pondělí 11. června 2018

Rozhovor - 8°6 Crew

8 6 Crew určitě nemá cenu moc představovat, v současnosti patří k tomu nejlepšímu a nejznámějšímu, co můžeme ve francouzském ska najít. Kapela objíždí evropská podia celkem pravidelně a už i u nás si udělali zastávku. Naposledy jsme je tu mohli vidět v roce 2015, kdy si zahráli na Mighty Sounds. 8 6 Crew fungují, už více jak 20 let a za tu dobu vydali celkově čtyři desky. Zatím poslední album Working Class Reggae spatřilo světlo světa začátkem roku 2017 a letos v dubnu jim vyšlo splitko s anglickými Downsetters. Nejen o muzice a scéně v jejich domovské Paříži, jsem si "popovídal" s jejich frontmanem Charlym.




Zdravím 8 6 Crew! Takže na úvod, mohl bys nám říct něco k vašim začátkům? Vím, že jste v 90. letech začínali s oi! kapelou pod názvem Survet Skins, kdy a proč jste se rozhodli hrát ska?

8 6 Crew jsme dali dohromady ve čtyřech lidech v roce 1995, ze začátku jsme hráli oi!, ska a reggae. Pak jsme se na jednom koncertě rozhodli pozvat pár našich přátel k nahrávání. Dechy, klávesy, perkuse, až nakonec v kapele zůstali na trvalo, tak jsme zůstali jen u ska a reggae, takže už to nebylo jako předtím, kdy půlka kapely mohla jít pít na bar, zatímco zbytek hrál :-) Survet Skins jsme založili v roce 2000 se třemi členy 8 6 Crew Lolo, Mama, Já a Beck a Ludo z Happy Kolo (punk band našich kamarádů z předměstí Paříže). V součastnosti se Survet Skins skládají ze členů 8 6 Crew, Komintern Sect, Bromur a Lion's Law. Hrajeme regulerně vlastní koncerty. S 8 6 Crew jsme hráli i naše starší věci, jako takovou připomínku ale naší prioritou je hlavně 8 6 Crew.

V dubnu vám vyšlo splitko Dub Clash společně s anglickými Downsetters. Už podle názvu jde evidentně o dub, kde můžeme najít dub verze z vaší poslední desky Working Class Reggae. Proč jste se rozhodli je vydat znovu?

Za to je zodpovědný Judah, náš bývalý perkusista a nový bubeník, který mixoval album a zremixoval pár tracků do dubu. Objevily se jen na CD ale už ne na vinylu. Jeden z našich producentů Vincent Mass Prod přišel s návrhem, že by se to mohlo vydat i na vinylu, společně s další kapelou z jeho labelu a tou byli právě Downsetters z Ipswiche. Samozřejmě, že jsme souhlasili a i obal je skvělý, což si jako první uvědomil Guillaune, kytarista z Branlarians.

Po albu Menil'Express (2001) o vás dlouhou dobu nikdo neslyšel, skoro jako kdybyste zmizeli ze stagí, pak jste se v roce 2010 vrátili s výbornou deskou Old Reggae Friends. Co bylo důvodem pro tak dlouho pauzu a co vás přinutilo se vrátit a začít znovu hrát?

Rozhodli jsme se tou dobou dát si pauzu. Byli jsme mladý a víc, jak pět let v kapele na nás bylo už dost. Každý chtěl jít svou cestou a věnovat se vlastním věcem ale zůstali jsme v kontaktu a jednoho dne jsme se rozhodli zajít zpátky do studia a nahrát songy, které se na albech Bad Bad Reggae a Menil'Express neobjevily a pár nových věcí a vydat to jako novou desku. Trvalo to nějakou dobu ale logicky, po několika nabídkách jsme se vrátili zpátky na podia. Jediné co se během naší pauzy změnilo je, že jsem nahradil Becka (z Happy Kolo) na postu zpěváka.


