pátek 1. února 2013

Rozhovor - Las Melinas

V našich končinách, zrovna ne moc známá polská ska orchestra. O této kapele jste už na stránkách porkpie-ezinu mohli slyšet před rokem a to v souvislosti s recenzí jejich "Best of" alba, které není ve skutečnosti žádnou výběrovkou :-D Las Melinas se dali dohromady v roce 2005 v polském Trzebielu, zprvu hráli pod názvem Melinas, až později, když se sestava ustálila na dnešních 11 členech se přejmenovali na Las Melinas. Stylově jde o hodně tradiční ska s důrazem na dechy u nás asi nejvíce podobní Green Smatroll. Rozhovor je opět dvoujazyčně, jak v češtině, tak i anglicky, nejen o kapele ale také o samotné scéně v Polsku, která jak se zdá vůbec nespí na vařínech.



Zdar, zdravim Las Melinas...první otázka, jako obvykle. Co bylo prvním impulsem k založení ska bandu a jaký interpreti nebo kapely vás inspirovali?

Tak kapela se inspirovala vlastně sama. Ska je impulsem, který nás dostal na tam kde jsme teď. Dá se říct, že jsme ska měli rádi už od prvního poslechu. Bez ohledu jestli šlo o 1. vlnu reprezentovanou Skatalites nebo 2tone se Specials a Madness na straně druhý. Náše parta je fakt velká, takže inspirací a vlivů je hodně. Nejenom ska ale taky reggae, swing, rocksteady nebo dokonce dixiland. Lídr kapely Grzegorz, začínal na punkrocku (ale stále v něm je) ale "naštěstí" přišel na vhodnější hud. cestu :) V době, kdy jsem chodili na střední, tak v našem okolí nebyly žádný ska kapely. Museli jsem jezdit stovky mil za koncertama. Tak jsme se jednoho dne rozhodli vzít věci do vlastních rukou a začali jsme s vlastní kapelou. Grzegorz s jeho kámošem s tím začali. Z první, původní sestavy zůstal už vlastně jen on ale kapela se nám docela rozrostla.
 

Na začátku roku 2012 jste vydali Best of album, který mapuje vaší tvorbu za léta 2008 - 2011. Máte na kontě ještě další alba, kromě tohoto?

Musím vysvětlit, že název byl myšlenej jenom jako vtip. Je to naše debutová deska ale chtěli jsme být první kapelou, která pojmenuje svůj debut - Best of, ještě před tím, než vůbec něco vydá. Tak jsme to udělali. A ještě pro opravu naše "Best of" jsme vydali na konci roku 2011. Je to zatím naše jediná deska ale na druhý se už pracuje. Kromě toho máme několik demo nahrávek a spoustu vlastních nahrávek z koncertů. Naše druhá dekska se samozdřejmě nebude jmenovat Best of the Best :)
 

Když jsem poslouchal vaše Best of album, hodně mi ten sound připomínal jednu z našich českých ska kapel - Green Smatroll. Mají totiž dost podobný styl hraní. Znáte tuhle kapelu, máte nějaký oblíbený český ska & reggae kapely?

Samozdřejmě, známe. Měli jsme dokonce nabídku si zahrát v Čechách, konkrétně v Náchodě (mimochodem tímto zdravíme Karla). Ale bohužel to nějak nevyšlo. Kapely relativně známe: Fast Food Orchestra, Dr. Kary, Green Smatroll a Prague Ska Conspiracy - love & respect!
 

Jako kapela jste asi hodně zaměření na tradiční ska sound a možná i trochu ovlivněni jazzem, nemám pravdu? Máte radi také ostatní subžánry ska muziky, jako 2tone, skapunk nebo dnešní dirty reggae?

Jo to je pravda. Důraz je halvně na tradiční ska sound a takový bude i druhý album. Taky děláme na tracích, který budou v 2tonu, swingu, rocksteady a dokonce i dixielandu. Ale tohle je věc trochu mimo, protože se chystáme vydat v budoucnu swingový album. Dirty reggae taky posloucháme ale zatím jsme se k tomu nějak nedostali.
 

Hráli jste už někdy s nějakejma legendárníma nebo mezinárodně známejma ska kapelama? Hrajete taky v zahraničí?

Jo! bylo nám velkým potěšením sdílet stage s The Toasters ve Wroclawi v Madness klubu. Tohle je pravděpodobně asi nejzásadnější interpret s kým jsme měli možnost hrát. kromě tho jsme hráli ještě s Moskovskaya, Yellow Cup ale jeden z nejdůležitějších momentů pro nás byl společný koncert s polskmi "Vespa" (jsme jejich fanoušky už od puberty!) Měli jsme několikrát možnost hrát i v Německu v několika klubech a na fesťácích.
 

Nemohl jsem si nevšimnout, že máte hromadu cover verzí známejch filmovejch melodií, předělanejch do ska (např. James Bond nebo Růžový panter). Tohle dělá spousty kapel po celym světě. Co je ale tím důvodem, že kapely s oblibou předělávají známé filmové nebo popové melodie do ska?

Ano to jsou velmi oblýbený motivy. To byla naše předělávka od Skatalites a taky na druhý album se chystáme dát pár předělávek. Myslím, že do ska můžeš předělat opravdu jakoukoliv písničku. Popovou, rockovou, punkovou. Ze všeho se dá udělat ska. Zejména  je snadný vzít chytlavý pop song, jako Wonderfull Life - Black, který je taky v našem repertoáru. Jsou prostě jednoduchý, chytlavý a známí širšímu publiku, bez ohledu na nezávislou scénu.
 

Co můžete říct o polské ska scéně. Máte hodně fanoušků a promotérů? A jak to vypadá s vaší scénou v těchto dnech? Je silná, je velkej zájem o kapely o koncerty?

S trochou žárlivosti koukáme po ska festivalech v Německu a na české scéně. No...máme před sebou ještě dlouhou cestu k téhle úrovni ale neodradí nás to. Nevím jestli může riskovat a nazývat to u nás ska scénou - proč? Vzhledem k tomu, že je velmi malá, ale za poslední dva roky se toho hodně změnilo a to k lepšímu. Existuje víc kapel (a co je důležitější), je stále víc lidí, který poslouchaj ska. V Polsku je spoustu kapel, který jezdí a koncertují po Evropě ale pokud to chceš srovnávat s německou nebo českou scénou, není jich moc. Obecně zájem docela roste. Světoznámý kapely jezdí do Polska, např. Toasters, Eastern Standard Time, Valid Union nebo Skaferlatine (po jejich návratu na scénu). Polský kapely jdou taky nahoru. Máme spoustu lidí, který to tady hodně propagují a pořádají akce. Mezi ně patří Reda Haddad a Krzystof Gajewski, který pracuje na dokumentu o evropské scéně. Mělo by to bejt velký, tak se na to potom podívejte. Big respect!!!
 

Můžete nám říct něco z historie polské ska & reggae scény? Kdo byl první, kdo v Polsku hrál ska muziku?

První banda, která v Polsku hrála ska byly Alibaki. Dívčí kapela, která v 60. letech, změnila muziku i tanec. Anglie měla Bluebeat, my jsme měli Alibaki :) Pokud jde o pozdější kapely, musím zmínit Dr. Cycos, kteří mají na kontě jenom jednu kazetu z počátku 90. let. Tahle nahrávka je v Polsku téměř raritní a zběratelský kousek, jako všechny kapely. Vespa, Skankan, Faza. Skankan bohužel už neexistuje ale je to celkem zasloužená kapela, původem z "Mekky" polského ska - Sosnowiece. V 80. letech bylo hodně kapel, který zahrnovali ska & reggae do svého repertoáru ale dnes je to mnohem intenzivnější.
 

Který polský ska & reggae kapely jsou podle vašeho názoru v dnešních dnech u fanoušků nejoblíbenější? A můžete nám některý doporučit?

Určitě, bez problému můžu vyjmenovat kapely, který tě nenechají stát na místě, na jejich koncertech. The Bartenders, který jeli tour s Dr. Ring Dingem na konci min. roku (s nima jsme hráli ve Wroclawi), Vespa, který hrajou už 15 let, Ziggie Piggie ze Sosnowiece, Cala Gora Barwnikow, ReCovers, Skauci, The Stylacja, CT Tones, Deska, Skapoint. To jsou dobrý kapely!



Za posledních několik let, kapely po celym světě začali hrát starej early reggae sound v kombinaci s funky a soulem. Aggrolites vytvořili novej subžánr reggae. Když se ale podívám na naší středoevropskou scénu (s výjímkou Německa), jsou tu možná tak 2 až 3 kapely, který maj pár dirty reggae songů. Je to v Polsku stejný, nebo tam máte nějaký kapely, který hrajou dnešní AGGRO reggae?

Co se týká tohoto, je potřeba zmínit jednu z našich nejčerstvějších kapel CT Tones. Nedávno jim vyšlo debutové EP a jejich materiál bude skvělý. Nesmíme taky zapomenout na ReCovers, formaci, která hraje také early reggae s vlastními aranžemi. Jo jo! AGGRO style je hodně inspirativní
 

Znáte kapelu Paprika Korps. Hrajou takový punkyreggae, fungujou vůbec ještě? A co řikáte na (na první pohled) neslučitelnou kombinaci reggae a punku?

Jasně známe tuhle kapelu, stále hrajou a koncertujou. Tohle propojení je celkem zajímavý. Tenhel trend způsobil, že v sučasné době máme v Polsku velký počet reggae kapel. Kromě ska, kterých rok od roku přibývá. Reggae většinou kombinují s hip hopem, ragga a roots. Hodně kapel hraje tento typ muziky, my jsme ale víc zaměřený na klas. jamajský umělce a jejich jedinečnej styl.
 

Ok, tak to je asi tak vše. Díky za váš čas a za odpovědi, chtěli byste ještě něco vzkázat na konec?

Díky tobě, bylo to pro nás velkým potěšením. Doufáme, že se někdy potkáme v  Čechách na koncertě. Checkněte naší muziku na internetu. Myspace, YouTube, Facebook. Jestli chcete, tak nás můžete jednoduše najít. Na reverbnation.com/lasmmelinas si můžete stáhnout naše songy. Zdar!

 


 ENGLISH


 

Hi I'm greeting Las Melinas...first question like usually. What was the first impulse to establish ska band and which interprets or bands were your inspiration?
 
The band was inspired by ska music itself. Ska is an impulse which makes us move out of the place. You can say, that we love it from first sounds;) It dosen't matter, that's first wave with The Skatalites on top or 2tone Specials, Madness. Our squad is quite large, so we have a lot of inspiration. Not only ska, but also reggae, swing, rocksteady or even dixiland. The founder of the band - Grzegorz, began (as so often happens) on punkrock, but luckily came to the most "appropriate" of ways. At the time, when we attended to high school, there wasn't any of ska band in nearby. We had to drive sometimes even hundreds miles to enjoy of live ska music. One day we decided to take things in our hands and start our own band. Grzegorz and his mates, just done that. At this days, from first crew remained only Grzegorz, and the team has grown very much;)
 

In the biginning of the year 2012 you realised your Best of album which is focused on your songs from years 2008 - 2011. Do you have another albums besides this one?

We must explain that the title of the album should be treated as a joke. This is our debut album, and we wanted to be first band, which called theirs album "the best off" before released anything. So we did it. Also for correction, we released "The best of" at the end of 2011. This is our only album so far, the second is in progress right now. Beside that we have some demo songs, and many self-produced live bootlegs from our gigs. Our second album will not be called the "Best Of The Best" of course ;)
 

When I was listening your Best of album. It very reminded of me one of our czech bands called Green Smatroll. They has similar way of playing like you. Do you know this band and do you have some favourite czech ska & reggae bands?

Of course I know! We had had a proposal for a joint concert in the Czech, Náchod (by the way we greet Karel!). But unfortunately, we were not able to come. Relatively to bands: Fast Food Orchestra, Dr. Kary, Green Smatroll and Prague Ska Conspiracy - love & respect!
 

You as the band, are probably orientation on traditional ska sound and may be influencing of little bit jazz, am I right? But I'd like to ask you. Do you like another kinds of ska music as a 2tone, skapunk or today's dirty reggae?

Yes, that's right. The emphasis is primarily on traditional ska and so will be the second album. Also we are working on tracks, which can be heard 2tone, swing, rocksteady and even dixieland sounds! But that's a separate topic (because we have planned for the future to make the album in the style of swing). Dirty Reggae is also in our heads, but so far it dosen't moved in our work.
 

Have you ever played with some legendary or internationaly famous ska bands? And are you playing in abroad?

Yes! We had the great pleasure to share the stage with The Toasters in Wrocław, Madness club. This is probably the biggest fame, with whom we had the opportunity to play. In addition, we played with the Moskovskaya, Yellow Cup, but one of the most important moments
for us, were join concerts with the Polish team - "Vespa", (we were their fans in the teenage years!). We had a few times opportunity to play in Germany in few clubs and on the open air.
 

I couldn't take notice, that you have lot of cover versions of movie melodies remade to ska style (for example James Bond or Pink Panther). This one has many ska bands around the world. What do you think what is a reason that ska bands like remade famous movie melodies or pop songs?

Yes, they are very popular motives. This was our tribute to The Skatalites, and also on the second album, we will put feature covers of legends. I think you really can convert any song for ska style. Pop, rock, punkrock. From everything I can do ska. In particular, it is easy to convert catchy pop songs such as "Wonderfull Life" - Black, who is also in our repertoire. They are easy, catchy and known to wider audience, not necessarily related to the independent scene.
 

What can you say about polish ska scene? Is there lot of fans and supporters? And how it looks with your scene in these days? Is strong, is there big interest about bands and concerts?

With a little bit of jealousy, we are looking at the big ska festivals in Germany and the Czech scene. Well... we have a long way to this level, but do not discourage us. You can take a chance by saying "Polish scene of ska" - why? Because it is very small, but in the
last two years a lot of things has changed for better. There are more bands (and more importantly), there is more and more people, who are listening to ska. There are many bands in Poland, which are traveling and giving concerts in all over Europe, but if you would like to compare with German or Czech scene - is not a large number. Summarising, the interest is increasing. World known bands are comming to Poland, for example The Toasters, Eastern Standard Time, The Void
Union or Skaferlatine (after returning to play). Polish bands are also growing. We have a lot of people, which are very much focused on the promotion ska. This greate people are Reda Haddad and Krzysztof Gajewski, who is producing a documentary about the European stage
and music. It will be a big deal. Look out for the film! It is great respect for them!
 

Could you tell us something from the history of the polish ska & reggae scene? Who was the first who played ska music in Poland?

The first team in Poland, which was a playing ska music was "Alibaki". Female band, which in the 60's - first proposed, to change music and dance. England had "Bluebeat", we had "Alibabki";) As for later music, we have to mention Dr.Cycos, who record only cassette in the early 90's. This album is very popular, almost legendary in Poland, as well as all the bands, like Vespa, Skankan, Faza. Skankan, unfortunately does not already exist, but it is a very well - deserved band, originally from the Polish ska mecca - from Sosnowiec. In the 80's, There was many contractors, who were including elements of ska and reggae into their work, but today it is more intense.
 

Which ska & reggae bands in Poland are the most favourite in these days, according to your opinion? And could you recommend some polish bands?

Certainly, without any probles I can name the bands, which will not to stand in place at their concert. The Bartenders, which who toured together with Dr. Ring Ding at the end of last year (we played together in Wrocław), Vespa, which performs more than 15 years, Ziggie Piggie from Sosnowiec, Cała Góra Barwinków, ReCovers, Skauci, The Stylacja, CT Tones, Deska, Skapoint. There you have great bands!
 

In last several years bands around all the world began to play old early reggae sound with combination of funky and soul. Aggrolites created new style of reggae. But when I'm looking on our central europian scene (expect of Germany), there is may be 2 or 3 bands which has some dirty reggae song. Is it same in Poland or are some polish bands playing today's AGGRO reggae?

At this point, it should be mentioned one of the freshest bands in Poland - CT Tones. Recently debut EP and their material is going to be great! We can't forgot about ReCovers formation, which serves concerts early reggae covers in his own arrangement. Yes, the style of Aggro is highly inspiring ;)
 

Do you know band Paprika Korps, which plays punkyreggae. Are they still active? And what do you think about combination of reggae and punk? I think that is cool!?

Yes, we know this band. They are still active, still touring. Connections that are presented in his works are very interesting. This trend caused that nowadays we have large ammount of reggae bands in Poland. Apart from Ska bands - those are rising from year to year. Reggae combined with hip hop, ragga, roots - many bands are playing this type of music. We are more focused on classic Jamaican artist and their unique style.
 

Ok that's all. Thanks for your time and all answers, would you like to tell something at the end?

Thank you also for us a pleasure. We hope to meet one day live in concert in the Czech Republic ;) Meanwhile, we encourage you to check our music on the Internet. MySpace, YouTube, Facebook ...If you want to find us easily. On the reverbnation.com/lasmelinas you can download our songs. Bye!

Žádné komentáře:

Okomentovat