sobota 6. června 2015

Rozhovor - Pirate Rude Soundsystem

O tom, že desky v rytmu ska, early reggae nebo soulu se neroztáčí jenom v Praze ale i na severní Moravě se můžete přesvědčit v následujícím rozhovoru s Pirate Rude Soundsystem, který má svojí domovskou základnu v městě dolů, oceli a zaručeně "čerstvého" vzduchu :-D Odpovědi: Václav





Zdar, takže první klasická otázka, odkud tedy jste a jak dlouho už roztáčíte desky? Všichni working class nebo se mezi váma najdou ještě studující?

Ahoj, tak odpověd na klasickou otázku. Jako celek pouštíme od roku 2013, jinak každý samostatně už dříve. Já začal poprvé prohánět vinyly v roce 1992. Tak teď odkud jsme: Já (Havířov), Honza(Ostrava), Robin (Praha), Martin (Štramberk), taky nesmím zapomenout na Beatu, která pochází z Polska ale žije v Ostravě a pomáhá nám s organizací a likvidací alkoholu. Pracujeme všichni, kromě Honzy, který ještě studuje a Robina, který má fůru tanečních aktivit, takže snad ani makat nemůže :D


Jste většinou z Ostravy a okolí. Jak je na tom Ostrava ale celkově i severní Morava se "scénou", oproti městům jako je Brno nebo Praha, chodí vám na akce dostatek lidí?

Tak tohle je ta smutnější odpověd. Je to mizérie. Kluby nechtějí pořádat akce tohohle typu. Pokud jde o dj akce, tak ještě ano ale kapely moc ne. Riskují, že dorazí třeba 2 platící, což je tragické (tohle jsme zažili na vlastní kůži). Snahy utvořit SKA scénu v Ostravě, zkoušela jakási partička v roce 2004 a dopadlo to fiaskem. Zkoušíme to tady oživovat od roku 2014 již tradiční akcí s názvem Skinhead Reggae Party, kterou pořádáme 2krát do roka a celkem to jde, dorazí tak cca 50-70 lidí z okolních měst a jak pravil J.Pešta (Joe67) z Bratislavy: "vidím tady vesměs pořád ty samé ksichty, to není párty, to je rodinné setkání" :D  Taky máme štěstí, že nám vyšel vstříc jeden klub v Ostravě a to Plan B Hardcore Cafe a dává nám všanc své prostory. Jinak se to odvíjí taky od měst kde hrajeme, někde příjdou lidi, kteří nemají ani páru o této subkultuře ale muzika se jim líbí, jinde chodí speciálně na reggae. Suma sumárum, udělali jsme si už jméno a lidi jdou najisto, protože ví co jim nabídneme: slušný mejdan s kvalitní hudbou a pařbu až do rána :D

Pokud vím, tak už jste si zahráli i mimo rodnou hroudu a to v Chorvatsku, co to bylo za akci, chystáte se to zopakovat? Navíc z Ostravy to je do Polska co by kamenem dohodil, hráli jste už i u našich severních sousedů?

Ano, hráli jsme v Chorvatsku na hudebním festivale Skaville a to v roce 2012. Je to 3denní festival reggae a ska kapel a DJs. Slušně organizovaný a musím říct, že si pořadatelé dávají záležet. Letos jsme dostali pozvání a vyrážíme tam s pražskou crew DJs Skins 1905. Hrát tam budeme 2 dny a šetřit je nebudeme. Co se týče hraní v Polsku, tak párkrát jsme tam už hráli, je to tam celkem živelnější a pokaždé musíme gramce chránit vlastním tělem, protože publikum je tam vážně destruktivní ale fajn.


Nedávno běžel v televizi v rámci série Kmeny dokument o skinheadech, ve kterém jsme mohli vidět i členy Pirate Rude Soundsystem. Jak jste se vůbec dostali k natáčení a jak hodnotíte výsledek? Podle mě se nedá do 26 minut shrnout o čem ta daná subkultura je, navíc o podstatě nebo historii kultu tam toho taky moc nepadlo.

Jak jsme se k natáčení dostali? Měli jsme hrát v Klubu Buben ale nakonec to padlo a jelikož jsme měli koupené lístky na vlak, tak jsme vyrazili zapařit do Prahy. Na hlaváku nás čekal Zadek a vytáhl nás do parčíku, kde už čekal štáb, tak jsme byli celkem zaskočeni. Jak zhodnotit výsledek? Vzhledem k časovému prostoru se tam toho ani vlézt víc nemohlo, pokud měl dokument zaujmout i po vizuální stránce. Lidé se toho moc nedozvěděli ale to podstatné, že rasismus a nacionalismus nemá v téhle subkultuře co pohledávat tam padlo a jelikož jsem byl v Ostravě na předpremiéře a bylo narváno, ohlasy byly velice pozitivní. Za mě tedy: "obstojné v rámci možností".


Vyjmenujte nám váš poslední top 10, co zrovna hrajete nebo posloucháte nejvíc?

No tak tohle budu muset shrnout za všechny. Tak pokud něco vynechám, tak kluci ať prominou. Václav: Madness, The Specials a banda reggae věciček, až po ragga a dancehall (za to mě všichni zbožnují :-), Honza razí se slušnou zbírkou Northern Soulu a skinhead reggae, Robin a Martin mají zase úspěch se svou kolekcí českých a slovenských soulových oldies.


Otázka na Václava, jak tak koukám tak bys většině členů Pirate Rude Soundsystem mohl dělat pomalu fotra :-) takže předpokládám, že ve scéně už budeš nějaký ten pátek. Pomatuješ začátky v 90. letech, prvotní boom skinheadů okolo Orlíku, nedostatek informací, první SHARPs okolo Bulldog fanzinu atd.? Nebyla ta doba taky mnohem násilnější, než dnes, kdy jsou lidi největší hrdinové hlavně za klávesnicí?

Hahaha s duchem věčně mladým. Pohyboval jsem se v punkové scéně od roku 1987-88, kdy se mě dostali do rukou první demáče na kazetách a jelikož jsem vyrůstal v Havířově, kde byla fakt silná punková a undergroundová scéna, tak to ani jinak nešlo. První oi! co jsem poslouchal byli snad 4 Skins a Oi Poloi. Co se týče SHARP skins, tak ty jsem znal  jen 3 a byli z Ostravy a celkem aktivně se zapojovali do dění na scéně. O dění v Praze jsem neměl tehdy ani páru, páč se zde dělo tolik akcí, že nebyl čas vyrážet někam jinam. Teď k té invazi Orlíkovců, byl to děs. Kohokoli se zeptáš z těch starších, jak to tady vypadalo, tak ti poví, že Ostrava - Havířov se stala mekkou nácků. Pravidelné víkendové bitky, napadání. Jedna pověstná trvala asi 4 hodiny a mlelo se to po celém městě, anarchisti, náckové a fízli (ti byli asi ze všeho totálně v prdeli). Prostě doba, kdy jsem hodil kšandy a bombra do skříně. Po roce a něco vše utichlo, hodně jich pozavírali(znasílnění, ublížení na zdraví a krádeže), zbytek si nasekal děti, tak je pro změnu drtili manželky. To byl asi konec Orlíkovců a pro nás to znamenalo čistý luft. Co pro mě ta doba znamenala? Hodně, nebát se nějaké té rány, pár jich rozdat a neposrat se a taky vždy stát za kamarády, což mnohým dnes asi chybí!


Co český ska? U nás se sice o ska "scéně" mluvit nedá, jelikož tady stejně žádná není ale pár kvalitních kapel by se tu našlo ale jinak bych řekl, že to je celkem bída, orchestrů o 10 členech hrající punkovější polku nadruhou a nazívaj to ska, bysme v Čechách našli celkem dost. Jak to vidíte vy s tuzemským ska?

No co si budem namlouvat, můj nazor na Ska-punk? Moc měcí na to, aby byli drsní punx a né dost dobří, aby hráli slušné ska. Na druhou stranu se najdou u nás a na Slovensku kapely, co stojí za poslech. Počítat se dají na prstech jedné ruky. Tuto otázku bych asi nechal tak a do budoucna bych nějaký větší pokrok v téhle oblasti nečekal. Ale jak se říká, doufejme a věřme :-)


Ještě bych navázal na předchozí otázku nepromítá se vám tenhle fatk i do shánění desek, jelikož v ČR žádnýn distro týkající se ska/reggae/soulu v podstatě není?

Tak to je věčný problém, shánění desek. Díky všem, co se o to jakýmkoli způsobem pokoušejí. Prostě to není kšeft na kterém se vydělává majlant a lidí co se tomu věnují z lásky k téhle hudbě je jen pár ale najdou se a mají můj obdiv.


Ok, tak to by bylo asi vše. Nějaký pozdravy, poslední slova na závěr?

Tak každopádně dík Tobě za prostor.... Kubovi (PlanB) za podporu a klub.... všem, co se věnují a podporují tuhle scénu, J.Peštovi, družebním DJs Skins 1905 za spolupráci. Pokud jsem na někoho zapomněl, tak to napravíme někde na mejdanu u baru a dobré hudby, která má tradici a ducha.

Žádné komentáře:

Okomentovat