Pověz nám něco o skinhead scéně v Paříži. Před pár lety jsem četl v jednom fanzinu rozhovor se zpěvákem HardXtimes, kde tvrdil, že místní redskins májí problém dokonce i s SHARPs. Je to pravda, protože mě to moc nedává smysl, přece jenom tyhle dvě skupiny skinheadů mají lecos společného?

Jo a měl pravdu... ale oni to v podstatě ani redskins ve skutečnosti nejsou, se skinheadskou kulturou toho nemají moc společného. Byl to problém hlavně tady v Paříži ale naštěstí, už to pomalu opadlo. Navíc pařížská SHARP scéna je teď větší, než kdykoliv předtím, máme tu kapely jako Lion's Law, Bromur, Outreau, HardXTimes, Gonna Get Yours, Rixe, Skelette, Tchernobil, Survet Skins...

Většina vašich songů jsou ve francoužštině, mohl bys nám popsat o čem jsou vaše texty, o čem zpíváte? Máte i nějaké vážnější a političtější témata?

Zpívám už víc o minulosti, starých dobrých časech, chybách a lítosti. Jasně, určitě mluvím i o politice ale ne o stranické politice. Kritizuji pohrdání vládnoucí třídy pracující třídou a chudými obecně. Mluvím o tom takovým docela cynickým způsobem. Také zpívám o fotbale, z kterého se stal za poslední roky nechutný biznis a samozřejmě o lásce.... o čem jiném :D

Jste z Paříže ok? Takže se zeptám na rovinu, jak moc je Paříž a speciálně její předměstí nebezpečná? Tady v Čechách kolují historky o "no go zonách" a čtvrtích imigrantů, kam se bojí zajet i policie samotná, takže jaká je ve skutečnosti realita?

Jasně, jsou tu místa, která docela nahání hrůzu... Je to velký problém a vyvolává to nevraživost a udržuje strach uvnitř francouzské společnosti ale nikdo není schopný najít řešení. Lidé začali jednotlivé čtvrti postupně opouštět a zůstaly jen sociální a místní problémy jako např. obchod s drogami. Stát je za tuhle mizérii zodpovědný už 40 let a každé jejich řešení je přinejmenším kontraproduktivní, pokud zrovna nepřilévají olej do ohně. Potom si musíš uvědomit ten rozdíl, co se dočteš v některých novinách. V roce 2005 tu byly rioty ve více, než 400 městech ale kromě toho, že policie dostala nové "hračky" se toho moc nezměnilo... Na druhou stranu je pravda, že rioty jsou naší národní tradicí.

V podstatě od doby kdy se prezidentem stal Emmanuel Macron, můžeme neustále vidět demonstrace a stávky po celé Francii. Zrovna na přelomu dubna a května jsme mohli vidět probíhající stávky a demonstrace, provázené (jak jinak) policejní brutalitou a mlácením demonstrujících, systém opět projevil svojí pravou podstatu, jako vždy, když mu teče do bot. Proč ho tolik francouzů nenávidí a co je důvodem k tak velkému odporu proti jeho vládě? A hlavně, jak mohl vyhrát volby, když ho nesnáší tolik lidí?

Je to kvůli jeho reformám. Socialisti, kteří vládli přetím, jsou totálně zruinovaní, jako vždy se lidem jen vysmáli. Bylo tu pár korupčních skandálů s jejich kandidátem, který byl opravdu marný pro celou Francii, od jihu až po sever. Je dobře, že lidi konečně proti Macronovi povstali, což je skvělé ale většina země také volila proti Národní Frontě, proto vyhrál. Celá naše politická elita jsou stále stejný zmrdi, francouzi jsou už znechucení těmi všemi skandály, chtěli prostě něco nového ale tenhle prcek je k opovržení. Podvedl celý národ, mladý stejně tak, jako starý ale výsledkem je, že to sjednotilo spousty lidí. On si myslí, že Francie je snad nějaký zasraný start up projekt!


Občas mám pocit, že dnešní mládež subkultury jako punk, skinheads, psychobillies nebo hardcore vůbec nezajímají. Na koncertech potkáváš většinou lidi ve věku kolem 25 a zrovna v mém případě pořád stejné ksichty. Jak jste na tom ve Francii, taky tam scéna pomalu stárne, nebo ještě dokáže přitáhnout i pár puberťáků?

