středa 29. prosince 2010

Rozhovor - Aggrolites

 Aggrolites jsou v současné době jedna z nejvíce progresivních kapel na dnešní ska a reggae scéně, podobně jako 2tone éra na přelomu 70. a 80. let znovu oživila ska a ovlivnila ho jinými prvky a zažeh se tak znovu oheň jménem ska, tak podobně i dnes Aggrolites inspirovaly spoustu kapel po celém světě, které se znovu vrací k původnímu zvuku reggae tak jak ho prezentovaly kapely za časů prvních skinheads, tak jak se hrálo v letech 1968-71.Ovšem Aggrolites vytvořili i přes svůj zdánlivý retro zvuk něco absolutně nového, protože do původního reggae soundu zahrnuli ještě funky a soulové prvky a odstartovaly tím horečku, kterou dnes nazíváme DIRTY REGGAE, podle jejich debutového alba.Právě díky dnešním informačním technologiím se "aggro" poselství rošířilo po světě daleko víc jak např. 2tone před 30 lety.

Alex Gosman potkal kytaristu Briana Dixona krátce po koncertu v Camden Dingwalls v Londýně. To byl jeden z posledních rozhovorů kapely před tragickou smrtí baskytaristy Davida Fuentese v roce 2007 před vydáním desky Reggae Hit L.A.

Ahoj Briane! Jaký byl koncert?

Bylo to skvělé jako vždy!Máme další tři koncerty tady v Británii - Exeter, Swindon a pak budeme hrát na "scooter meeting" v Woolacombe v sobotu. Bude to náš první "UK skútr rally", a my víme, že tady v Británii je Mods hnutí větší než kdekoliv jinde na světě, takže jsme opravdu nadšeni, že můžem na takové akci hrát.

V poslední době jste na turné ve Velké Británii, jaké to bylo, když jste předskakovaly Madness minulý rok v prosinci?

Bylo to neuvěřitelné! Je to zajímavé, protože každý nám řekl, před turné, že nikdo nemůže mít jako předskokan Madness stejný úspěch u publika jako Madness - nikdo. Prý jste měly s tím problémy několik let, protože jakákoliv kapela, která předskakovala Madness byla vypískána z jeviště. Ale my jsme měli velký ohlas, zejména ve Wembley Areně, kde dav opravdu šílel. Když jsme dohrály, tak nám pořadatelé řekli, že ještě žádná kapela co kdy hrála před Madness neroztancovala publikum jako my, i lidé na balkonech až uplně vzadu tancovaly bylo to užasné!

Existuje nějaký zvláštní příběh, proč jste si vybrali jméno Aggrolites?

Určitě, my jsme měli rádi old-school reggae 60. let co se hrálo ve Velké Británii. Pro původní anglické skinheads byl"aggro" slangový termín pro: když to řeknu zjednodušeně, takové ty nekompromisní tvrdé chlapíky, něco jako když se na Jamajce řekne rude boy.A protože byli skinheads v reggae v té době tak populární, jamajský muzikanti začali používat termín ve svých názvech, například jedna z kapel producenta Bunnyho Lee se jmenovala Aggrovators.
Nevěděl jsem, jak dlouho naše kapela bude fungovat, tak jsem chtěl, aby se jméno kapely, při zadávání na internetu objevilo už když napíšete jen "Aggro".Takže je to trochu marketingový nástroj v tomto směru!

A jak je to s výrazem 'dirty reggae', který se používá k popisu vaší hudby?Je to špinavé jako kořeny jamjské hudby?

Docela jo, většina lidí odkazují na to jako: "69-71" reggae, nebo skinhead reggae. Ale my jsme nechtěli dát lidem špatný dojem, protože jsme vyrostli na americkém soulu a funky z 60. let, který mají velmi surový, špinavý zvuk.To, co jsme udělali, bylo, aby jamajské reggae znělo víc surově, oduševněle a špinavě.

Poslední album Reggae Hit L.A. jste pojmenovali na počest vašeho rodného města. Je v Los Angeles reggae scéna populární nebo to přišlo až s vámi?

Ne.Vlastně, je to skoro naopak. Reggae nikdy nebylo populární ve Spojených státech. Bylo velmi populární a známý ve Spojeném království. Ve Spojených státech ve skutečnosti nikdo kromě Boba Marleyho moc reggae nezná a nevykládejte si to špatně Bob dělal skvělou muziku ale reggae neni jen Bob Marley.Takže v Los Angeles, jsme měli velmi těžké to prolomení.Byli jsme populární všude jinde ve světě, ale ne v našem rodném městě! Tohle nové album, Reggae Hit L.A. je naší odpovědí na tuto situaci.Je to jako by bylo reggae v Los Angeles poprvé a je hrozně zajímavé to sledovat, ted už na nás hodně lidí jezdí až do L.A. a máme tu velmi mnoho fanoušků.

Jak jste se dostali k podpisu s Hellcat Records?

No je to tak, že Tim Armstrong, (zpěvák/kytarista z Rancid a šéf Hellcat rec.) byl náš velký fanoušek... v podstatě, tři chlapi z Aggrolites dříve hráli v kapele s názvem Rhythm doctors, byla to instrumentální kapela a Tim je viděl jednou hrát a okamžitě chtěl s nimi podepsat smlouvu. Ale v té době, u Hellcat rec. podepisovalo smlouvu spoustu dalších kapel.Takže po rozpadu Rhythm doctors začali Aggrolites, a já jsem doslova vzal pár kopií, šel do ústředí Hellcat rec. a předal je. O dva dny později mi volaly zpátky a řekly, že Tim to poslouchal a chtěl by s námi podepsat smlouvu.Takže, krátce poté, co byla na světě naše první deska, vyšla na Hellcat records.Tim nás pak požádal, abychom nahráli album s ním, jako jeho doprovodná kapela k jemho solovému projektu.

Vy trávíte hodně času na turné, jaké jsou vaše nejhorší a nejlepší zkušenosti z vašich tour?

Nejlepší bylo třeba Madness UK turné v prosinci loňského roku, to byl opravdu náš sen.Vyprodané areny, lidi spolu zpívající a to každý večer, zejména v Londýně.Špatná věc se stala koncem loňského roku, kdy jsme šest a půl týdne turné po Evropě, měli jeden den volna! Doslova, byl jsem tak vyčerpaný posledním koncertem z tour, že jsem si musel sednout na scénu, protože jsem byl příliš unavený, než abych vstal! Tak jsme se rozhodli, že nebudeme dělat, tolik koncertů v tak krátké době, že to zkrátka nejde.

Jaké jsou vaše plány do blízké budoucnosti, až toto tourné skončí?

No, než dokončíme tour v Anglii tak se na chvíli vrátíme domů asi na šest týdnů, než se vrátíme na tři týdení turné po kontinentální Evropě. Pak se vrátíme domů na chvíli nahrát nové album, tři alba za poslední tři roky!A v příštím roce se vám vrátíme zpět do Velké Británie.

Ok, díky za rozhovor a ať se vám daří do dalších let a hodně koncertů jako byl ten dnešní.

Jo jo díky.
 

Tohle je můj překlad odněkud z netu tak doufám,že jsem byl dost přesnej, jinak 9. května (2010) přijely Aggrolites do Prahy a odehrály tady jeden z nejlepších koncertů, jakej jsem kdy zažil.

Žádné komentáře:

Okomentovat