pátek 23. listopadu 2012

Justin Hinds & The Dominoes

Justin Hinds byl jedním z nejvýznamnějších jamajských vokálistů 60. let, stejně tak jako patří Skatalites, Derrick Morgan, Desmond Dekker, Prince Buster, Wailers nebo Byron Lee mezi průkopníky ska, stejně tak má mezi nimi své místo i Justin Hinds a jeho vokální trio The Dominos. Dnes ho můžeme znát hlavně díky jeho nejznámnějšímu hitu z konce roku 1963 Carry Go Bring Home, který předělali v roce 1980 The Selecter a později také Desmond Dekker na albu King of Kings, které nahrál s The Specials. Justin Hnds se narodil v roce 1942 v St. Ann na Jamajce, jeho hudební kariéra začala na plážích města Ochos Rios, kde zpíval po místních barech, později co se přestěhoval do Kingstonu, kde ho silně ovlivnilo rastafariánství se přidal, jako jeden z mnoha mladých intrpretů (kteří zkoušeli štěstí v rozjíždějícím se jam. hud. průmyslu) ke "stáji" Coxona Dodda. U Dodda však nevydržel příliš dlouho, jeho pravá chvíle přišla až tehdy, když přešel k labelu Treasure Isle Duka Reida. V tomto okamžiku se k Hindsovi přidávají Dennis Sinclar a Junior Dixon, jako doprovodní vokálisti a vzniká tak trio Justin Hinds & The Dominos. Název si dali podle Hindsova hudebního oblíbence Fatse Domina. Právě singl Carry Go Bring Home z konce roku 1963, který se stal takovým hitem, byl jejich první nahrávkou pro Reida. Předtím, než přišli Marleyho Wailers s hitem Simmer Down se drželi Justin Hinds & The Dominos s jejich debutem, téměř dva měsíce na špici ostrovní hitparády. Právě cover verzi singlu Carry Go Bring Home zařadili na svoje první album Too Much Pressure, britští The Selecter a mnoho tehdejších fanoušků 2tonu věřilo, že jde o originál. Carry Go Bring Home ovšem nebyl jejich jediný uspěšný singl. 
V první polovině 60. let v éře ska nahráli ještě několik úspěšných singlů jako např. Rub Up Push Up, Jump Out of the Frying Pan, King Samuel, After a Storm, River Jordan, Botheration nebo The Ark. Hinds ale nezpíval pouze s The Dominos, spolupracoval také s The Supersonics, kapelou Tommyho McCooka ze Skatalites. Když se ska začalo v polovině 60. let pomalu trasformovat v rocksteady, přišel Justin Hinds & The Dominos se singlem No Good Rudie, který se podobně jako většina tehdejších rocksteady singlů týkal výtržností páchaných rude boys. A právě v rozmezí let 1964 - 1966 nahrál s The Dominos 70 singlů, mezi které patří nahrávky, jako např. The Higher the Monkey Climbs, On a Saturday Night, Save a Bread nebo Here I Stand, které reprezentují Hindsovu rocksteady tvorbu. Ovšem ani potom co se rocksteady dále transformovalo v reggae se Justin Hinds & The Dominos neodmlčeli (viz. songy jako, On the Last Day, Oh What a Feeling nebo Cock Mouth Kill Cock), bohužel reggae také znamenalo příchod nových intepretů a kapel (např. Upsetters nebo U-Roy), které většinou převálcovali interprety z éry ska a rocksteady, kteří už málokdy navázali na předešlé úspěchy a to platí i pro Hindse. Nicméně Hinds nahrával dále pod hlavičkou Treasure Isle až do roku 1972, kdy od Reida odešel. Málo známou skutečností je také to, že Hinds byl starším bratrancem a také vzorem Horace Andyho, který se stal v 70. letech významnou reggae ikonou. Hinds začal v 70. letech spolupracovat s producentem Jackem Rubym, výsledkem této spolupráce bylo album Jezebel z roku 1976. 
Koncem 70. let vydal ještě několik singlů (např. Rig-Ma-Roe Game nebo Wipe Your Weeping Eyes) a potom co nahrál v roce 1984 v Marleyho studiu Tuff Gong desku Travel with Love se na dlouhou dobu odlmlčel. Poslední Hindsovo studiové album Know Jah Better, vyšlo až v roce 1992. V roce 1997 se vydal na své první tour po USA a počátkem 21. století vydal několik živých záznamů a tím v podstatě končí Hindsova hudební kariéra. Justn Hinds umírá 16. března 2005 ve věku nedožitých 63 let. Umírá ve stejném roce jako Laurel Aitken a o rok dříve, než Desmond Dekker, připojil se tak k dalším legendám a pionýrům jam. muziky, kteří nás už nadobro opustili.

Žádné komentáře:

Okomentovat