neděle 24. prosince 2017

Scene report - Japonsko

Asijská skinhead scéna o sobě dala za poslední roky hodně vědět, koho by před dvaceti-třiceti lety napadlo, že se skins začnou objevovat i v takových zemích jako je Indonésie, Malajsie nebo Singapur a že i punk tu bude stále při síle. A dnes? Z každé této země můžeme jmenovat alespoň jednu zásadní kapelu, ať už to jsou A.C.A.B z Malajsie, kteří se dali dohromady už v roce 1994, No Man's Land z Indonésie, kteří vydali svojí první kazetu v roce 1995 nebo Mi San Dao z Číny. Ovšem stále se tak nějak v tom množství kapel z Jihovýchodní Asie zapomíná na Zemi vycházejícího slunce, která má ze všech asijských zemí scénu pravděpodobně nejstarší. Na rozdíl např. od Indonésie se v Japonsku neobjevuje tendence kopírovat naprosto vše co příjde ze západu, i když ruku na srdce i Japonci jsou velcí kulturní kopírovači a kolikrát dokážou naučené věci posouvat ještě dál, jako příklad bych mohl uvést např. japonský hardcore. Nicméně nenajdete tu antifa oi! kapely nebo dokonce redskins, jako v Indonesii, kde bych chtěl opravdu vidět, proti komu bojují a jestli pak někdy viděli nácka na vlastní oči, nebo jen na internetu. Nevykládejte si to špatně, že bych byl zaujatý proti antifašisticky zaměřeným kapelám, jen poukazuji na to, že musí existovat i nějaká spojitost nebo předpoklad pro existenci něčeho takového, ne jen bezhlavě kopírovat vše, co se vyskytuje ve scéně na západě. Také mi přišlo, když jsem se prodíral tím množstvím kapel, že je tu méně pozy, než u některých kapel z Jihovýchodní Asie, kdy se někdy při sledování videí na youtube, nemůžu zbavit dojmu, že skinhead je v tamních zemích tak trochu modní záležitost, zprostředkovaná internetem. To se ale nedá říct o Japonsku, kde se první skinheadi začínají objevovat už v půlce 80. let, společně s druhou vlnou punku přenesenou z Anglie do zbytku světa. Pravděpodobně první japonskou oi! kapelou byli Baws, i když nejznámější byla Cobra z Osaky, o které se ale ještě nedá mluvit jako o čistě skinheadské kapele, navíc postupem času se
z nich stala kapela vyprodávající obrovské haly a hrající na stadionech, takže tady se o punku a DIY přístupu  už moc mluvit nedá. Jelikož Japonci milují vše západní není divu, že se tady punk a oi! rozšířilo poměrně rychle, už v roce 1985 vychází kompilace Oi! Of Japan, která mapuje nejdůležitější kapely první poloviny 80. let (Cockney Cocks, Bad Vultures, The Wanderers, Bull The Dougs, Cracker Jacks). Co je ale na japonské skinhead scéně asi nejzajímavější je, že ze všech asijských zemí je asi jediná, kde místní skins přijaly i krajně pravicové postoje, tím netvrdím, že celá jejich scéna začínala pod vlivem RAC a WP kapel. To je spíš tendence, kterou můžeme pozorovat až na přelomu 80. a 90. let, kdy vznikají nacionalistické kapely, které většinou pod vlivem RAC a WP kapel z USA a Evropy, vychází ze spojenectví Japonska s Německem a vytváří si tak vlastní filosofii vycházející z nacionalismu císařského Japonska v období druhé světové války a samurajských tradic. Tyto kapely se začínají sjednocovat pod hnutím Samurai Spirit Skinheads (SSS). Mezi nejznámnější patří Sledgehammer, kteří vznikli na začátku 90. let v Tokyu, Ikazuchi, Ouka, Hawks, nebo Aggroknucle. Těžko říct, kdo je v případě těchto japonských "nácků" předmětem jejich nenávisti? Ovšem dnes už hnutí Samurai Spirit Skinheads nemá zdaleka takovou sílu, jako tomu bylo v 90. letech a jedná se jen o část scény. Nejznámějším japonským oi! labelem je Bronze Fist Records z Osaky, který v roce 1995 založil Hideki Takasaki a má pod svými křidly většinu místních kapel (mimo SSS), jako např. Cropped Men, No Escape, Gruesome, Kaiga, Booted Cocks, nebo kompilace Sons Of Skinheads a Skinhead! It's An Asian League. Stejně tak jako jinde ve světě i v Japonsku dnes najdete tradiční skinheady, kteří si našli zálibu ve ska ale i ty kteří tíhnou spíš k oi! a punku, i když evidentně scéna už není tak velká jako tomu bylo v 90. letech, kdy byla na svém vrcholu. Pojďme se tedy podívat na ty nejdůležitější kapely japonské oi! scény od 80. let, až do současnosti!




Shuffle

Kapela z Tokya, společně s Bad Vultures, Baws a Cobrou, jedna z prvních oi! kapel v Japonsku. Dali se dohromady někdy v polovině 80. let. Jejich basák Masa se později přidal k Sledgehammer, kteří se stali jednou z nejznámějších japonských RAC kapel. Za svou existenci nevydali ani jedno album, na kontě mají jenom čtyři EP z konce 80. let.





DISKOGRAFIE

We Are Tokyo Skins (EP-1987)
Violence of Oi! (EP-1988)
Shin Kankakuha (EP-1988)
Beat Up (EP-198?)





Bad Vultures

Kapela z města Shiga, jedna z prvních skinheadských kapel v Japonsku. Hráli klasický oi! v duchu 80. let. Na kontě mají jedno album a dvě EP a účast na kompilaci Oi! Of Japan z roku 1985. Bohužel víc informací se mi nepodařilo zjistit. 

DISKOGRAFIE

Gang up: Skinhead Anthems (EP-1985)
Live and Strong (1994)
Bullshit All Propaganda (EP-1995)





Eastern Youth

Vznikli v Hokkaidu mezi lety 1985-1986, původně jako Scanners. V roce 1988 si změnili název na Eastern Youth, do roku 1993 patřili mezi nejlepší japonský oi!. Postupem času na oi! a skinheads zanevřeli a od třetího alba se začali věnovat indie rocku. Dnes je z nich jedna z nejznámějších japonských indie kapel, která jezdí tour po USA. Z našeho hlediska nás bude zajímat jejich diskografie do roku 1993.




DISKOGRAFIE

East End Land (1989)
Time Is Running (1990)
For Skins And Punks (EP-1991)





Gruesome

Bohužel datum vzniku této kapely z Osaky se mi nepodařilo zjistit ale podle jejich diskografie půjde pravděpodobně o konec 80. let. Nicméně bych si dovolil tvrdit, že patří k tomu nejlepšímu co v Japonsku vzniklo, jejich styl je daleko ostřejší a hardcorovější, než všechny předchozí jemnované kapely.

DISKOGRAFIE

Live & Demos (kazeta)
Armour & Greed (EP-1991)
Throw Light On (EP-1992)
Skin Survive Skin (1997)
Another Reign (EP-2015)





Raiya

Další hardcorovější kapelou jsou Raiya z Tokya. Kapelu v roce 1993 založili býv. zpěvák a basák z Bull The Buffalos, což byla na začátku 90. let další významná místní oi! kapela. Jejich styl je hodně ovlivněn hardcore punkem a muzika je daleko údernější, než u Bull The Buffalos. Kapela je dodnes aktivní, i když zatím poslední EP vydali v roce 2012, na kontě mají sice hromadu singlů ale zatím jedinou dlouho hrající desku Owarinaki Tatakai vydali v roce 1997.







