čtvrtek 8. března 2012

Rozhovor - Tatroska

Po delší době opět rozhovor z vlastních "řad" a opět jsem si vybral moravskou kapelu, protože si myslím, že by se mladý kapely měly podporovat a věnovat jim trochu větší pozornost, zvláště těm mimopražským. Za kapelu odpovídal Honza Galia (zpěvák/trombonista)

Tatroska hraje vlastní skladby v rodném jazyce, aby tomu lidi, pro které hraje, rozuměli. Texty má nenáročné a pro někoho i zábavné, hudbu se snaží dělat veselou, energickou a různorodou. Její členové jsou profesionální amatéři a zkušení muzikanti působící v několika dalších hudebních tělesech, ať už to jsou jazzové big bandy, dechové orchestry nebo nějaká ta metalová skupina.
(z webu kapely)


Zdar tak na úvod, klasická "otravovací" otázka, odkud jste, jak dlouho už hrajete, nějaký změny v kapele?

Ahoj, jsme z Kopřivnice a okolí, kapela hraje od roku 2007 a zásadní změna poslední doby je, že po odchodu saxofonisty se k nám přidala slečna saxofonistka.

Kolik jste už toho vydali, nějaký demáče, CD apod?

Zatím jedno demo a CD (Když slyším SKA - demo 2008, Hlava vlasatá - CD
2010), v současné době se připravuje singl / demo / CD / zkrátka uvidíme co z toho vyleze.

Myslíte, že jste se už trochu dostali do podvědomý fanoušků a jakej je vůbec zájem ze strany promotérů koncertů (?), nebo si koncerty organizujete sami?

Myslím, že každá kapela má v místě svého působení silnou fanouškovskou základnu. Co se týče vzdálenějších štací, neřekl bych, že by na nás vyloženě chodily davy (což dávám samozřejmě za vinu propagaci), ale zas na druhou stranu lidi co dorazí na někoho jiného nebo náhodou, bývají dle svých slov víc než příjemně překvapeni, někteří dokonce i pobaveni. To je fajn pocit, rádi zbavujem lidi předsudků :-D. Koncerty si většinou sami neorganizujeme, zájem ze strany promotérů, dramaturgů a produkčních... to je těžko říct, pokud si člověk dělá manažerské věci sám, nikdy to nebude ono, takže to funguje stylem "kšeft dělá kšeft", nebo že obvolávám kluby a snažím se jim vtlouct do hlavy, že chápu že skáčko je na ústupu ale my přece nejsme echt skáčko a neviděl jsem, že by některá kapela dělala něco podobného - a podobnými bludy a kličkami
se prolamují bariéry :-D.

Když jsem poprvé slyšel vaší muziku, byl jsem mile překvapen, že jako jedna z mála mladých, českých ska kapel, nehrajete skapunk ale přesto to úplně čisté ska není, ovlivňuje vás nějakým způsobem jazz (?), protože kombinace ve vaší muzice mi příjdou na český poměry hodně originální (halvně ty housle).

Jo ovlivňuje nás spousta stylů. Takhle - je nás v kapele 8, to znamená osm chutí, osm různých náhledů nejen na muziku; myslím, jde si představit, že není vždycky lehké se dohodnout. Většina kapely spolu hrála v jazzbandu, dechovce, hardcorové bordel - kapele, folkových uskupeních, plesových kapelách a samozřejmě svatby a pohřby; takže tohle všechno + výplody naší fantazie tvoří muziku Tatrosky.

Nedávno jsem dělal rozhovor s Gentleman's Club, kde se mi hoši svěřili, že moravská část ska "scény" je ze strany promotéru z Čech, celkem ignorována. Jak to vidíte Vy? Hrajete jen na Moravě nebo i v Čechách?


Nemůžu než s klukama souhlasit, v Čechách občas hrajeme, ale jinak je to většinou problém. Všechno je dneska o penězích a pořadatel si dobře pročítá jestli pozve ne-úplně známou kapelu z Moravy nebo ne-úplně známou místní kapelu, když například rozdíl jenom v cesťáku bude 5:1.

Máte nějaký hudební vzory, kapely, který maj vliv na vaší tvorbu? Inspiruje vás víc ska, nebo přetavujete hudební vlivy z ostatních stylů právě do ska?


