neděle 17. září 2023

Podzimní novinky

T-Killas chystají vydání třetí desky

Němečtí T-Killas, kteří vychází ze ska a ve svém stylu kombinují early reggae, power-pop ale i špetku soulu, chystají na konec září vydání v pořadí již třetí řadové desky. Novinka ponese název "Empowerment" a celkem se na ní objeví deset nových songů, na jejichž produkci se podílel mimo jiné i známý americký producent Victor Rice, který už několik let žije v Sao Paulu a byl členem takových kapel, jakými jsou např. Firebug nebo The Slackers. Novinku si vzali na starosti labely Fire & Flames a Ring of Fire, kteří jí vypustí do světa 29. září, k dostání bude na LP v nákladu celkem 500 kusů. Nicméně již v těchto dnech si jí můžete objednat v předprodeji u F&F. Kapela navíc letos slaví neuvěřitelných dvacet let existence, takže nová deska bude i dárkem k tomuto výročí. Ukázku z chystaného alba v podobě singlu "Mean Machine" si můžete vychutnat na jejich bandcamp profilu zde.


Nové album Sto zvířat je venku!

Jak jistě víte na konci srpna nás opustil zpěvák, perkusista a přední tahoun Sto zvířat Honza Kalina. Musím přiznat, že na dlouhé roky jsem tvorbu Sto zvířat, až na album "Ministerstvo mýho nitra" z roku 2015, přestal sledovat. Letos jsem se díky této smutné zprávě po letech opět vrátil k tomu, co mě původně začalo seznamovat se ska a tak jsem se opět zaposlouchal do dnes už zásadních desek jakými byly "Nikdy nic nebylo" a "Ty vole na základní škole" a dalších starších alb. Smrt Honzi Kaliny je o to smutnější, že přišla pár týdnů před vydáním nové desky "Noční ptáci", na které se také podílel. Novinka a v pořadí již třináctá deska, která vychází právě v těchto dnech nám nabídne celkem 11 zářezů v jejich originálním pojetí ska, rocksteady & reggae, které si během více jak třiceti let vytvořili. A i přes smutnou skutečnost, že jim chybí jeden z nejdůležitějších členů se kapela rozhodla, odjet k novému albu podzimní tour pod výmluvným názvem "99 zvířat". Ochutnávky z nové desky v podobě siglů "Noční ptáci" a "Noc je ještě mladá" si můžete vychutnat zde v odkazech.


Křest knihy "Řekli nám, že motor shořel a nikam se neletí"

Sice s křížkem po funuse ale byla by škoda o této novince neinformovat. Archiv českých a slovenských subkultur vydal koncem srpna svojí první publikaci, rozhovor s Davidem Čechurou, někdejším bubeníkem první redskins kapely u nás Opozice, později účinkující v anarchopunkové kapele V.A.P a později jedním ze zakládajících členů The Chancers. Mimo své hudební aktivity David stál u zrodu organizace HOST (Hnutí Občanské Solidarity a Tolerance) a po roce 2000 vedl label Jahquita Records, který vydával Green Smatroll, Fast Food Orchestra, Vertigo, nebo Gangnails a snažil se podoporovat tehdejší rostoucí domácí ska scénu. Mimo jiné také působil jako produkční na strahovské Sedmičce. Právě z toho důvodu to je člověk víc, než povolaný k rozhovoru, který reflektuje subkulturní pohyby a dění od 80. po 90. léta, až do dnešních dnů. Kniha obsahuje 87 stránek a celkem 27 fotografií, archivní materiály a pár ukázek ze zinu "Vidíme to jinak", který vydávala skupina V.A.P v letech 1993-1996. Knihu seženete buď na emailu cs.archiv.subkultur@gmail.com a nebo na distribučních místech, jejichž seznam najdete na webu ziny.info/publikace, cena 200 kč + poštovné. Křest proběhne ve středu 20. září na strahovské Sedmičce, kde také zahraje kapela The Publers, kde hraje David na bicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat