pátek 20. prosince 2013

Rozhovor - Skafander

Po dvou letech tu máme opět rozhovor s bratislavskými SkaFander, kteří se na nás valí s novým singlem Crappy Times (TEASER zde) a prvním oficiálním videoklipem. Blíže představovat tuhle slovenskou kapelu nemá asi cenu, jelikož na česko-slovenské scéně už nepatří mezi žádné nováčky. Poslední dobou jsme je mohli několikrát vidět po boku Green Smatroll, jak u nás tak i v Bratislavě, více už ale v následujícím rozhovoru. Na otázky odpovídal basák a zpěvák "Pedro".





Zdravim po dvou letech SkaFander. První otázku budu směřovat tedy k tomu co se v kapele za ty dva roky od našeho posledního rozhovoru změnilo? Koncem roku 2011 jste vydali svojí debutovou desku Get Ready, jak jste s ní spokojený?

Pedro: Tak k prvej otázke. V bande ako takej sa toho za tie dva roky pomenilo celkom dosť. Pribudli pracujúci (od januára nás bude nadpolovičníá väčšina „working class slaves“;), mne sa narodila nádherná dcérka pred viac ako dvoma rokmi, a v semptebri tohto roku som mal svadbu, kde sme si ako kapelka zahrali okrem našich vecí aj nejaké vychytávky z iných žánrov, ktoré mám rád, pričom skoro dva roky máme aj nového trombonistu :). K nemu ešte pribudol externý člen Sasha a.k.a. Gonsofus, čo je veľmi talentovaný chalan, ktorý posúva kapelu zase o nejaký ten krok ďalej. Čo sa týka nášho debutového albumu, tak je na svete, to je hlavné a som tomu rád, avšak hodnotenie nechám na ostaných, ja len dodám, že je vždy čo zlepšovať, avšak teší ma, že si vo svojej recenzii ho ohodnotil viac než pozytívne.

Teď se chystáte vypustit do světa nový singl, na vašem FB profilu jste dali kratičkou ukázečku z nahrávání a early reggae - boss sound se tam nezapře, chystáte se tomuhle žánru věnovat trochu víc oproti ska, přecijenom nebyl by to váš první track v tomto duchu? Navíc se chystáte vypustit do světa taky váš první videoklip, čili kdy můžem očekávat premiéru?

Pedro: Áno, áno, áno!!! Vidieť, že pozorne sleduješ náš FB profil, teda aspoň niekto :D, a verím, že aj ostatní skalní fanúšikovia su tiež v očkávaniach, že čo to vlastne chystáme. Je to presne tak ako sa pýtaš. Chystáme pre fanúšikov v novom singli zvuk, ktorý minimálne na Slovensku nijaká kapela, ktorá hrá ska alebo reggae zatiaľ neurobila, pričom nie je to zase nič nové čo by sa v ostanom svete dnes nehralo v rámci žánru a zároveň k tomuto singlu bude aj videoklip. Toto všetko vypustíme do sveta internetu okolo Vianoc ako prekvapenie a darček našim fanúšikom! Ono tá nová skladba nie je čisté early reggae, ale je silno ním ovplynená, no pozorný poslucháč si tam nájde vplyvy aj iných žánrov, pričom viac neprezradím. Sledujte náš profil aby ste premiéru klipu nepremeškali a uvidíte sami čo sme nachystali.


Co se týká připravovaného klipu, opět jste zvolili, stejně tak jako u desky Get Ready punkovej D.I.Y přístup. Je to výhodou i v natáčení videoklipu?


Pedro: Vieš ono je skôr otázkou čo je výhodné na tom si robiť ako kapela všetko D.I.Y. a čomu by možno pomohlo, že by sme boli pod nejakým väčším lejblom a možno mali tým pádom väčšie finančné možnosti. Výhody D.I.Y. sú určite v tom, že žiadny manažér ti nekecá do formy toho čo práve vytváraš a ako by to malo vyzerať podľa jeho predstáv (či už je to hudba alebo klip). Avšak obmedzené finančné prostriedky ťa tiež určitým spôsobom zväzujú. A tak u nás D.I.Y. je viac ako z núdze cnosť, ale o to všetko je to úprimnejšie a zo srdca to čo vypustíme do sveta. Proste zarobíme niečo v rámci živého hrania a všetko to ide do nákladov na kapelu. Od benzínu až po natáčanie songov v štúdiu a klipu. Takto to dnes robí väčšina kapiel alebo si to dokonca ešte hradia úplne samy, a to tak, že sa na to členovia kapely vyzbierajú, aby niečo mohli v štúdiu nahrať a následne to dávajú zadarmo na stiahnutie a CD a LP predávajú za symbolické ceny, ktoré maximálne vykryjú náklady.


Podle mě jste spíš tou tradičnější kapelou, odkazující ke kapelám a soundu období 2tonu a early reggae, což je trochu znát i z textů. Jak v tomhle ohledu hodnotíte současnou tvorbu Polemicu, který ve svých počátcích stál na podobné vlně?

Pedro: Teší ma, že nás takto vnímaš, lebo osbobne práve tento sound mám veľmi rád. No a čo sa týka súčasnej tvorby Polemicu. Pozri sa Polemic je úplne iná liga ako sme my a to je proste fakt, avšak začínali tam, kde my a vypracovali sa na profesionálov. My hrávame niekedy pred vypredaným klubom a niekedy je tá účasť taká, že pomlčím. Oni majú každú akciu vypredanú a nerobí im problém naplniť veľkú sálu do prasknutia. Posledné dva albumy Polemicu ma vôbec neoslovili (pričom Nenudin, ktorý je ich pred predposledný album, tak ten je podľa mňa vyborný) a ja osobne počúvam v rámci žánru úplne iné súčasné kapely z celého sveta ako je Polemic, avšak nemám im za zlé, že hrajú to čo hrajú. Ak ich to baví je to v poriadku a to, že ulahodia väčšinovému publiku a už nie tak publiku žánrovo orientovanému je ich vec. Zabaviť by som sa už na nich nevedel teraz, i keď v čase albumov Vrana a DO SKA by ma určite bavili, avšak vždy keď ich niekde vidím (teraz naposledy sme s nimi hrali na jednom pódiu, na oslave Elam klubu) minimálne obdivujem ako vedia ovládnuť celé publikum, a je to podľa mňa prirovnateľné k šialenstvu, ktoré vedeli vytvoriť svojho času The Specials, alebo Madness. Sú to jednoducho páni, ktorý si od nás ešte stále greenhornov zaslúžia pryrodzenú úctu ale pochlebovať im určite nebudeme. Jo a s niektorými sa poznáme osobne, dokonca nášho trombónistu učí Lubenko Horák (trombónista Polemicu).

Před pár lety jste vystupovali ve Vídni před Aggrolites, jaký to bylo v cizím prostředí a ještě před takovou ikonou? Jaký vůbec je tamnější publikum?

Naše legendárne hranie s kráľmi dirty reggae sa uskutočnilo presne pred tromi rokmi a nejakými drobnými, konkrétne 10. mája 2010. No a poviem ti na rovinu, že to bol silný zážitok pre celú kapelu, keďže sme chápali, že aggros sú veľká súčasná hviezda žánru. Zároveň sme prvý krát hrali v zahraničí (keď nerátam ČR) a tak sme mali z toho dosť trému a teda ja osobne som cítil veľkú zodpovednosť aby všetko dobre dopadlo. Nakoniec to nejak dopadlo a najlepší bol Jesse Wagner, ktorý po našom muzicírovaní povedal, že naša verzia One Step Beyond ho poriadne nakopla a urobil s nami dokonca v zákulisí rozhovor do našej kamery. Posrandoval s nami, odfotil sa a druhý ktorý bol maximálne v pohode bol basák. Fotky s aggros si ešte urobili vďaka nám v zákulisí aj Frenky a Jojo, ktorý boli naša slovenská podpora. Inak čo sa týka priebehu nášho hrania tak Frenky svojho času napísal na ska.sk takúto malú recenziu: "...Skafander to rozbalil vo veľkom štýle, ľudia začínajú tancovať, super. Knight Rider s nemeckou vsuvkou ich dostáva do varu, musia pridávať..." ja len dodám, že rakúšania sú síce chladnejšie publikum, ale aj keď netancovali hneď úplne od začiatku, tak si veľmi dobre pamätám, že vždy každý jeden song na konci ocenili silným potleskom. Inak hraniu sme sa dostali vďaka tomu, že len pár týždňov po tom ako sme zobrali Palina (klavesák) do kapely, tak nás videl na koncerte spolu s Green Smatroll v bratislavskom Randály chlapík, ktorý organizuje Skaking night vo Viedni. Veľmi sme sa mu zapáčili a tak nám ponúkol supportovanie aggros. Si pamätám, že vtedy si Frenky robil srandu, že to je sila, keď niekto si drbne do kapely kláves a hneď supportuje The Aggrolites.



Poslední dobou jste byli taky vidět i v Čechách a na Moravě. Jak jste si užili výjezdy do Prahy a váš poslední v Havířově. Mimochodem, když už jsem u tý Prahy, už párkrát jste hráli společně s Green Smatroll i u vás doma. Kolikrát jste už s Greenama hrály a kdo dal tuhle spolupráci dohromady?

Ou posledný výjazd do Prahy bol super a vieš sám, že sme niektorí končili nad ránom, veď čo ti budem hovoriť, keď si tam sám bol ;). Z koncertu som mal osobne trošku obavy ale nakoniec si myslím, že dopadol celkom v pohode a pod pódiom sa na nás bavilo dosť ľudí, ak si dobre pamätám, a to aj napriek tomu, že to bolo cez pracovný týždeň. Dokonca dorazil aj sám veľký guru českej ska/rocksteady/reggae scény Kája a zhodnotil naš vystúpenie pozytívne a spomenul ho aj potom vo svojom Reggae klube Radia 1 a zahral zopár šlágrov z našej kuchyne. Následne na druhý deň sme si časť kapely užili aj Prahu (milujem Prahu!). No a výjazd do Havířova bol legendárny. Išli sme tam tri zoskupenia z Bratislavy a nejakí tí kamarati a fanúšikovia spoločne jedným autobusom! Bol to Tour Bus zo vštekým čo k tomu patrí (zábava, alkohol atď:). Bola to akcia roku a nemusím ti snáď hovoriť, že po všetkých srandách, peripetiách a vôbec celej zábave sme prišli všetci do Bratislavy späť ráno o 8:00 rozobratí na šróbiky :D Záverom len dodám, že veľká vďaka patrí Vaškovi Goldmanovi z Havířova, ktorý celý SKA ALLNIGHTER zorganizoval. Na túto akciu budeme určite obidve kapely a selektori spomínať ešte dlho! Čo sa týka Green Smatroll tak hrali sme s nimi dohromady ak sa nemýlim asi štyri alebo päť krát. Tá “spolupráca” vznikla v podstate na začiatku vďaka Jojovi (selector Joe 67), ktorý nám s nimi vybavil dva koncerty ešte niekedy v rokoch, keď s nami hral náš bývalý famózny saxofonista Peťo Baran a potom tie zvyšné koncerty s nimi prišli akosi nejak prirodzene. Tá spriaznenosť je podľa mňa viac prozajickejšia ako sa zdá, keďže sú určite lepší muzikanti ako sme my. Proste raz sme im my pomohli s tým aby mohli zahrať v Bratislave a potom zase oni nám aby sme si zahrali v Prahe. Pričom v Prahe sa o nás postarali suprovo. A týmto ich pozdravujeme a ďakujeme za všetko! :)


Máte podobně spřízněnou kapelu i u vás na Slovensku?

Pedro: No myslím si, že sme mali Ska2tonics v čase ešte keď existovali a aj Karavna je nam blízka.

A co slovenská scéna? Máte nějakou mladou kapelu z vod ska / 2tone nebo reggae, která by stála za zmínku, kromě různejch pseudoska-bigbeatovejch dechovek, kterejch je v našich končinách paradoxně jak máku?



Pedro: No na slovenskej ska „scéne“ to dosť zakapalo. A jediné čo by za zmienku stálo je pomerne nové zoskupenie z Bratislavy, ktoré hrá dub/reggae a volajú sa Foolproof Riddims. S nimi sme mali práve ten legendárny výjazd do Havířova :). Potom sú tu Medial Banana, ktorí sú pomerne známy a hrajú viac menej roots reggae. O novej ska kapele, ktorá by stála na Slovensku za zmienku neviem. Jediné čo sa mi dostalo do uší, že Ska2tonics sa snažili dostať z hybernácie ale asi to nakoniec zostalo na pol ceste čo si myslím, že je škoda.

Je ještě něco na co byste chtěli odpovědět ale nedal jsem vám takovou otázku?

Pedro: Otázky tu dávaš ty a my sa nebudeme pchať s niečim čo ťa evidentne nezaujíma a ani ma nič nenapadá.

Jinak to by bylo asi vše. Jestli chcete nakonec někoho pozdravovat, nebo něco vzkázat fanoušků a čtenářům, máte možnost.

Pedro: Zdravíme pork pie-ezine a teda hlavne teba aby si vydržal v tom čo robíš, lebo si myslím, že to čo robíš je pre túto mini československú komunitu žánru dôležité a ďakujeme za záujem! Ďalej zdravíme všetkých našich fanúšikov a menovite by som spomenul Roba Skamana, lebo mi chýba a už som ho dlho nevidel, no a určite Mikeho Kinga ;) a Vaška Goldmana!!! Poslední dvaja sú ľudia od ktorých v poslednej dobe cítim najsilnejšiu podporu kapele a tú si nesmierne vážim!! Sledujte náš FB profil aby ste nepremeškali premiéru nového singlu a klipu!, a prajeme Vám všetkým krásne sviatky a šťastný nový rok!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat