čtvrtek 6. ledna 2011

Rozhovor - VEvývoji

Pětičlenný sbor střelených bláznů na pokraji reality balancující na hraně Ska, punku, fast-rocku a neskonalé rychlosti kapelních favoritů po boku legendárnímu Barkasovi z roku 1964.
Tak takhle o sobě píše tahle poměrně "nová" (no jo vím, že to je debilní označení) kapela, převážně z Liberce, Jablonce a okolí, takže jak už asi chápete jde o zástupce severočeský scény, o který abych se přiznal, vím uplný prd.Zpovídal jsem Rosťu, který v kapele obstarává kytaru a mimo jiné i zpěv.

Tak na úvod, mohl by jsi čtenářům představit vaši kapelu a sebe?Něco o tom jak dlouho hrajete a tak?

Kapela existuje přibližně dva roky.Dali jsme se dokupy na jaře 2009, kdy jsme se sešli více méně náhodou (náhodný inzerát) :-D.Tehdy jsme byli 3 a vůbec jsme netušili, co z toho projektu vzejde.
 
Proč jste se rozhodli hrát zrovna ska-punk, nemyslíš, že je to v současný době hrozně zprofanovaná kombinace?

Zprofanovaná, nezprofanovaná na tom nám nezáleží. Tvoříme muziku tak, abychom pobavili lidi, aby se smáli a měli radost když k nim přijedeme hrát a neměli chuť vzít lano a jít k lesu.

Jsou VEvývoji první kapela ve které hraješ nebo už jsi dřív někde hrál?

Nikoliv, kdysi jsem působil na Moravě v kapele Mimo Jiné (dnes INSIDENOISE). Náš Jeník (basa) v kapele Paralen-i-ibalgin, aktuální trumpetista ve více kapelách jako třeba GUR, bubeník byl metronomem Orfeus Beat.
 
Řekni nám něco o (ska/reggae) scéně u vás v severních Čechách.

Za tu dobu co zde pobývám jsem si oblíbil jednu regionální ska-punkovou kapelu Dowhenblade.Je to pro nás trošku rival, ale spíš taková motivace.Jsou skvělí muzikanti a šlape jim to.Jen škoda, že u nich pokulhává mamažering.Měli by hrát víc.
 
Na podzim jste vydali vaše první CD, jakým způsobem jste ho vydali, předpokládám, že DIY?

Celý CD jsme nahráli ve sklepě vlastním nákladem, více méně vlastní technikou a bylo to dost chaotický. Zapomněli jsme metronom, takže ty nahrávky tomu odpovídají.Ale co, placka už je na světě, dost retro, a 8.10. nám ji pokřtily ikony české ska scény (Jan a Jana ze Sto zvířat).
 
Hrály jste už s nějakou známou kapelou, ať už z české nebo zahraniční scény?

Za tu dobu, co jsme na světě jsme už pár zajímavých koncertů odehráli.Pro nás měl asi největší přínos koncert s kapelou Confuzed (SWI) a Boobietrap (USA).Samozřejmě stálice jako Fast Food Orchestra, Volant, Skapollo a další potkáváme na koncertech celkem pravidelně.
 
Jak jste se dostali k vaší dodávce (pozn. Barkas B 1000), protože si myslím, že se dá říct, že je to už skoro muzejní exponát, který jen tak na silnici nepotkáš.Nemáte s ním občas problémy, když jedete na koncert?Jinak mě osobně to příde hrozně stylový.

Jo stylový to je :-D.Největš výhodu má Baryk v tom, že ať se stane cokoliv, stačí kladívko, provázek a šroubovák a je opraveno.Teď pracujeme na zkomfortnění vozu a novém laku, takže se brzo budou mít fadíci na co těšit.Barkas patří našemu basákovi, a pro jistotu se ho neptáme, kde je mu původ :-D.Je to ročník 1964.
 
Máte jako kapela, nějaký hudební vzor?

Hudební vzory jsou.Teď v únoru jdeme jeden vzor shlédnout do Lucerna Music baru, kde vystoupí přední americká kapela našeho žánru REEL BIG FISH.Dalšími jsou třeba Kemuri, Fuzigish, Streetlight Manifesto a další...

Posloucháte v kapele kromě ska, třeba taky reggae, rocksteady nebo punk, případně nějaké oblíbené kapely?
 
Co muzikant, to názor.Každý máme rádi něco trochu jiného od HC, rocku, ethna až po rock and roll a jazz.Jak se říká, naše názory jsou „co kus, to originál“.

Myslíš si, že ska ještě někdy dosáhne takového rozsahu, jako například v 90. letech v Americe nebo před 30 lety v Anglii?

Největší rozmach byl na půdě amerického kontinentu v 50. a 60. letech, ale k něčemu takovému už nedojde. Dnes je hudební trh nasycený takovým možstvím žánrů, že není možné, aby se některý stal majoritním.

S Jakou kapelou by jsi si zahrál nejradši?
 
Já osobně bych chtěl k duelu vyzvat ONE OK ROCK...

Čteš nějaký fanziny, vzpomínáš si na ska/reggae zin Banana?(pozn. poslední číslo vyšlo v roce 2006)

Ne ne, až tak do hloubky žánru nezacházím. Kluci možná jo, leč já jsem prací a kapelní tvorbou tak vytíženej, že na to opravdu nezbývá čas. Až budou povodně a my nebudem moct hrá, možná to zkusím :-D.

Nějaké plány (kapely) do budoucna?

Jo, jisté plány máme.Jsou to ty přichystané nějaké výlety do ciziny v čele s 11koncertním turné mezi Tokiem a Osakou, ale o tom víc řekneme až bude vše najisto.

Něco co bys chtěl vzkázat čtenářům Pork pie-ezinu?

Přátelé bavte se, choďte na koncerty, pařte a podporujte underground.Ty kapely to dělají pro Vás a na Vás je, abyste to náležitě ocenili. Hodně štěstí v roce 2011 přejí VEvývoji! 

Ok, dík za rozhovor a přeji hodně úspěchů.



Žádné komentáře:

Okomentovat