sobota 28. listopadu 2015

Rozhovor - Kev Roberts

Jelikož je dnešek asi nejdůležitějším dnem pro všechny, zainteresované v pravidelném Northern Soulovém večírku Prague Allnigters, který právě v těchto dnech slaví svoje třetí výročí a čeká ho návštěva legendárního DJe Keva Robertse, který hrál v jednom z dnes, už kultovních klubů Wigan Casinu a který se do značné míry postaral o popularitu Northern Soulu a ve své radio show vyzpovídal víc, než 300 osobností od Cliffa Richarda až po Beech Boys, přináším vám rozhovor právě se samotným Kevem Robertsem. Původně jde o interview z anglicky psaného webu expats.cz, které jsem pro vás v rychlosti přeložil!



 


Keve, můžeš porovnat originální Northern Soulovou scénu v 70. letech s dneškem?

Je to pořád skoro stejné, kromě toho, že scéna je dnes lepší, včetně klubů, hudebních znalostí a schopností DJů.


Můžeš nám popsat atmosféru ve Wigan Casinu, v dobách jeho zlaté éry?

Užasná! Všichni jsem byli podobně staří a ten barák byl největší z northern soulových klubů, co jsem kdy viděl, s kapacitou až 2500 lidí. Trochu se to seběhlo, protože bylo dost nepravděpodobné, že by tam město povolilo i allnightery, předtím to bylo místo akorát tak pro "koláče a ragby", dokud nepřišel Northern.


Může to znít, jako jednoduchá otázka ale co na soulu a Motownu soundu obdivuješ?

Osobně mám rád všechny hudební styly ale kariéru jsem udělal na Northern Soulu a Motownu, mimo to se mi líbí i jazz, funky, disco, deep soul a to je jen začátek!


Novináři chtějí pokaždé slyšet nějakou vtipnou příhodu. Máš nějakou, související s hosty pozvanými k tobě do radia na interview?

V roce 1974 jsem měl v radiu pozvanou Marthu Reeves. Zaklepal jsem na dveře šatny, abych zjistil, jestli už je připravená. Ovšem, než jsem zaklepal, tak jsem uslyšel příval nadávek a.... Bylo to vlastně poprvé, co jsem slyšel ženu použít slovo "motherfucker"! Konečně jsem sebral odvahu zaklepat a povídám: "Dvě minuty slečno Reevesová", na což odpověděla: "Ok Hun hned jsem tam". 


Pravidelně vystupuješ na Blackpool Tower Soul Weekend, stojí to za to, letět z Prahy do Anglie a zažít tuhle party?

Je to velkolepá událost a prvotřídní místo, které přesně sedne Northern Soulu. Město samo o sobě je trochu kýčovité ale atmosféra je užasná. Musíte to prostě vidět, jestli chcete zažít fakt velké monožství fans na jednom místě.


Máš nějaký oblíbený record store, který často navštěvuješ a kde utrácíš? A jaký je tvůj názor na současný vinylový trh a na ceny vinylů?

Ne, přímo oblíbený obchod nemám. V současnosti nakupuju přes internet no a co se cen týká... Fakt mě šokují! Kdybych vám řekl, že dejme tomu v roce 1981 jsem našel 110 kopií singlu You Didn't Have To Leave od Ellusions, tak bych většinu z nich prodal kolem 10 až 30 liber.... A dnes? Tak za 600. To mluví za vše!


Jak často hraješ v zahraničí? Co scény nebo kluby, které z nich hodnotíš jako nejlepší a proč?

Mám tendeci hrát jen tam, kde jsem zatím ještě nebyl. Hrál jsem několikrát v Itálii, Německu, Skandinávii a USA. Moje oblíbené místo byl Janov v Itálii, i když to bylo už před 15 lety.


Byl jsi už někdy v Praze? Co od téhle návštěvy očekáváš a co si sebou chystáš na pražský Allnighter přinést?

Jsem v Čechách poprvé. Fakt se těším ale nemám vůbec tušení co od toho očekávat. Většinou ale narazím na nejpopulárnější songy anglických allnighterů i v zahraničí. Budu vyzbrojen mým plánem A, B i C, když selže, tak se rychle naučím česky a půjčím si singly od ostatních DJs.



 

ENGLISH


 

Kev, please can you compare the Northern Soul of the original 70's and these days?

It’s still pretty much same except the scene today is better including the venue standards, music knowledge and DJs abilities.


Can you describe the unique atmosphere of Wigan Casino’s golden days for us?

Pretty amazing. We were all of a similar age and the building was the largest I had ever seen for Northern Soul. 2500 capacity. A bit run down though! An unlikely town to hold an Allnighter too, it was only famous for Pies and Rugby.... Until Northern came along.


It might sound as a simple question, but what particularly do you admire about Soul and Motown tunes?

Personally I am into all sorts of music but made a career out of Northern Soul and Motown. That aside I like jazz funk, disco, deep soul just for starters!


Journalists always crave funny stories. Do you have some with you very special guests invited for your radio interviews?

In 1974 I was asked to knock on Martha Reeves dressing room door to see if she was ready to go on. Just before I knocked I heard a barrage of expletives and.... It was the first time I had ever heard the word motherfucker used and certainly by a lady! I finally plucked up the courage to knock and say "2 minutes Miss Reeves" to which she replied "Ok Hun I'll be right there". 


You perform regularly at the Blackpool Tower Soul Weekend. Is it worth coming to UK from Prague to experience such an event?

It's a spectacular event in a top class venue that suits the grandeur of Northern Soul. The town itself is a bit cheesy, but the atmosphere is awesome. It's a must see if you want to experience large volumes of fans coming together.


Do you have some favorite vinyl store you pay a visit very often? And what is your opinion on current vinyl market and record prices?

No particular favourite store. I buy off the net these days and as for prices.... Shocked beyond belief. If I told you I found 110 copies of the Ellusions - You Didn't Have To Leave in 1981 and sold the majority between 10 and 30 pounds.... Today it's 600. That says it all!


How often do you play abroad? What scenes or clubs did you find best for you and why?

I tend to only play abroad in places I haven't visited. I have done several in Italy, Germany, Scandinavia and the USA. My favourite though from the past was Genoa, Italy some 15 years go.


Have you ever been to Prague? What are you expecting from your visit? And what are you going to bring with you for the Allnighter event?

First timer in the Czech republic. Really looking forward to it. No idea what to expect but I generally find the most popular allnighter songs in the UK travel well overseas. I'll be armed with my Plan A, B and C. Failing that I'll be learning the czech language pretty quick and borrowing some of the other DJs tunes.

Žádné komentáře:

Okomentovat