Jo určitě, scéna se mění, stejně tak jako svět kolem a stárne. I když jak jsem říkal, je tu pořád hodně kapel a mladých lidí, někdy se i naše děti zapojí do subkultury a to je přesně to, co s nimi chceme sdílet. Všichni se znají navzájem, my také známe už roky lidi po celé Francii. Musím ale uznat, že ubylo klubů a sálů, kde by se dalo hrát, ubylo celkově kultury a přibylo akorát stresu ale pořád tu máš spoustu nadšenců a je skvělé, když se s nimi po letech můžeš opět potkat.

Ok, na konec se zeptám, jaká je současná francouzská ska scéna? Jaké kapely ze ska, rocksteady nebo early reggae bys nám mohl doporučit? Tady v Čechách lidi většinou znají jen vás, nebo Skarface... a co ty, znáš nějaký český ska nebo punk?

Ze ska tu máme Two Tone Club, jejich poslední deska je fantastická, pak tu jsou Branlarians, Ska Cover Klub, The Ready Mates, 65 Mines Street... z punku Traitre, The Headliners, Janitors, Coupe Gorge, Iron Lizards, Hangry Vet, Lush Rush, R.A.S, Frustration, Warum Joe, Syndrome 81, Asphalt, Last Night, Bell Mary, Barel Kick, Bulgarian Yogurt... a všechny kapely z labelu Une Vie Pour Rien? O české scéně toho moc nevím, byl jsem v Praze na dovolené a DJ na jedné party tam zahrál i 8 6 Crew, takže jsme pokecali a bylo to fajn. Býval jsem také v kontaktu s Bukvičákem... Zdar kámo, tak kdy budeš chtít udělat koncert?

Díky za rozhovor

Charly



ENGLISH



Hello 8 6 Crew! For the start could you tell us something to your beginnings? I know that you started like oi! band under the name Survet Skins back in the 90's, when did you decide to play ska and why?

We formed 8 6 Crew in 1995 in four people, our first compositions were oi!, ska and reggae. Then we decide to invite some friends on a concert for a recording. Horns, keyboard and percussionist, than they finally stay on full time. So we decided to play just ska and reggae not only half of the group is drinking while the rest is playing, how it was before. In 2000 we also formed Survet Skins a oi! group with three members of 8 6 Crew, Lolo, Mama and Charly and Beck and Ludo from Happy Kolo, (punk band of our friends from Paris suburbs). Now Survet Skins is composed from members of 8 6 Crew, Komintern Sect, Bromur and Lion's Law. We regularly play our own gigs. With 8 6 Crew we used to play our old songs like a reminder but 8 6 Crew stays our priority.

In April you released split album Dub Clash with english band Downsetters. It's dub thing (obviously), where appeared your six dub versions from your last album Working Class Reggae. Why did you decide to release these tracks again?

It was work of Judas, our former percussionist and new drummer, who mixed the album and remixed some songs to dub. They are on the CD version but not on the vinyl. One of our producers Vincent Mass Prod has proposed to release it in LP with another group of his label, The Downsetters from Ipswich. Of course we have accepted and we can say that cover is super, actually who first realized it was Guillaune, guitarist from Branlarians.

After album Menil'Express (2001) nobody hear about you for long time, you almost disappeared from stages, than in 2010 you came back with great album Old Reggae Friends. What was the reason for that long break and what forced you to come back a start playing again?

We decided to take a break at this time. We were young and more than five years in a band, it was already a lot of time. Each of us wanted to go to and just to see the world... everyone was doing own stuff but we stayed friends and in contact, and one day we decided to go back to the studio to record songs which weren't on Bad Bad Reggae and Menil'Express, make some songs and release a new album. It took a lot of time and logically after some proposals we came back on the stages. Only thing what changed is that during the break I replaced Beck (from Happy Kolo) as a singer.

Tell me something about skinhead scene in Paris. I have read long time ago in one fanzine interview with singer from HardXtimes where he claimed that local redskins has also problem with SHARPs. Is it truth, becasue for me it doesn't make a sense, these two groups of skinheads has lot of common?

Yeah, and he was right... but they are not really redskins, they don't have too much to do with skinhead culture. It was mainly in Paris where was this problem. Fortunately this things already subsided now. Paris SHARP skins scene now is bigger than ever was, with bands like Lion's Law, Bromur, Outreau, HardXTimes, Gonna Get Yours, Rixe, Skelette, Tchernobil, Survet Skins...

Most of your songs are in french, could you describe what about are your lyrics, what about are you singing? Do you have also any more serious and political topics?

I talk more and more about the past, good times, mistakes and regrets. Yes certainly I speak about politics, but not about party politics. I criticize the contempt of the ruling class for the working class and the poor in general. I just say it in a cynical way. I'm also singing about the football, which became popular for a disgusting business. And of course I'm also singing about love, what else...

You are from Paris right?  So how much dangerous is Paris, especially suburbs of city? Here in Czech are going around urban stories about "no go zones" and immigrant neighbourhoods where also police is afraid to go in. So how is reality?

Yeah there are some places that can be scary... there is a very big problem on this issue, it raise all the evil in the french society, maintain the fear but nobody is able to solve the problems. Neighborhoods were abandoned, with a high concentration of social and community problems like drug trafficking. State has been responsible for this crappy for 40 years. Each of their's solution is counterproductive when it doesn't really put oil on the fire. After that, you have to realize the difference in what says some newspapers! There were riots in more than 400 cities in 2005 but since then not much has changed, except for police equipment... But truth is that riots are French tradition. 

Basically since the time when Emmanuel Macron became a president we can still see some demonstrations and strikes. Just right know on the end of April and beginning of May we could see big demonstrations, strikes in progress and police brutality. Could you explain why ordinary Frenchs hates Macron and what is reason for such big resistance against his government? And how he could win elections when people hates him?

It's because he's making bad reforms. Socialist who ruled before are totally dead, they ridicule like always. There was corruption scandal with the candidate and that candidate was really pathetic for all France from south to north. It's right that finally people stood up against Macron which is great but most of the country votes against National Front, so that's why he won. The whole political class are still the same assholes, french are disgusted by the all scandals, they just wanted something new, but this little guy is despised. He coned all nation young as old, but result is that it unite lot of people. He thinks that France is some fucking start up!

I have sometimes feeling that subcultures like punks, skinheads, psychobillies or hardcore today's youth doesn't interest at all. On gigs you can meet mostly people in the age around 25 and in my case still same faces. What is situation in France, is scene there also getting older or still can catch some teenagers?

Yeah that's for sure the scene has changed like the world, it's getting old, although like I said, there are many bands and young people, sometimes our own children are involved in the subculture and that's what we want to share with them. Everybody knows each other. We also know people from all over the France for many years. There is also less clubs and concert halls, less culture and more stress... but there are always keen people and it's always good to see them over the years.

Ok, on the end I would aks you how is current french ska scene? Which ska, rocksteady or early reggae bands from France would you recommend us? Here in Czech people mostly knows only you or Skarface. And what about you do you know any czech ska or punk bands?

In ska there is Two Tone Club, their's last album is fantastic, than we have Branlarians, Ska Cover Klub, The Ready Mates, 65 Mines Street... in punk; Traitre, The Headliners, Janitors, Coupe Gorge, Iron Lizards, Hangry Vet, Lush Rush, R.A.S, Frustration, Warum Joe, Syndrome 81, Asphalt, Last Night, Bell Mary, Barel Kick, Bulgarians Yogurt... and all the bands of the label Une Vie Pour Rien? I don't know too much about czech scene. I was already in Prague on vacation and DJ on the party played 8 6 Crew, so we talked little bit and it was nice. I was also in contact with Buqi... Hi buddy when do you want to do a gig? 

Thank you for the interview.

Charly

Žádné komentáře:

Okomentovat