáře:

Okomentovat