Myslím, že klasické SKA se nám zprotivilo asi po prvním půlroce hraní :-D. Teď si spíš vymýšlíme vlastní mišmaš. Samozřejmě základ je tam asi pořád cítit ale do klasického SKA to má kilometry daleko. Co se týče hudebních vzorů, ze začátku to byly určitě ty mainstreamové hvězdy typu Ska-P, Sto zvířat, Manu chao apod.. teď, těžko říct, nemůžu mluvit za kluky. Za mě osobně, jsou to třeba funky kapely (dechař se nezapře).

Hm to je zajímavý, myslím, že takhle to cítí většina CZ ska kapel. Osobně si myslím, že naše kapely neumí hrát kvalitní tradiční ska, jako kapely v záp. Evropě. Vy jste na to šli ale jinak a vyhnuli jste se klišé skapunku a to se mi na vás líbí, proč se ale hodně mladých CZ kapel vrhne radši na skapunk, než aby se to ska snažili obohadit trochu originálněji, mohli byste to jako muzikanti posoudit?

S Tvým tvrzením co se týče tradičního SKA u nás nemůžu nesouhlasit (i když jsou vyjímky typu Green smatroll). Myslím, že skapunk je oproti klasickému SKA docela jednodušší a hlavně členové rytmické sekce se u něj víc vyřádí . To je aspoň můj názor. Jo a většina lidí si na to po 10 pivech asi líp zapaří.

Jak jste na tom jako kapela: studenti, nebo už pracující, případně jak zvládáte hrání v kapele a studium, nebo práci?

Drtivá většina ještě studuje a naši dva pracující to myslím si, zvládají skvěle. Jeden dokonce zvládá studium i zaměstnání. Ono studium a kapela jde skloubit poměrně lehce, horší je když si člověk přibere jiné "projekty" (přítelkyně, pohřby), do toho se pak vloží třeba oblíbená prokrastinace...

Máte nějaký jiný koníčky, mimo hraní v kapele?

Myslím, že se všichni shodnem na jídle a spánku.

Mám takový dojem, že před pár lety jste hráli i v Český Televizi, v rámci nějakýho pořadu, jak jste se k tomu vystoupení vůbec dostali?

Mafie..... :-D

Co jako kapela upřednostňujete, klubový akce, kdy vás od publika neodděluje "plot" nebo "2" metry vejšky podia, nebo přeci jenom ty fesťáky?


Myslím, že nejde o prostředí ale o lidi, atmosféru, kvalitu piva apod.

No a hráli už jste na nějakym letním fesťáku, případně kde to bylo a jak to zpětně hodnotíte, je to dobrá zkušenost pro kapelu?

Máme za sebou několik ročníků Rýmařovské Skatastrofy - výborný festival, sice žádná mega velká akce ale o to lepší lidi + pár festivalů podobného typu (Provodov, HruSKA, Against the wall, Summer sunset festival, Ostrava music city, Yanderov apod.); z těch větších akcí Majálesy a asi nejlepší pro nás zatím bylo hraní na hlavní stagi Colours of Ostrava 2011 - to byla perfektní zkušenost.

Musím pochválit vaší dechovou sekci, kde jste vzali tak dobrý dechaře?

Jednoduše jsme jim slíbili spoustu peněz, ženské a chlebíčky + neomezený přísun alkoholu. Na to ulovíš každého dechaře, stará věc. Nebo to bude tím, že kapelu v podstatě zakládali dechaři.
 

Máte ve svém okolí, nějaký spřízněný ska / reggae kapely?

Tleskač, Gentleman's Club, 380V - to jsou fajn party, záleží jak definuješ spřízněné... dárky k Vánocům si bohužel neposíláme.

Myslel jsem, s kterýma hrajete nejčastěji, s kterýma si nejvíce rozumíte, nebo pořádáte společné koncerty - máte takové? Předpokládám, že vánoce spolu asi neslavíte :-D

No pár společných koncertů proběhlo s výše zmíněnými Gentlemany a Tleskači, pár s kapelou Vysoké napětí i 380V, ale že bychom vyloženě pořádali s někým společné akce, tak to spíše sporadicky.

Konec nechám na vás, vzkazy, pozdravy - cokoliv, jinak dík za rozhovor.

Žádné komentáře:

Okomentovat