pátek 6. ledna 2012

Rozhovor - Gentleman's Club

Tak tohle potěší všechny skamany z Moravy a Pražáci uvidí, že tahle muzika není jen v hlavním městě :-D a okolí. Gentleman's Club, jsou ska úderka z Hranic na Moravě a naše černobílé vody brázdí už nějaký ten pátek. No a jelikož jsem se, poslední dobou nadchnul pro "mapování" ska "scény" na Moravě a ve Slezku, tak to berte jako takový malý "promo" :-D. Odpovídali kytarista, zpěvák Jirka (otázky č. 6, 7, 9 a 13) a basák David a.k.a Mr.C. Autorem přiloženýho videa z koncertu je Baffy.














Zdar, tak na začátek taková ta klasická otázka, pro ty kdo vás neznaj. Jak dlouho už brázdíte vody českého ska? Co se od té doby v kapele změnilo?

Dali jsme se dohromady postupně od podzimu 2003, a s malýma změnama na různých postech udržujeme sestavu do dneška...Změny?? Pár členů odešlo ( z různých důvodů), přibylo pár dětí, pár svateb proběhlo, spousty různých titulů jsme posbírali na různých universitách, jinak vlastně všecko při starém.... ;-))

A jak jste se vůbec dostali ke ska muzice?

Kapela vznikla původně z potřeby a chuti hrát reggae, ale zjistili jsme, že že abychom mohli tu muziku hrát opravdu věrohodně, chybí nám ebenová barva pleti a spousty pytlů vykouřené ganji...A jelikož se nám líbil punk, reggae, soul a další styly, kde by se daly využít dechy, přetavili jsme celou tuhle směsici do podoby, která se asi nejvíce podobá ska....

Máte zkušenosti i z jiných kapel, nebo je Gentleman's Club první "vážnou známostí", popřípadně nějaký hudební bokovky?

V případě obou kytaristů už nějaké zkušenosti byly, (vzhledem k jejich věku je to i pochopitelné...) - zvláště baskytarista se mohl pyšnit s výčtem asi 9 kapel, které spoluzaložil. Ale u některých - zvláště dechařů to byla první pořádná zkušenost s klubovým hraním. Nicméně nějaké bokovky tu jsou snad jen v oblasti dechovky!!! Tu mají naši mazlíčci obzvláště rádi!!!

V roce 2010 jste, po demáčích Live in Brno a Černobílý svět, vydali album V jistých nejistotách. Otázka zní, jak jde v dnešní době mp3 a internetu, na odbyt prodej desky a vyplatí se to ještě vůbec vydávat na CD? Co náklady, v kolika kusech jste to vydali?

My jsme si to vydali v nákladu asi 500 ks, a hlavně pro kamarády, pro sebe a pro radost...Samozřejmě že se to nevyplatí a je to jen takové gesto. Náklady se pohybovaly někde kolem 30 tisíc korun. Něco málo se prodá na koncertech, něco se rozdá a zbytek poslouží jako funkční a hodnotné podtácky pod pivo...

Co říkáte na vinyl. Myslím to v tom smyslu, že je to formát, kterej má stále potenciál a co si budem nalhávat, originály dnes kupujou jen různí fajnšmekři, nebo DJové a o CD zas takovej zájem není. Tohle je příklad třeba hardcorový a punkový scény, kdy ty kapely kolikrát ani na CD nic nevydali a maj jen vinyly nebo mp3, jelikož počítaj, že ty CD by si stejně koupilo jen zanedbatelný množství lidí. Myslíte, že by se tohle dalo aplikovat i v český ska scéně, nebo zde to CD má furt větší smysl, než LP?



Vinyl má podle mě cenu spíše sběratelskou, pro fajnšmekry a Dj's je to určitě použitelné, ale kdo z mladých lidí má dnes doma gramofon ??? MP4 je něco jiného. To používá v dnešní době asi každý...To je bohužel obraz naší doby. Nacpat všechno do miniaturní škatulky. Co nejlevněji a co nejvíc. Na kvalitu srát...(kvalitu záznamu i produkce bohužel...)

Není to ale škoda, že s tou postupující digitalizací strácí ta muzika, nejen po kvalitativní stránce i určitý kouzlo? Mě třeba nikdy mp3 narvaný v kompu nepotěší tak jako když to CD nebo LP držim v ruce a můžu si přečíst texty apod. Nemyslíte, že na to, díky tý pohodlnosti a následný lenosti lidí, doplácej právě ty kapely (?), protože já bych se nechtěl dožít časů kdy kapely boudou vydávat jen na netu v mp3.

Jasně souhlasím s tebou, že všechno kolem starých dobrých desek má své
kouzlo, ať už je to charakteristický zvuk jenž je posunut do přirozenějších
frenkvencí než u CD, ale není to prostě řešení a to je asi bohužel pro
posluchačskou většinu. Taky asi pozoruješ, že daleko mín lidí jde tvz. po
zvuku prostě nerozeznají zda kapela nahrává v analogu nebo digitálu, málokdo
to dnes ocení. Takže závěrem bych řekl, že vinyl je pro lidi s osobností howgnn.

