pondělí 7. března 2011

Rozhovor - Skafander

Takže po delší pauze jsem pro vás připravil další rozhovor, tentokrát se slovenskými SkaFander, protože si myslím, že Slovensko má, co se týče ska taky co nabídnout a je hrozná škoda, že většina lidí si u nás vybaví jen Polemic a možná ještě v tom lepším případě, Skaprašupinu.No a konec konců i SkaFander je jednou z těch kapel, které si určitě zaslouží pozornost.Doufám, že se alespoň díky tomuto rozhovoru snad trochu zvedne zájem o slovenské kapely, protože možná ačkoliv si to třeba neuvědomujete, tak na Slovensku se hrálo ska ještě dřív než jste byli na světě, nebo možná jste už byli na světě, ale určitě jste ještě cucali dudlík (můj případ).... 



Ahoj, takže pro začátek představte kapelu, jak dlouho už hrajete?

Pedro: Ahojte, takže sme banda, ktorá si hovorí SkaFander, sme z Bratislavy, je nás sedem (dve gitary – Saso a Kaťo, basgitara plus spev - Pedro, dva saxíky – Ľubka a Radko, bicie - Ondro a klávesy - Palino) a žánre, ktoré hráme by som nazval jedným slovom rude beats, pretože v našej produkcii nájdete prvky 2 tone, ska/ska-jazz, early reggae/reggae a street ska. Sme teda skôr zameraný na prvú a druhú vlnu avšak, keďže sme súčasťou tretej vlny ska určite sme sa pred ňou neskryli. Máme na konte zatiaľ jedno EP Mini Rude Box, ktoré si môžete slobodne stiahnuť z našej webky www.skafander.sk a šíriť ho kľudne ďalej. Hráme od roku 2006 avšak v aktuálnej zostave sme iba rok. 

Jak byste charakterizovali slovenskou ska scénu?Teď myslim jak kapely, tak i fanoušky a vše kolem. 

Saso: Slovenská ska scéna ak sa dá o scéne hovoriť je rozdelená na dve časti. Skupina Polemic tvorí tú vrchnú časť , exportovanú aj k vám do CZ a tá druhá časť to sme my a ostatné ska kapely na Slovensku. Tej "Polemikovskej " časti sa vyjadrovať nebudem oni sú kapitola samá o sebe nech si to každý vyloží ako chce. Čo sa týka našej klubovej scény tak sú tam kapely ako Skaprašupina, ktorá prežíva už dlhé roky vďaka študentským akciám , beániám a pod... túto kapelu som ja osobne do ska radil len vďaka prevládajúcemu rytmu. Potom je tu kapela Ska2tonics, s ktorou máme nadštandardné priateľské vzťahy, keďže nám napr. aj dodali ich saxofonistu Radka, ktorý je už aj našim členom. Sú na scéne už 9 rokov čo je dosť dlhá doba vytvorili si svoju základňu fanúšikov, ale v súčasnosti sa snažia posunúť svoj zvuk niekam mimo ska, čo ja na jedne strane chápem (vzhľadom na to že odohrali už kopec koncertov a chcú skúsiť niečo nové). Ďalej sú tu lokálne kapely (ska3x), mladé (bublifunk, chilliprashock, vec verejná...) ale aj starí harcovníci akými sú Karavana. Keď to zosumarizujem tak ska scéna na Slovensku je malá a porozhadzovaná po celom Slovensku. Nič konkrétne zo ska štýlov ani jedna z vyššie spomenutých kapiel nehrá (okrem Karavany) takže je ťažké vytvárať nejakú scénu. Mladé kapely , nechcú a nebudú hrať pôvodne ska, pretože publikum to nevyhľadáva. Presadzuje sa buď rýchlejší punk, alebo pomalšie reggae , lenže pre ozajstných 2tone fanúšikov , alebo rudeboys, alebo Mods a iných tu nie je nič čo by si mohli považovať za svoje. V Európe sú kvalitné a dobré kapely venujúce sa rôznym odnožiam ska, tak dúfam, že Skafander sa raz zaradí medzi kapely, ktoré majú vlastný zvuk a ctia tradície pôvodného ska.

Je fakt, že ska má na Slovensku mnohem starší tradici, než u nás, vychází nebo vycházel u vás ještě nějakej klasickej tištěnej ska/reggae fanzin, nebo vše už převálcoval internet? 

Radko: Neviem o žiadnom rozšírenejšom periodiku, ale za zmienku stojí web ska.sk, ktorý založili na jeseň roku 2006 traja nezdolní nadšenci - Robo, Herry a Marosienko. Stránka obsahuje desiatky zaujímavých článkov - množstvo podrobných popisov histórie jednotlivých ska kapiel, reportov a rozhovorov z rozličných akcií (písaných priamymi účastníkmi) a podobne. Návštevníci sa tam tiež môžu dozvedieť o akciách na Slovensku, v Čechách, Rakúsku či Maďarsku, zistiť ceny lístkov a ďalšie užitočné informácie. Tvorci webu robia okrem početných rozhovorov s kapelami aj fotodokumentáciu z vybraných akcií a aj takýmto aktívnym prístupom sa snažia priblížiť fanúšikovi ska, ktorý sa neraz môže vidieť na svojom obľúbenom webe. Chcem veriť tomu, že v budúcnosti záujem o tento hudobný žáner narastie aj na Slovensku a možno práve to sa stane podnetom ku vzniku podobného fanzinu, aký robíš aj ty, aspoň na internete. 

Jezdíte hrát i k nám do Čech?

Kaťo: Áno, jazdime a velmi radi. Hrali sme už 3x v Zline, 1x v Slavičíne u Zlína, 1x v Prahe a 1x v Třinci, takže spolu už 6x. Koncertovanie v ČR sa nám velmi pači, máme u vás asi našich troch najväčších fanúšikov a to sú dvaja ostraváci, bratranci nášich dvoch členov (basák a bubeník) a Baffy zo Zlína, ktorých týmto zdravíme :-).

Máte rádi, nějaké české kapely?Hrály jste s některými? 

Pedro: Určite! Osobne mám najradšej od vás Green Smatroll, s ktorými sme už hrali nie jeden raz na spoločných klubových akciách na Slovensku či festivale, a chystáme sa znova urobiť na konci apríla spolu nejaký ten spoločný gig u nás aj u vás. Ja si osobne myslím, že sú na dnešnej česko-slovenskej scéne to naj, lebo hrajú kvalitne, tradične a zo súčasným zvukom, no žiadna vypočítava komercia, proste špica! Ďalej by som zrejme za seba spomenul Discoballs, zaniknutých Prague Ska Conspiracy, i keď aj pohrobci nie sú na tom podľa mňa zle, Mariana je stále krásna a výborná zpeváčka a chalanom to šlape. Ešte asi Fast Food Orchestra i keď nová hudba v poslednom klipe ma veľmi nedostala a to mám rád veľa hudobných žánrov, no nepočul som celé posledné album urban menu, tak nebudem hodnotiť a ani nechcem. Máte tam toho dosť veľa z čoho je si možné vybrať čo nemám pocit, že sa dá povedať o Slovensku, ale to je iba môj názor. Jaj ešte musím spomenúť Gentlemens Club a Lariku, ktorú som objavil vďaka tvojmu zinu :-), ktorý už čítam nejakú tu dobu čo je na nete. Inak sa nám ešte podarilo hrať s pánmi z The Chancers, Chaotic, Sakumprásk a Tatroska. Mimo off-beatovej scény z Čiech si určite rád vypočujem Atari Terror, Mig 21, Trabant, Buty, The Fialky, Flaming Cocks,....

Před nedávnem jste zveřejnily váš song Early reggrey tea, v klasickém early/dirty reggae hábitu, chcete se věnovat tomuto žánru trochu víc, (protože by bylo opravdu fajn kdyby konečně i v našich/vašich končinách vznikla nějaká early reggae kapela) nebo je to jen část vašeho repertoáru a ska je hlavním cílem vaší tvorby?

Áno je to tak na našom bandzone profile máme nové amatérske nahrávky. Amatérske preto, lebo, po tom ako som zohnal takú zázračnú nahrávaciu krabičku, sme danú vec na ňu nahrali plus s ďalšími troma inštrumentálkami, ktoré majú zase ska-jazzový nádych. Nie je to štúdiová nahrávka, ale je to počuvateľné si myslím a ukazuje aj ďalší smer kapely. Teší ma, že tá naša nová nahratá vec sa dožila takých rýchlych reakcii a že si postrehol našu snahu hrať aj takéto skladby. Táto vec je z našej kuchyne zatiaľ jedinou v našom playliste, ktorá je ladená takýmto smerom, lebo náš klávesák je s nami iba teraz rok, i keď ešte hráme jeden cover (Morning Sun) v tomto tradičnom duchu. Do budúcna určite chceme popracovať aj na ďalších podobných skladbách či už našich, alebo coveroch a taktiež či už inštrumentálnych alebo spievaných, lebo ako sám vieš väčšina kapiel, čo v Čechách a u nás hrajú reggae, hrajú iba to roots a rasta, avšak early/skinhead/dirty (ako chcete :-D) sa tu nikto veľmi nevenuje (okrem Green Smatroll, o ktorých viem, že tiež chcú robiť tento druh reggae a jednu skladbu majú na poslednom albume), keďže nie je u nás také populárne. V hlave mám už zopár nápadov len chce to čas porobiť na nich aby boli dobré a zhrať to. Nechceme hrať čisto iba early reggae, chceme ostať pri našom ska v ktorom miešame prvky tradičného ska, 2tone aj malinko street ska, avšak ak budeme robiť na pomalšej skladbe tak sa ju budeme snažiť urobiť s prvkami early/skinhead/funky/dirty či už aké škatuľky tento nádherný druh reggae má. Proste naša hudba vždy bola rude beat a chceme aby to aj tak naďalej bolo, ale zároveň aby to malo určitú rozmanitosť, a to nám tento druh reggae umožňuje. 

Co plánujete v budoucnu, ohledně kapely?

Saso: Čo sa týka kapely, tak plánujme nasledovné. Koncom leta by sme veľmi radi urobili štúdiový album pozostávajúci z 13 skladieb, kde budú zväčša nové veci, ktoré predstavia aktuálny "sound" našej kapely. K novým pesničkám by som si predstavoval aj pripraviť novú webovu stránku, ktorá tiež odzrkadlí aktuálne hudobné zmýšľanie. Okrem toho bežné záležitosti kapely, koncertovať a hrať. A aby som nezabudol, kapela hľadá tzv. lokálnych promotérov, ktorí by chceli spolupracovať na vybavovaní koncertov v ich okolí (apelujem predovšetkým na českých skinheads a rudeboys). Takže asi toľko.

Máte i nějaká jiná zaměstnání, protože předpokládám, že ska vás asi neživí?

Pedro: I keď by to bola krásna predstava, že by sme sa tým mohli živiť vieme, že je málo kapiel ktorých ich hudba živí a živí ich iba jedna kapela, či žáner. Skôr sa tak uživia tzv. muzikantské kurvy, ktoré sú tak hudobne zdatné, že hrajú s komerčnými hviezdami a následne robia na vlastných jazzových či alternatívnych projektoch, pričom kurvami sa nazývajú preto lebo hrajú kde s kým, avšak preto lebo sú fakt dobrí, žiadaní a vedia si svojim remeslom na seba zarobiť. To ale nie je náš prípad u nikoho, keďže sme amatéri hudobníci tak hudbu robíme preto, lebo nás to napĺňa. Takže ja ako najstarší člen kapely som doštudovaný a som kancelárskou krysou, ostatní ešte študujú a popritom si privyrábajú zrejme ako sa dá. 

Teď trochu odbočím od tématu.Pořádně nerozumím, některým národnostním sporům mezi Maďary a Slováky, co je důvodem těhle sporů?Podle mě všichni tyhle šovinistický nacionálové akorát přilejvaj olej do ohně a vůbec nesnášim tohle to dělení "já jsem Maďar a i ty Slovák, proto tě předem posílám do prdele, i když tě vůbec neznam",zkrátka hlupáci, který nedokážou na lidi nazírat taky jinym než národnostnim pohledem.Co si o tom myslíte vy?

Ondro: Ako všetko tak aj tato téma je vykonštruovaná politikmi a preto si ju nevšímaj a ani ja si ju nevšímam.........neviem či politikmi alebo inými ľuďmi ale to nevadí... je to jednoducho obmedzenosť a vytĺkanie politického kapitálu z niečoho čo dnes nemá opodstatnenie, ale zároveň je to problém oboch krajín, keďže dnešná vláda Maďarska je viac nacionalistická a minulá vláda Slovenska bola taktiež. Avšak podstata problému je len politika a obyčajní normálni ľudia neriešia či si Maďar, alebo Slovák. Ja aj môj brat máme aj maďarských kamarátov a veľa ľudí zo Slovenska tiež, proste táto obmedzenosť sa týka len hŕstky ľudí a „národniarskych“ politikov.
Palino: V dnešnej dobe podľa mňa jediní čo pindajú na Maďarov sú dôchodci a to preto, že utláčanie poznali z rozprávania svojich rodičov a starých rodičov a všetkých ľudí hádžu do jedného vreca a nedokážu pochopiť, že či je Maďar a či Slovák môže byť hlupák tak či tak. Ešte snáď, kto jediný má problém s Maďarmi sú kotlebovci, ale tí sú kapitola sama o sebe.


Co myslíte, nebylo by lepší, kdyby se Československo nikdy nerozpadlo, nebyli by jsme silnější stát?Defakto rozdělení bylo cílem hlavně papalášů Klause a Mečiara. 

Kaťo: Defakto máš pravdu! Určíte by bolo lepšie keby sa Československo nerozpadlo. Spolu by sme boli silnejsí, i keď zrejme to bol normálny historický vývoj dvoch bratských národov, aj keď vyvolaný dvoma kontroverznými panákmi politiky vtedajšej doby.

Jak je na tom ska s popularitou u vás, protože mě se zdá, že tady v ČR, zrovna v tuhle dobu se mu moc "nedaří"?

Radko: Dá sa povedať, že na Slovensku je to skutočne len okrajový žáner. Ak by som si dovolil z môjho subjektívneho pohľadu zhodnotiť celkovú klubovú kultúru napríklad tu v Bratislave, kde žijem, tak treba povedať, že ľudia sú jednoducho navyknutí chodiť "do svojho klubu", nech už tam hrá čokoľvek. Slováci sú navyše hodne konzervatívni, takže nových prívržencov pribúda len málo. Na druhej strane by sa dalo hovoriť o nejakom "skalnom jadre", keďže už celé roky stretávam na ska akciách mnoho známych tvárí. Ťažko to takto odhadovať - kým na koncert Polemicu dôjde vždy masa ľudí prakticky hocikedy a hocikam, na mnohých zahraničných hostí (často krát i veľké mená) môže dôjsť pokojne napríklad 100 ľudí, čo je podľa mňa dosť smutné.

Myslíte si že je dobře, když je ve ska kapele, někdo kdo tou muzikou žije a dává tím celý kapele určitej spirit, než když někdo hraje ska jen proto, že to zrovna letí a ke kořenům nemá žádnej vztah?

Pedro: Ja si myslím, že určite áno. Je to také isté ako keď sa venuješ každému inému žánru, či je to ska, rock, hardcore, jazz, folklór.....Vždy by mal byť v zoskupeniach, ktoré sa hocičomu venujú niekto, kto tomu dá tvár a žije tou hudbou. V tanečných skupinách sa tomu hovorí umelecký vedúci. Jednoducho keď chcem hrať daný žáner, tak si myslím, že je potrebné aj ten daný žáner počúvať, skúmať ho, preciťovať, baviť sa ním, proste ako ty hovoríš žiť ním. Veď keď jazz man chce hrať výborne jazz tak určite počúva hlavne veľa jazzovú hudbu, no samozrejme počúva aj veľa inej muziky, ktorá ho vie inšpirovať tiež, ale v základe sa venuje jazzovej hudbe. Nemôžem hovoriť za ostatných v kapele ale ja osobne čo sa týka off-beatovej hudby mám veľa hudby hlavne z prvej a druhej vlny ska. Ďalej veľmi som teraz namotaný na boss sound hammond zvuk, ktorý doslova žerem :-), prostredníctvom starých (Harry J All Stars) aj súčasných bánd (napr. The Ratazanas) a interpretov. Dokonca sa mi podarilo zohnať až 12 Trojan Box Setov, ktoré sú napratané samým kvalitným early/mod/skinhead/soulful reggae, ska, rocksteady, dubu, 2tonu a calypsa, takže si ich s radosťou púšťam. Nachádzam kapely a interpretov ako sú napr. The Crabs Corporation z Brazílie, či Jackie Mittoo, ktorý je výborným hráčom na hammond a iné klávesy zo 70-tych rokov a vo svojej hudbe už vtedy miešal prvky early reggae, soulu a funku. Je toho veľa, ale je to dané aj tým, že ja osobne počúvam veľa rôznorodej muziky.

Jaké zahraniční reggae/ska scény maté rádi?

Pedro: Ja osobne zo súčasných mám rád kapely z Francúzska ako sú Two Tone Club, 65 Mines Street, The Branlarians apod. Ďalej si myslím, že za zmienku stojí scéna našich južných susedov a ich kapely ako sú Last Minute, Pannonia All Stars Ska Orchestra, Tizenhet, The Three Teadies či T-Rex Riders. Samozrejme potom by som vypichol samostatné kapely ako sú The Upsessions, The Caroloregians, The Offenders, The Valkyrians a Jazzbo (ktorí sú z Nemecka kde je určite veľmi silná scéna), no a ešte nesmiem zabudnúť na španielsku scénu odkiaľ mám rád The Kinky Coo Coos a Los Granadians, The Ratazanas. Celkom na záver by bol hriech nespomenúť americkú scénu kde nájdete aj prvky 2tone, aj klasického ska/reggae či ska-jazzu a kvalitného ska-punku. Tu sú tie najväčšie kvality ako The Slackers, New York Ska jazz Ensemble, The Toasters, The Aggrolites, Green Room Rockers, The Bullets, Tim Armstrong so svojou sólovou platňou Peot´s Life, The Mighty Mighty Bosstones...
No a na klasickej anglickej scéne ma veľmi teší z mŕtvych vstanie dinosaurov Madness a The Specials, samozrejme fungujú znova aj King Hammond, pričom Británia ma veľa kapiel ako sú The Hotknives či Bad Manners, ktorí hrajú už nespočtne dlho rokov a sú to majstri off-beatu. Potom mám taký môj posledný objav z Anglicka, ktorými sú výborní The Delegators. Je toho dosť a ešte viac.


Kde místo Slovenska by jste chtěli žít?

Ľubka: Keďže som sa práve vrátila z Amsterdamu, po týchto vynikajúcich skúsenostiach jedine tam, konkrétne v Red Light District :-). Ale inak asi na Novom Zélande, pretože je tam zbožňované teplo, aj ešte zbožňovanejší sneh.

A v jaké době?

Ľubka: Asi v období swingu, čiže niekedy okolo roku 1935 už len kvôli tej hudobnej tvorbe a mojmu milovanému Big-bandu, keďže swing ako hudobný žáner mám veľmi rada.

Chcete něco vzkázat nakonec?

Ondro: na konec japonec...
Palino: Robiť hudbu je najlepšie hobby aké môže človek mať. Všetkým vrelo odporúčam chytiť do rúk gitaru, sadnúť za klavír, zatrúbiť na trúbu, fúknuť na fujaru alebo rozozvučať triangel. Môže to človeka neskutočne uspokojiť.
 

Ďakujeme za rozhovor a zdravíme všetkých ktorí nás majú radi, prečítali si tento rozhovor a tešíme sa, že sa uvidíme na nejakom našom koncerte u vás v obci a klube kde radi chodíte, takže ak nás chcete vidieť, treba vybaviť klub a my radi prídeme :-) Nájdite si nás či už na www.bandzone.cz, www.skafander.sk a určite aj na našom facebookovom profile antifacebook/skafander (sorry ale nemůžu si pomoct, na facebook jsem úplně alergickej), z ktorého sa dozviete priamo najhorúcejšie informácie z prvej ruky a hneď. Jaj a určite zdravíme Ska2tonics, AKS, Green Smatroll, Joja a.k.a. Joe 67, Roba Skamana, Conquerora a znova Baffyho :-D. No a tvojmu zinu prajeme veľkú návštevnosť a veľa čitateľov, lebo v ňom uverejňuješ ozaj výborné články, recenzie, reporty a rozhovory

No já bych vám taky chtěl poděkovat, protože ještě žádná kapela mě takhle v rozhovoru nechválila jako Vy.Úplně se celej červenám :-D 

Žádné komentáře:

Okomentovat