pátek 4. května 2012

Rozhovor - Sakumprásk

Sakumprásk, skapunk ze Slezka, konkrétně z Karviné. Kapela sice nepatří zrovna k našim předním ale právě proto jsem měl to nutkání, požádat je o tento rozhovor. A i když zrovna nejsem velkej příznivec skapunku, tak právě tato kapela je jednou z mála výjimek, kdy musím říct, že ne vše co se ve skapunku najde stojí za prd. Navíc tohle je první rozhovor, kde jsem nepokládal otázky jenom já, ale jednu mi položila i kapela samotná. Za Sakumprásk odpovídal Tomáš Hlavenka a.k.a Hlavec zpěvák a kytarysta kapely.


 


Zdarte kapelo, na začátek klasická, obligátní a možná už někdy i nudná (i když, pro ty, kdo vás neznaj, důležitá) otázka. Kdy jste se dali dohromady, odkud pocházíte, kolik jste toho vydali atd., mimochodem mám takový pocit, že nedávno jste nějak změnili sestavu, můžete to trochu přiblížit, kdo přibyl, kdo ubyl?

Zdarec, Sakumprásk vznikli na podzim roku 2004. Většinou všichni pocházíme z Karviné a okolí. V roce 2005 jsme nahráli ve zkušebně EP pod názvem Demo 2005. V tomtéž roce vzniklo CD o 11 skladbách pod názvem "Druhý pokus." V roce 2006 nahráváme v GM studiu první EP pod názvem "Měsíční tanec". V roce 2007 vzniklo první oficiální CD kapely "Skromné argumenty", které vydává slovenský label Hirax records a kterých se vyrobilo cca 500 kusů a všechny šly jak se říká "na dračku". V roce 2009 vydáváme druhé oficiální CD "S respektem" nahráno rovněž v GM studiu a vydáno taktéž u Hirax records. V současné době máme studiově nahrány 4 nové skladby a pracujeme na třetím CD. Co se týče sestavy tak je nyní následující:

Hlavec - zpěv, kytara, hudba
Houba - basa, vokály, texty
Dzidoš - bicí, vokály
Czubizz - kytara,
Danek - trumpeta
Adam - tenorsaxofon
Ondra - pozoun
 

Já mívám u skapunkových kapel, možná někdy i neprávem, podezření, že hrajou skapunk, protože klasický ska jim příjde nudný hrát, navíc v tom skapunku nevidim tolik hudebních inovací, jako třeba v dirty reggae, nebo skajazzu, nicméně právě u vás se mi líbí trochu větší rozmanitost (tím myslím hlavně tahací harmoniku), jak vás vůbec napadlo hrát skapunk s harmonikou, máte taky rádi i klasický ska jako The Specials, Toasters, Polemic, Chancers atd......?

Přitáhnout akordeon do kapely napadlo mě, jelikož mi to přišlo jako zajímavý nápad a osvědčil se. Ale v současné době již s harmonikou několik měsíců nehrajeme. Chtěli jsme dát naší hudbě jinačí sound, né tolik hospodský. Navíc jsme se rozloučili s našim harmonikářem, jelikož měl trochu odlišný pohled na fungování v kapele a na svět vůbec Na připravované desce se snažíme zakomponovat klávesy a více prosadit melodie a kytarové riffy.

Nemyslíte, že to je škoda, právě ta harmonika tomu dávala ten správnej "říz", kterej celkem vystihoval váš sound. Nemyslíte, že tim kapela přecijenom stratí jedno ze svejch poznávacích znamení? Navíc, když se kouknu na ska / skapunk kapely v záp. Evropě, tak harmoniku snad žádný, co znám ani nepoužívaj?

Je to věc názoru, některým lidem se tam harmonika líbila, ale některým zase přímo v naší hudbě vadila, navíc se ten nástroj špatně na koncertech zvučí a hlavně pohodových harmonikářů je nedostatek. Uvidíme co přinese nový sound za ohlasy.

Jelikož jste skapunková kapela, tak se musím zeptat, ovlivnil vás zvuk nějakejch kapel, ať už ska, nebo punkovejch, protože v některejch pasážích bych se ani nebál to označit za "skacore" :-D ?

Co se týče stylu hudby, posloucháme vše od dechovky až po grind core. A ve všem hledáme inspiraci. Proto i náš název Sakumprásk. Nesnažíme se stylizovat pouze do ska nebo do punku. Náš bubeník i kytarista hrávali v hardcorové kapele, takže to místy opravdu "skacore" může připomínat. A proto je naše hudba tak osobitá a zajímavá. Samozřejmě nás fanoušci srovnávají a srovnávat budou s jinýma kapela, nejčastěji to je Ska-p a byli to i Tři sestry, ale to zřejmě jen kvůli akordeonovému soundu.

Ke konci roku 2011 jste hodili na váš bandzone, nový track Mafie, je to předzvěstí plánovanýho alba, nebo se pletu?

Nepleteš se. Jak už jsem napsal v první otázce stále připravujeme materiál
na novou desku a "Mafie" na ni samozřejmě bude.

A kdy, přibližně bysme se mohli nový desky dočkat?


Jelikož teď máme v kapele nové členy - dechaře, tak spíš pilujeme starší věci, ale nové songy jsou samozřejmě rozpracované. Na tomto albu si chceme dát ale hodně záležet a nechceme ho "šít horkou jehlou" jen proto, abychom něco za každou cenu vydali. Takže předběžně konec roku 2012, začátek roku 2013? Pokud to bude možné.

V Karviné hrajou ještě Allskapone's, znáte se s touhle kapelou, hrajete někdy společný koncerty?
 

Samozřejmě, společných koncertů máme odehráno několik. Kdysi s nimi hrával i náš bubeník a trumpetista. Je to pohodová partička a známe se snimi velmi dobře.

Jaká sorta lidí chodí nejčastějc na vaše koncerty, najdou se tam nějak subkulturně založený skupiny jako punkáči, skini, dreadaři nebo je to prostě od všeho trochu? Já totiž ska (obecně) stále považuju za muziku, která je, tak trochu součástí těhle subkultur.

Právě proto, že nehrajeme čistokrevné ska, tak máme i rozmanitější fanouškovskou základnu. Každý si v té hudbě najde to své. Ale jak říkáš, chodí na nás punkáči, dredaři, puberťáci, ale i obyčejní lidi, kteří si chtějí prostě zapařit. Skinheads snad ani ne, nebo si to nepamatuju

Co jsem koukal, tak hrajete docela "často" i na Slovensku, co vás tam tak táhne, máte tam "fanouškovskou základnu", fanynky :-D ? Kde vůbec nejčastějc hrajete?
 

No máš pravdu, že na Slovensko zavítáme docela často. Je to tím, že tam máme svého vydavatele, který nám čas od času dohodil nějaký koncert. A navíc CD Skromné argumenty tam mělo docela úspěch a začali si nás zvát i pořadatelé různých festivalů, nejen ska nebo punkově zaměřených. A určitě tam máme i své fanynky o tom není pochyb. A faktem je, že lidi na Slovensku si koncerty umí víc užívat. Prostě přijde celá vesnice nebo sídliště, paří až do rána a nikdo to neřeší. U nás jsou lidi už moc vybíraví, každou chvíli je tady nějaký fesťák nebo koncert a lidi už si jej neumí ani pořádně užít, většinou se tam jdou jen ožrat a kapely, které tam hrají pro ně, je ani moc nezajímají. Já osobně bych 200,-Kč za koncert, kde se jdu jen ožrat nedal

V tracku Pro Prahu z vaší poslední desky je cítit, teď to řeknu možná nepřesně, trocha toho "lokálního patriotismu", jste hrdý na to že jste z Ostravska a jakej vůbec máte vztah k Praze (ptám se schválně, bo jsem pražak :-D ?

To není lokální patriotismus, ale spíše reakce na pár koncertů v Čechách, protože jak řekneš, že jsi z Karviné tak si hned všichni myslí, že tady ještě lezem po stromech nebo jsme všichni horníci. To, co o Karviné zpíval Yoyo Band je dost nadsazený názor. Ale ano, jsme hrdý na to, že jsme karviňáci. Samozřejmě, že jsme oblast, kde se těží uhlí, ale žijí tady úplně normální lidi a Karviná je navíc město s bohatou historií. A ty jako pražák, jseš určitě taky hrdý, že žiješ v hlavním městě nebo ne? To že k nám nevede D1 neznamená, že je tady už zapovězená země.



No popravdě řečeno, do centra bych se nikdy nestěhoval a kdybych měl prachy, tak bych si radši pořídil domek někde na vesnici za Prahou, takže asi tak. Jediný co je tady dobrý, je široký kulturní vyžití a to, že je tady práce, jinak nevim, nemam důvod bejt na něco hrdej. Ono ten váš song to celkem vystih: "Půlka Prahy rodí se tu u Ostravy" a je to fakt, protože tady žije hodně lidí hlavně kvůli práci a jsou skoro ze všech koutů republiky ale to už zabíham úplně někam jinam.

Předpokládám, že vás muzika asi neuživý. Čím se teda jednotlivý členové Sakumprásk živí a jak vám jde skloubit hrání s prací?
 

No uživit, nás neuživí, ale taky si nestěžujeme. Na koncertech máme většinou to, co od pořadatelů vyžadujeme a my to děláme hlavně pro zábavu. Mě osobně by ani nebavilo nechodit do práce a jen jezdit po koncertech, ono tě to taky časem omrzí. Proto si už vybíráme, kde chceme hrát. Kdysi jsme hráli v každém klubu, kde kolikrát ani nebyla pořádná aparatura. Teď už hrajem na takových akcích, kde se můžem lidem ukázat v plné kvalitě a kde si to užijem i my jako kapela. Co se týče práce, tak skloubit koncerty není problém i šéfové v práci nám vycházejí většinou vstříc.
 

Na kontě máte zatím dvě regulerní alba, plus nějaký demáče. Zpětně, jak jste s nima spokojený, který z nich vám příjde lepší?
 

No myslím, že za celou kapelu můžu říct, že "Skromné argumenty" se asi povedly nejvíc, jelikož jsme do toho alba dali nejvíc energie - to jsme byli ještě mladí a krásní a nepárali jsme se s tím "S respektem" je už více techničtěji zahrané album a v některých skladbách ta energie trošku chybí, ale i tak má toto album své fanoušky. Do třetího alba bychom chtěli opět tu mladickou energii dostat, právě proto máme nové a mladé muzikanty, kteří vlejou novou krev a nápady do našich řad. 

S jakejma kapelama, za tu dobu co Sakumprásk fungujou, jste už hráli (myslím spíš, ska / skapunk / punk), byli tam i nějaký "velký jména"? A Máte nějakou akci, na kterou rádi vzpomínáte?

No určitě to byl Top fest na Slovensku, kde jsme se potkali s kapelama jako Ska-p, Konflikt. Ale nejraději vzpomínáme na festival pro tamní žijící českou menšinu v Rumunském Banátu, kde jsme si zahráli s Mig 21. Jednak to byla výborná párty, jelikož jsme obě kapely cestovaly ve stejném autobuse a potom ta atmosféra v malé vesničce, kde byla jen jedna hospoda a kostel, je taky nezapomenutelná Pak to byl třeba Ekofest s Polemicem nebo koncerty s kapelou Zakázaný ovoce, se kterou jsme měli dost společných koncertů. Jinak na www.sakumprask.cz je výčet všech koncertů, koho to zajímá může se na ně kouknout.
 

Ok, tak díkec za rozhovor, chcete ještě něco dodat nakonec, někoho pozdravovat?
 

Jasně, kdykoli. A samozřejmě zdravíme všechny naše fanynky a fanoušky, naše rodiny a kamarády a všem, kteří nás ještě neslyšeli vzkazujem: "Když budete mít špatnou náladu, pusťte si Sakumprásk, určitě se vám zlepší". Čau Hlavec.