V písničce Vespa zpíváte:

"Z mokré čtvrti, z druhé ruky,
bíla košile, ostré puky,
situace není příliš hezká
ani ze sedadla motocyklu Vespa."

Ten text celkem evokuje odkaz na původní britský subkultury (Mods, 2tone), máte k tomu osobně nějak blízko?


Osobně ne :-) Přece jenom pocházíme z typického maloměsta.K subkultuře Mods jsem se dostal už na střední, kdy jsem na vinylu poslouchal kapelu The Who a celá ta scéna a atmosféra Londýna 60. let mi přišla dostatečně vzrušující.

Jak je na tom ska / reggae na Moravě, máte u vás nějaký oblíbený kluby, kde se dělaj pravidelný koncerty a party? Něco jako je třeba v Praze strahovská Sedmička a jeich Skaparáda. Máte něco podobnýho na Moravě? Co kapely a DJs?

Ska a reggae scéna má svůj boom už za sebou, stejně jako i všude jinde v Čechách. Tahle muzika se občas objevuje v klubech a festivalech, ale klub žánrově založený jen na téhle muzice abys pohledal. A ani nevím, jestli by se uživil ;-). Hodně se hraje v ostravském Marleyi. Víc si snad vzpomenou kluci. Kapel je tu stále dost...většinou se ale zaměřujou na skapunk - rychle a zběsile. Reggae kapel je na Moravě jako šafránu. Dj's a skaselektoři se taky nějací najdou!!! Hlavně kolem Ostravy a Zlína. Největší z nich je určitě Dj Dr. Boston. Toho milujem!!!



Když už jste tak nakousli ty moravský reggae kapely, který z nich jsou současně asi nejoblíbenější, jestli to můžete posoudit? Nebo hrajete s některýma? Znáte třeba kapelu Tatroska z Kopřivnice?

Musím říct že moravská část ska a reggae "scény" je prozatí trošku ignorovaná ze strany promotérů festivalů v Čechách. My osobně k vůli tomu nebrečíme, máme po těch letech ambice se hlavně bavit, o ataku do rádií a televize neuvažujeme .Teď ke kapelám potkáváme se, a to dlouhodobě s karvinskou kapelou Allskapone's dále s Tatroskou a reggae kapelou Zion Squad, pokud jsem zapomněl na některé další omlouvám se a zdravím.

Kde hrajete asi nejvíc? Jezdíte koncertovat taky do Čech, nebo třeba na Slovensko?

Jelikož koncerty neřešíme přes žádnou agenturu, ale z vrozené lenosti čekáme až se nám ozve nějaký promotér, či organizátor, tak moc daleko nekoncertujem. Jezdíme hlavně po Moravě. Od Karviné, po Břeclav...Česko a Slovensko je nám zatím téměř zapovězené.

Vnímáte za tu dobu co hrajete, nějakej výraznej hudební posun? A kam si myslíte, že se budete hudebně dál ubírat, protože jak to tak pozoruju, hodně kapel v poslední době změnilo styl, někdo víc, někdo míň ale přeci? Na druhou stranu chápu, že je nebaví hrát furt to "samý" ale někdy mi příjde, že je to škoda.

Bohužel hudební posun spíše stagnuje...S věkem přibývá práce a starostí a ubývá času na muzicírování...Takže spíše mudrujem měníme aranže a jak stárnem, tak i zpomalujem tempa nových skladeb. Nakonec se k tomu reggae stejně dohrabem ...;-))

Máte nějakej "top 10", oblíbených ska / reggae kapel, nebo co vůbec posloucháte, mimo hraní?

Posloucháme úplně všechno. Oblíbenci - určitě Debonaires, Heptones, Moon Invaders, Aggrolites, Skatelites, Pietasters, a další a další. V česku Zvířata, Polemic a kamarádi ze ska scény. Oni už ví...

Když byste se teda někdy, "teoreticky" dobrali k tomu reggae, a jak vidím ten výčet kapel, zamlouvalo by se vám takový to dirty reggae (early reggae), právě jako hrajou Aggrolites, Ratazans, Upsessions nebo Los Granadians? Protože, takový to klasický roots to tu zná každej ale tohle by bylo něco úplně "novýho"?

Nevím zda se k takové hudbě dostaneme, ale je to klidně možné, každý z nás poslouchá jiný styl, mě osobně bere zvuk soulových kapel 60. let, kapel
ze stáje Motown nebo Stax rec. takže uvidíme.

Chcete vzkázat ještě něco nakonec, nebo někoho pozdravit?

Rozhodně všechny dramaturgy klubů a organizátory hudebních akcí!!! Gentlemen's Club - real wedding and funeral orkestar je připravena pozvednout kvalitu a roztančit návštěvníky vašich akcí svým akcentem na druhou.

Žádné komentáře:

Okomentovat