středa 2. února 2011

Rozhovor - Skavare Flascheta

Skavare Flasheta, schválně kdo z vás tuto západočeskou kapelu zná?Předpokládám, že ne mnoho, i když možná se mýlim, kdo ví.A přesně tohle byl důvod, proč jsem se rozhodl udělat s nima rozhovor a pokud vás baví kapely jako Skalená treska nebo Zelená konev, tak koukejte číst.Víc už neprozradím, všechno ostatní se dočtete v rozhovoru.


Ok takže pro začátek, něco o kapele,kdy jste se dali dohromady, co se od těch dob změnilo?

Jsme Skavare Flascheta původem z Konstantinových Lázní.Hrajeme trochu netradiční třetí vlnu ska s prvky punku, rocku, reagge i dechovky.Netradičním myslíme hlavně použití nástrojů jako například mandolína a lesní roh.Dali jsme se dohromady v únoru 2006, od tý doby se změnilo hlavně složení kapely.A jedna změna nás ještě čeká a to zkrácení názvu pouze na Skavare.Oficiálně to oznámíme v únoru na křtu cd.

Jste povětšinou z Konstantinových Lázní a okolí, vůbec nemám tušení kde to je.To nebude asi zrovna moc velké město, máte něco jako vaši domovskou,fanouškovskou základnu?

Původně jsme byli všichni z Konstantinek a okolí.Ale z týhle zakládající sestavy jsme zbyli v kapele už jen tři.A teď se sjíždíme z Tachova, Stříbra a dokonce i Rokycan.Jinak Konstantinky jsou v Západních Čechách asi 40 km za Plzní.Je to taková větší vesnice, asi 800 obyvatel.Ale většinou když tu děláme někde nějakou akci, tak se sejdou lidi i z ostatních osad, čili se dá říct že pár svých fanoušků tady máme. 

Právě připravujete vaše debutové CD, kdy se objeví na světě?

Cd už se jen dolazuje.Křest bude 19.2. v Bezdružicích, kde pořádáme každej rok oslavu narozenin kapely.Tak jsme to spojili dohromady.Tak kdo si bude chtít zapařit ať dorazí.

Kolik kopií chcete dát do prodeje.Předpokládám, že to asi není nějak levná záležitost v dnešní době mp3jek a stahování.Případně kde bude k dostání?

Necháváme vylisovat 300 ks, vydávat nám to bude Plzeňské vydavatelství Avik, takže něco bude k dostání na jejich prodejnách a většina přímo na koncertech nebo po objednání mailem.CD vydáváme hlavně proto, aby se o nás lidi dozvěděli a mohli si naší tvorbu poslechnout.Když si album někdo stáhne a bude se mu to líbit, můžem být jen rádi.No a kdo bude chtít a ocení to, co děláme, tak si ho třeba i koupí, cena bude přijatelná snad pro všechny. 

Hrály jste už na nějakém větším festivalu nebo s nějakou zahraniční kapelou ať už jde o ska, skapunk nebo reggae?

Z těch větších festivalů jsme hráli na Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí a na Tachovském rockovém létě v Tachově.Většinou v létě nemáme totiž moc čas, bubeník nám pravidelně jezdí na měsíc pryč, ale na letošní léto budeme mít náhradníka, tak si zahrajem trochu víc i na větších fesťákách.Ze zahraničních interpretů jsme hráli pouze s francouzskou kapelou Beer Beer Orchestra.Tady v Česku moc známí nejsou.

Nemůžu si pomoct ale v poslední době se často setkávám s tím, že spoustu lidí nedělá rozdíl mezi ska a skapunkem, jakákoliv punková kapela s dechy je hned nálepkována jako skapunk.Jaký je váš názor na styly jako skapunk a skacore, který jsou dnes podle mě hrozně "populární" kombinací na úkor např. 2tonu nebo
skajazzu?


No, my sami se pokoušíme do naší muziky zapracovat i jiné styly než skáčko.Takže proti různým kombinacím stylu nic nemáme.Když je to dobře udělaný, tak proč ne.

Máte v kapele nějaké hudební vzory, podle kterých se inspirujete, nebo jde čistě jen o vlastní nápady?

V počátcích jsme dost napodobovali, no spíš jsme hráli převzatý písničky Teď už to jsou převážně jen vlastní nápady, ale když se nám líbí třeba nějaká známa melodie (z jakéhokoliv stylu), tak jí zpracujeme, upravíme a použijeme.Přeci jenom když slyší lidi nějakou známou melodii, tak se hned chytnou.

Posloucháte v kapele většinou ska?A pokud ano máte nějaké oblíbené kapely nebo interprety, jak z CZ/SK scény, tak i ze zahraniční?

Ska posloucháme asi nejvíc, ale určitě nejen to a ne všichni. Hodně i punk, rock, jazz, balkánskou dechovku, underground, rockabilly, no všechno možný.Z oblíbených interpretů ska a reggae z Čech třeba Basta Fidel, The Chancers, Bug´n´Dub.Ze zahraničních jich je moc.Od první vlny ska, 2-Tone, i různých dalších odvíjejících se stylů.Můžem jmenovat třeba Madness,The Skatalites, Panteon Rococo, Karamelo Santo, Tokyo Ska Paradise Orchestra, New Yor Ska Jazz Ensemble, The Specials, Bad Manners, atd. 

A co nějaké legendy žánru jako:The Specials, Mr. Review, Skatalites, Toots and Maytals nebo Desmond Dekker?

viz. otázka č.8

Nevím, do jaké míry sledujete dnešní ska scénu, přesto se vás zeptám jako muzikantů, kam si myslíte, že se bude ska v nasledujícím desetiletí ubírat?

Bude se pořád hrát čistý ska i mix s různýma jinýma stylama. Rychlý i pomalý, veselý i smutný a lidi se budou bavit. 

Jaký máte názor, na kapely jako Ska-P, kteří hrají ska, přitom vyprodávají velké sportovní haly, jejich koncerty nejsou zrovna moc levná záležitost a k tomu ještě zpívají o revoluci proti kapitálu a moci peněz.Dost mi to připomíná No doubt v jejich začátcích, kdy hrály skapunk a dopadli jako běžná popová mainstreamová kapela a ska úplně zavrhly.Jaký je váš názor?

Je dobře, že některé SKA kapely dokážou vyprodat stadióny a mohlo by jich být klidně i mnohem víc.Celkově naše společnost ví poměrně málo, co SKA je a nebo mají hodně zkreslený obraz a maximálně znají kapely jako SKA-P, apod.Většina lidí je ovliněna populárním směrem, kterej nám tlačí média všemi směry.A jak říkáš, některý nadějný kapely se na SKA časem vykašlou a myslím, že za vidinou většího zviditelnění sklouznou ke komerčně úspěšným stylům.Toto „sklouzávání“ není ovšem typický jen pro SKA žánr, bohužel.

Jaký máte názor na politiku v muzice.Myslíte si, že je dobré, když má kapela co říct, nebo je lepší zpívat"o ničem", protože lidi většinou stejně zajímá hlavně muzika?

Každej ať si zpívá o čem chce a posluchač si sám vybere.Nedá se říct, co je dobrý a co špatný, někoho texty nezajímají a vnímá jen hudbu.Někdo chce slyšet vtipný text a někdo politický, a tak to má být.

No takže víc otázek mě už nenapadá, takže nějaká message nakonec?

Přijďte na náš koncert lidi, určitě se nudit nebudete.A hlavně podporujte muziku jako takovou a s tím i všechny ostatní kapely, který máte rádi.



  

Žádné komentáře:

Okomentovat