Youth Anthem

Youth Anthem se dali dohromady v roce 1995 v Osace, hudebně jde o klasický oi! britské školy se spoustou sing-a-long a refrénů. Se svojí prvotinou, kazetou Youth Anthem přišli už v roce 1996. Bohužel jestli je kapela dodnes aktivní se mi nepodařilo zjistit.

DISKOGRAFIE

Standing Point (EP-1998)
A Bolt From The Blue (1999)
Youth Anthem & Cooler King McQueen (split-2003)
Everlasting Tracks (2005)
Impulse Without a Cause (2005)





No Escape

Kapela z města Totorri, hrající klasický oi!. Vznikli v roce 2000 a mohli jste je zaznamenat na kompilačce Sons Of Skinheads od Bronze Fist Records. Na to, že fungují už skoro dvacet let, skoro vůbec nic nevydávají. Zatím poslední věc EP Back On The Streets vyšlo v roce 2016 a split album Action For The Target s Natural Born Masters vydali v roce 2007.








Anger Flares

Anger Flares z Tokya jsou asi nejvíce anglicky znějící japonskou oi! kapelou, i angličtina jim na rozdíl od zbytku japonských kapel, snažících se zpívat anglicky docela jde a je jim celkem rozumět. Kapela vznikla v roce 1999, o pět let později zakládá jejich basák Yuichi Yammamoto label Bootstomp Records na kterém vydali tři desky a několik singlů. Jejich muzika je hodně melodická, rychlá a plná sing-a-long refrénů, dost podobná kapelám jako jsou Evil Conduct, Booze & Glory nebo Stomper 98.

DISKOGRAFIE

Begin To Walk (2001)
A Way Of Life (2006)
On The Street Again (2013)
Rebels With A Cause (2014)
We Strike Back (2015)
All Stick Together (2017)





Raise A Flag

Další kapela z Tokya, hudebně hodně podobní Anger Flares, takže můžete čekat melodický oi! středního tempa se spoustou sing-a-log refrénů a silných melodií, inspirovaný starou UK školou. Nejde o žádné nováčky, na scéně se pohybují od roku 1993 a s prvním EP League Of Faith přišli v roce 1998. Poslední dvě alba vydali u Bootstomp Records.





DISKOGRAFIE

We Are The Skinheads (2001)
Entrance (2008)
Determination (2012)
Raise For Flags (2016)




Samozřejmě, že tím výčet japonských kapel zdaleka nekončí, za zmínku by ještě stáli Cropped Man z Tokya, Booted Cocks z Osaky, Murobushi, kteří jsou v Japonsku přirovnáváni k The Business, Miburo ze Sappora, Oi! Valcans nebo Urancho z Kyota. A to není zdaleka konec, protože jak se zdá, těch kapel bude daleko víc, takže berte to jen jako nástřel těch nejdůležitějších. V Japonsku se dá najít i pár ska kapel, které mají co dočinění se skinheads, skoro všechny jsou opět z Tokya. Asi nejznámější z nich jsou Oi! Skall Mates, kteří hrájí od roku 1996 3rd wave ska, na kontě mají pět alb a dokonce split EP s legendárními Bad Manners. Od roku 2003 tu působí i 69 Yobsters, kteří začínali v roce 2003 jako Hardstopmper 69. Je to prakticky jediná japonská dirty reggae kapela. Zatím nahráli jen jednu desku Angel With Dirty Reggae z roku 2008 ale na druhou stranu od té doby vydali šest singlů, z toho jeden split s Murobushi. Další podobnou kapelou jsou The Autocratics, kteří hrají 2tone a dirty reggae. Vznikli v roce 2007 a za těch deset let se jim podařilo vydat tolik alb co nevydá spousta kapel ani za 20 let, zatím jejich poslední řadovka vyšla koncem roku 2017, jako jejich šestá deska. To by bylo k této, pro nás tak exotické scéně asi vše. Pokud byste ovšem měli nějaké další rozšiřující info, neváhejte mě kontaktovat, protože shánění informací o japonských skinhead kapelách je opravdu detektivní práce. 

Žádné komentáře:

Okomentovat