pondělí 10. září 2012

Rozhovor - 8 6 Crew

Tuhle francouzkou kapelku budou znát asi jen ti ortoxnější fans. Já osobně je mám radši než jejich soukmenovce Skarface, kteří jsou mimo Francii mnohem známější. V roce 2010, téměř po 9 letech, vydali výbornou desku Old Reggae Friends, kterou na sebe znovu upoutali pozornost, tak snad jí upoutá i tenhle rozhovor. Musím se přiznat, že jsem sáhl do archivu webu my-way.webz.cz, který byť je od roku 2005 neaktualizovaný, tak celkem kvalitní a rozhovorů by se tu našlo ještě mnohem víc.








Začali jste jako tříčlenná Oi! kapela, avšak jaká je vaše nynější sestava?

Na začátku jsme byli čtyři a stále jsme v kapele. Když jsme na konci roku 1997 dávali 4 písničky na naši demo kazetu připojili se knám jiní muzikanti (klávesy, trumpeta...) a v kapele již zůstali. Brzy jsme se stali 10 člennou ska kapelou, i když jsme hodněkrát změnili dechy, ale zbytek sestavy zůstal stejný.

Proč ten posun ke ska hudbě?

Když jsme byli čtyři, hráli jsme 50 % Oi! a 50 % ska. Potom se k nám připojili další hudebníci, aby obohatili naši ska kompozici a od té doby všechny nové písně jsou v rytmu ska nebo reggae. Nebylo to jednoduché proměnit se na koncertech z 10 členné sestavy hrající ska na 4 člennou Oi! kapelu. Proto jsme se rozhodli, že nebudeme hrát Oi!, ale nezměnilo se to ze dne na den. Bylo to těžké, ale lidi to akceptovali.

Ve vaší hudbě můžeme také najít vlivy reggae, ragga a dub. Jaké jsou vaše nejoblíbenější kapely a jaké kapely vás nejvíce ovlivnily?

Máme rádi celou jamajskou hudbu, od počátků až do dneška, dj's, John Holt, Toyan, the Maytals, U Roy, skinhead reggae, britské kapely jako Specials... ale také nynější skupiny jako Dr. Ring-ding...



Mohli byste nám říci něco v krátkosti o francouzské ska scéně? 

Ska scéna povstala a vynořuje se asi tak rok a půl s různými ska styly: ska 60. Let, skinhead reggae, instrumentální ska a ska-core. Na mnoha festivalech si váží ska a spoustu lidí zrůzných hudebních stylů poslouchá a chodí na ska koncerty. Téměř cítíme, že je to módní záležitost!


Jaký je váš vztah s jinými francouzskými kapelami?

Máme velmi dobrý vztah s jinými kapelami. Na počátku hlavně v punkrockovém hnutí a nyní s větším druhem kapel. Myslím, že jsem byli každým a všude velmi dobře přijati.

Většina lidí si myslí, že texty ska kapel nemají význam. Jakože nerozumím francouzsky, můžete nám říci o čem zpíváte?

Zpíváme o každodenním životě: o ulicích, problémech a příjemných časech, rasismu a nezaměstnanosti. Je tu také píseň o někom, kdo byl zmrzačen po jedné fotbalové tragédii na Korsice ("Laisse Moi Réver"), další je o známé sexualitě přátel (jen muž na jednu noc) nebo o problémech mezi mládeží a policií ("Emeute").

Zpíváte: "...co se týče fotbalu, podporuji Jamajku...". Vy byste asi nebyli oblíbenci Le Pena, který si stěžoval, že národní fotbalový tým Francie vypadá jako národní tým nějaké africké země. Opravdu, co vy a fotbal?

Máš úplně pravdu, on je fakt šmejd! Většina z nás má ráda fotbal, ale nefandíme stejnému týmu, např. Ale Nantes FC, Paris SG, Marseille, Guimgamp, Red Star FC of St. Ouen a jiným zahraničním fotbalovým klubům. Sami ale už nehrajeme, protože nemáme díky koncertům mnoho času... Jednou jsme se byli v Německu podívat se na FC St. Pauli. 


Na obalu CD rastaman, uvnitř kresba coffeeshopu a 8°6 Crew jsou skinheadi. Co si myslíte, že je opravdový duch skinheads? 



Myslím, že je to u každého různé, všichni to prožíváme různě. Právě tak, jestliže se zamyslím, co je základem skinheadské kultury: hudba, pocit přátelství s kamarády, jít ven a pobavit a cítit se lépe, styl oblečení, sociální nádech, být rebel a nebýt rasistou. Ale jako celek, kapela není skinheadská, pokoušíme se vyvarovat tohoto "klišé". 


Nedávno jste byli na turné v Německu, kde jste hráli společně s Angelic Upstarts, No Respect a Stage Bottles na festivalu věnovanému 10. výročí Antifa Jugendfront. Jsou tyto akce vyjímkou nebo podporujete antifašistické aktivity? 

Ne, není to vyjímkou, i když náš hlavní zájem není hledat koncerty, které jsou proti-něčemu... Byla to velká čest pro nás zúčastnit se na tomto vystoupení s Angelic Upstarts a Stage Bottles, se kterými jsme přátelé.

Vaše album "Bad Bad Reggae" vyšlo u Mad Butcher na začátku roku, kdy můžeme očekávat nějaké nové nahrávky od 8°6 Crew?

Momentálně hodláme dělat druhé vydání našeho prvního alba, na koncertech hrajeme nějaké nové písně a co bude uvidíme později...

Ok, děkuji mnohokrát za rozhovor. Nějaká "moudrá slova", která byste chtěli vyslat do světa? 

Nestěhuj se, hodláme přijet!!! Kuráž pro ty, kteří dělají pozitivní věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat