pátek 13. prosince 2013

Two-tone Army......The Toasters

Toasters jsou v Evropě, USA ale v podstatě i u nás, téměř zdomácnělá kapela i přesto, že co se týká 3. vlny ska jde o stejně tak zásadní kapelu, jakou byli např. The Specials, Slelecter nebo Madness pro 2. vlnu. Za více, než 30 let stihly vydat 10 studiových alb, 3 EP a nespočet singlů. Toasters to je hlavně postava frontmana Roberta "Bucket" Hingleyho, původem angličan, který se v roce 1980 přestěhoval do New Yorku, kde vedl obchod s komixy. Už v té době byl velkým fanouškem 2tone ska. Prvním impulzem k založení vlastní kapely bylo vystoupení britských The Beat v New Yorku, v tom samém roce. O rok později, v roce 1981 tedy zakládá The Toasters, jednu z nejstarších amerických ska kapel a jednu ze zásadních kapel třetí vlny. První sestavu kapely tvořili kromě Bucketa také jeho kolegové z obchodu s komixy, kde pracoval. Jejich první koncert předskakovali hardcorovým Bad Brains z Washingtonu. V roce 1983 vydávají svojí prvotinu, singl Beat Up a v roce 1985 EP Recriminations, které jim produkoval britský muzikant Joe Jackson, který byl pětkrát nominovaný na cenu Grammy. Kapela pokračuje ve spolupráci s Jacksonem a později se objevuje i na dalších deskách a živých vystoupeních Toasters, pod pseudonimem Stanley Terpentine.
Jelikož Bucket nemohl najít pro vydání EP Recriminations toho správného vydavatele, rozhoduje se pro založení vlastního labelu. V roce 1985 tak vzniká jeden ze zásadních ska labelů Moonska rec., který se pojí podobně jako 2tone rec. se jménem jedné kapely a osoby. Toasters rozšiřují sestavu o dechovou sekci a v roce 1987 vydávají debutovou desku Skaboom! Z Toasters se pomalu ale jistě začíná stávat jedna z hlavních kapel tvořící, tehdy vznikající newyorkskou ska scénu. Za těch třicet se v kapele vystřídalo hromady muzikantů a Bucket je dnes už jediným z původních zakládajících členů. S Toasters vystupoval jako Dee-jay (MC), také Jack Ruby Jr., syn jamajského producenta Jacka Rubyho. S kapelou také několikrát vystupoval i Lester Sterling, člen legendárních Skatalites. V roce 1994 zakládají trombonista Rick Faulkner a saxofonista Freddie Reiter další zásadní kapelu tvořící NY ska scénu a to New York Ska-Jazz Ensemble, která se stává bočním projektem The Toasters. V roce 1998 naopak hostují členové Toasters na albu Roots and Culture jiné newyorkské ikony, King Djanga. V 90. letech si v Americe ska užívá svůj ohromný boom, kapely vznikají jak na východním ale stejně tak i na západním pobřeží, Toasters v této době měli první menší komerční úspěch, když se koncem 90. let objevil v televizních obrazovkách jejich song Two-tone Army, další track Don't Let The Bastards Grind You Down zazněl dokonce i v pilotní epizodě animovaného
seriálu Mission Hill. V roce 1998 se Toasters, společně s dalšími domácími kapelami (Less Than Jake, The Blue Meanies a Five Iron Frenzy) vydávají na Ska Against Racism tour. V roce 2000 končí Moonska rec. a Bucket o tři roky později zakládá nový label Megalith. Ovšem Moonska rec. nezaniká tak úplně, z jeho evropského sublabelu Moonska Europe Bucket vytváří Moonska World a tím udržuje tuto zásadní značku dále při životě. Je to podobný příběh jako se Specials a jejich 2tone rec. i s Toasters a třetí vlnou se pojí jméno jednoho vydavatelství, ovšem Moonska rec. funguje po určitých změnách do dnešních dnů. Bucket se v roce 2004 stěhuje do španělské Valencie, kde žije dodnes. Kapela ale přesto funguje dál. V roce 2006 oslavili 25 let působení na scéně, o rok pozdějí po dlouhých pěti letech vydávají, zatím svojí poslední studiovku One More Bullet. V roce 2011, kdy oslavili 30. výročí uspořádali světové tour, kdy se zastavili i u nás a to hned dvakrát, v pražském Crossu a na festivalu Mighty Sounds. Ačkoliv frontman Robert "Bucket" Hingley žije ve Špenělsku, kapela funguje, jak v Evropě, tak i v USA. Současní Toasters mají totiž dle slov samotného Bucketa dvě sestavy, z nichž jedna je pro americké tour a s druhou hraje po Evropě. Je neuvěřitelné, že po více jak 30 letech a po naprostých personálních změnách, kdy originální Toasters tvoří už jen zpěvák Robert Hingley, je tato kapela stále na tour a stále koncertují. Tak uvidíme jestli stihnout oslavit i čtyřicáté výročí.

DISKOGRAFIE

Alba

Skaboom! (1987)
Thrill Me Up (1988)
This Gun for Hire (1990)
New York Fever (1992)
Dub 56 (1994)
Hard Band for Dead (1996)
Don't Let the Bastards Grind You Down (1997)
Teh Best of (2000)
Enemy of the System (2002)
One More Bullet (2007)

EPs

Recriminations (1985)
The East-Side Beat (1987)
Live in Sao Paulo Brazil (2002)

Žádné komentáře:

Okomentovat