sobota 14. září 2019

Rozhovor - Rozruch!

Po dlouhé době tu máme rozhovor z domácích luhů a hájů. Rozruch je poměrně mladá kapela z jižní Moravy, která se dala dohromady v roce 2017. Najdeme v ní členy znojemských d-beatových Dis-K47, brněnských hardcore-punkových Moral Hangover a punkových K.P.D, kteří také působí v okolí Znojma. Někdo je řadí k oi! jelikož za mikrofonem stojí skinhead, někdo k punku, nicméně jak se zdá mají poměrně dobře nakročeno, za sebou mají už několik koncertů po Evropě a nespočet na Moravě a v Čechách. Jejich song Tomáš Ortel (hoven kotel) zaznamenalo ve scéně už celkem dost lidí, takže nečekejte žádnou lopatovinu na téma pivo, mařky, fotbal ale nekompromisní řízný oi!punk s jasně vymezeným názorem. O punkáčích, skinheadech, koncertech, politice v muzice a o tom, že v Brně je stejně nejlíp se dočtete v následujícím rozhovoru.



Zdarte Rozruch, takže na začátek mohli byste trochu představit čtenářům vaší kapelu, odkud jste, jak dlouho už hrajete a trochu popsat vaší muziku? Považujete se víc za oi! nebo punkovou kapelu?

Zdarec, jsme čtyřčlenná kapela z tří čtvrtin ze Znojma a z jedné čvrtiny z Brna. Hrajeme asi 731dní :-D První myšlenka byla hrát víc oi!, než punk, ale nakonec to dopadlo spíš naopak. Jednoduše hrajeme tvrdší punk šmrnclej jasnými oi! vlivy.

Co se týče nahrávek, zatím máte na vašem bandcamp profilu 9singlové demo. Co nějaká oficiální nahrávka, chystáte něco v dohledné době vydat?

Naše demo o kterém píšeš jsme udělali na DIY CDs doma na koleni, a na koncerty ho zásadně nevozíme. S nahrávkou jsme celkem spokojeni, ale co se týče našeho vození merche na koncerty s tím máme trošku problém a jisté nedostatky. V plánu máme nahrát 4 nové songy, které by sme rádi použili na split EP / LP ale ještě nevíme s kým. Ale stejně až to vyjde, vozit to nikam nebudem :-D

Hráli jste už i v zahraniční, kde byste řekli, že to bylo zatím nejlepší. Vidíte rozdíly, nejen mezi publikem ale i např. organizací koncertů v zahraničí a u nás v Čechách?

V zahraničí jsme hráli v Polsku, Rakousku, Německu, Slovensku, Slovinsku, Itálii, Švýcarsku a v Brně :-) Rozdíl v organizaci či publiku nějak moc nevnímáme, jednou je to lepší jednou horší, stejně jako tady v Čechách. Jediné co jde znát je životní úroveň i v punkové subkultuře. Ale nejlepší je to stejně v Brně :-D

Tahle otázka je spíš směřovaná na vašeho zpěváka, jakožto skinheada. Předpokládám, že tvůj vztah k SHARP postoji je jasně pozitivní, nicméně jaký máš názor na RASH skins, kteří v tomto jdou ještě dál a sami sebe (nebo skinhead subkulturu obecně) vnímají víc politicky vyprofilovanou a skinhead se tu stává takovým "antisystémovým vojákem"? Myslíš, že existuje nějaká přirozená inklinace skins k radikálně levicové politice? Spousta skinheadů odsuzuje RASH stejně tak, jako nácky, jak se k tomu stavíš ty osobně?

Cirda: Můj názor je, že SHARP a RASH se nevylučuje. Přirozená inklinace k levičáctví u skinheads asi ne, ale k antirasismu by měli inklinovat určitě. Já osobně mám k RASH určitě pozitivní vztah, už jen díky anarchistickýmu mládí.

Z Moravy také pocházela, dnes už dávno nefungující oi! kapela "Last Strike", znali jste je, poslouchali jste je někdy? V podstatě to byla jediná "téměř jasně levicová" oi! kapela na české scéně. Nicméně z vašeho sousedství také pochází další podobná kapela - "Zlá krev", kterou můžete znát ze společného splitka s Rozporem, znáte se, hráli jste někdy spolu?

Last Strike známe z nahrávek všichni, Cirda byl i na jejich koncertě v Malenovicích u Zlína. Se Zlou krví se známe osobně z pořádání koncertů. Na pódiu jsme se se Zlou krví potkali každý z nás, ale spíš jednotlivě se svojí další kapelou.

Líbí se mi váš song "Mocní se ptají", který v podstatě popisuje o čem je přesně tento socio-ekonomický systém, ve kterém všichni do zblbnutí dřeme. Nebál bych se tvrdit, že je za potřebí víc takových songů s jasně antikapitalistickým postojem. Nicméně se mi zdá, že se v dnešní hardcore a HCpunk scéně řeší hlavně práva zvířat, veganství, antirasismus apod. (tím netvrdím, že by to nebyli relevatní témata), víc než přímá kritika systému, který je zodpovědný za ničení solidarity mezi lidmi, totální nerovnost, chudobu a postupnou destrukci planety! Máte podobný pocit, že v textech dnešních kapel tahle přímá kritika mizí, na úkor textů týkajících se osobních postojů (veganství apod.)?

Tento song je jediný z našeho dema co už na koncertech nehrajeme. Jinak takových textů určitě více, je to důležité téma, které je potřeba si neustále připomínat. Jestli si myslíme, že přímá kritika v textech kapel mizí? Dva z nás si myslí, že ano další dva jsou opačného názoru (pozn. zkušebnou létají flašky od piva a držíme se pod krky).

Nikdy nekončící spor... punk & oi! by měli být apolitickou muzikou vs. punk je víc, než jen muzika pro zábavu, muzika s jasným "politickým" postojem. Je mi jasné, že u vás půjde o tu druhou variantu. Ale co byste řekli, proč tolik lidí, speciálně v oi! scéně prosazuje myšlenku totální apolitičnosti? Dokážete si představit, jak by tato muzika vypadala bez kapel, jako byli Crass nebo The Clash?

Ano, jak říkáš, určitě nejsme apolitická kapela! Za nás je punk víc, než pouhá zábava a muzika. Vždycky by tam měl být nějaký přesah. Nejde žít dle hesla: "pivo, fotbal, párek, televize" a nic neřešit. Každý má snad nějaký názor! Neříkáme, že tomu je tak vždy ale často za zástěrkou antikomunismu, boje "proti všem" a heslem  Good Night Any Side se schovává plno pravicově smýšlejících jedinců, kteří se stejně za nějakou dobu ukážou v tom "pravém světle". Osobně na nás měli nejvíc vliv kapely jako Oi Polloi nebo The Oppressed.

Provařený slogam "punks'n'skins united"... souhlasíte? Myslíte, že ta "unity" v české scéně pořád existuje, nebo je to už jen fráze? A jak to vypadá u vás, ve Znojmě a Brně?

Souhlasíme! Punks and skins united by určitě mělo být, ale ne vždy tomu tak je a ne každý to chápe. Ve Znojmě je nás tak málo, že spolu držíme. A v Brně je stejně nejlíp :-D Největší skinheadi jsou stejně Novák a Bubák.... dle velikosti :-D

Ok, to by bylo asi vše. Díky za rozhovor a pokud byste chtěli ještě něco vzkázat na konec, nebo někoho pozdravovat máte možnost.

Zdravíme všechny co si myslí, že jsme dementi. Mají pravdu!!! Díky moc za rozhovor a ať se daří. 161!!!





ENGLISH



Hi, first of all could you little bit introduce to our readers the band? Where are you from, how long have you been playing and try to describe your music, do you consider yourselves more like a oi! or punk band?

Hi, we are four members band from three quarters from Znojmo and one quarter from Brno. We have been playing about 731 days :-D First thought was to play more oi!, than punk but on the end it's on the contrary. We play harder punk little bit influenced by oi!

Regarding to records, I know that for now you have just nine singles demo avalible on your bandcamp profile, but what about official album? Are you going to release something in near future?

Our demo you are writing about, we made DIY on CDs, which we aren't unfortunately bringing on the gigs. With recording we are quite satisfied, but regarding to our taking of merch it's kind of problem for us and we have lack in it. We are going to plan record 4 new songs which we would like to use for split EP / LP but we don't know yet with whom. But anyway when it will be released, we won't bring it to anywhere :-D

Have you ever played abroad already, where everywhere and where would you say it was the best. Did you see difference between audience and organization of gigs there and here in Czech?

We played abroad several times, in Poland, Austria, Germany, Slovakia, Slovenia, Italy, Switzerland and also in Brno :-) We don't see too much differences in organisation or audience, once is good than is worst, same like here in Czech. Only what you can see is different level of living also in punk subculture. But anyway in the Brno is the best :-D

This one will be question dedicated more for your singer as a skinhead. I guess that your relationship to SHARP attitude is clear and positive, but what about RASH skins, who see skinheads more like a political soldiers? Do you think, that there is some natural connection between skins and far-left policy? Lot of skinheads refuses RASH same like nazis, what do you think about that?

Cirda: My opinion is, that between SHARP and RASH necessarily don't have to be a contradiction. Natural inclination to lewft-wing policy among skinheads? Probably not, but they should tend to anti-racism for sure. Personally I have positive relationship to RASH, just thanks to my anarchist youth.

Years ago in you region was playing other oi! band "Last Strike", did you know these guys, did you listen them? It was basically only one almost "left-wing working class" oi! band in all Czech. But there is also other similar band "Zlá krev", have you ever played with them?

We all know Last Strike from records, Cirda (our singer) visited theirs gig years ago in Malenovice close to Zlín. We get know with "Zlá krev" personally from oraganisations of gigs. On the stages we met each of us with them but only separately with our other bands.

I like your song "Mocní se ptají" that basically describes what about is today social-economical system. I would say that there is need more these songs with anticapitalist attitude but sometimes seems to me that today hardcore or HCpunk scene is more focused on animal rights, veganism, antirascism and so (I don't claim, it's not relevant topics), than criticism of the system which is responsible for destroying of solidarity between the people, inequality, poverty and destruction of planet! Do you think that there is lack of criticism of the system comparing with last years?

This song is the only one of our demo we don't play at gigs anymore. Otherwise certainly is need to have more lyrics like this, it's important topic and still is need to remind it to poeple. If do we think, that this kind of criticism in bands lyrics disappear? Two of us thinks yes other two has opposite opiniom (note. beer bottles are throwing through the rehearsal room and we choke each other)

Never ending contradiction... punk & oi! should be apolitical contra punk is more than music for fun, music with clear "political" attitude. I quess that for you is a second choice, but why would you say, that some people (especially in oi! scene) too much push idea that punk & oi! should be apolitical? Can you imagine how this music could look without bands like Crass or The Clash?

Yes certainly, we are not apolitical band! For us punk is more than just fun. There should be always something more, some overlap. It's not possible to live according the motto: "beer, football, sausage, television" and just don't care. Everybody has some opinion! We don't claim that is like that in every case, but very often behind pretext of anticommunism, struggle "against all" and mottos like Good Night Any Side is hidden lot of right-winged individuals, who will show up in some time in "right light". Personally, we were influenced by bands like Oi Polloi or The Oppressed the most.

Famous slogan "punks'n'skins united"... do you agree? Would you say that, this unity is still working in czech scene and how it looks in your cities in Znojmo and Brno?

Agree! Punks and skins should be unite, for sure, but not always is like that and not everybody to understand it. In Znojmo there is not much punk-subculture youth, that's why we stand together and in Brno there is always the best :-D The biggest skinheads are "Novák" and "Bubák" anyway... according to height :-D

Ok thanks for interview, that's all... if you want to say something on the end or to greet somebody go for it!

Greetings belongs to everybody who thinks, that we are morons. They are right, we are!!! Thanks lot for interview and good luck. 161!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat