úterý 28. prosince 2010

Historie ska v Česko - Slovensku

Většina lidí (civilů ha ha) si myslí, že ska u nás je jen dnešní záložetostí, druhá polovina veřejnosti si myslí, že první ska kapelou byl slovenský Polemic. Skutečnost je ovšem úplně jiná, ska bylo v našich končinách už dávno před sametovou revolucí a nebyl to Polemic ani nikdo jiný kdo s touto hudbou přišel, právě naopak byli to dnes už zapomenuté kapely, které nestihly v té době vydat ani jeden album nebo singl. Ska se dostalo do ještě tehdejšího Československa postupně s vlnou, tehdy nových stylů jako byly new wave, punk apod. počátkem 80. let. V Anglii tehdy doznívala 2tone éra a díky zahraničním rozhlasovým stanicím a televizním pořadům pro mladé se tato hudba dostala i k nám potažmo na Slovensko. Bratislava v tom měla díky blízkosti západních hranic největší výhodu, protože se tam snadno daly naladit rakouské zahraniční rozhlasové stanice jako byli O3 a nebo televizní pořad pro mladé Okay na stanici ORF1. Proto tehdejší ska scéna byla jen v Bratislavě a okolí. Další informace o kapelách se dali sehnat ze zahraničniích časopisů jako byly Bravo nebo Popcorn (tehdy ještě velmi kvalitní), které se díky železné oponě dali sehnat jen neoficiálně. Díky těmto mediím se na Slovensko dostává první subkultura spjatá se ska, říkají si Madenisáci, protože oblekání převzali podle kapeli Madness, která zase jako všechny tehdejší kapeli hrající 2tone toto oblékání okoukali od jamajských rude boys. Postupem času vzniknul i fanzin Hopsasa, který byl zaměřený na ska a 2tone. Nejpopulárnější kapelou mezi bratislavskými Madenisáky byli bezesporu Madness ale i Specials a Bad Manners a díky inspiraci těmito kapelami začali vznikat i naše první Ska kapeli, jako byli Brutus (neplést se stejnojmennou českou rockovou kapelou), který musel v roce 1984 ukončit činost, kvůli své písni Strýčko Sam, což komunisté považovali za provokaci.
Mezi další kapely té doby patřil Ventil RG (1979-1985), na který přišlo do tehdejšího parku kultury a oddychu (PKO) až 2500 lidí, což bylo na tehdejší dobu hodně pokud vezmeme v úvahu, že takové množství lidí chodilo na kapely typu Elán apod. Koncerty se museli pořádat pod hlavičkou SZM (Socialistický svaz mládeže), texty kapel byli schvalovány různými schvalovacími komisemi, proto některé kapely zpívali na adresu tehdejšího režimu dvojsmyslně (viz. Brutus). Dalšími kapelami, které tvořily bratislavskou ska scénu byly Acylpirýn a Pepermint ale většina těchto kapel se rozpadla postupným odchodem jejich členů na vojnu. V druhé polovině 80. let bratislavská scéna pomalu opadla ale s nástupem roku 1988, kdy vzniknul Polemic se zá jem o ska zase navrací, až postupem času v 90. letech přeteče i do Čech. V 80. letech v Čechách nepůsobila ani jedna kapela zabývající se ska, za to tady počínaje rokem 1983 vznikla tehdy ještě Punková kapela dnes známá jako Švihadlo, která později začala hrát reggae. Rok po Švihadle vzniká kapela Babalet, která hraje reggae hned od svého vzniku a proto je dnes považována za 1. českou reggae kapelu, nejznámější ale byl Yo-Yo band. Babalet se v roce 1987 po smrti zpěváka Aleše Drvoty odlmlčel (zemřel při autonehodě), později začal vystupovat s Martinem Tangveyem.
Jediná kapela, která se svým stylem trochu ke ska přiblížila byl Dr. Max, tato kapela se ale nedá považovat čistě za ska, protože do svého repertoátu zahrnovali new wave.
Počínaje 3. vlnou ska (3rd wave of ska) započatou ve Spojených Státech a především i díky slovenskému Polemicu a pádu železné opony se v půli 90. let ska dostává i do Čech. V roce 1990 sice vzniká kapela Sto zvířat, která ska už hraje (i když je hodně ovlivněna jinými styly a nikdy nehrála klasické ska) dokonce v roce 1993 vydávají 1. album, které se za ska už považovat dá. Kapela si ale v té době díky malé informovanosti ani není vědoma toho, že hraje ska a její zájem nesahal dál, než ke kapele Madness. Největší zásluhu na tom mají až DJs z tehdy nově vzniklého uskupení Rude boy Riddim, kteří sem začali vozit zahraniční desky se ska a zvali zahraničí kapely. Tehdy ještě působili v dnes již nefungujícím žižkovském klubu Propast, kde se začali scházet i první čeští antirasističtí skinheadi (S.H.A.R.P). V té době začal dokonce vycházet první český skazin Skatack a dost informací o ska se dalo sehnat i z dnes již legendárního fanzinu Bulldog. Tehdejší scéna zahrnovala jen velmi malý okruh lidí, Polemic v 90. letech dokonce hrál i po squatech jako byli Ladronka, Cibulka a zpíval o pravých skinheads (viz. píseň Skank nebo Rudie). Až koncem 90. let začali vznikat nejstarší české kapeli jako jsou, Speedy Gonzales (1994), The Chancers (1998), Fast food, který začínal jako punková, později jako skapunková kapela (1996) a nebo Tleskač (2000).
Po roce 2000 nastává asi nejlepší období pro československé ska, vzniká množství kapel, z nichž některé vznikly už koncem 90. let a některé později a mnoho z nich už dnes dávno nehrají (Allnostars, 2v1, Vertigo, Fidel Castro, Prague Ska Conspiracy, Basta Fidel, Gentleman's Club, Allskapones, Drunken Boomerang, Skaprašupina, Ska2tonics, Green Smatroll, Discoballs, Spankers, Larika, Ska'n'daal atd.) a muzika na druhou se dostává i mezi běžné posluchače a dostává se tak ze subkulturního gheta, kde byla po většinu 90. let. Kolem roku 2000 začíná vycházet také další fanzin Banana, který se zaměřuje primárně jen na ska & reggae, poslední číslo vyšlo v roce 2006. Nemalý vliv na tehdejší ska scénu měl i tehdy nově vzniklý festival Mighty Sounds, který se v prvních ročnících zaměřoval především na ska (i když můj osobní názor na jeho dnešní podobu je trochu negativní). Ovšem pravda je taková, že mnoho kapel se jen svezlo na tehdejší popularitě ska a časem se buď rozpadli, nebo přesedlali na jiný žánr. Zhruba kolem roku 2009 nastává útlum a začíná opadat zájem o ska kapely a spousta z nich se rozpadá. I přesto, že k nám jezdí legendy jako Derrick Morgan, Skatalites, Mr. Symarip, tak i současné kapely: Toasters nebo Yellow Umbrella, Upssesions, Aggrolites a Hotknives, zůstalo už jen věrný tvrdý jádro fans a pár kapel. Acylpyrin (1985)

Žádné komentáře:

Okomentovat