úterý 7. června 2011

Dandy Livingstone....Rudie a message to you!

Určitě všichni znáte hit A message to you rudie z roku 1979, v podání legendárních The Specials.Pravda je ovšem taková, že tento hit vznikl už 12 let před tím, než jej znovu nahráli The Specials.Autorem této pecky je Jamajský zpěvák a později také producent Dandy Livingstone.Dandy Livingstone (vlastním jménem Robert Livingstone Thompson) se narodil 14. prosince 1943 v hlavním městě Kingstonu, na Jamajce.V roce 1958 se tak jako mnozí Jamajčané i on přestěhoval do Anglie.O pár let později se dostal ke své první nahrávce a hudebnímu průmyslu jako takovému.Jelikož byla v Anglii, už v té době, poměrně silná jamajská komunita a ska (v Británii tehdy nazývané Blue beat) se zde vyvíjelo paralerně, tak jako na Jamajce, vznikaly tu i různé nahrávací společnosti, zaměřující se na Jamajskou produkci (Blue beat, Pama, Beat ska a později i Trojan).V 1. polovině 60. let se Dandy pouští do spolupráce s Carnival records, kteří v té době hledaly vokálistu pro jejich duo a Dandy, přesně splňoval jejich představy.Vzniklo tak vokální "duo" Sugar & Dandy, což vlastně bylo duo jenom na oko, protože do nahrávek, byl znovu zakomponován Dandyho vlastní hlas aby byl vytvořen dojem dovu vokálů, to byla zároveň Dandyho první hudební zkušenost.V roce 1964 vychází jeho první singl, One man went to mow, ovšem když nahrávací společnost uvedla singl na trh, neobtěžovala se o tom Dandymu něco říct, takže Dandy Livingstone už měl na světě svůj první hudební počin aniž by o tom věděl.U Carnival rec. nahrál ještě jeden úspěšný singl What a life, kterého se prodalo neuvěřitelných 25 000 kopií.V roce 1967 podepisuje smlouvu s Beat ska records, také vychází jeho veleúspěšný singl A message to you rudie a o rok později vydává své debutové album, Rocksteady with Dandy.
V roce 1968 začíná rozjíždět svojí producentskou činnost a vytváří další vokální duo, tentokrát s Audrey Hall, jako Dandy & Audrey.V tom samém roce podepisuje smlouvu s tehdy poměrně novým labelem, Trojan records.U Trojan rec. později (1972) nahrává jeho další hit, Suzane beware of the devil a z jeho producentské činnosti vzniká další reggae pecka, Red red wine (1969) v podání Tonyho Triba, kterou většina z vás zná v podání UB40, i když všude na netu jako autora najdete Boba Marleyho, což je naprostý nesmysl.Koncem 60. let se Dandy pouští do spolupráce s vynikajícím jamajským trombonistou (žákem slavného Dona Drummonda), Rico Rodriguezem, se kterým se setkal už v roce 1967, při nahrávání A message to you rudie, na které se Rico podílel už tenkrát.Pro Rico Rodrigueze produkoval pár nahrávek, pod názvem Rico & Rudies.Výsledkem spolupráce Dandyho Livingstona a Trojan rec., byli alba Follow that donkey a Dandy returns vydané ještě během roku 1968.Začátkem roku 1970 se Dandy rozhodl vrátit se zpět domu, na Jamajku.To ovšem neznamená konec jeho hudební kariéry, na Jamajce nahravá album Conscious a self-title album, které nahrál ve studiu známého ska interpreta, Byrona Lee.Ovšem už v roce 1973 se vrací zpět do Anglie.V 70. letech reggae značně změnilo svoji tvář a interpreti z 60. let už málokdy navázaly na své úspěchy z předchozích let.To samé platilo pro Dandyho Livingstona, sice v roce 1972 nahrál jeden z jeho posledních hitů, Suzane beware of the devil (který se umístil na 14. místě v britské hitparádě), v roce 1976 vydal album Home from home a o dva roky později, The south african experience ale jeho tvorba už představovala jen uhlazenou verzi reggae, nebo spíš popreggae vhodné pro BBC.Opravdový návrat přišel až počátkem 2tone éry.
V roce 1979 vypukla v Británii 2tone horečka, znovu se zvedá zájem o ska a mnohé kapely, hrají předělávky starých jamajských nahrávek z 60. let a většina fanoušků věří, že jde o originály.Tu samou taktiku zvolili The Specials, kteří znovu nahrály A message to you rudie, ve spolupráci s Rico Rodriguezem, který ji nahrával už podruhé.Verze od The Specials se v podstatě nijak neliší od originálu, který nahrál Dandy Livingstone v roce 1967.2tone hnutí znamenalo ale i návrat některých interpretů z 60. let, jako např. Prince Buster a Laurel Aitken, kteří se stali, jakýmisi "patrony" tohoto hnutí.Znamenalo to ale i návrat pro Dandy Livingstona, kterému to přineslo nové publikum a zašlou slávu.Scorcha: Trouble in the town

Žádné komentáře:

Okomentovat